Ηλεκτρονικοί φρουροί με νοημοσύνη για στρατόπεδα
Στα πλαίσια των ενεργειών του ΓΕΕΘΑ και των άλλων Γενικών Επιτελείων για την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού ασφαλείας κρίσιμων υποδομών, πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων η παρουσίαση ενός "έξυπνου" συστήματος επιτήρησης, οι δυνατότητες του οποίου πραγματικά εντυπωσίασαν.
Η έκπληξη και η απορία στα μάτια πολλών από τους αξιωματικούς πληροφοριών και αντί-πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, ήταν ολοφάνερη: Ο φιλοξενούμενος-ομιλητής στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου ορόφου του Πεντάγωνου, είχε μόλις κατορθώσει χάρη σε ένα εξελιγμένο λογισμικό, να προσδώσει νοημοσύνη σε ένα σύστημα ασφαλείας. Αυτό έγινε φανερό, όταν το σύστημα αντιλήφθηκε αμέσως τι έλειπε ή τι προστέθηκε στο τραπέζι που ήταν εστιασμένη η κάμερα – ακόμα κι όταν αυτό ήταν ένα σπιρτόκουτο – ή όταν αντιλήφθηκε ποιος πέρασε τη νοητή γραμμή στο δάπεδο της αίθουσας, την οποία είχε όμως σχεδιάσει ο ομιλητής με το ποντίκι του πάνω σε μια οθόνη υπολογιστή, όπου εμφανιζόταν τμήμα της ελεγχόμενης περιοχής από την κάμερα της αίθουσας.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αξιωματικοί είδαν και άκουσαν το επιδεικνυόμενο σύστημα να δίνει ηχητικούς ή οπτικούς συναγερμούς, τους οποίους μάλιστα μπορούσαν να αντιληφθούν χωρίς να είναι καθηλωμένοι μπροστά στην οθόνη ελέγχου!
Περί τίνος επρόκειτο; Η παρουσίαση αυτή ήταν στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος του ΓΕΕΘΑ για την αναζήτηση του βέλτιστου και πλέον σύγχρονου εξοπλισμού ασφάλειας υψηλής τεχνολογίας, που αναμένεται να εγκατασταθεί σταδιακά σε κρίσιμες υποδομές για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας.
Όσον αφορά τη συγκεκριμένη παρουσίαση, ο ξένος επισκέπτης ήταν ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας Blu Sky, κος Filippo Mileto – Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Ανάπτυξης για την ακρίβεια – και το ”προϊόν” που επέδειξε τον περασμένο Απρίλιο σε στελέχη του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΣ, του ΓΕΝ και του ΓΕΑ, με μέριμνα της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Αντιπληροφοριών, ήταν η «νοημοσύνη στην επιτήρηση και την ασφάλεια» (intelligent video security system). Την παρουσίαση και επίδειξη παρακολούθησαν στελέχη από όλες σχεδόν τις Διευθύνσεις των Επιτελείων και των τριών Κλάδων.
Το ίδιο είχε γίνει και στην παρουσίαση και επίδειξη του συστήματος στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στις 14 Ιουνίου 2006, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α), στη Διεύθυνση Επιχειρησιακών Μέσων & Ειδικών Μονάδων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και πιο πρόσφατα σε Υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφελείας και ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως είναι η εταιρεία Motor Oil και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Όπως εξήγησε ο κ. Mileto σε όσους παρακολούθησαν τις ενημερώσεις και τις επιδείξεις στο Πεντάγωνο και στους άλλους φορείς, η βασική τεχνολογία που στηρίζονται οι συγκεκριμένες εφαρμογές ασφάλειας, είναι η αυτόματη επεξεργασία και ανάλυση video εικόνας. Όπως ανέφερε, η τεχνολογία βασίζεται σε ένα νέο και ισχυρό αλγόριθμο, με την αποκλειστική ικανότητα να αναγνωρίζει, να παρακολουθεί και να αξιολογεί κάθε στοιχείο της εικόνας σε πραγματικό χρόνο και σε απεριόριστες σκηνές, αποτυπώνοντας έτσι απόλυτα το χαρακτηριστικό της «νοημοσύνης», ιδιαίτερα χρήσιμο σε πολλές κρίσιμες εφαρμογές στο στρατιωτικό και πολιτικό τομέα. Πρόκειται, όπως εξήγησαν τα παριστάμενα στελέχη της ιταλικής εταιρείας, για ένα προϊόν με υψηλές προδιαγραφές, μέσα από πατέντες τυποποιημένων δυνατοτήτων συμπίεσης video, επεξεργασίας στοιχείων εικόνας, ανίχνευσης κίνησης, εκτίμησης απειλών και αυτόματης λήψης συναγερμού! Δηλαδή, όπως εξήγησαν, αποτελεί ένα καινοτόμο σύστημα «που δίνει νοημοσύνη στη διαδικασία επιτήρησης χώρων, μεταφέροντας κρίσιμες πληροφορίες».
Στα βασικά του χαρακτηριστικά υπολογίζουν τις δυνατότητες που διαθέτει να προσαρμόζεται σε κάθε απαίτηση ασφάλειας, να παρέχει αυτοματοποιημένες λειτουργίες, να βλέπει και να ειδοποιεί το χρήστη για ό,τι συμβεί, να παρουσιάζει διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα, να μεταφέρει την πληροφορία με κάθε ευκρίνεια (ενσύρματα ή ασύρματα) και να «αποδεσμεύει» έτσι προσωπικό, με τον αυτοματισμό του και την ευκολία χρήσης του.
Το σύστημα αποτελείται από τα εξής βασικά στοιχεία: Κάμερα ή αισθητήρα, επεξεργαστή εικόνας (video agent) και το κέντρο ελέγχου (control agent).
Σύμφωνα με τους παρουσιαστές, το προϊόν υποστηρίζει τεχνολογία ανάλυσης εικόνας και στηρίζεται στη δυνατότητα που έχει ο ίδιος ο χρήστης να καθορίζει τομείς, τρόπο επιτήρησης και συναγερμού στην οθόνη της συσκευής του, με βάση τεχνολογία αιχμής, η οποία αναλύει την εικόνα από την επιτηρούμενη περιοχή.
Το σύστημα, υπογράμμισαν οι Ιταλοί, αναλύει και επεξεργάζεται ηλεκτρονικά συγκεκριμένες περιοχές της εικόνας και σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του χρήστη διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο ελέγχου δεδομένα, τα οποία επιτρέπουν την άμεση αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επίσης έχει τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας εξωτερικές συνδέσεις, να συνδυάσει τη λειτουργία του και με άλλα συστήματα. (διακριτικά πρόσβασης, άνοιγμα-κλείσιμο θυρών, βάσεις δεδομένων με χαρακτηριστικά αντικειμένων κ.λπ.).
Κατά τους παρουσιαστές, είναι απλό, εύκολο και προσιτό στη λειτουργία του και έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε όλες τις απαιτήσεις του χρήστη (γλώσσα, χρήση, τρόπος μετάδοσης δεδομένων και λήψης συναγερμού κ.λπ.). Διαθέτει ένα νέο και ισχυρό αλγόριθμο, με την αποκλειστική ικανότητα να αναγνωρίζει, να παρακολουθεί και να αξιολογεί κάθε στοιχείο της εικόνας σε πραγματικό χρόνο και σε απεριόριστες σκηνές. Μπορεί να συνδεθεί (Video Agent-Control Agent) με οποιοδήποτε είδος δικτύου, δορυφορικό, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ. Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων εντός του συστήματος είναι 10 Mbps. Όπως είπαν, η δυνατότητα αυτή καθιστά το σύστημα μοναδικό και του δίνει το πλεονέκτημα να χρησιμοποιεί άπειρο αριθμό καμερών, σε αντίθεση με άλλα συστήματα που χρησιμοποιούν μέχρι 20 κάμερες. Αναφέρθηκε ότι όλα τα είδη καμερών και αισθητήρων μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα. Οι παρουσιαστές τόνισαν επίσης ότι η μεταφορά δεδομένων και ο έλεγχος (control) μπορούν να γίνουν σε πραγματικό χρόνο, λόγω του εντυπωσιακού και πρωτοπόρου αλγορίθμου συμπίεσης (ανεπτυγμένου από κοινού με το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια), ακόμα και σε κινητό τηλέφωνο ή γραμμή μεταφοράς δεδομένων πολύ χαμηλής ταχύτητας. Ας δούμε αναλυτικά τα κύρια μέρη του συστήματος, βασιζόμενοι στις παρουσιάσεις/ επιδείξεις που έγιναν στην Ελλάδα:
Α. Επεξεργαστής Εικόνας (Video Agent)
Η μονάδα «Video agent» είναι η καρδιά του συστήματος, υποστηρίζοντας τις παρακάτω λειτουργίες :
- Αναγνωρίζει απεριόριστα διαφορετικά στοιχεία της εικόνας.
- Δημιουργεί αυτόματα τη βάση δεδομένων των σχημάτων της εικόνας.
- Συμπιέζει τα δεδομένα (video).
- Στέλνει τα δεδομένα του video σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο ελέγχου, με όλα τα διαθέσιμα μέσα τηλεπικοινωνίας. Μέχρι και μέσω σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο.
- Καταγράφει τα δεδομένα (video) με υψηλή απόδοση.
- Κάνει αυτόματη ανίχνευση μέσω κινουμένων καμερών ή άλλων αισθητήρων.
- Κάνει αυτόματη αλλαγή φωτισμού όλο το 24ωρο, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού.
- Ελαχιστοποιεί τα σφάλματα συναγερμού στην περίπτωση βροχής ή χιονιού.
Β. Κέντρο Έλεγχου (Control Agent)
- Έχει δυνατότητα αυτόματης επεξεργασίας εικόνας και γενικά δεδομένων σε πραγματική βάση, από απεριόριστο αριθμό καμερών ή αισθητήρων. (Μόνο ένας χειριστής για όλους τους τομείς).
- Λαμβάνει συμπιεσμένο video με μεγάλη ευκρίνεια σε κινούμενα αντικείμενα.
- Ο χειριστής έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει έναν εικονικό «φράκτη» ή μία περιοχή που θα επιτηρείται και απ’ όπου θα λαμβάνονται συναγερμοί σε κάθε συμβάν, όπως για παράδειγμα την προσθήκη ενός αντικειμένου (έστω και μεγέθους πακέτου τσιγάρων, όπως ειπώθηκε).
- Υπάρχει δυνατότητα εξ αποστάσεως χειρισμού των καμερών και του κεντρικού υπολογιστή.
- Το λειτουργικό πρόγραμμα είναι πολύ φιλικό στο χειριστή.
- Σε περίπτωση συναγερμού, η συγκεκριμένη κάμερα ή αισθητήρας διεγείρεται και αναφέρει τη θέση που βρίσκεται, αυτόματα.
- Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να χειριστεί ο ίδιος προσωπικά κάθε κάμερα.
- Υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής και παρουσίασης και καταγραφής παρελθόντων γεγονότων.
- Το σύστημα μπορεί να υποστηρίξει μεταφορά δεδομένων (video) σε πραγματικό χρόνο, ασύρματα, μέσω internet, τοπικών δικτύων, δορυφορικά, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ., με την ίδια ευκρίνεια και πιστότητα.
Τα σενάρια
Προκειμένου να αντιληφθούμε πρακτικά τις δυνατότητες του συστήματος, παρατέθηκαν ορισμένα παραδείγματα – σενάρια για την επίδειξη της «νοημοσύνης» με βάση την εικόνα. Αυτά περιέχονται σε πρακτικά από τις παρουσιάσεις – επιδείξεις που έγιναν και είναι τα παρακάτω:
1. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει εάν αντικείμενα που ήταν σε κίνηση έγιναν στατικά ή αντίστροφα. Ο συναγερμός ενεργοποιείται σύμφωνα με τον προεπιλεγμένο χρόνο από το Κέντρο Ελέγχου .
2. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει την αφαίρεση ή την προσθήκη αντικειμένων από το χώρο και να σημάνει συναγερμό.
3. Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη, στην οθόνη του Κέντρου Ελέγχου (το γνωρίζει μόνο αυτός) και σε εικόνα της κάμερας επιλογής του, να σύρει μία γραμμή σαν «εικονικό φράκτη» (στην εικόνα έχει συρθεί κόκκινη γραμμή μπροστά από την κυρία είσοδο εγκαταστάσεως ). Στην περίπτωση παραβίασης της γραμμής, θα σημάνει συναγερμός.
4. Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη, στην οθόνη του Κέντρου Ελέγχου και σε εικόνα της κάμερας επιλογής του, να επισημάνει, χρωματίσει μία περιοχή ως ελεγχόμενη (στην εικόνα έχει επισημανθεί με σκιαγράφηση ως ελεγχόμενη η περιοχή πάνω από τοίχο περίφραξης). Στην περίπτωση παραβίασης της περιοχής, θα σημάνει συναγερμός.
5. To σύστημα μελετά τα αντικείμενα της εικόνας και μπορεί να αναγνωρίζει ημέρα και νύχτα κίνηση πίσω από εμπόδια που έχουν κίνηση, όπως το θρόισμα δένδρων, θάμνων, καπνού και κύματος και αποκαλύπτουν μερικώς τον εισβολέα.
6. Έχει τη δυνατότητα να αναλύει χρώματα.
7. Μπορεί να αναλύει ποσοστό κίνησης σε προκαθορισμένη περιοχή.
8. Έχει τη δυνατότητα να αναλύει κινήσεις – από περπάτημα σε τρέξιμο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ίδιο μόνιτορ του Κέντρου Ελέγχου εμφανίζονται οι λήψεις αριθμού καμερών και συναγερμών, με τις οποίες «παγιδεύονται» διάφορα σημεία, περιοχές, εγκαταστάσεις κ.λπ.
Το εύρος εφαρμογών
Το σύστημα, κατά τους σχεδιαστές του, έχει μεγάλο εύρος εφαρμογών και μπορεί να τοποθετηθεί σε:
. Στρατιωτικές βάσεις, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων, αεροδρόμια, ζώνες ευθύνης, ναύσταθμους, αστυνομικές ανάγκες κ.λπ.
. Κυβερνητικά τμήματα, θέσεις, Πρεσβείες κ.λπ.
. Λιμάνια.
. Περιοχές συγκέντρωσης πλήθους και διαμονής (μουσεία, στάδια, εθνικά μνημεία, συναυλίες, κατοικίες, γραφεία, parking).
. Επιχειρήσεις ή φορείς, επιφορτισμένους με τη διαχείριση εθνικών οδών, σιδηροδρόμων, αερολιμένων κ.λπ.
. Σταθμούς εξυπηρέτησης και περιοχές ανάπαυσης κατά μήκος των εθνικών οδών και επιτήρησης κυκλοφορίας και συμβάντων επ’ αυτών.
. Δίκτυα σιδηροδρόμων.
. Πολιτικά αεροδρόμια, διάδρομους α/φ, περιοχές συγκέντρωσης πλήθους (χώροι αποσκευών, πύλες, έλεγχος εισιτηρίων κ.λπ.).
. Επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (σταθμοί ηλεκτρικής ισχύος, αγωγοί καυσίμων κ.λπ.).
Όπως επίσης εξήγησαν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (των Διευθύνσεων Ασφάλειας-Αντιπληροφοριών κ.λπ.) και στους υπεύθυνους ασφάλειας κρατικών και άλλων φορέων οι αρμόδιοι της ιταλικής εταιρείας, με το σύστημα μπορούν να δημιουργηθούν:
. Εικονικοί φράκτες που να περιβάλουν αεροσκάφη, έτσι ώστε να ελέγχονται μη εξουσιοδοτημένα άτομα που πλησιάζουν.
. Κατάσταση ελέγχου διαδρόμων απογείωσης – προσγείωσης, από εμπόδια (σκουπίδια κ.λπ.).
. Κατάσταση ελέγχου υποβρύχιων συνδέσεων με αισθητήρες.
«Τεχνητή όραση»
Επιπλέον, η εταιρεία Blu Sky έκανε γνωστό στις ενημερώσεις ότι επεκτείνει το σύστημά της σε σύγχρονες εφαρμογές τεχνικής όρασης, που βασίζονται στη φασματική απεικόνιση. Χρησιμοποιώντας Πολυφασματικές (Multispectral) και Υπερφασματικές (Hyperspectral) κάμερες, σε συνδυασμό με το λογισμικό του συστήματος IVSS, είπαν ότι μπορεί να υπάρχει απεικόνιση και πλήρης εικόνα μιας καλυμμένης επιφάνειας με ανάλογο συναγερμό. Όπως ανέφεραν, πρόσφατες πειραματικές εφαρμογές έδειξαν την ικανότητα του νέου αυτού συστήματος να αναγνωρίσει και να βρει, από ύψος 20.000 ποδών, με υπερφασματικές κάμερες και το κατάλληλο λογισμικό, ποσότητα διεσπαρμένων και κρυμμένων αντικειμένων στο έδαφος. Στις απαντήσεις των παρουσιαστών σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν κατά τις επιδείξεις, δόθηκε έμφαση σε σειρά πλεονεκτημάτων που προσφέρει τυχόν εγκατάσταση του συστήματος, όπως η δραστική αύξηση του επιπέδου ασφάλειας, η μη απαίτηση ειδικών εργασιών εγκατάστασης και γνώσεων στο χειρισμό, η ευελιξία στην προσαρμογή των αναγκών, η εγγυημένη υποστήριξη, το χαμηλό κόστος, η δυνατότητα «διακλαδικής» χρήσης με εφαρμογές σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, το ανεπηρέαστο από καιρό και φως και η συμβατότητα. Ειδική αναφορά έγινε στο ότι είναι δοκιμασμένο και επικυρωμένο από χρήστες-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Στρατιωτικές Εφαρμογές
Όπως είναι φυσικό, η θεματική ενότητα «Defense Security» εστιάζει μέσα από τις σελίδες του Security Manager, περισσότερο στις στρατιωτικές εφαρμογές. Ενδεικτικά αναφέρουμε και παρουσιάζουμε γραφικά, μερικές απ’ αυτές που απαριθμήθηκαν και οι οποίες αφορούν επιτήρηση και ασφάλεια, ενώ διαπιστώνεται ότι υπάρχουν και δυνατότητες για επιχειρησιακές εφαρμογές στο πεδίο της μάχης, όπως π.χ. αυτή στα τεθωρακισμένα οχήματα. :
1. ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ
- Προσγείωση-Απογείωση.
- ¶τομα εισερχόμενα σε απαγορευμένη περιοχή.
- Εικονικός φράκτης γύρω από αεροπλάνα, σε συνδυασμό με RfiD.
- Οχήματα σταθμευμένα πάνω από τον προκαθορισμένο χρόνο.
Πάσης φύσεως υλικά που εναποτίθενται χωρίς επίβλεψη ή κινδυνεύουν με κλοπή.
1α. ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ
- Οχήματα σταθμευμένα σε απαγορευμένες περιοχές.
- Περιμετρικός εικονικός φράκτης.
Προστασία δεξαμενών καυσίμου
1β. ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΟΣΤΕΓΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
- Έλεγχος υλικών που αποσπώνται από ράφια.
- Εικονικός φράκτης πέριξ του υπόστεγου.
Έλεγχος πρόσβασης στο χώρο, σε συνδυασμό με RFiD.
2. ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
- Έλεγχος κίνησης στρατιωτικών οχημάτων.
- Έλεγχος κίνησης προσωπικού σε απαγορευμένες περιοχές (π.χ. αποθήκες)
- Έλεγχος οχημάτων σταθμευμένων πάνω από τον προκαθορισμένο χρόνο.
Έλεγχος πάσης φύσεως υλικών που εναποτίθενται σε χώρους χωρίς επιτήρηση ή κινδυνεύουν από κλοπή.
2α. ΠΕΡΙΞ ΠΕΡΙΟΧΗ
- Οχήματα σταθμευμένα σε απαγορευμένες περιοχές.
- Περιμετρικός εικονικός φράκτης.
Προστασία δεξαμενών καυσίμου.
2β. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
- Οχήματα σταθμευμένα σε απαγορευμένες περιοχές.
- Εικονικός φράκτης για έλεγχο περιμέτρου.
- Προστασία πυρομαχικών και καυσίμου.
- Έλεγχος από πύργο για άτομα και οχήματα που πλησιάζουν.
Έλεγχος προσωπικού & οχημάτων σε συνδυασμό με RFiD.
2γ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
- Έλεγχος 360 μοιρών, πριν οι στρατιώτες βγουν, για παρουσία εχθρού στην περιοχή.
- Εικονικός φράκτης γύρω από οχήματα – άρματα – προσωπικό.
- Συνεχής έλεγχος της περιοχής 360 μοιρών.
- Δυνατότητα μετάδοσης πληροφορίας από το σύστημα στους στρατιώτες – Διοίκηση με τη χρήση PC τσέπης.
Δυνατότητα μετάδοσης video εικόνας στην κύρια βάση, με τη χρήση δορυφόρων, GPRS ή ραδιοσύνδεση. (Η ποιότητα εξαρτάται από τα στάνταρ που χρησιμοποιούνται -10Kbits/sec at 2 frame/sec).
3. ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΙ
- Είσοδοι λιμένων.
- ¶τομα κινούμενα στις αποβάθρες.
- Ελλιμενισμένα πλοία (ακόμα και με GPS σύνδεση).
- Ελλιμενισμένα πλοία περισσότερο από κάποιον προκαθορισμένο χρόνο.
Πάσης φύσεως υλικά στην αποβάθρα.
3α. ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΞ ΠΕΡΙΟΧΗ
- Οχήματα σταθμευμένα σε απαγορευμένη περιοχή.
- Εικονικός φράκτης γύρω από την περίμετρο λιμανιού.
Προστασία δεξαμενών καυσίμου.
4. ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΘΗΚΩΝ
- Έλεγχος για υλικά που αποσπώνται από ράφια.
- Εικονικός φράκτης γύρω από την αποθήκη.
Έλεγχος πρόσβασης στην αποθήκη, σε συνδυασμό με RFiD.
ΑΙΓΑΙΟ – ΣΥΝΟΡΑ
Το σύστημα μπορεί να ελέγχει θαλάσσιες προσβάσεις (ακτές νήσων κ.λπ.) με ταυτόχρονη μετάδοση συναγερμού στα Κέντρα Επιχειρήσεων των σχηματισμών, σε περίπτωση παραβιάσεων (λαθρομετανάστες κ.λπ.). Μπορεί επίσης να ενισχύσει με μετάδοση εικόνας και αυτόματο συναγερμό, άλλα συστήματα (ραντάρ) που ελέγχουν τις ακτές.