Η Τρωτότητα και η Επαγρύπνηση Ασφαλείας
H ενίσχυση της συναίσθησης ασφάλειας αποτελεί τη βασική παράμετρο προκειμένου μειώσουμε το δείκτη της τρωτότητας, ως έννοια που αποτυπώνει την ευκολία προσβολής προσώπων ή κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Πώς μπορούμε λοιπόν να ενισχύσουμε τη συναίσθηση της ασφάλειας, με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες προσβολής των στόχων που έχουμε, υπό την ευθύνη επίβλεψης και προστασίας ;
Συνεχίζοντας την εναλλακτική εκπαιδευτική ευκαιρία για επιχειρησιακό προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας, θα καλύψουμε με το παρόν άρθρο τη θεματική ενότητα που αφορά στην τρωτότητα, σε συνδυασμό με την επαγρύπνηση ασφάλειας. Με το θέμα που διαπραγματευόμαστε σήμερα, δεν ερχόμαστε σε διασταύρωση ή επικάλυψη με όσα εκθέτει για τη μελέτη τρωτότητας, στο τεύχος 7, ο αξιόλογος συνάδελφος κ. Γιάννης Κανάλης, αλλά αποκαλύπτουμε την άλλη διάσταση της τρωτότητας. Προσπαθώντας να περιχαρακώσει τον όρο "security", ο από τους πρωτοπόρους στο Security Management, Currer Briggs, δήλωνε στο εγχειρίδιό του (1), ότι το Security έχει πολλές όψεις ασφαλείας (τρωτότητα, μηχανική προστασία, προστασία με προσωπικό, μέσα υψηλής τεχνολογίας, συνεργασίες). Την επισήμανση αυτή, ο υπογράφων τη συμπλήρωσε με το συμπέρασμα ότι κάθε μία από τις όψεις στις οποίες αναφέρεται ο Currer Briggs, περιλαμβάνει ένα σύνολο θεμάτων, όπου το κάθε ένα με τη σειρά του, έχει και αυτό πολλές όψεις (2). Είναι πιθανό λοιπόν, πολλοί ειδικοί να αναφερθούν στο ίδιο θέμα, π.χ. στην τρωτότητα- και ο καθένας να παρουσιάσει διαφορετικές όψεις της πτυχής αυτής, αλλά όλοι μαζί να συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης έννοιας. Με αυτήν την επισήμανση, ξεκινάμε θέτοντας κάποιους προσδιορισμούς, χρήσιμους για την ακρίβεια της συζήτησης του θέματός μας.
Προσδιορισμοί και Συμπεράσματα
Τρωτότητα: Ουσιαστικό του ρήματος τιτρώσκω, που σημαίνει τραυματίζω, καταστρέφω, αχρηστεύω, προξενώ φθορά (3). Πρόκειται για την ευκολία προσβολής προσώπου, αντικειμένου, δικαιώματος ή εγκατάστασης.
Επαγρύπνηση: Μεταφορικά, σημαίνει επιτηρώ ή προσέχω κάτι, με έντονο ενδιαφέρον. Στην περίπτωση της τρωτότητας, σημαίνει προσέχω έντονα τα υποκείμενα σε τρωτότητα πρόσωπα, δικαιώματα, αντικείμενα ή εγκαταστάσεις, των οποίων μου έχει ανατεθεί η προστασία. Η προσοχή μου όμως είναι τέτοια, που να με κρατά σε ετοιμότητα, ώστε σε σχέση με όσα γνωρίζω, να αποτρέψω έναν κίνδυνο ή να μειώσω τις συνηθισμένες επιπτώσεις του.
Τρωτότητα και Επαγρύπνηση λοιπόν, στην Ασφάλεια, πάνε χέρι – χέρι και μάλιστα σε ισχυρή «χειροδεσία». Για να είναι αποτελεσματική η επαγρύπνηση, προαπαιτεί τη λεγόμενη συναίσθηση (consciousness) ασφαλείας. Για να επιτευχθεί αυτή, απαιτείται η ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων, οι οποίες για να αναπτυχθούν, χρειάζεται πρώτα από όλα ενημέρωση. Αν τα στοιχεία της ενημέρωσης τα ζυμώσουμε με όσα γνωρίζουμε και τα αφομοιώσουμε (τα νέα στοιχεία), τότε βλέπουμε τις δεξιότητές μας να αυξάνονται στον τομέα αυτό.
Ο καθηγητής Jacob van der Westhuizen (4), ανέπτυξε μια φόρμουλα από το 1980, την οποία τελειοποίησε το 1990. Σύμφωνα με αυτήν:
όπου
-Τ = Τρωτότητα (Vulnerability)
-Απ. Ασφ. = Απειλές Ασφαλείας (Security Threats)
-* = επί
-Μ. Ασφ. = Μέριμνα Ασφαλείας (Υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας)
-Συν. Ασφ. = Συναίσθηση Ασφαλείας (Security consciousness)
Όπως βλέπετε, όλα εξαρτώνται από τον παρονομαστή του παραπάνω κλάσματος. Τη Συναίσθηση Ασφαλείας. Αυτή θα προσπαθήσουμε να τονώσουμε παρακάτω και αυτή αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της σημερινής εξ αποστάσεως ενημερωτικής επιμόρφωσης.
Τόνωση Επαγρύπνησης
Επιτυγχάνεται με την απόκτηση σχετικών δεξιοτήτων. Τη βάση για αυτήν, αποτελούν δύο ομάδες στοιχείων.
Πρόκειται για:
- Την ομάδα Θεμελιωδών στοιχείων
- Την ομάδα Λειτουργικών Στοιχείων
Η απόκτηση των δεξιοτήτων, προαπαιτεί τη γνώση των στοιχείων που συγκροτούν τις δύο ομάδες που είπαμε και μετά τη συζήτηση των γνώσεων αυτών με τον εαυτό μας. Αυτό γίνεται με βάση την προσπάθεια να βρούμε τρόπο εφαρμογής τους, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των επιχειρησιακών μας καθηκόντων. Για παράδειγμα, ενώ είμαστε σε έναν πυρήνα ασφαλείας σε μία ημέρα ήσυχη επιχειρησιακά, φέρνουμε στο μυαλό μας αυτά που μάθαμε για την ασφάλεια, προσπαθώντας να τα εφαρμόσουμε αρχικά σε ένα απλοϊκό υποθετικό σενάριο. Όσο περνά ο καιρός, τα σενάρια αυτά μπορούμε να τα κάνουμε πιο σύνθετα ή πιο πολύπλοκα. Με αυτόν τον τρόπο, οι γνώσεις που παίρνουμε όχι μόνο αφομοιώνονται από εμάς, αλλά εμείς ξαναδημιουργούμε, πηγαίνοντας παραπέρα από όσα μας παρουσιάζονται από τις σελίδες αυτές.
Ομάδα Θεμελιωδών Στοιχείων
Με τον όρο θεμελιώδη στοιχεία, περιγράφουμε αυτά που αφορούν:
- Τον τρόπο σκέψης μας, όπως διαμορφώνεται από τον ηθικό κώδικα: Ο «ηθικός κώδικας» υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της συνεισφοράς μας, στην παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας. Θυμηθείτε! Το προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας (security, ιδιωτικοί ερευνητές), λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των νόμιμων ενεργειών του πελάτη, για την προστασία προσωπικών και περιουσιακών δικαιωμάτων του. (Σχετ. Ν. 2518, όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί, καθώς και το άρθρο 986 του Αστικού Κώδικα). Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που στο εξωτερικό, τα μέλη προσωπικού ιδιωτικής ασφαλείας χαρακτηρίζονται ως Security officers. Δηλαδή επαγγελματίες, με αξίωμα την υψηλή ευθύνη προστασίας άλλων. Σπουδαία σημεία του ηθικού κώδικα αποτελούν η ακρίβεια στο ωράριο, η σύνεση στις ενέργειες, η αξιοπιστία στην εκτέλεση των καθηκόντων για μείωση των κινδύνων, η άμεση και καλή συνεργασία με συναδέλφους και με τις αρχές, ο σεβασμός των εμπιστευτικών πληροφοριών, η προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης των επιδόσεων με αναζήτηση εκπαιδευτικών ευκαιριών (5) και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των άλλων.
- Την αυτοπροστασία μας, με την αποφυγή της θυματοποίησής μας: Δηλαδή, σε πρώτη φάση να γνωρίζουμε καλά τις βασικές κατευθύνσεις προστασίας του εαυτού μας. Από εκεί ξεκινάμε. Οι κατευθύνσεις αυτές είναι γενικές, όπως κατανόηση ρυθμών του εαυτού μας, ώστε σε τυχόν αλλαγή τους, να προβληματισθούμε και να προλάβουμε ένα θέμα υγείας, πρώιμα. Επίσης, το να έχουμε διαγωγή και συμπεριφορά τέτοια, που να βγάζουμε την εικόνα προς τα έξω, ότι δεν είμαστε εύκολοι στόχοι. Οι ειδικές κατευθύνσεις αφορούν την κίνησή μας στο δρόμο, στους χώρους εργασίας, σε κτιριακά συγκροτήματα, τράπεζες ή υπέρ-αγορές που επισκεπτόμαστε ως πελάτες, στα ταξίδια μας. Πρόκειται για απλές προφυλάξεις αποφυγής της θυματοποίησής μας.
Ηθικός Κώδικας και Αυτοπροστασία είναι τα πρώτα μελήματα στο κτίσιμο της συναίσθησης ασφάλειας. Είναι ο πρώτος κύκλος που κάνει το βότσαλο στη λίμνη. Οι άλλοι κύκλοι έχουν αφετηρία τον πρώτο αυτό κύκλο. Στην ομάδα «Θεμελιωδών Στοιχείων» ανήκουν και τα ακόλουθα:
- ¶ριστη γνώση του τόπου ευθύνης μας: Οι νέοι της αρχαίας Σπάρτης, επί δύο χρόνια περιδιάβαιναν την πόλη τους και την περιφέρειά της, προκειμένου να επισημάνουν οδούς διαφυγής, θέσεις άμυνας κ.ά. Κάντε το ίδιο για το χώρο εργασίας σας.
- Αναπτύξτε την ικανότητα παρατήρησής σας: Ο ανώτατος βαθμός παρατήρησης είναι αυτός, που στην ιατρική ονομάζεται "focusing". Δηλαδή, κλινική οξυδερκής παρατήρηση. Συγκεντρώστε τις αισθήσεις σας σε ένα σύνολο λεπτομερειών του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα «στήστε το αυτί» στο ασυνείδητο. Τι πάει να σας πει το ένστικτό σας σε σχέση με αυτό που παρατηρείτε. Αυτού του είδους την ποιοτική παρατήρηση συμβούλευε ο Περίανδρος ο Κορίνθιος (ένας εκ των επτά σοφών), παροτρύνοντας με το «μελέτα το παν».
- Χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό σας, με τρόπο που να σας δίνει πλεονέκτημα:
Η στολή πρέπει να είναι φροντισμένη. Είναι λάθος η αντίληψη ότι η ατημέλητη στολή δείχνει εμπειρία. Η στολή, δημιουργεί την ακριβή θέση σας στο «μυαλό των άλλων». Η φροντισμένη στολή αναχαιτίζει. (Αποτέλεσμα έρευνας του καθηγητή CUSSON στον Καναδά, στην οποία συμμετείχε η εγκληματολόγος κ. Αθηνά ΜΑΓΓΑΝΑ). Μην υποτιμάτε τα ψυχολογικά αποτελέσματα της χρήσης της σφυρίχτρας. Έχετε τη σφυρίχτρα σε «πρώτη ζήτηση». Όταν χρησιμοποιείτε το φακό, να θυμάστε το τρίπτυχο Χρήση Φακού – Κάλυψη – Επικοινωνία.
- Η συνεργασία (μεταξύ συναδέλφων και αρχών) πρέπει να είναι συνεχής και στενή: Οι απειλές εκδηλώνονται στους ασθενείς κρίκους συνεργασίας. Αυτό μη το ξεχάσετε ποτέ.
- Ετοιμότητα για εμπλοκή, σε κάθε περίπτωση ελέγχου, θορύβου, πλησίασμα αγνώστου, όταν «οσμίζεστε» στον αέρα ότι κάτι δεν πάει καλά.
Ο φύλακας είτε σε στατική φύλαξη σε πυρήνα ασφαλείας είτε σε περιπολία είτε σε συνοδεία προσώπου ή μεταφορά αξιών, πρέπει να αντιληφθεί ότι ενεργεί όπως ο πιλότος μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό προϋποθέτει άριστη επικοινωνία και γνώση κανόνων «εμπλοκής». Οι κανόνες αυτοί είναι:
- Έγκαιρος εντοπισμός. «Όποιος δει πρώτος, κερδίζει». Αυτό διδάσκουν και στο κέντρο κατά της Πειρατείας, στην Κουάλα- Λουμπούρ. Ο έγκαιρος εντοπισμός θεωρείται η πρώτη γραμμή άμυνας.
- «Κατάλαβε πότε θα αναστρέψεις πορεία». Επικοινωνείτε συνεχώς με το κέντρο.
Σε περίπτωση φυλάξεων και περιπολιών, έχετε υπόψη τους επιπλέον εξής κανόνες.
- Προσέγγιση. Κάντε την κίνηση πρώτοι, π.χ. Ακούτε θόρυβο ή βλέπετε άγνωστο να πλησιάζει στο χώρο και σε ώρα που δεν δικαιολογείται- ή- ευρισκόμενοι σε περιπολία αντιλαμβάνεστε κινήσεις, που μπορούν να θεωρηθούν ύποπτες. Ειδοποιήστε το κέντρο. Κάνετε μερικά αποφασιστικά βήματα κινούμενοι πλαγίως και λέγοντας καθαρά. «Χρειάζεστε βοήθεια σε κάτι;», ενώ ταυτόχρονα δείχνετε ότι βρισκόσαστε σε επικοινωνία με το κέντρο.
- Πίεση. Δεν γίνεται από έναν. Η δύναμη που θα επέμβει να ρωτήσει- εξακριβώσει- κάνει έλεγχο για ύποπτο θόρυβο, πρέπει να δείξει ότι έχει υποστήριξη και μάλιστα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επικοινωνία με τη δημόσια δύναμη.
- Απαγκίστρωση. Μετά τη λήξη της εξακρίβωσης. Συγκροτημένα, χωρίς να δείξετε ότι αισθανθήκατε ανακούφιση.
Ομάδα Λειτουργικών Στοιχείων
Τα λειτουργικά στοιχεία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Τα γενικά και τα ειδικά.
Όσον αφορά τα Γενικά Λειτουργικά Στοιχεία, για αυτά πρέπει να σας ενημερώσουν οι επόπτες. Αν δεν το κάνουν, απαιτήστε το. Οι ενημερώσεις αυτές, σε γενικές γραμμές αφορούν:
- Τον κύκλο των εργασιών που διεξάγονται στις εγκαταστάσεις, όπου έχετε καθήκοντα ασφαλείας. Παράδειγμα: Ποια προϊόντα παράγονται, πόσοι περίπου εργάζονται ανά βάρδια, αν γίνονται φορτοεκφορτώσεις και σε ποια σημεία, τι συνθήκες συνήθως επικρατούν- ιδίως το βράδυ, (π.χ. αν ο φωτισμός είναι επαρκής), αν υπάρχουν εργασίες συντήρησης σε εξέλιξη και σε ποια σημεία.
- Ποια είναι τα μέτρα υλικής ασφάλειας και ποιοι οι περιορισμοί στην απόδοσή τους: Με άλλα λόγια, ποιος ο βαθμός ευαισθησίας τους. Για παράδειγμα, ένας ανιχνευτής φωτιάς θα «πιάσει» ακόμη και το κάψιμο δύο φύλλων χαρτιού ή θα ενεργοποιηθεί αφού η φωτιά δυναμώσει.
- Γνώση των υφισταμένων απειλών ή περιστατικών ασφαλείας, που έχουν συμβεί σε ομοειδείς επιχειρήσεις, ακόμη και στο εξωτερικό.
- Ποια τμήματα των εγκαταστάσεων είναι χαρακτηρισμένα ως υψηλού, μεσαίου ή χαμηλού κινδύνου: Σημειώνεται ότι ως υψηλού κινδύνου, χαρακτηρίζονται οι εγκαταστάσεις εκείνες, που η βλάβη στα στοιχεία που περιέχονται σε αυτές, θα μπορούσαν να απειλήσουν την επιβίωση της επιχείρησης ή του οργανισμού, π.χ. Κεντρική Μονάδα Ηλεκτρικών Υπολογιστών, αρχείο κ.λπ.
- Ενημερωθείτε για σχέδια διαφυγής και για τις βασικές ενέργειες σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού ή άλλης θεομηνίας.
Ειδικά Λειτουργικά Στοιχεία
Αφορούν τη γνώση βασικών ενεργειών, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Απειλητική προσέγγιση στο σημείο σταθερής φύλαξης από άγνωστο ή αγνώστους.
- Χρησιμοποιήστε το περιβάλλον (η καλή γνώση του χώρου που είπαμε πρωτύτερα, θα αποδειχθεί ότι έχει εξαιρετική σημασία).
- Ειδοποιήστε άμεσα το κέντρο και δείξτε ότι χρησιμοποιείτε τον επικοινωνιακό εξοπλισμό.
- Ταυτόχρονα, αυξήστε την απόσταση και το χώρο από τους αγνώστους, π.χ. κινηθείτε προς το πλάι.
- Κρατάτε στο χέρι τη σφυρίχτρα.
- Δείξτε προθυμία να βοηθήσετε.
- Να είστε θετικοί, όχι επιθετικοί.
- Μην υποτιμάτε κανένα. Πάντοτε να υποθέτετε ότι ο άγνωστος μπορεί να κρατά είτε όπλο ή άλλο αντικείμενο, που μπορεί να το χρησιμοποιήσει σαν όπλο.
- Παραλαβή ύποπτων φακέλων ή δεμάτων ταχυδρομικά.
Δώστε προσοχή:
- Στο αν ο φάκελος είναι άκαμπτος.
- Αν τα παραλαμβανόμενα είναι εξαιρετικού βάρους, σε σχέση με το μέγεθός τους ή φέρουν πολλά γραμματόσημα, σε σχέση με τον τόπο αποστολής. Ο αποστολέας μπορεί να δηλώνεται με ένα τίτλο αόριστο, χωρίς άλλες ενδείξεις.
- Εξακριβώστε τυχόν λαδιές εξωτερικά του φακέλου ή του δέματος ή αν σας έρχεται μια μυρωδιά «γράσου».
- Μην επεξεργάζεστε το παραληφθέν αντικείμενο.
- Μη ρίξετε το φάκελο ή το δέμα σε κουβά με νερό.
- Ειδοποιήστε αστραπιαία το κέντρο και την αστυνομία.
- Εξετάζετε τα αυτοκίνητα που είναι πολλές μέρες παρκαρισμένα σε κοντινή απόσταση από το χώρο που προστατεύετε και εκτός περίφραξης. Εξακριβώστε αν γίνονται φορτοεκφορτώσεις από αγνώστους, χωρίς να μετακινούν τα αυτοκίνητα. Ειδοποιήστε τις Αρχές (Αστυνομία ή Λιμενικό κατά περίπτωση).
- Παρακολουθήστε ένα σεμινάριο διάσωσης. Οργανώνονται συνήθως από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Θα μάθετε να αντιδράτε σε έκτακτα περιστατικά υγείας στο χώρο σας, όπως σε περιπτώσεις απώλειας αισθήσεων, τραυματισμών στο κεφάλι, αναπνευστικών προβλημάτων, αιμορραγιών εσωτερικών ή εξωτερικών, καταγμάτων, καρδιακών προβλημάτων, δηλητηριάσεων, αλλεργιών κ.λπ.
- Μάθετε να βεβαιώνεστε με την πρώτη ματιά, αν τα πυροσβεστικά μέσα είναι επαρκή. Επίσης, αν η πρόσβαση σε αυτά είναι ελεύθερη. Αν όχι, λάβετε μέτρα να τακτοποιηθεί το ζήτημα. Να ελέγχετε επίσης αν οι επισημάνσεις (επιγραφές, πινακίδες) ασφάλειας και υγιεινής στο χώρο της εργασίας, είναι άμεσα λειτουργικές και δεν έχουν καταστραφεί, μετακινηθεί ή αφαιρεθεί.
Για οτιδήποτε αφορά τα παραπάνω, κάντε γραπτή αναφορά.
Να θυμάστε! Σε όλο τον κόσμο, το προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας (αλλά και της δημόσιας δύναμης) αντιμετώπισε προβλήματα, όταν σε περιστατικά που του έτυχαν, καθυστέρησε είτε να ενημερώσει ή απέφυγε να καταγράψει.
Συνοψίζοντας
Η γνώση των δύο ομάδων Θεμελιωδών και Λειτουργικών στοιχείων έχει συναισθηματική ανταπόκριση, με υποκίνηση σε ετοιμότητα, σε αυτό που λέγεται security awareness. Το θέμα όμως, δεν σταματά εδώ. Η security awareness είναι το «εναρκτήριο λάκτισμα» προς την κατάσταση που λέγεται ποιότητα ασφάλειας (security quality) και μας οδηγεί σε ανησυχία και στην αναζήτηση νέων οριζόντων στην ασφάλεια. Αυτό, λέγεται συναίσθηση ασφάλειας. Όσο η «Συναίσθηση Ασφάλειας» μεγαλώνει, τόσο το αποτέλεσμα , μικραίνει.
Χαμηλώνουμε δηλαδή, το δείκτη τρωτότητας.
Αυτό θα μας φανεί πολύ χρήσιμο στην επόμενη παρουσίασή μας, που θα επικεντρωθούμε στην εκδήλωση των εγκλημάτων κατά επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και στον τρόπο ενέργειάς τους και θα συζητήσουμε για το ότι το έγκλημα εκδηλώνεται, όταν συμπέσουν δύο ομάδες παραγόντων. Η ομάδα παραγόντων προδιάθεσης του ατόμου ή των ατόμων (σε περίπτωση ομάδας) και η ομάδα παραγόντων ευκαιρίας (τρωτότητα). Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Προετοιμαστήκαμε για να προσπαθήσουμε προς την κατεύθυνση της απενεργοποίησης της ομάδας παραγόντων ευκαιρίας. Δηλαδή, να υλοποιήσουμε την περιστασιακή πρόληψη. Η περιστασιακή πρόληψη αποτελεί και τον αντικειμενικό στόχο των μέτρων ιδιωτικής ασφάλειας.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
- Security: attitudes and techniques for management, Λονδίνο 1968, σελ. 22.
- Ανακοίνωση μέσα στην τάξη, κατά την εκπαίδευση του επιχειρησιακού προσωπικού βάσης, της αλβανικής αστυνομίας συνόρων. Σκόδρα, Σεπτέμβριος 2005 και Κούκες, Νοέμβριος του ιδίου έτους.
- Λεξικό Δ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ έκδ. Β, Αθήνα, 1964.
- Εγκληματολόγος, ειδικός Security Management του Πανεπιστημίου UNISA, Νότιας Αφρικής.
- Όλα τα σημεία περιλαμβάνονται ακριβώς έτσι, στον Ηθικό Κώδικα Εργαζομένων στην Ιδιωτική Ασφάλεια (ΗΠΑ) αλλά και στον Κώδικα Διαγωγής της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Ασφάλειας. Η Ένωση αυτή ιδρύθηκε το 1958 στη Μεγάλη Βρετανία και δέχεται ως μέλη εργαζόμενους στο security και στις ιδιωτικές έρευνες, από όλο τον κόσμο.