Η σημασία του Risk Management για τις εταιρείες Security
Ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα είναι γεμάτος κινδύνους και αβεβαιότητες, και οι εταιρείες φυσικής ασφάλειας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία των ανθρώπων και των περιουσιακών στοιχείων από πιθανές απειλές. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αυτές οφείλουν να υιοθετούν μια προληπτική προσέγγιση για την αναγνώριση και διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους.
Quality Assurance,
AXIA CERT – www.axiacert.com
Η αναγνώριση και διαχείριση των κινδύνων είναι κρίσιμος παράγοντας στη δραστηριότητα των εταιρειών φυσικής ασφάλειας, διότι συμβάλλει στην πρόληψη πιθανών περιστατικών ασφαλείας, στην ελαχιστοποίηση των απωλειών και στη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας όλων των ενδιαφερομένων μερών.
Η διαχείριση κινδύνων είναι επίσης απαραίτητη για τις εταιρείες φυσικής ασφάλειας προκειμένου να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις. Ο κλάδος της ασφάλειας και οι εταιρείες φυσικής ασφάλειας πρέπει να συμμορφώνονται με μια σειρά νομοθετημάτων, κανονισμών και καλών πρακτικών. Σημαντική θέση μεταξύ αυτών έχει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων μερών. Η μη συμμόρφωση με αυτό το πλαίσιο μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, πρόστιμα, δυσφήμηση της εταιρείας, ακόμα και διακοπή της λειτουργίας. Με την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης κινδύνων, οι εταιρείες φυσικής ασφάλειας μπορούν να εντοπίζουν τις νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με αυτές.
Η αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων βοηθά επίσης τις εταιρείες φυσικής ασφάλειας στη μείωση του κόστους που συνδέεται με τα περιστατικά. Τα περιστατικά ασφαλείας μπορεί να είναι δαπανηρά, και το κόστος της αντιμετώπισης και της ανάκαμψης από ένα περιστατικό μπορεί να είναι άμεσο. Εντοπίζοντας τους πιθανούς κινδύνους και εφαρμόζοντας τα κατάλληλα μέτρα, οι εταιρείες φυσικής ασφάλειας μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα και τον αντίκτυπο των περιστατικών, μειώνοντας έτσι το κόστος που συνδέεται με αυτά.
Η αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων, συμβάλει επίσης στην παροχή υπηρεσιών ασφαλείας και προστασίας υψηλής ποιότητας γεγονός που αναγνωρίζεται και εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη όλων των ενδιαφερομένων μερών όπως οι πελάτες, συνεργάτες και προσωπικό
Οι εταιρείες φυσικής ασφάλειας λειτουργούν σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν εγγενείς κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν κλοπή, βανδαλισμό, υλικές ζημιές, επιθέσεις και τρομοκρατία, μεταξύ άλλων. Προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικά αυτούς τους κινδύνους, οι εταιρείες φυσικής ασφάλειας πρέπει να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων.
Η αναγκαιότητα του Σχεδίου Δράσης Κινδύνων
Ένα Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων είναι μια επίσημη διαδικασία για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση (εκτίμηση και ιεράρχηση) και τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων με την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων.
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των κρίσιμων λειτουργιών του οργανισμού, τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων και τρωτών σημείων και την ανάπτυξη προληπτικών μέτρων για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων αυτών των κινδύνων, εφόσον εκδηλωθούν. Ένα σχέδιο διαχείρισης κινδύνων είναι απαραίτητο για τις εταιρείες φυσικής ασφάλειας, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες να ανταποκριθούν σε τυχόν απειλές ή έκτακτα περιστατικά.
Ένα από τα βασικά οφέλη ενός Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων είναι ότι βοηθά τις εταιρείες φυσικής ασφάλειας να εντοπίζουν πιθανούς κινδύνους πριν αυτοί εμφανιστούν. Με τη διενέργεια ενδελεχούς αναγνώρισης και αξιολόγησης κινδύνων, οι εταιρείες μπορούν να εντοπίσουν πιθανές απειλές και τρωτά σημεία, καθώς και τις πιθανές συνέπειες αυτών των απειλών. Αυτό τους επιτρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές για τον μετριασμό των κινδύνων, όπως η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, η αύξηση των περιπολιών ασφαλείας ή η εφαρμογή μέτρων ελέγχου πρόσβασης.
Επιπλέον, ένα Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων βοηθά τις εταιρείες φυσικής ασφάλειας να ιεραρχήσουν τους πόρους και τις επενδύσεις τους. Με τον εντοπισμό των σημαντικότερων κινδύνων και τρωτών σημείων, οι εταιρείες μπορούν να κατανέμουν αποτελεσματικότερα τους πόρους τους για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών του οργανισμού.
Ένα σχέδιο διαχείρισης κινδύνων βοηθά επίσης τις εταιρείες φυσικής ασφάλειας να συμμορφώνονται με τις νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις. Πολλοί κλάδοι, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η χρηματοδότηση και οι μεταφορές, υπόκεινται σε αυστηρές κανονιστικές απαιτήσεις για την ασφάλεια και την προστασία. Με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης κινδύνων, οι εταιρείες φυσικής ασφάλειας μπορούν να διασφαλίσουν ότι πληρούν αυτές τις απαιτήσεις και ότι αποφεύγουν πιθανές κυρώσεις.
Ένα σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αναγνώριση κινδύνων, είναι συμβάντα που πιθανώς συνδεθούν με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εταιρείες φυσικής ασφάλειας πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες με αυτό το θέμα. Πρέπει να φροντίσουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα (εκπαίδευση προσωπικού, ανάπτυξη διαδικασιών) ώστε να μειωθεί όσο είναι δυνατόν, η πιθανότητα να εκδηλωθεί συμβάν με υπαιτιότητα της εταιρείας που να συνδέεται με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. άσκηση άσκοπης ή υπέρμετρης βίας, διαρροή προσωπικών δεδομένων κ.ά.)
Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα ενός σχεδίου διαχείρισης κινδύνων είναι ότι βοηθά τις εταιρείες φυσικής ασφάλειας να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα σε περιστατικά. Ακόμα και με τα καλύτερα μέτρα ασφαλείας σε ισχύ, μπορεί να συμβούν περιστατικά. Με την ύπαρξη ενός σαφούς και αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης συμβάντων, οι εταιρείες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις αυτών των συμβάντων και να διασφαλίσουν ότι αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πιθανής απώλειας ή ζημίας, καθώς και στην ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου στη φήμη του οργανισμού.
Η δημιουργία ενός σχεδίου διαχείρισης κινδύνων δεν είναι μια εφάπαξ διαδικασία. Καθώς οι λειτουργίες του οργανισμού και το τοπίο των απειλών αλλάζουν, το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πρέπει να επικαιροποιείται, ώστε να αντικατοπτρίζει αυτές τις αλλαγές. Οι τακτικές αναθεωρήσεις και ενημερώσεις είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο παραμένει αποτελεσματικό και σχετικό.
Βήματα εφαρμογής
Τα βασικά βήματα για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου διαχείρισης κινδύνων είναι τα παρακάτω:
Το πρώτο βήμα είναι η διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης Ανάλυσης Κινδύνων. Αυτό περιλαμβάνει τον Εντοπισμό των Δυνητικών Κινδύνων και της Πιθανότητας Εμφάνισής τους, καθώς και τις Πιθανές Επιπτώσεις τους. Η ανάλυση κινδύνων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής ασφάλειας, του προσωπικού, της τεχνολογίας και των διαδικασιών. Η ανάλυση κινδύνων θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη εξωτερικούς παράγοντες, όπως η τοποθεσία που ασκείται η δραστηριότητα και τα χαρακτηριστικά του υπό προστασία υποκειμένου.
Για παράδειγμα, μια εταιρεία φυσικής ασφάλειας μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο κλοπής ως δυνητικό κίνδυνο. Η πιθανότητα εμφάνισης αυτού του κινδύνου μπορεί να είναι υψηλότερη σε ορισμένες περιοχές, όπως εκείνες με υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας. Ο δυνητικός αντίκτυπος της κλοπής μπορεί να περιλαμβάνει την απώλεια πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων, ζημία στη φήμη της εταιρείας και οικονομικές απώλειες.
Η εκτίμηση κινδύνου θα πρέπει επίσης να εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις των περιστατικών σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτό περιλαμβάνει τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους συνεργάτες και οποιονδήποτε άλλο μπορεί να επηρεαστεί από τις δραστηριότητες της εταιρείας.
Για παράδειγμα, μια παραβίαση της ασφάλειας σε ένα εμπορικό κέντρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αγοραστών, των εργαζομένων και των καταστηματαρχών.
Στη συνέχεια το επόμενο βασικό βήμα μετά τον εντοπισμό των κινδύνων, είναι ο προσδιορισμός και η Εφαρμογή των Κατάλληλων Μέτρων, για την μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης του κινδύνου, καθώς και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των δυνητικών κινδύνων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα φυσικής ασφάλειας, όπως ελέγχους πρόσβασης, συστήματα επιτήρησης και συναγερμούς, καθώς και πολιτικές και διαδικασίες, όπως ελέγχους ιστορικού, προγράμματα κατάρτισης και σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών. Είναι επίσης σημαντικό να επανεξετάζεται και να επικαιροποιείται τακτικά το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων, για να διασφαλίζεται ότι τα μέτρα για τον μετριασμό τους παραμένουν αποτελεσματικά.
Τα μέτρα φυσικής ασφάλειας αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διαχείρισης κινδύνων για τις εταιρείες φυσικής ασφάλειας. Οι έλεγχοι πρόσβασης, όπως οι κάρτες ταυτότητας, οι βιομετρικοί σαρωτές και οι φρουροί ασφαλείας, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές. Τα συστήματα επιτήρησης, όπως οι κάμερες ασφαλείας, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή ενός έκτακτου περιστατικού και να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία σε περίπτωση συμβάντος. Οι συναγερμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ειδοποίηση του προσωπικού ασφαλείας και των αρχών επιβολής του νόμου για πιθανά περιστατικά.
Οι Πολιτικές και οι Διαδικασίες αποτελούν επίσης ουσιαστικό μέρος της διαχείρισης κινδύνου για τις εταιρείες φυσικής ασφάλειας. Οι έλεγχοι ιστορικού μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι είναι αξιόπιστοι και δεν αποτελούν κίνδυνο για την εταιρεία ή τους ενδιαφερόμενους φορείς της.. Τα σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί, ότι η εταιρεία είναι προετοιμασμένη να ανταποκριθεί σε περιστατικά εγκαίρως και αποτελεσματικά.
Η Κατάρτιση και η Ευαισθητοποίηση αποτελούν επίσης βασικά στοιχεία της αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων. Τα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί, ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους και γνωρίζουν πώς να αντιδρούν σε περιστατικά
Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με την ορθή εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης κινδύνων, σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας και για το ρόλο τους στην εφαρμογή τους. Αυτό περιλαμβάνει εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο εντοπισμού και αναφοράς πιθανών κινδύνων, καθώς και τον τρόπο αντίδρασης σε περιστατικά. Οι τακτικές ενημερώσεις ευαισθητοποίησης μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ενίσχυση της σημασίας της διαχείρισης κινδύνων και να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν σε εγρήγορση.
Η Τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων. Για παράδειγμα, ένα λογισμικό διαχείρισης περιστατικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας αναφοράς και απόκρισης, επιτρέποντας στο προσωπικό ασφαλείας να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά σε περιστατικά. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των περιστατικών και να διασφαλίσει την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Aποτελεσματική συνεργασία και επικοινωνία
Μια άλλη σημαντική πτυχή της διαχείρισης κινδύνων για τις εταιρείες φυσικής ασφάλειας είναι η ανάγκη για Συνεργασία και Επικοινωνία. Η διαχείριση κινδύνων δεν είναι δουλειά ενός ατόμου και οι αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων απαιτούν τη συμβολή και τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Αυτό περιλαμβάνει τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους προμηθευτές και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες. Θα πρέπει να δημιουργηθούν Δίαυλοι Επικοινωνίας για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και της αναφοράς πιθανών κινδύνων.
Η αποτελεσματική συνεργασία και επικοινωνία μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων που μπορεί να έχουν παραβλεφθεί κατά τη διαδικασία ανάλυσης κινδύνων. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι ενδέχεται να εντοπίσουν πιθανούς κινδύνους που αφορούν αποκλειστικά τα εργασιακά τους καθήκοντα, ενώ δεν είχαν εντοπιστεί προηγουμένως. Με την ενθάρρυνση της ανοικτής επικοινωνίας και συνεργασίας, οι εταιρείες φυσικής ασφάλειας μπορούν να ενισχύσουν τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων και να βελτιώσουν τη συνολική ασφάλεια και προστασία των δραστηριοτήτων τους.
Τέλος, οι εταιρείες φυσικής ασφάλειας θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένες να ανταποκρίνονται σε περιστατικά όταν αυτά συμβαίνουν. Θα πρέπει να αναπτύσσουν Σχέδια Αντιμετώπισης Περιστατικών και να επανεξετάζονται τακτικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι παραμένουν αποτελεσματικά. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν διαδικασίες για την αναφορά περιστατικών, την αξιολόγηση της κατάστασης και την κατάλληλη αντίδραση. Επιπλέον, θα πρέπει να διεξάγονται τακτικές εκπαιδεύσεις και ασκήσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι είναι προετοιμασμένοι να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε περιστατικά.
Αξιολόγηση και Πρότυπα
Εκτός από την εφαρμογή αποτελεσματικών Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων, θα πρέπει οι εταιρείες φυσικής ασφάλειας να κάνουν τακτικά, Επανεξέταση, Αξιολόγηση, Αναθεώρηση των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων που εφαρμόζουν. Αυτό περιλαμβάνει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων, τον εντοπισμό νέων κινδύνων και τη διενέργεια των απαραίτητων προσαρμογών. Οι τακτικές αναθεωρήσεις μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η εταιρεία ακολουθεί τη στρατηγική της πρόληψης στη διαχείριση των κινδύνων και ότι το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων καθώς και τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών παραμένουν αποτελεσματικά.
Με την προληπτική προσέγγιση της διαχείρισης κινδύνων, οι εταιρείες φυσικής ασφάλειας μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα και τον αντίκτυπο των περιστατικών και να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία όλων των ενδιαφερομένων μερών. Χρήσιμα εργαλεία για την πρόληψη αποτελούν τα Διεθνή Πρότυπα ISO, τα οποία παρέχουν μια συστηματική και δομημένη προσέγγιση στη διαχείριση κινδύνων. Επιπλέον, τα πρότυπα παρέχουν ένα πλαίσιο για την παρακολούθηση και την επανεξέταση της αποτελεσματικότητας των στρατηγικών διαχείρισης κινδύνων, το οποίο βοηθά τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας να βελτιώνουν συνεχώς τις ικανότητές τους στη διαχείριση κινδύνων.
Το ISO 31000 είναι το πλέον εξειδικευμένο που αναπτύχθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) για να παρέχει ένα πλαίσιο για τη διαχείριση των κινδύνων στους οργανισμούς. Το πρότυπο παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση των κινδύνων, καθώς και για την παρακολούθηση και την επανεξέταση της αποτελεσματικότητας των στρατηγικών διαχείρισης κινδύνων. Το ISO 22301, από την άλλη πλευρά, είναι ένα πρότυπο διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας που παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης της επιχειρησιακής συνέχειας (BCMS).
Το ISO 18788 παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας σχετικά με το πώς να λειτουργούν με τρόπο που να συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Το πρότυπο παρέχει ένα πλαίσιο για τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τη χρήση βίας, πυροβόλων όπλων και άλλου εξοπλισμού, καθώς και για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των εμπιστευτικών πληροφοριών. Το ISO 27001 παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια και προστασία των πληροφοριών ενός οργανισμού. Με την εφαρμογή του οι εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας εξασφαλίζουν τη διατήρηση της εμπιστευτικότητας, ακεραιότητας και διαθεσιμότητας των πληροφοριών τους, στο σύνολο των ενδιαφερόμενων μερών της, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της περιβάλλον. Δίνει τη δυνατότητα να ληφθούν υπόψη όλες οι πληροφορίες στις διάφορες μορφές τους και όλοι οι συναφείς κίνδυνοι έκθεσης αυτών.
Συμπερασματικά
Συνοψίζοντας, η διαδικασία Διαχείρισης Κινδύνων με την εφαρμογή κατάλληλων σχεδίων είναι απαραίτητη για τις εταιρείες φυσικής ασφάλειας ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους δυνητικούς κινδύνους και να ανταποκρίνονται σε περιστατικά. Με τη διενέργεια ενδελεχούς ανάλυσης και αξιολόγησης κινδύνων, τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων και τρωτών σημείων και την ανάπτυξη στρατηγικών για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, οι εταιρείες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των πιθανών απειλών και να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία των επιχειρήσεών τους και των πελατών τους. Ένα σχέδιο διαχείρισης κινδύνων βοηθά επίσης στην ιεράρχηση των πόρων, στη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις και στη βελτίωση της αντιμετώπισης περιστατικών. Η πιστοποίηση
Την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα που αφορούν τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας, πιστοποιεί ο Φορέας Πιστοποίησης AXIA CERT, διαπιστευμένος από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.).