Η δυναμική της μετάβασης στο Cloud για τις υπηρεσίες του τομέα της Ασφάλειας
Στον κόσμο της ασφάλειας, τα δεδομένα είναι ο “νέος χρυσός”, και ο μετασχηματισμός τους σε «πληροφορία», τα καθιστά πολύτιμα. Αυτά τα δεδομένα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την κατανόηση των απειλών, την πρόληψη κινδύνων, τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και την κατάθεσή τους ως πειστήρια ενός εγκλήματος.
Δημήτρης Βίτης
Business Development Manager
REFORM INFORMATION SYSTEMS
www.reform.gr
Από την άλλη μεριά η άνοδος του Internet of Things (IοΤ), που σίγουρα περιλαμβάνει αισθητήρες αλλά και κάμερες, μικρόφωνα, drones κάθε είδους, αλλά και app στα χέρια δισεκατομμύρια ανθρώπων, έχει εκτοξεύσει τον όγκο και την ποικιλία των διαθέσιμων δεδομένων, δημιουργώντας δύο αντίθετες όψεις:
Στη μια όψη, μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την ενίσχυση της ασφάλειας. Και για τις περιουσίες αλλά και για τις ανθρώπινες ζωές, μέσω της λήψης έγκαιρων και έγκυρων αποφάσεων.
Στην άλλη όψη, εδρεύουν διάφοροι κίνδυνοι, όπως της παραβίασης του προσωπικού απορρήτου του ανθρώπου, αλλά και της παρείσφρησης σε περιουσιακά στοιχεία μέσω αυτών των IoT συσκευών, εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Η απλή συλλογή δεδομένων δεν αρκεί. Για να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό του IοΤ, χρειαζόμαστε στρατηγική για την επεξεργασία, την ανάλυση και την οπτικοποίηση αυτών των δεδομένων με τρόπο ουσιαστικό και εύχρηστο. Αυτό μπορούμε να το ονομάσουμε «αντίληψη». Η ικανότητα δηλαδή που μπορεί να έχει μία εταιρεία ασφαλείας για να επιτύχει με ακρίβεια το έργο της και να προστατέψει τους πελάτες της.
Συνήθως δύο τμήματα επιτελούν ένα τέτοιο σκοπό και αυτά είναι το Κέντρο Διαχείρισης της Ασφαλείας (ΚΕΑ) ή ο Εσωτερικός Ποιοτικός Έλεγχος (ΕΠΕ). Και τα δύο χρειάζονται πολλά δεδομένα, το συντομότερο δυνατό και φυσικά αντιληπτική ικανότητα για να τα συνδυάσουν.
Αναλύοντας τους συντελεστές της ερώτησης, «είναι απαραίτητο ένα ΚΕΑ να μεταβεί στο cloud;», περιγράφουμε παρακάτω την ακολουθία.
Η πρόκληση
- Πλήθος δεδομένων: Η συλλογή και η αποθήκευση δεδομένων από συσκευές IοΤ μπορεί να είναι δαπανηρή, δημιουργώντας προβλήματα συνδεσιμότητάς και κόστους.
- Ποιότητα δεδομένων: Τα δεδομένα από IοΤ συσκευές μπορεί να είναι ατελή, απαιτώντας εξελιγμένες τεχνικές για την εξαγωγή αξιόπιστων πληροφοριών ή και συνδυασμό δύο ή περισσοτέρων ΙοΤ συστημάτων. Πχ αν ο αισθητήρας καπνού ενεργοποιηθεί, ένας αισθητήρας θερμοκρασίας και ενδεχομένως μία κάμερα στη περιοχή να διασταυρώσει το γεγονός για το αν πρόκειται για φωτιά ή τεχνική βλάβη.
- Οπτικοποίηση: Η μετατροπή σύνθετων δεδομένων σε εύληπτες μορφές, όπως γραφήματα και διαγράμματα, είναι απαραίτητα για τη λήψη άμεσων αποφάσεων.
Πολλές φορές δε, αναζητείται η αυτοματοποίηση της απόφασης έτσι ώστε να εκτελείται μία οδηγία χωρίς την εξουσιοδότηση ανθρώπου. Πχ σε περίπτωση πλημμύρας στο κτίριο να διακοπεί η κεντρική τροφοδοσία του νερού.
Η λύση
Επενδύοντας σε λύσεις ανάλυσης δεδομένων, σε πραγματικό χρόνο ή και με προϋπολογιστικά μοντέλα πρόληψης, τα ΚΕΑ μπορούν να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις και να μετατρέψουν τα δεδομένα σε πολύτιμες πληροφορίες και την αντίληψη τους, σε ουσιαστική παροχή βοήθειας στον πελάτη τους.
Τα οφέλη
- Βελτιωμένη ανίχνευση απειλών: Η ανάλυση δεδομένων IοΤ μπορεί να αποκαλύψει ύποπτες συμπεριφορές και ανωμαλίες σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση.
- Προληπτική δράση: Η παρακολούθηση της κατάστασης των συστημάτων IοΤ μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα πριν προκαλέσουν γεγονότα ή βλάβες, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα.
- Βελτιωμένη λήψη αποφάσεων: Τα δεδομένα IοΤ μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση κινδύνων, την προτεραιότητα πόρων και την λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων για την ενίσχυση του έργου της διοίκησης.
Η τεχνολογία
Κάθε μέρα, νέες μέθοδοι απειλών θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια. Σε αυτό το περιβάλλον, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αναδύεται ως απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Ενώ η πλήρης αυτοματοποίηση μέσω AI ίσως φαντάζει μακρινή, η αξία της ενσωμάτωσής της στην ασφάλεια είναι ήδη αδιαμφισβήτητη. Συνδυάζοντας AI με Cloud και IoT, δημιουργούμε μια ισχυρή τριάδα που ενισχύει την ασφάλεια.
To Cloud προσφέρει αρχικά, μια ασφαλή υποδομή όπου στεγάζονται τα κεντρικά συστήματα ενός ΚΕΑ. Μέχρι και σήμερα πολλά ΚΕΑ χρησιμοποιούν κεντρικά συστήματα εντός των κτιρίων τους, χωρίς να έχει αξιολογηθεί επαρκώς ο κίνδυνος που διατρέχουν και λόγω της εύκολης φυσικής πρόσβασης στο χώρο των κεντρικών συστημάτων αλλά κυρίως γιατί οι δικτυακές υποδομές τους υστερούν σε συστήματα κυβερνοεπιθέσεων έναντι ενός cloud παρόχου.
Η υποστήριξη της δημιουργίας αλγορίθμων και μοντέλων AI είναι κοστοβόρες επενδύσεις, για να συμβούν εντός των κτιριακών υποδομών, ενώ στο cloud πλέον, παρέχονται ισχυρές υποδομές, καλά εκπαιδευμένα ΑΙ μοντέλα και με πολύ χαμηλό κόστος χρήσης.
Με το Cloud, οι δεξιότητες και οι αυτοματισμοί στις αποφάσεις ενός ΚΕΑ μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στις ανάγκες των πελατών, να καταναλωθεί μόνο η ενέργεια που χρειάζεται σε κάθε στιγμή αλλά και πάντα να υπάρχει διαθέσιμη υποδομή για επιπρόσθετες στιγμιαίες απαιτήσεις, αν ένα μεγάλο γεγονός ανακύψει. Στο Cloud πραγματικά μπορείς να αποκτήσεις την απαιτούμενη ισχύ συστημάτων και την ευελιξία στη χρήση.
Στη ΡΙΦΟΡΜ ΑΕ, μέσα από την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε λογισμικό που αποτυπώνει με ακρίβεια τα δεδομένα, το cloud μας επιτρέπει να μεγεθύνουμε πλήρως τις δεξιότητες ενός ΚΕΑ.
Γνωρίζουμε την αξία των δεδομένων και την επίδραση που αυτά ασκούν σε κάθε δευτερόλεπτο. Γι’ αυτό, φροντίζουμε η διοίκηση να έχει πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αξιολογήσει τις συνέπειες των αποφάσεων που λαμβάνονται στο Κέντρο Διαχείρισης Ασφάλειας, είτε αυτές είναι σωστές είτε λανθασμένες.
Στόχος είναι η δημιουργία μίας άψογα συνδεδεμένης αλυσίδας πληροφοριών, με σαφή χρονολογική σειρά. Σε περίπτωση που λείπει κάποιος κρίκος, η τεχνολογία μας μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις για το “γιατί”.
Έχουμε επιλέξει ως συνεργάτη μας στο Cloud, το AWS, γιατί διαπιστώσαμε ότι καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός ΚΕΑ και σε υποδομές, και σε ασφάλεια, και σε τεχνολογία, και σε πιστοποιήσεις.
Ξεπερνώντας τα όρια μίας απλής cloud πλατφόρμας, το AWS εξελίσσεται σε τεχνολογία αιχμής, ικανή να ανταποκριθεί στις πολυπλοκότερες απαιτήσεις ασφαλείας, με πάνω από 100 υπηρεσίες, εκ των οποίων 40 εστιάζουν στον τομέα της ασφάλειας. Επιπροσθέτως, αξιοποιεί μεθοδολογίες IoT, αντίγραφα ασφαλείας, βιντεοεπιτήρηση, analytics, μετάδοση σε πραγματικό χρόνο, προσωρινή αποθήκευση και συνδυασμό βάσεων δεδομένων.
Το AWS είναι ένα οικοσύστημα σε 33 περιοχές παγκοσμίως, ενώ αυξάνονται συνεχώς. Επιπλέον, διαθέτει 105 data centers. Η παγκόσμια εμβέλεια και η υπερσύγχρονη υποδομή του διασφαλίζουν αδιάλειπτη λειτουργία σε ένα ΚΕΑ.
Η ΡΙΦΟΡΜ ΑΕ, με 23 χρόνια εμπειρίας στις ΙΤ υπηρεσίες, 16 χρόνια στον προγραμματισμό ασφαλείας και 7 χρόνια στο AWS, φέρνει στο προσκήνιο λύσεις αιχμής, αξιοποιώντας το AWS Cloud, το IoT και την Τεχνητή Νοημοσύνη με τις λύσεις REALVIEW@AWS για ΚΕΑ.
Μάθετε περισσότερα στο www.reform.gr