Οι εξελίξεις στα πληκτρολόγια access control
Ασύρματη διασύνδεση, νέα ανθεκτικότερα υλικά, υψηλός βαθμός ευχρηστίας και αισθητικής, είναι ορισμένα μόνο από τα χαρακτηριστικά των πληκτρολογίων access control νέας γενιάς…
Καθώς ο ρυθμός εξέλιξης της τεχνολογίας των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης επιταχύνεται συνεχώς, δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε ότι μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες περιφερειακών για τα access control, εκείνη των πληκτρολογίων, καταφέρνει με επιτυχία να ακολουθεί αυτούς τους ρυθμούς.
Επιπλέον, όχι μόνο εναρμονίζεται πλήρως με τη γενικότερη τεχνολογική πρόοδο, αλλά αποτελεί και μια βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός αποτελεσματικού και αισθητικά άρτιου αποτελέσματος όσον αφορά στην υλοποίηση ενός σύγχρονου συστήματος ασφαλείας. Ανεξαρτήτως δε του τύπου του πληκτρολογίου που μπορεί να είναι αυτόνομο (stand alone), συνδυασμένης χρήσης αναγνώστης, ασύρματο, εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου, είναι γεγονός ότι αυτή η κατηγορία σήμερα περνάει μια άνθηση. Το μυστικό φυσικά βρίσκεται πίσω από την εξελιγμένη τεχνολογία που εφαρμόζεται στα στάδια σχεδιασμού και κατασκευής των πληκτρολογίων και η οποία προσφέρει τη δυνατότητα παρουσίασης συσκευών με υψηλή αισθητική αλλά και με περισσότερες και πιο έξυπνες λειτουργίες.
Φυσικά, με την έλευση των έξυπνων καρτών αλλά και άλλων προηγμένων μέσων αναγνώρισης, συμπεριλαμβανομένης και της βιομετρικής τεχνολογίας, πολλοί θα αναρωτηθούν αν υπάρχει μέλλον για τη χρήση των πληκτρολογίων όπως τα γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Εντούτοις, ακόμα και όπως φαίνεται, για αρκετό καιρό η σημασία τους θα τα καθιστά απαραίτητα για την υλοποίηση ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου πρόσβασης. Αυτό θα συμβαίνει διότι στις εφαρμογές υψηλής ασφάλειας θα απαιτείται εκτός από τη χρήση ενός μέσου ταυτοποίησης – όπως παραδείγματος χάρη μία έξυπνη κάρτα ή ένα βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης – και η εισαγωγή ενός κωδικού (PIN). Ποιο άλλο μέσο εκτός από το γνωστό σε όλους πληκτρολόγιο μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο μέσο για την εισαγωγή ενός κωδικού; Μπορεί να αλλάξουν αρκετά, όπως το πληκτρολόγιο το οποίο μπορεί πλέον να υποκατασταθεί από μία οθόνη αφής στην οποία θα απεικονίζονται τα πλήκτρα (κάτι παρόμοιο που συνέβη και στα κινητά τηλέφωνα) ή μπορεί να αλλάξει ο τρόπος διασύνδεσης από ενσύρματος σε ασύρματος. Όμως η βασική αρχή λειτουργίας τους, που είναι η εισαγωγή ενός κωδικού μέσω ενός πληκτρολογίου, θα παραμένει σταθερή και ανεπηρέαστη
Ασύρματα πληκτρολόγια
Η χρήση της ασύρματης διασύνδεσης είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα των εταιρειών συστημάτων access control. Ένα μεγάλο στοίχημα αποτελεί η πλήρης διάδοση και επικράτηση των ασυρμάτων πληκτρολογίων καθώς αυτά θα επιλύσουν πολλά από τα προβλήματα – ιδιαίτερα της δυσκολίας εγκατάστασης που παρουσιάζουν τα συμβατικά ενσύρματα πληκτρολόγια. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση και ήδη έχουν παρουσιάσει αρκετά πετυχημένα μοντέλα. Τα ασύρματα πληκτρολόγια θα παίρνουν την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία τους μέσω μπαταριών και θα επικοινωνούν με τις υπόλοιπες συσκευές του συστήματος στη συχνότητα των 900 Mhz.
Επιπρόσθετα, η εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο των επεξεργαστών επιτρέπει την ενσωμάτωση όλων των απαραίτητων κυκλωμάτων για τον έλεγχο και την επεξεργασία των δεδομένων μέσα στο ίδιο το πληκτρολόγιο. Δηλαδή, το πληκτρολόγιο παύει πλέον να είναι ένα απλό μέσο εισαγωγής στοιχείων και κατά κάποιο τρόπο αποκτά μια αυτόνομη οντότητα μέσα στο όλο σύστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου των δεδομένων που χρειάζεται να μεταβιβασθούν προς τον κεντρικό πίνακα, δημιουργώντας ακόμα περισσότερες ευνοϊκές συνθήκες για την αντικατάσταση των καλωδίων με ασύρματα μέσα μετάδοσης.
Οθόνες αφής
Όμως η εξέλιξη στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών δεν σταματά μόνο στη χρήση ασύρματων μέσων μετάδοσης και στη βελτίωση της τεχνητής ευφυΐας των πληκτρολογίων. Προχωρά και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το interface και τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης επικοινωνεί με τη συσκευή. Όλοι – ή τουλάχιστον οι περισσότεροι – έχουν σχηματισμένη στο νου τους την εικόνα ενός συμβατικού πληκτρολογίου access control με τα αλφαριθμητικά πλήκτρα στο κάτω μέρος και ορισμένες φορές μία οθόνη στο πάνω μέρος. Σιγά-σιγά αυτή η εικόνα θα εκλείπει, καθώς όπως προαναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, η μεταφορά τεχνογνωσίας από τα κινητά τηλέφωνα κάνει αισθητή την παρουσία της. Μιλάμε φυσικά για τις οθόνες αφής (touch screen) μέσω των οποίων θα γίνεται η επικοινωνία των χρηστών με το σύστημα ελέγχου πρόσβασης. Η χρήση των οθονών αφής έχει πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχήν όσον αφορά στο αισθητικό μέρος, επιτρέπει τη μείωση του μεγέθους του πληκτρολογίου καθώς πλέον οθόνη και πληκτρολόγιο αποτελούν ένα ενιαίο τμήμα. Δεύτερο πλεονέκτημα είναι η ευχρηστία. Όπως άλλωστε όλοι έχουμε διαπιστώσει από τα κινητά τηλέφωνα, τα πληκτρολόγια αφής μπορεί να διαθέτουν μεγαλύτερα πλήκτρα (ενώ μέσω λογισμικού το μέγεθός τους μπορεί να ρυθμιστεί) και περισσότερες δυνατότητες για τη ρύθμιση του φωτισμού (σε αντιδιαστολή με τα συμβατικά πληκτρολόγια όπου η μόνη λύση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι ο backlit φωτισμός). Αναλογιστείτε πόσο πιο εύκολα μπορεί κάποιος να πληκτρολογήσει έναν κωδικό σε μία οθόνη με έγχρωμα πλήκτρα μεγάλου μεγέθους, από ότι στα παραδοσιακά πληκτρολόγια που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα. Επίσης μέσω των πληκτρολογίων αφής υπάρχει η δυνατότητα χρήσης περισσότερων ψηφίων, καθώς η οθόνη του πληκτρολογίου δεν είναι δεδομένη και μπορεί να αλλάζει. Περισσότερα ψηφία σημαίνει και χρήση κωδικών σε περισσότερες γλώσσες ή χρησιμοποίηση περισσότερων συμβόλων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο βαθμός δυσκολίας παραβίασης του κωδικού. Τέλος, τα πληκτρολόγια που χρησιμοποιούν οθόνες αφής μπορούν πιο εύκολα, λόγω μεγαλύτερου μεγέθους της οθόνης, να παρέχουν και άλλες χρηστικές πληροφορίες στους χρήστες σχετικά με την εργασία τους. Δηλαδή όταν ένας εργαζόμενος εισαγάγει τον κωδικό του στην οθόνη του πληκτρολογίου θα εμφανίζεται ότι την ημέρα εκείνη έχει ένα ραντεβού ή ότι τον περιμένει κάποιος επισκέπτης στο γραφείο του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τελικά η χρήση των οθονών αφής θα βοηθήσει και στη μείωση του κόστους κατασκευής των πληκτρολογίων, καθώς θα γίνουν περιττά εξαρτήματα όπως τα διάφορα πλήκτρα και τα απαραίτητα κυκλώματα για τη λειτουργία τους. Για να επιτευχθεί αυτό, φυσικά, θα πρέπει να ωριμάσουν οι τεχνολογίες κατασκευής των οθονών αφής, ώστε το κόστος κατασκευής τους να μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα. Όταν όμως αυτό πραγματοποιηθεί – και από ότι φαίνεται ήδη βρισκόμαστε σε πολύ κοντινό σημείο – τότε ουσιαστικά τα πληκτρολόγια θα αποτελούνται από μία οθόνη και το υποστηρικτικό της κύκλωμα. Αυτό συνεπάγεται μικρότερη πολυπλοκότητα κατά τη διάρκεια παραγωγής, μικρότερο αριθμό υλικών και τελικά μικρότερο κόστος κατασκευής, με άμεσα ωφελημένο τον καταναλωτή.
Βελτιώσεις στα υλικά
Μεγάλες αλλαγές παρατηρούνται όμως και στον τρόπο κατασκευής των πληκτρολογίων καθώς και στα υλικά από τα οποία αποτελούνται. Πρώτα από όλα στην τεχνολογία των εσωτερικών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Από τις πολύπλοκες πλακέτες με τους διάφορους πυκνωτές και αντιστάσεις, έχουμε μεταβεί πλέον στη γενιά ενός ενιαίου επεξεργαστή τύπου στερεάς κατάστασης (solid state). Τα πλεονεκτήματα αυτής της εξέλιξης είναι εμφανή, καθώς όπως αναλύθηκε και παραπάνω, αυξάνεται η ευκολία παραγωγής, μειώνονται οι διαστάσεις των συσκευών και δίνεται η ευκαιρία στους κατασκευαστές να παρουσιάσουν προϊόντα αυξημένης καλαισθησίας. Αυτή η δυνατότητα είναι πολύ σημαντική, διότι τα πληκτρολόγια των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης είναι εμφανή και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της αισθητικής ενός χώρου. Είναι κάπως παράλογο να επενδύει κάποιος σε πόρτες και κουφώματα υψηλής αισθητικής με το ανάλογο κόστος και να είναι υποχρεωμένος να τοποθετήσει δίπλα ένα πληκτρολόγιο χωρίς την ανάλογη αισθητική.
Σε ένα άλλο θέμα όπου παρατηρείται μεγάλη βελτίωση ακριβώς λόγω των εξελίξεων στα υλικά που χρησιμοποιούνται, είναι στα πληκτρολόγια για εξωτερικούς χώρους. Τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως κράματα αλουμινίου, επιτρέπουν την κατασκευή πληκτρολογίων υψηλής αντοχής κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες – είτε κακές καιρικές συνθήκες είτε βανδαλισμό. Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στην κατασκευή του εσωτερικού του κυκλώματος καθώς η εξέλιξη στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών επιτρέπουν την κάλυψη του τυπωμένου κυκλώματος με ένα ειδικό προστατευτικό περίβλημα. Ακόμα και η επιλογή των πλήκτρων έχει τη δική της σημασία, καθώς η χρήση πλήκτρων μηχανικού τύπου αυξάνει ιδιαίτερα το βαθμό αντοχής σε σχέση με τα πλήκτρα τύπου μεμβράνης.
Σε αυτό το θέμα βοηθά η χρήση της πιεζοηλεκτρικής τεχνολογίας που επιτρέπει στους κατασκευαστές να κατασκευάζουν πληκτρολόγια, στα οποία τα πλήκτρα όταν πιέζονται από το χρήστη δεν ενεργοποιούν κάποιο διακόπτη ή μεμβράνη, αλλά πιέζουν τον πιεζοηλεκτρικό κρύσταλλο, ο οποίος με τη σειρά του δημιουργεί μια μικρή τάση και δίνεται η αντίστοιχη εντολή στον επεξεργαστή του πληκτρολογίου.
Η γενικότερη τάση λοιπόν που χαρακτηρίζει τα νέα μοντέλα πληκτρολογίων είναι η αντικατάσταση των πολλών επιμέρους εξαρτημάτων και η προσπάθεια δημιουργίας μιας όσο το δυνατόν περισσότερο ενιαίας (compact) κατασκευής – είτε εσωτερικά (χρήση ενός επεξεργαστή, αντικατάσταση διακοπτών ή μεμβρανών των πλήκτρων με πιεζοηλεκτρικούς κρυστάλλους) είτε εξωτερικά (χρήση ενός υλικού υψηλής ανθεκτικότητας και υψηλής καλαισθησίας). Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο αριθμός των κινούμενων μερών αλλά και τα προβλήματα που ίσως προκύψουν λόγω αστοχίας στη συναρμογή των εξαρτημάτων και εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα σύγχρονα πληκτρολόγια.
Οι τελευταίες εξελίξεις
Πολλοί ίσως θεωρούν ότι σε λίγο καιρό θα εκλείψει η χρησιμότητα των πληκτρολογίων ελέγχου πρόσβασης, διότι οι χρήστες θα είναι σε θέση να απαγγέλουν τον κωδικό τους απέναντι από μία συσκευή αντί να τον πληκτρολογούν. Όμως έρευνες που έχουν γίνει ανάμεσα στους χρήστες καταδεικνύουν ότι εκτός των προφανών λόγων ασφάλειας που έχει να κάνει με το γεγονός ότι έτσι μπορεί ευκολότερα να υποκλαπεί ένας κωδικός, υπάρχει και μια θετική προδιάθεση των χρηστών απέναντι στη χρήση των πληκτρολογίων. Για το λόγο αυτό και στα επόμενα χρόνια δεν φαίνεται πιθανή μια τέτοια εξέλιξη, τουλάχιστον σε μεγάλο ποσοστό.
Αντιθέτως, υπάρχει μια άλλη εξέλιξη για την οποία πολλοί στο χώρο του κλάδου δείχνουν ενδιαφέρον, αν και ακόμα δεν έχει πολυσυζητηθεί. Πρόκειται για την αντικατάσταση των πληκτρολογίων με τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Η έλευση και κυριαρχία των smart phones αποτελεί το καλύτερο προμήνυμα για αυτήν την εξέλιξη, καθώς οι δυνατότητες είναι απεριόριστες αλλά και τα πλεονεκτήματα αρκετά. Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα «πώς θα υλοποιηθεί αυτό το σενάριο» είναι σχετικά απλή. Αντί για πληκτρολόγιο θα υπάρχει ένας αντάπτορας σύνδεσης ή ακόμα καλύτερα ένας πομπός wi-fi ή Bluetooth. Μόλις πλησιάζει ο χρήστης στην ελεγχόμενη θύρα, το κινητό τηλέφωνο θα συνδέεται στο δίκτυο ελέγχου πρόσβασης και πλέον μέσω της οθόνης του θα γίνονται οι ανάλογοι χειρισμοί, όπως και σε ένα κανονικό πληκτρολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώνεται καταρχήν το κόστος κατασκευής αλλά και συντήρησης του συστήματος ελέγχου πρόσβασης. Επιπλέον θα αποτρέπονται οι δολιοφθορές καθώς δεν θα υπάρχει κανένα εκτεθειμένο εξάρτημα. ¶λλο ένα θετικό επακόλουθο είναι ότι θα αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας της εγκατάστασης, καθώς η είσοδος στους επιτηρούμενους χώρους θα προϋποθέτει τη χρήση των κινητών τηλεφώνων που θα πρέπει να διαθέτουν το ανάλογο λογισμικό και συνήθως θα παρέχονται από την εταιρεία. Εκτός των κινητών τηλεφώνων θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι έξυπνες ταμπλέτες τύπου iPad.
Φυσικά, όπως και σε κάθε νέα τάση, ανακύπτουν και προβληματισμοί. Δηλαδή μπορεί από τη μία πλευρά να αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας, αλλά από την άλλη μπορεί το σύστημα να είναι ευάλωτο σε άτομα που να διαθέτουν τις αντίστοιχες συσκευές και να έχουν το ειδικό λογισμικό ώστε να μπορούν να παραβιάσουν τις επιτηρούμενες θύρες. Όμως αυτό μπορεί να συμβεί και στα συμβατικά συστήματα ελέγχου πρόσβασης, ενώ πλέον θα απαιτούνται περισσότερες και πιο εξειδικευμένες γνώσεις. ¶λλο ένα θέμα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τους επισκέπτες, αλλά συνήθως σε χώρους που προστατεύονται από πληκτρολόγια και απαιτείται κωδικός για την είσοδο, οι επισκέπτες συνοδεύονται και από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους του Οργανισμού ή της επιχείρησης.
Η εντύπωση λοιπόν που κυριαρχεί σε πολλούς ότι τα πληκτρολόγια των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης είναι συσκευές όχι μεγάλης σημασίας, χωρίς ιδιαίτερες εξελίξεις στην τεχνολογία, μάλλον ανατρέπεται από τα προαναφερθέντα. Οι εταιρείες αφιερώνουν σημαντικούς πόρους στην εξέλιξη αυτών των συσκευών, καθώς αποτελούν το πιο βασικό μέσο επικοινωνίας του χρήστη με το σύστημα ελέγχου πρόσβασης και λόγω της θέσης τους υπόκεινται σε βανδαλισμούς, φθορές που μπορούν να οδηγήσουν σε αδυναμία πρόσβασης σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Το ζητούμενο για τις εταιρείες, για τους εγκαταστάτες, αλλά και για τους χρήστες είναι να επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό το τρίπτυχο αισθητικής, αντοχής και αξιοπιστίας, πάντα σε συνδυασμό με ένα υψηλό βαθμό ασφάλειας. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, ίσως η απάντηση σε αυτήν την πρόκληση να βρίσκεται στη θήκη του κινητού μας, χωρίς εντούτοις να παραγνωρίζεται η ανάγκη για χρήση πληκτρολογίων με τον τρόπο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά με πολύ περισσότερες δυνατότητες.
Του Αριστοτέλη Λυμπερόπουλου