IFSEC 2018 – Ιχνηλατώντας τις νέες τεχνολογικές τάσεις
IFSEC 2018 – Ιχνηλατώντας τις νέες τεχνολογικές τάσεις
Στα πλαίσια μιας πρώτης διερευνητικής περιήγησης στη φετινή IFSEC στο Λονδίνο, μπορούμε να αντιληφθούμε την προσέγγιση που ακολουθούν οι εταιρίες-εκθέτες ως προς τις τάσεις και τις προτάσεις που θέλουν να αναδείξουν, καθώς και το πώς διαχειρίζονται συνολικά τη συμμετοχής τους στην φετινή έκθεση.
Οι τρεις έννοιες κλειδιά που χαρακτηρίζουν τις τάσεις της διοργάνωσης θα λέγαμε ότι είναι τα ευφυή λογισμικά, η σύγκλιση φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας και η ενοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών με κεντρική διαχείριση των συστημάτων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο τομέα του cyber security με αφορμή και το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων – GDPR – που έχει ανοίξει ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων σχετικά με το πώς τα συστήματα φυσικής ασφάλειας μπορούν να προστατευθούν από τις ηλεκτρονικές επιθέσεις.
Σε ότι αφορά τα περίπτερα των εκθετών και κυρίως τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, κυρίαρχη θέση τουλάχιστον χωροταξικά στην έκθεση καταλαμβάνουν για ακόμα μια φορά οι δυο μεγαλύτεροι κινέζικοι οίκοι Hikvision και Dahua, που εδώ και καιρό έχουν ξεπεράσει τα όρια του CCTV και παρουσιάζουν μια σειρά από ολοκληρωμένες λύσεις για όλους τους τομείς της ασφάλειας. Τα περίπτερα τους είναι δομημένα με βάση τις κάθετες αγορές στις οποίες προσφέρουν ολοκληρωμένες προτάσεις ασφάλειας. Χαρακτηριστικό concept και για τους δύο κατασκευαστές θα λέγαμε ότι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι – Artificial Intelligence) και πως αυτή μέσα από τις λύσεις ασφάλειας μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες στα έργα βίντεο-επιτήρησης.
Τα VMS – Video Management Software, δηλαδή τα λογισμικά διαχείρισης βίντεο με νέες αναβαθμισμένες λειτουργίες – κυρίως σε ότι αφορά τα analytics – είναι ένας τομέας που εστιάζουν πολλές εταιρίες στην φετινή τους συμμετοχή όπως για παράδειγμα οι AxxonSoft, Geovision και Avigilon.
Στην έκθεση συναντάμε επίσης δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους συστημάτων ασφάλειας παγκοσμιώς την Honeywell και την UTC, που ενσωματώνουν αρκετά επιμέρους brand και διαθέτουν λύσεις για κάθε κατηγορία συστημάτων (επιτήρηση, συναγερμοί, πυρανίνχευση, έλεγχος πρόσβασης) καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εξαγοράσει μια σειρά από άλλες εταιρίες.
Και στην φετινή έκθεση συμμετέχουν παραδοσιακούς “παίκτες” στη βιομηχανία των συστημάτων βίντεο-επιτήρησης και όχι μόνο, που εστιάζουν αποκλειστικά στην IP τεχνολογία όπως είναι: Axis, Mobotix, Panasonic, Vanderbilt. Toν τομέα της βίντεο επιτήρησης εκπροσωπούν επίσης εταιρίες με ελληνικό ενδιαφέρον, αφού τα προϊόντα τους τα συναντάμε στην Ελληνική αγορά όπως είναι οι AV Tech, Milesight, Provision, Tiandy, TVT και Vivotek και φυσικά ο κατεξοχήν εκπρόσωπος των θερμικών καμερών FLIR
Στο τομέα των συστημάτων συναγερμού, θα λέγαμε ότι αυτή τη φορά υπάρχουν λιγότερες συμμετοχές αφού απουσιάζουν κάποιες σημαντικές εταιρίες και ειδικότερα κατασκευαστές προερχόμενοι από την παραδοσιακή Ιταλική βιομηχανία. Παρόλα αυτά και ο τομέας των συστημάτων συναγερμών έχει όπως πάντα δυναμική συμμετοχή. Συναντάμε λοιπόν εταιρίες που στην παρουσία τους εστιάζουν κυρίως στο τομέα της ασύρματης τεχνολογίας, αλλά και των application για απομακρυσμένη διαχείριση όπως είναι οι: Ajax, AMC, Inim Elecrtonics, Texecom, EL.MO, ενώ παρών δίνει και ο τομέας του ελέγχου πρόσβασης με εκπροσώπους οίκους όπως η HID, Paxton, Controlsoft, Amadeo
Στο τομέα της πυρανίχνευσης στην FIREX συναντάμε την Γερμανική NSC, ενώ για ειδικές κατηγορίες προϊόντων όπως είναι η διαχείριση κλειδιών και προστασίας κινητού εξοπλισμού θα επισκεφτούμε την ΤΡΑΚΑ ενώ για λύσεις τουρνικέ το περίπτερο της TANSA.
Οι ελληνικές συμμετοχές των εταιριών Sigma Security, EGT και Terracom καταγράφουν ήδη από την πρώτη ημέρα μια πολύ καλή συμμετοχή, κερδίζοντας το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών από όλο τον κόσμο.