Ηλεκτρονικό Έγκλημα 2005: Δικτυοπειρατεία & Τηλεπικοινωνιακή Απάτη
Τα σοβαρά προβλήματα και τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από κάθε είδους τηλεπικοινωνιακή απάτη ή επιθέσεων μέσω διαδικτύου, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες του συνεδρίου «Ηλεκτρονικό Έγκλημα 2005».
Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΄΄Ηλεκτρονικό Έγκλημα 2005 – Δικτυοπειρατεία & Τηλεπικοινωνιακή Απάτη΄΄, που διοργάνωσαν από κοινού η εταιρία MD5 και ο ΟΤΕ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αποτελεί τη συνέχεια μια σειράς επιτυχημένων εκδηλώσεων με αντίστοιχη θεματολογία, ενώ τείνει να καθιερωθεί ως θεσμός, στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτόν τομέα.
Η παρουσία ομιλητών απόλυτα εξειδικευμένων στο χώρο, σε συνδυασμό με την πολυπληθή συμμετοχή εκπροσώπων από εταιρίες του δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα, φορείς και ιδρύματα, ήταν τα βασικά συστατικά επιτυχίας και για αυτή την εκδήλωση.
Οι παρουσιάσεις που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κατά την τριήμερη διάρκεια του συνεδρίου (24-25-26 Οκτωβρίου 2005) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, βασίζονταν στο τετράπτυχο Πρόληψη – Αντιμετώπιση – Λύσεις – Εφαρμογές. Η θεματολογία του συνεδρίου κινήθηκε σε τομείς, όπως οι Νέες Μορφές Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Τηλεπικοινωνιακής Απάτης σε κινητές και σταθερές επικοινωνίες, οι Σύγχρονες Μορφές Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Hackers, Ασφάλεια και κίνδυνοι υποκλοπών σε υπηρεσίες VoIP, Αδυναμίες ασφάλειας και υποκλοπή συνδιάλεξης σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, τεχνολογίας GSM/UMTS, Phising, καθώς και σε αρκετούς άλλους. Χαρακτηριστικά, μπορούμε να αναφερθούμε σε κάποιες παρουσιάσεις, όπως για παράδειγμα του κ. Μιχάλη Μαβή (Προϊστάμενος Υποδ/νσης Ασφαλείας ΟΤΕ, Αντιπρόεδρος ΕΦΤΑ), που ανέλυσε τις σύγχρονες απειλές στα κινητά τηλέφωνα και όχι μόνο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η απάτη και το έγκλημα εξελίσσονται συνεχώς τεχνολογικά, οπότε και η καταπολέμησή τους απαιτεί γνώσεις σε πάρα πολλές περιοχές της σύγχρονης τεχνολογίας.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία για την παιδική πορνογραφία μέσω διαδυκτίου, που παρουσίασε ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης (Προϊστάμενος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ασφάλειας Αττικής), υποστηρίζοντας όμως παράλληλα, ότι σταδιακά, αναπτύσσονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, όπως και οι κατάλληλες συνεργασίες για την καταπολέμηση ανάλογων φαινομένων. Ενδιαφέροντα στοιχεία παρέθεσε γύρω από το ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα και τη δράση της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων για την καταπολέμησή του, ο κ. E. Καραμάνος (Δ/ντής Δ/νσης Ειδικών Υποθέσεων ΥΠ.Ε.Ε). Η αρχιτεκτονική ασφαλούς πληροφορικής υπηρεσίας για τη διαχείριση τηλεπικοινωνιακής απάτης, ήταν το θέμα της παρουσίασης του κ. Δημήτρη Σερπάνου, ενώ μια εξίσου τεχνολογική προσέγγιση του ζητήματος της ασφάλειας σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας GSM/UMTS παρακολουθήσαμε στην παρουσίαση του κ. Γιάννη Ασκοξυλάκη (Φυσικός-Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών).
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να ενημερωθούν και για τις νομικές πλευρές του ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπως για παράδειγμα τις παραμέτρους που αφορούν το Phising, το οποίο αποτελεί μια νέα μέθοδο εξαπάτησης στο διαδίκτυο και το οποίο ανέλυσε ο κ. Μαρίνος Παπαδόπουλος, (Δικηγόρος J.D, MSc) ή ζητήματα που αφορούν στην τήρηση των δεδομένων κίνησης, θέμα που παρουσίασε η Δρ. Λίλιαν Μήτρου. Η 5η ενότητα του συνεδρίου, αφορούσε στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο, στα πλαίσια της οποίας γνωρίσαμε τους κινδύνους από τους λεγόμενους Diallers, που αποτελούν την πλέον διαδεδομένη πληγή του διαδικτύου, όπως ανέφερε ο κ. Μανόλης Βαβούσης (Προϊστάμενος Τμήματος Ασφάλειας ΟΤΕ) στην παρουσίασή του. Κατά τη διάρκεια της ίδιας ενότητας, ο κ. Ιωάννης Πάσχος από τη Δ/νση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., παρουσίασε ζητήματα, που σχετίζονται με την εξέταση ψηφιακών πειστηρίων, ενώ ο κ. Μιχάλης Σαμιωτάκης από την MD5, αναφέρθηκε στη μηχανή αναζήτησης Google, ένα τόσο διαδεδομένο και χρήσιμο εργαλείο, που όμως, παράλληλα, αποτελεί τον καλύτερο φίλο των hackers. Τέλος, στην 6η ενότητα του συνεδρίου, οι παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και στο πώς αυτές μπορούν να αποτελέσουν το ευάλωτο σημείο της πληροφοριακής υποδομής, θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Κώστας Κολοκοτρώνης από την ENCODE S.A.
MD5
25ης Μαρτίου 53
151 27Μελίσσια
τηλ.:210-8104770
fax: 210-8104777
e-mail: synedrio@md5sa.com
www.md5sa.com