Οικοδομώντας μια αποτελεσματική ομάδα
Editorial του Βλάση Αμανατίδη
Αρχισυντάκτη του Security Manager
Τεύχος 73
Στον τομέα της Ασφάλειας και ειδικότερα σε ότι αφορά τις επιχειρησιακές διαδικασίες, την άσκηση υπηρεσιών, τη διαχείριση προσωπικού ή την υλοποίηση έργων, η καθοδήγηση από έναν ηγέτη είναι πάντα κομβικής σημασίας για τη βέλτιστη απόδοση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.
Όμως η Ασφάλεια είναι σίγουρα ένα … “ομαδικό άθλημα”. Χωρίς λοιπόν τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και συνεκτικής ομάδας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να έρθουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες εκείνοι που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση μιας ομάδας σε κάθε τομέα της ασφάλειας; Σίγουρα η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της ομάδας και η απουσία δέσμευσης στους στόχους, είναι αρνητικοί παράγοντες, όπως επίσης και η αποφυγή λογοδοσίας, αλλά και η λανθασμένη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων κάθε έργου.
Το να οικοδομήσεις εμπιστοσύνη και να εμπνεύσεις μια ομάδα, σίγουρα δεν είναι εύκολο, ούτε γίνεται “εν μια νυκτί”. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, απαιτείται πρώτα από όλα από τον ηγέτη, αλλά και από όλα τα μέλη της ομάδας να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν μεταξύ τους, τις τρωτότητες τους, τις όποιες ελλείψεις δεξιοτήτων, τα λάθη και τις παραλείψεις που μπορεί να υπάρχουν. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται κλίμα ειλικρινούς σχέσης μεταξύ των μελών και μόνο έτσι η συνεργασία μπορεί να οδηγήσει στην αλληλοβοήθεια και στην κάλυψη των όποιων κενών υπάρχουν. Σε καμία περίπτωση οι αδυναμίες και οι τρωτότητες που μπορεί να προκύψουν σε μια ομάδα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναντίον των μελών της, γιατί τότε αυτό σημαίνει αυτόματα απώλεια εμπιστοσύνης.
Προκειμένου να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης, η κάθε ομάδα που δουλεύει στο τομέα της ασφάλειας θα πρέπει επίσης να επενδύσει στις κοινές εμπειρίες και στη βαθιά κατανόηση των πλεονεκτημάτων και αδυναμιών κάθε μέλους ξεχωριστά αλλά και συνολικά. Η προσωπική αυτογνωσία, αποτελεί το θεμέλιο για την υλοποίηση ενός περιβάλλοντος που όλοι θα λειτουργούν συνεκτικά και με προσήλωση στους στόχους της ομάδας.
Επίσης δεν θα πρέπει να αποφεύγουμε τις παραγωγικές αντιπαραθέσεις. Η έλλειψη συζητήσεων και η μη ανάδειξη των διαφορετικών προσεγγίσεων μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό, που δεν βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν. Ο ρόλος του ηγέτη σε αυτή τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Από την μια πλευρά η αντιπαράθεση δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός και από την άλλη, θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέλη της ομάδας, έτσι ώστε η διαδικασία να εξελιχθεί στη παραγωγή ιδεών και πρακτικών βημάτων, που θα επιλύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την όποια διαφωνία ή πρόβλημα υπάρχει. Τα μέλη σε μια ομάδα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε μια υγιή συζήτηση που θα ρίχνει φως σε παθογένειες που πρέπει να εξαλείφθουν. Η δέσμευση στους στόχους της ομάδας είναι απαραίτητο συστατικό για την αποτελεσματικότητα σε κάθε έργο ασφάλειας. Τα deadlines θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα, ρεαλιστικά και να τηρούνται. Τα meetings της ομάδας θα πρέπει να είναι στοχευμένα, χωρίς να υπάρχει χρονοτριβή και να εξάγουν ουσιαστικά αποτελέσματα, χωρίς ευφυολογήματα και φλυαρίες.
Η επιτυχία μιας ομάδας στο τομέα της ασφάλειας δεν βασίζεται απλά σε μια καθοδηγητική δύναμη και ανάπτυξη θεωρίας, αλλά στην υιοθέτηση κοινής λογικής σε συνδυασμό με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αντίληψης των πραγμάτων με σκέψη πέρα από τα συνηθισμένα.