Οι θερμικές κάμερες της FLIR αναβαθμίζουν τα έργα ασφάλειας και επιτήρησης
Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με αντικείμενο τα συστήματα επιτήρησης θερμικής απεικόνισης της εταιρείας FLIR είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στις 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Athens Atrium.
Την παρουσίαση οργάνωσε η εταιρεία SIGNAL ELECTRONICS – που εδώ και χρόνια αποτελεί τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο της FLIR στην Ελλάδα – και την παρακολούθησαν πάρα πολλοί επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση έργων ασφάλειας. Εισηγητές στην παρουσίαση, η οποία αφορούσε κυρίως τις νέες σειρές φορητών θερμικών καμερών FC-S & LS για εφαρμογές ασφαλείας και επιτήρησης – ήταν ο Ελληνικής καταγωγής κος Νικήτας Κουτσουρές – Business Development Manager – Security και Surveillance Distribution της FLIR με έδρα την Ισπανία – καθώς και ο κος Κώστας Ρακαντάς, Information Technology Manager της SIGNAL ELECTRONICS.
Βασικές Αρχές και χαρακτηριστικά
Στην αρχή της παρουσίασης οι εισηγητές αναφέρθηκαν στις βασικές αρχές της τεχνολογίας της θερμικής απεικόνισης, παραθέτοντας την ιστορική εξέλιξη της τεχνολογίας και τους επιστήμονες που εμπνεύστηκαν και έβαλαν τα θεμέλια για την ανάπτυξή της, όπως για παράδειγμα τον Sir William Herschel (1738-1822) που ανακάλυψε την υπέρυθρη ακτινοβολία, τον Max Planck (1858 -1947) που περιέγραψε τον ομώνυμο νόμο για τη φασματική κατανομή της ακτινοβολίας από ένα «μέλαν σώμα», όπως επίσης και τον Wilhem Wien (1864-1928) που δημιούργησε τον ομώνυμο νόμο ο οποίος εκφράζει μαθηματικά την κοινή διαπίστωση ότι η μεταβολή των χρωμάτων από το κόκκινο προς το πορτοκαλί και το κίτρινο, συμβαίνει με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που ακτινοβολεί.
Κάπως έτσι λοιπόν εξελίχθηκε η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης και σήμερα μεταξύ πολλών εφαρμογών αξιοποιείται και για εφαρμογές επιτήρησης και ασφάλειας.
Ένα πολύ βασικό κριτήριο στις θερμικές κάμερες όπως και σε όλα τα συστήματα επιτήρησης είναι το «πόσο μακριά μπορούμε να δούμε». Αναφερόμενοι στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι εισηγητές ανέλυσαν τα κριτήρια JOHNSON, όπως είναι γνωστά (παρουσιάστηκαν από τον John B. Johnson (United States Army Night Vision & Electronic Sensors Directorate) τον Οκτώβριο του 1958) και τα οποία είναι:
- Ανίχνευση (Detection): Η απόσταση στην οποία εμφανίζεται ένα αντικείμενο.
- Απεικόνιση (Recognition): Η απόσταση στην οποία μπορούμε να διακρίνουμε το είδος του αντικειμένου.
- Ταυτοποίηση (Identification): Η απόσταση στην οποία μπορούμε να δούμε αν το αντικείμενο είναι φιλικό ή όχι.
Για την επεξεργασία της εικόνας χρησιμοποιούνται τεχνικές επεξεργασίας εικόνας για την αναγνώριση στόχων, όπως: AGC – Ο αλγόριθμος επεξεργασίας αφαιρεί τις ακραίες τιμές, ΗΕ (Histogram Equalization) – O αλγόριθμος επεξεργασίας αυξάνει την αντίθεση στην κυρίαρχη περιοχή (θερμοκρασίας/ακτινοβολίας), DDE (Digital Detail Enhancement) – O αλγόριθμος επεξεργασίας αυξάνει την αντίθεση σε όλη την επιτηρούμενη περιοχή.
Στα βασικά πλεονεκτήματα των θερμικών καμερών συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι θερμικές κάμερες δεν επηρεάζονται από την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως και από την αντίθεση φωτισμού, όπως επίσης δεν επηρεάζονται από τον καπνό, ενώ παρέχουν εικόνες στο απόλυτο σκοτάδι χωρίς να απαιτείται φωτισμός IR. Ιδιαίτερα διαφωτιστικό για τα πλεονεκτήματα των θερμικών καμερών, που σχετίζονται με τις οικονομίες κλίμακας που μπορεί να προσφέρουν, ήταν το παράδειγμα μιας εγκατάστασης όπου για να καλυφθεί αποτελεσματικά η περίμετρός της απαιτούνται 12 αναλογικές κάμερες με μέγιστη κάλυψη ανά κάμερα τα 60 μέτρα, ενώ ο αντίστοιχος σχεδιασμός με θερμικές κάμερες απαιτεί μόνο 5 μονάδες (εικόνα 1).
Νέα Υβριδική σειρά FC
Τα χαρακτηριστικά δυναμικής απόδοσης των θερμικών καμερών της νέας σειράς FC (εικόνα 2) μας παρουσίασαν στη συνέχεια οι εισηγητές. Συγκεκριμένα, οι κάμερες που ανήκουν στη νέα αυτή σειρά διαθέτουν WDR, DDE, AGC για απαράμιλλη ποιότητα εικόνας, καθώς και νέο Firmware με προηγμένες ρυθμίσεις και προβολή σε web browser με προστασία ονόματος χρήστη, κωδικού. Πρόκειται για μια σειρά με 11 υβριδικά μοντέλα, με δυνατότητα IP και αναλογικού σήματος βίντεο, με πεδίο θέασης μέχρι και 9? για αναγνώριση μέχρι 320 μέτρα, με στιβαρή κατασκευή και στεγανότητα IP66 & IP67 και προστασία από υπέρταση. Διακρίνονται ακόμα για την ευκολία και τις πολλαπλές επιλογές εγκατάστασης.
Φορητές κάμερες θερμικής απεικόνισης για την ασφάλεια
Στη συνέχεια της παρουσίασης είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τις δυνατότητες των φορητών θερμικών καμερών, που είναι ειδικά σχεδιασμένες για χρήση από το προσωπικό Σωμάτων Ασφαλείας και ιδιωτικούς φύλακες και διακρίνονται για την εργονομική τους σχεδίαση, το πολύ ελαφρύ βάρος τους, την μεγάλη διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας και φυσικά την υψηλή απόδοση σε εφαρμογές επιτήρησης που προσφέρουν. Ειδικότερα, τα μοντέλα της σειράς LS (εικόνα 3) είναι εξοπλισμένα και με νέα χαρακτηριστικά, όπως εκπομπή ακτίνας laser αλλά και το «Instalert» χάρη στο οποίο έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει με κόκκινο χρώμα το θερμότερο μέρος στη σκηνή που καταγράφει η κάμερα, διευκολύνοντας σημαντικά τον εντοπισμό αναζητούμενων στόχων. Επίσης ενημερωθήκαμε για τις δυνατότητες της σειράς HS που περιλαμβάνει κάμερες με μέγιστη εμβέλεια αναγνώρισης ανθρώπινου στόχου από 440 μέτρα μέχρι και 1650 μέτρα ενώ επιπλέον οι κάμερες διαθέτουν ειδικά χαρακτηριστικά προστασίας των φακών. Για καθαρά επιχειρησιακή χρήση θεωρείται ιδανική η σειρά BHS με μεγάλους φακούς, με δυνατότητα γρήγορης εναλλαγής και ενσωματωμένο προστατευτικό περίβλημα φακού.
Χρήση Θερμικών καμερών με Advanced Video Analytics
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το τελευταίο μέρος της παρουσίασης που αφορούσε στη χρήση θερμικών καμερών σε συνδυασμό με λογισμικό Video Analytics και στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι εισηγητές, σε σύγκριση με τις απλές αναλογικές κάμερες, ο συνδυασμός λειτουργιών θερμικής απεικόνισης με video analytics προσφέρει:
- Μειωμένο συνολικό κόστος λογισμικού, εφόσον απαιτούνται λιγότερες κάμερες για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.
- Βέλτιστο αποτέλεσμα με ελάχιστους ή σχεδόν μηδενικούς ψευδοσυναγερμούς, που προκαλούνται από σκιές, έντονες διαφορές φωτεινότητας και συναφείς παράγοντες.
- Ελάχιστο προγραμματισμό / παραμετροποίηση, λόγω της ελάχιστης μεταβολής της εικόνας από μία θερμική κάμερα π.χ. ημέρα/νύχτα, χειμώνα/ καλοκαίρι κτλ.
Το λογισμικό AIMETIS ADVANCED VIDEO ANALYTICS προσφέρει πλήρεις δυνατότητες διαχείρισης και καταγραφής για την ενσωμάτωση και αναλογικών καμερών, οι οποίες απλά καταγράφουν και δυνατότητα επιλογής άδειας, ανάλογα με τις ανάγκες μας (standard, professional, enterprise). Ο χρήστης λοιπόν θα μπορεί να εργαστεί με μια εύχρηστη πλατφόρμα διαχείρισης (εικόνα 4) που προσφέρει πολλές δυνατότητες και επιλογές και βασίζεται στα χαρακτηριστικά του αλγόριθμου VE150, όπως: Λειτουργία Motion Tracking – Object Classification (Κατηγοριοποίηση στόχου ως ¶νθρωπο, όχημα, άγνωστο κινούμενο αντικείμενο) – Virtual Fence (Δημιουργία εικονικού φράχτη) – Wrong Direction (Λάθος κατεύθυνση, π.χ. όχημα που κινείται αντίθετα σε μία κατεύθυνση) – Συναγερμός από πολλαπλές περιοχές σε μία εικόνα – Καταμέτρηση ανθρώπων – οχημάτων.
Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα οι συμμετέχοντες τις δυνατότητες των θερμικών καμερών της FLIR, τα στελέχη της εταιρείας προχώρησαν σε ζωντανή επίδειξη πολλών από τις δυνατότητες των μοντέλων που παρουσιάστηκαν, ενώ παράλληλα απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το κοινό.
Του Βλάση Αμανατίδη