Η εφαρμογή των Video Analytics ως ανιχνευτές
Η υιοθέτηση τεχνολογιών ευφυούς ανάλυσης video στα συστήματα επιτήρησης, γνωστή και ως Video Analytics, επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην εν γένει λειτουργία των υποδομών αυτών, με ένα από τα σημαντικότερα να είναι η εφαρμογή τους και ως ανιχνευτές κίνησης.
Όπως έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα μας, η τεχνολογία V.A. (Video Analytics) εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, βελτιώνεται καθημερινά και διευρύνει διαρκώς το πεδίο εφαρμογών της. Αρχικά αναπτύχθηκε για να ικανοποιήσει τις απαιτητικές ανάγκες ασφάλειας και προστασίας που υπάρχουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κυβερνητικά κτίρια, αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, διυλιστήρια κ.ά. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, αρχικά το κόστος ήταν υψηλό και εμφανίζονταν διάφορα προβλήματα τόσο στην εγκατάσταση όσο και στη λειτουργία των συστημάτων. Επιπλέον, εξίσου δαπανηρή ήταν και η συντήρηση των συστημάτων V.A..
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εμπειρία που αποκτήθηκε, τα αρχικά προβλήματα ξεπεράστηκαν, τα προϊόντα βελτιώθηκαν, η εγκατάσταση των συστημάτων έγινε ευκολότερη και το κόστος μειώθηκε, χωρίς να επηρεαστεί η απόδοση των συστημάτων V.A..
Έτσι, η νέα τεχνολογία έγινε ελκυστική και για τις εμπορικές εφαρμογές. Βέβαια, η διαθεσιμότητα και η χρήση μιας τεχνολογίας που είναι προορισμένη για εφαρμογές υψίστης ασφαλείας, σε εμπορικές εφαρμογές απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση και πρέπει να μελετηθεί αρκετά, γιατί οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Τα προϊόντα V.A. που απευθύνονται στην πρώτη κατηγορία, έχουν υψηλό κόστος και παρέχουν λύσεις για πολύπλοκες και εξειδικευμένες απαιτήσεις. Τα συστήματα V.A. που προορίζονται για εμπορικές εφαρμογές χρειάζεται να είναι ευέλικτα, απλά στην εγκατάσταση και να έχουν μικρό λόγο κόστους/απόδοσης. Επιπλέον, για να μειώνονται τα έξοδα συντήρησης, η απομακρυσμένη πρόσβαση για έλεγχο του συστήματος είναι αναγκαία.
Μια από τις κύριες εμπορικές εφαρμογές (και όχι μόνο) των συστημάτων V.A. είναι η χρήση τους ως ανιχνευτές κίνησης, όπου μπορούν να αντικαταστήσουν ακόμα και τους παθητικούς υπέρυθρους ανιχνευτές. Η συνήθης πρακτική που ακολουθείται σήμερα για τη διασύνδεση των IR ανιχνευτών με ένα σύστημα CCTV είναι η αξιοποίηση των εισόδων συναγερμού (dry contacts) που διαθέτουν τα DVRs. Με τον τρόπο αυτό διασύνδεσης, κάθε φορά που δίνεται σήμα συναγερμού από έναν IR ανιχνευτή, ενεργοποιείται η αντίστοιχη είσοδος του DVR και ξεκινούν οι διαδικασίες εγγραφής σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει στο DVR. Έτσι, ένα σύστημα V.A. ως σύστημα ανίχνευσης κίνησης θα δώσει σήμα συναγερμού για άτομα που προσπαθούν να εισχωρήσουν σε απαγορευμένη περιοχή και να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις.
Η μετατροπή ενός κλασικού συστήματος CCTV σε σύστημα V.A. γίνεται με αναβάθμιση του συστήματος, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές χωρίς να επηρεάζεται η δομή και η λειτουργία του συστήματος. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της εφαρμογής θα αποφασίζεται αν η αναβάθμιση θα οδηγήσει σε ένα σύστημα κεντρικής διαχείρισης, όπου το σήμα video από τις κάμερες θα μεταδίδεται σε έναν κεντρικό υπολογιστή, στον οποίο είναι εγκατεστημένο το ευφυές λογισμικό ή σε ένα κατανεμημένο σύστημα όπου οι συσκευές που διαθέτουν το λογισμικό για την επεξεργασία, θα είναι οι συσκευές πεδίου (κάμερες ΙΡ ή video encoders), οι οποίες και θα εξάγουν την πληροφορία..
Μετά την αναβάθμιση του συστήματος θα υπάρχει αυτόματη ανίχνευση των παραβιάσεων ασφαλείας έτσι όπως τις ορίζει το σύστημα και η αντιμετώπισή τους θα γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν οριστεί. Επιπλέον, μια υπέρθεση (overlay) γραφήματος εμφανίζεται στην εικόνα που προέρχεται από την κάμερα που ελέγχει τη συγκεκριμένη περιοχή.
Γενικά, ένα σύστημα V.A. χωρίζει την υπό επιτήρηση περιοχή σε διαφόρων τύπων ζώνες, ανάλογα με τη φύση της περιοχής. Έτσι, για μια επιτηρούμενη περιοχή υπάρχουν:
- Οι ενεργές ζώνες ανίχνευσης ή ζώνες συναγερμού. Αυτές οι ζώνες ορίζονται στις περιοχές που η παραβίασή τους θα δώσει ένα σήμα συναγερμού.
- Οι μη ενεργές ζώνες ανίχνευσης. Οι ζώνες αυτές ορίζονται στις περιοχές εκείνες που βρίσκονται μεν στο πεδίο θέασης της κάμερας, αλλά οποιαδήποτε δραστηριότητα συμβαίνει μέσα σε αυτές δεν παράγει σήμα συναγερμού.
- Οι παθητικές ζώνες (pre-alarm). Οι ζώνες αυτές ορίζονται σε περιοχές όπου το σύστημα V.A. παρακολουθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα, αλλά σήμα συναγερμού θα δοθεί μόνο όταν συμβεί πέρασμα σε μια ενεργή ζώνη. Ως παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί ένας φράχτης που διαχωρίζει μια ιδιωτική περιοχή από μια δημόσια. Στην περίπτωση αυτή, σήμα συναγερμού θα δοθεί μόνο όταν κάποιος προσπαθήσει να αναρριχηθεί στο φράχτη για να εισέλθει στην ιδιωτική περιοχή.
Η χρήση των συστημάτων V.A. σε σχέση με τους κλασικούς ΙR ανιχνευτές εμφανίζει πλεονεκτήματα όπως:
- Μεγαλύτερη περιοχή κάλυψης. Μπορούμε να καλύψουμε μεγαλύτερες περιοχές χρησιμοποιώντας πολύ μικρότερο αριθμό καμερών από τον αριθμό των IR ανιχνευτών, που θα χρησιμοποιούσαμε για την κάλυψη της ίδιας περιοχής.
- Μικρότερη ευαισθησία στις καιρικές συνθήκες. Οι ΙR ανιχνευτές επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα η ικανότητά τους στην περιοχή επιτήρησης να μεταβάλλεται με τη θερμοκρασία. Ένας ανιχνευτής ο οποίος το χειμώνα μπορεί να ανιχνεύει έναν εισβολέα στα 21m, στη διάρκεια του καλοκαιριού η ικανότητα ανίχνευσής του μπορεί να περιοριστεί στα 10m, δηλαδή υπάρχει μια μείωση στην απόδοσή του, της τάξης του 50%.
- Διαθέτουν περισσότερους τύπους ζωνών. Οι ΙR ανιχνευτές μπορούν να ορίσουν μία μόνο απλή ζώνη ανίχνευσης και έτσι είναι αδύνατο να διακρίνουν τις περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος από τις γειτονικές τους, που δεν μας ενδιαφέρουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά ψευδοσυναγερμοί. Αντίθετα, στα συστήματα V.A. όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχει δυνατότητα ορισμού διαφόρων τύπων ζωνών, ώστε να έχουμε πραγματικό σήμα συναγερμού, ελαχιστοποιώντας τους ψευδοσυναγερμούς.
- Εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ενέργειες παραπλάνησης. Η tamper προστασία των IR ανιχνευτών είναι και η μοναδική προστασία που έχουν, ενώ ένα σύστημα V.A. παρέχει σήματα συναγερμού για τις καιρικές συνθήκες (π.χ. περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης), για την απώλεια του σήματος video, για την κακή ποιότητα του σήματος video, τη μετακίνηση της θέσης της κάμερας, καθώς και τη δημιουργία τεχνητών εμποδίων στο πεδίο θέασης της κάμερας.
- Έχουν ευρύ πεδίο εφαρμογών. Τα V.A. ως συστήματα ανίχνευσης δεν περιορίζονται στην ανίχνευση κίνησης μόνο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ένα μεγάλο πλήθος εφαρμογών ανίχνευσης, όπως ανίχνευση εγκαταλελειμμένων αντικειμένων, ανίχνευση κλοπής, ανίχνευση καπνού και φωτιάς, δημιουργία εικονικού φράχτη κ.ά.
Ως μειονεκτήματα μπορούν να αναφερθούν το κόστος και ο χρόνος εγκατάστασης ενός συστήματος V.A. To κόστος ενός συστήματος V.A. παραμένει ακόμα αρκετά υψηλό σε σχέση με τη χρήση των ΙR ανιχνευτών. Βέβαια, αν αναλογιστούμε τα ανταποδοτικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του συστήματος ή το κόστος που απαιτείται για την κάλυψη μεγάλων περιοχών με άλλες τεχνολογίες, τότε θα δούμε ότι ένα σύστημα V.A. δεν είναι τόσο ακριβό όσο αρχικά φαίνεται. Επίσης, ο χρόνος εγκατάστασης και ο χρόνος προγραμματισμού, που αρχικά ήταν μεγάλος, έχει ελαχιστοποιηθεί με τη χρήση της τεχνολογίας DSP που διαθέτουν οι συσκευές του συστήματος. Τέλος, με τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στα συστήματα V.A. έχει μειωθεί το κόστος μετάβασης τεχνικών για εργασίες προγραμματισμού και συντήρησης.
Με τη χρήση ενός συστήματος V.A. ωφελούνται:
- Όσοι ασχολούνται με το σχεδιασμό και τη μελέτη CCTV συστημάτων, αφού τα συστήματα V.A. έχουν ευρύ πεδίο εφαρμογών και γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ κλασικών και ΙΡ, CCTV συστημάτων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προτείνουν αξιόπιστες λύσεις σε ήδη υπάρχουσες, αλλά και νέες αρχιτεκτονικές.
- Οι εταιρείες εγκατάστασης, αφού τα συστήματα V.A. εμφανίζουν πολύ καλό λόγο κόστους/απόδοσης, μειώνουν τις κλήσεις και τον άσκοπο χρόνο μετακίνησης για ψευδοσυναγερμούς και έχουν εύκολη συντήρηση.
- Οι τελικοί χρήστες, αφού τα συστήματα V.A. τους παρέχουν ένα σύστημα προστασίας με οπτική επαλήθευση και καταγραφή συμβάντων σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, μεγαλύτερη απόδοση ανίχνευσης και αξιοπιστία.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΛΝΤΕ
Φυσικός – Ραδιοηλεκτρολόγος