Η πορεία εξέλιξης των δικτυακών καμερών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της φυσικής ασφάλειας
Από την πρώτη ip κάμερα της Axis και τον πρώτο πελάτη(Wozniak) …στην νέα εποχή των υπέρ-υψηλών αναλύσεων και της Τεχνητής Νοημοσύνης
Οι δικτυακές κάμερες (γνωστές και ως IP ή network cameras) αποτελούν όπως είναι γνωστό τον διάδοχο των παραδοσιακών λύσεων καμερών κλειστών κυκλωμάτων βίντεο (CCTV), που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι δικτυακές κάμερες όμως έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε ραγδαίες μεταβολές τον τομέα της φυσικής ασφάλειας, φέρνοντας μια επανάσταση και εισάγοντας εντελώς νέα δεδομένα. Αξίζει λοιπόν να εξετάσουμε αυτή τη πορεία εξέλιξης και το που έχουμε φτάσει.
Του Χρήστου Κοτσακά
Όταν αναπτύχθηκε η πρώτη συσκευή δικτυακής κάμερας βίντεο-επιτήρησης πριν κάποια χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις δυνατότητες που θα προσέφεραν στο μέλλον αυτά τα συστήματα, την υψηλή απόδοση και αποτελεσματικότητα και τον ρόλο που θα διαδραμάτιζαν στα έργα φυσικής ασφάλειας κάθε μεγέθους και εφαρμογής σήμερα στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Από την πρώτη δικτυακή κάμερα…
Τη δεκαετία του ’90, ο Martin Gren, ο συνιδρυτής της Axis, βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στο Τόκιο, σε αναζήτηση νέων πελατών. Ένας από αυτούς είχε στην κατοχή του ένα σημαντικό απόθεμα αναλογικών καμερών που ήταν μάλλον δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να πουληθούν. Γνωρίζοντας ότι η Axis πειραματιζόταν πάνω σε τεχνολογίες που στόχο είχαν να κάνουν τα δίκτυα «εξυπνότερα», ρώτησε τον Martin αν θα ήταν εφικτό να τις συνδέσει σε δίκτυο. Ο Gren είδε αμέσως τις δυνατότητες μιας τέτοιας υλοποίησης. Αυτό που δεν γνώριζε τότε ήταν ότι ένας μηχανικός της Axis, ο Carl-Axel Alm, βρισκόταν ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης ενός καινοτόμου συστήματος τηλεδιασκέψεων. Όταν ο Gren επέστρεψε από την Ιαπωνία και είδε το project στο οποίο δούλευε ο συνάδελφος του, συνειδητοποίησε ότι η εταιρεία δεν απείχε από την μετατροπή της ιδέας σε πραγματικότητα. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για ένα σύστημα βιντεοδιάσκεψης, ο Martin πρότεινε την ανάπτυξη μιας δικτυακής κάμερας.
Το επόμενο βήμα θα το εντοπίσουμε αν «ταξιδέψουμε» στις 17 Σεπτεμβρίου του 1996, στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αμέσως μετά την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκείνη την εποχή, η σκληρή δουλειά της εταιρείας καρποφόρησε, όταν διατέθηκε εμπορικά η πρώτη κάμερα αυτού του τύπου, η AXIS 200. Αξίζει να σημειωθεί πως, αν και δεν είναι γνωστό ποιος ήταν ο πρώτος πελάτης που απέκτησε μια τέτοια συσκευή, η Axis είναι σίγουρη για το ποιος έκανε την πρώτη κλήση προς το tech support. Και αυτό γιατί, αν και δεν πραγματοποιούσε άμεσες πωλήσεις προς πελάτες, παρείχε τεχνική υποστήριξη. Μια τέτοια, λοιπόν, ήταν και από τον Steve Wozniak, τον συνιδρυτή της Apple. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ο Wozniak κατείχε αρκετές AXIS 200.
… στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Στις μέρες μας, οι δικτυακές κάμερες χρησιμοποιούνται σε κάθε κλάδο και τομέα, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και σε όλες τις καιρικές συνθήκες, κάνοντας χρήση των καινοτομιών που φέρνει στο προσκήνιο η τεχνητή νοημοσύνη και τα video analytics, ενώ τα σημερινά χαρακτηριστικά τους προσφέρουν τη δυνατότητα εκτέλεσης ολοένα και πιο περίπλοκων λειτουργιών και εφαρμογών στον τομέα της ασφάλειας. Λόγω αυτού του συνόλου δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών, οι δικτυακές κάμερες, που επί της ουσίας σήμερα λειτουργούν και ως αισθητήρες, υιοθετούνται σε μια σειρά έξυπνων εφαρμογών, παρέχοντας αποτελεσματικές λύσεις σε συγκεκριμένα έργα και αντιμετωπίζουν με επιτυχία κάθε πρόκληση σε κάθε πιθανή εγκατάσταση. Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην υλοποίηση τεχνολογικών έργων για τη φυσική ασφάλεια, είναι σε θέση να προσφέρουν στους πελάτες τους ένα σύνολο ολοκληρωμένων λύσεων, με τις δικτυακές κάμερες να αναδεικνύονται σε ένα ισχυρό εργαλείο επιχειρηματικής «ευφυΐας» που δημιουργούν υπεραξία στις επενδύσεις.
Ο ρόλος τους είναι σημαντικός και στο λεγόμενο Industry 4.0. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση ενός σημαντικού μετασχηματισμού, όσον αφορά στον τρόπο παραγωγής προϊόντων, χάρη στην ψηφιοποίηση της κατασκευής. Αυτή η μετάβαση αντιπροσωπεύει την τέταρτη επανάσταση που λαμβάνει χώρα στην μεταποίηση και την παραγωγή. Από την πρώτη βιομηχανική επανάσταση και τον ατμό έως τη δεύτερη και τις γραμμές μαζικής παραγωγής και συναρμολόγησης που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρική ενέργεια, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση παίρνει τη σκυτάλη από εκεί που σταμάτησε η τρίτη, με την υιοθέτηση των υπολογιστών και του αυτοματισμού. Παρέχει, έτσι, βελτιώσεις μέσω έξυπνων και αυτόματων συστημάτων, στα οποία γίνεται χρήση μηχανικής μάθησης και μεγάλων δεδομένων.
Καλύπτοντας σύγχρονες απαιτήσεις
Σε αυτό το περιβάλλον, οι δικτυακές κάμερες μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο, συμβάλλοντας στη βελτίωση του συνόλου των λειτουργιών της κάθε εσωτερικής ή εξωτερικής εγκατάστασης ενώ, ευρύτερα, είναι σε θέση να παρουσιάσουν σημαντικό αντίκτυπο ακόμη και στις λεγόμενες έξυπνες πόλεις. Οι δικτυακές κάμερες που φέρουν ενσωματωμένες τεχνολογίες IoT μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη ανταπόκριση των Αρχών, ακόμη και να αποτρέψουν κάποια περιστατικά. Από τους οδηγούς που κινούνται επικίνδυνα, τα μικροεγκλήματα που πραγματοποιούνται στους δρόμους, τις ληστείες σε τράπεζες και καταστήματα, μέχρι και πιο σοβαρά συμβάντα όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις, εκσυγχρονίζουν τις λειτουργίες μιας πόλης, αντικαθιστώντας ξεπερασμένες τεχνολογίες. Άλλωστε, πολλά από αυτά τα νέα συστήματα εκμεταλλεύονται και τα οφέλη του cloud, απομακρύνοντας τη λειτουργία τους από συστήματα εσωτερικής εγκατάστασης.
Τα συστήματα βίντεο-επιτήρησης που βασίζονται σε IP κάμερες, αντί απλώς να αποθηκεύουν τα δεδομένα, μπορούν να τα αξιοποιήσουν για να αναπτύξουν πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις και να εντοπίσουν πρότυπα συμπεριφοράς αλλά και δυνητικούς κινδύνους. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να λάβουν τεκμηριωμένες επιχειρησιακές αποφάσεις, όπως η καλύτερη χρήση του χώρου τους ή η βελτιστοποίηση των ροών κυκλοφορίας ανθρώπων και οχημάτων.
Το υψηλότερο επίπεδο απόδοσης της ανάλυσης βίντεο που προσφέρουν οι IP κάμερες που ενσωματώνουν τεχνικές βαθιάς εκμάθησης, επιτρέπει επίσης τους χειριστές των κέντρων ελέγχου και το προσωπικό ασφάλειας να μπορούν να επικεντρωθούν σε πραγματικά περιστατικά και έκτακτες ανάγκες και να μην σπαταλούν χρόνο σε ψευδείς συναγερμούς. Εκτός όμως από την εξαιρετική ακρίβεια που προσφέρει, η βαθιά εκμάθηση επιτρέπει επίσης στους χειριστές να πραγματοποιούν αναζητήσεις βασισμένες σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως είναι η ηλικία, το φύλου ενός ατόμου, καθώς ακόμα και αν φοράει γυαλιά, καπέλο ή φέρει τσάντα
Οι τεχνικές βαθιάς εκμάθησης προσφέρουν πολύ υψηλή απόδοση σε σύγκριση με τα παραδοσιακά video analytics που βασίζονταν στην ανίχνευση κίνησης και επομένως δεν ήταν εύκολο να αναγνωρίσουν στατικά αντικείμενα όπως σταθμευμένα οχήματα. Ίσως εντέλει είναι αναπόφευκτο, η βαθιά εκμάθηση της τεχνητής νοημοσύνης να αντικαταστήσει σταδιακά την παραδοσιακή ανάλυση βίντεο για την πλειονότητα των εφαρμογών και ιδιαίτερα εκείνων που υποφέρουν περισσότερο από ψευδή ανίχνευση.
Υπάρχει επίσης η ευκαιρία να δημιουργηθεί μια κοινή λειτουργική προσέγγιση μεταξύ της φυσικής και της ψηφιακής ασφάλειας του κυβερνοχώρου, για αποτελεσματικότερη διαχείριση των εταιρικών κινδύνων. Για παράδειγμα, μια ευπάθεια που εντοπίζεται σε ένα σημείο θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλλαγή στο επίπεδο απειλής σε κάποιο άλλο, ως εκ τούτου, οι προμηθευτές αλλά και οι εγκαταστάτες τεχνολογικών λύσεων θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τους στόχους των πελατών τους, ώστε η ασφάλεια να μην χαρακτηρίζεται ως μία κοστοβόρα λειτουργία, αλλά πηγή πολύτιμων πληροφοριών.
Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στις cloud – based τεχνολογίες που υποστηρίζουν τη λειτουργία των δικτυακών καμερών και προσφέρουν διαλειτουργικότητα, επεκτασιμότητα αλλά και αυτοματοποίηση∙ στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να ξεπεραστούν οι περιορισμοί των παραδοσιακών συστημάτων ασφαλείας. Με την ενσωμάτωση αυτών των χαρακτηριστικών, οι κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά ακόμα και οι έξυπνες πόλεις μπορούν να αναπτύξουν μία πλήρως ανοιχτή δομή που θα προσφέρει εν τέλει την απαιτούμενη διαλειτουργικότητα τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάτι περισσότερο από την υιοθέτηση σύγχρονης τεχνολογίας. Επιτρέπει στους ανθρώπους και τις εταιρίες να λύνουν τα παραδοσιακά προβλήματά με νέους και καλύτερους τρόπους από ό, τι πριν. Καλύτερα μπορεί να σημαίνει γρηγορότερα, με χαμηλότερο κόστος, πιο αποδοτικά και καταναλώνοντας λιγότερους πόρους.
Τέλος, θα πρέπει να σταθούμε και στα οφέλη που υπάρχουν για το περιβάλλον. Οι δικτυακές κάμερες έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν βέλτιστη κατανάλωση ενέργειας, κάτι που οδηγεί σε εξοικονόμηση κόστους για τις επιχειρήσεις που τις υιοθετούν στη λειτουργία τους. Επιπλέον, η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων και ανακυκλώσιμων υλικών στην ανάπτυξη προϊόντων ασφαλείας, όπως είναι και τα συγκεκριμένα, ενισχύει την υλοποίηση μιας πράσινης επιχειρηματικής ατζέντας και παρέχει αξία βάσει του πλαισίου ESG (περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση).
Οι Επαγγελματίες της ασφαλείας μπροστά στη νέα ψηφιακή εποχή
Η ψηφιακή τεχνολογία λοιπόν με πυλώνα τις δικτυακές κάμερες μεταμορφώνει τον κόσμο γύρω μας, με τρόπο που επηρεάζει κάθε τομέα και φυσικά αυτόν της ασφάλειας. Ως επαγγελματίες στην ασφάλεια, σε όποιον τομέα και αν βρισκόμαστε, θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας προς σε αυτές τις αλλαγές, και να κατανοήσουμε τον ρόλο που έχουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς η ασφάλεια είναι δουλειά όλων και η ευθύνη που έχουμε μεγάλη.
Αξίζει να τονίσουμε γενικότερα ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ξεκινά και τελειώνει με τους ανθρώπους.
Οι επαγγελματίες της ασφαλείας οφείλουν πλέον να εξοικειωθούν με αυτές τις αλλαγές, επιπρόσθετα από τις παραδοσιακές τους αρμοδιότητες και τα γνωστικά τους πεδία.
Στο ιδιαίτερα δυναμικό περιβάλλον που περιγράψαμε, διαμορφώνονται νέες συνθήκες συνεχώς, για τις οποίες πρέπει να έχουν γνώση όλοι οι επαγγελματίες της ασφάλειας, είτε αυτοί ανήκουν στη διανομή και πώληση συστημάτων, είτε στην εγκατάσταση και υλοποίηση έργων, είτε φυσικά στους τελικούς πελάτες που επενδύουν σε αυτές τις λύσεις.
Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι η σχέση μεταξύ των επαγγελματιών της ασφάλειας και της ψηφιακής τεχνολογίας, θα έχει σημαντικό ρόλο από εδώ και στο εξής, στην πρόσληψη, στην επαγγελματική εξέλιξη, στην απόδοση και την αποτελεσματικότητα αυτού του ρόλου. Χωρίς αμφιβολία, οι επαγγελματίες της ασφαλείας είναι σήμερα και θα είναι ακόμα περισσότερο στο μέλλον, αναπόσπαστο μέρος των πεδίων δράσης του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Επιπρόσθετα τα τμήματα πληροφορικής αναλαμβάνουν ενεργό ρολό στη διαχείριση των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης – Για δεκαετίες, η ομάδα φυσικής ασφαλείας είχε την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης του συστήματος επιτήρησης βίντεο σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το τμήμα πληροφορικής έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο και σε αυτόν τον τομέα, καθώς οι οργανισμοί επενδύουν σε συστήματα που βασίζονται αποκλειστικά σε IP. Ως διαχειριστές του εταιρικού δικτύου, οι άνθρωποι της πληροφορικής που έχουν βαθιά γνώση και της κυβερνοασφάλειας, αποκτούν σταδιακά ενεργό ρόλο και στη διαχείριση των συστημάτων παρακολούθησης βίντεο. Καθώς οι οργανισμοί αρχίζουν να ενοποιούν τις εφαρμογές βίντεο-επιτήρησης και με άλλες βασικές επιχειρηματικές εφαρμογές, όπως τα σημεία εξυπηρέτησης κοινού και πώλησης, ο έλεγχος πρόσβασης, ο έλεγχος διαφόρων άλλων διαδικασιών τότε η συμμετοχή του τμήματος ΙΤ στις αποφάσεις που σχετίζονται και με τα φυσικά συστήματα ασφάλειας θα ενισχύεται.
Εν κατακλείδι, στην ψηφιακή εποχή οι δικτυακές κάμερες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην υποστήριξη του digital transformation των επιχειρήσεων, φέρνοντας στο προσκήνιο έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων για τους επαγγελματίες της φυσικής ασφάλειας και οδηγώντας σε έναν «συνδεδεμένο κόσμο» για τη σύγχρονη βιομηχανία.