Η αναγκαιότητα του Συμβούλου Ασφαλείας στις επιχειρήσεις
Ο Σύμβουλος Ασφαλείας πρέπει να έχει την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις σε κάθε επιχείρηση.
Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα μας. Καθημερινά κατακλυζόμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με εικόνες βίας και κάθε λογής εγκληματικών πράξεων. Έχοντας κατά νου ότι η Ελλάδα από τα τέλη του 2009 εισήλθε σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αντιλαμβανόμαστε ότι η εικόνα που προαναφέραμε δύσκολα θα αλλάξει στο προσεχές μέλλον. Η δύσκολη εποχή που διανύουμε επιτάσσει τη λήψη δραστικών μέτρων από μέρους μας, ώστε να διαφυλαχθεί η σωματική μας ακεραιότητα, η επιχείρηση και η περιουσία μας.
Η αρχή ότι «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» βρίσκει την εφαρμογή της και στον τομέα της ασφάλειας των εταιρειών. Ερχόμαστε τώρα στο ζητούμενο του παρόντος άρθρου, στην αναγκαιότητα παρουσίας Συμβούλου Ασφαλείας για την επιχείρησή μας. Ο σύμβουλος ασφαλείας είναι ο άνθρωπός μας, είναι εκείνος που μπορεί και θα προσφέρει τα μέγιστα, δρώντας καταρχάς προληπτικά σε όλα τα επίπεδα δράσης και, αν το απαιτήσουν οι καταστάσεις, «θεραπευτικά». Διαθέτει την απαραίτητη εμπειρογνωσία, ώστε να μειώσει στο ελάχιστο την πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας ενάντια στην επιχείρησή μας, συμβάλλοντας συνεπώς στην ομαλή και αποδοτική λειτουργία της. Απαραίτητος παράγοντας είναι να διακρίνεται από εμπιστευτικότητα και ακεραιότητα, να λειτουργεί αυτόνομα, να μην υπάγεται διοικητικά σε κανέναν προϊστάμενο και να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ή τον ιδιοκτήτη αυτής, αν πρόκειται για μικρή επιχείρηση.
Οργάνωση της επιχείρησης στον τομέα της ασφάλειας
Ο Σύμβουλος Ασφαλείας αρχικά κάνει μελέτη του χώρου και των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και ασχολείται με τις μεθόδους επιτήρησης αυτών. Εκτιμά τις κτηριακές υποδομές και προτείνει την υιοθέτηση των βέλτιστων μέτρων ασφαλείας. Ειδικότερα, οργανώνει τις μεθόδους επιτήρησης των εγκαταστάσεων, τον εσωτερικό και εξωτερικό έλεγχο της εταιρείας και το τμήμα ασφαλείας. Λαμβάνει υπόψη του όλους τους πιθανούς κινδύνους, αξιολογώντας την αρχιτεκτονική του χώρου και μελετά τις μεθόδους για την εξάλειψη των απειλών. Επιβλέπει τα συστήματα ασφαλείας που έχουν εγκατασταθεί (κλειστά κυκλώματα καταγραφής εικόνας, συστήματα συναγερμού κ.ά.) με γνώμονα τις ανάγκες του κάθε κτηρίου και φροντίζει για την αποτελεσματική λειτουργία τους. Εν ολίγοις, έχει τον εποπτικό έλεγχο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ασφαλείας.
Παράλληλα με την αξιολόγηση του χώρου, ο Σύμβουλος εντοπίζει τα τρωτά και ευπρόσβλητα σημεία της επιχείρησης και συμβουλεύει το προσωπικό ασφαλείας ή ακόμη και τους προϊσταμένους των τμημάτων, όταν αυτό καταστεί απαραίτητο. Αναγνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους και δημιουργεί σχέδιο δράσης για την αποτροπή και την αντιμετώπιση των απειλών. Είναι ουσιαστικά υπεύθυνος για την ανάλυση ρίσκου και τη δημιουργία πλάνου ασφαλείας, καλύπτοντας τυχόν ελλείψεις των συστημάτων. Στην περίπτωση όπου υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα δομής και οργάνωσης της επιχείρησης, επανεξετάζει τα δεδομένα και προσαρμόζει ανάλογα το πλάνο ασφαλείας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, ότι μια επιχείρηση διατρέχει τον κίνδυνο και εσωτερικών απειλών – είτε αυτές σχετίζονται με κλοπές είτε με τη διαρροή πληροφοριών και υλικού. Σε αυτήν την περίπτωση ο Σύμβουλος Ασφαλείας βρίσκεται πάντα σε συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο ή τον ιδιοκτήτη (αν πρόκειται για μικρή επιχείρηση). Στόχος είναι ένα σχέδιο δράσης για τη διασφάλιση του απορρήτου και την αποτροπή εσωτερικών άνομων ενεργειών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιζήμιες επιπτώσεις για την εταιρεία, που σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να αποβούν πιο επικίνδυνες ακόμα και από τις εξωτερικές απειλές. Ο Σύμβουλος έχει την ικανότητα και τη γνώση να δημιουργήσει μία έκθεση, βάσει της οποίας θα αποτρέπεται ή θα αντιμετωπίζεται έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα με διακριτικότητα και εχεμύθεια, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές στο εσωτερικό της εταιρείας.
Ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού
Δεν νομίζω ότι έχει ξεχάσει κάποιος το πρόσφατο περιστατικό όπου τρεις συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους στον εργασιακό χώρο. Ένα γεγονός που μας στιγμάτισε όλους και δύσκολα θα σβηστεί από τη μνήμη μας. Ένα γεγονός που άλλαξε την άποψή μας για τον τομέα της ασφάλειας και την πρόληψης εγκληματικών ενεργειών στον εργασιακό χώρο. Γνωρίζουμε όλοι ότι ο φόβος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την οποιαδήποτε δραστηριότητα του ανθρώπου, πόσο μάλλον όταν εργάζεται για να κερδίσει τα προς το ζην και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το Α και το Ω μιας εταιρείας και επομένως η ασφάλειά του αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κάθε επιχειρηματία. Η παρουσία Συμβούλου δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον, αφού υπάρχει μέριμνα για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των υπαλλήλων και των εργατών. Είναι σημαντικό να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις φυλάσσονται και ελέγχονται. Ο Σύμβουλος φροντίζει για την εποπτεία του χώρου, εξαλείφει τους κινδύνους (εξωτερικούς και εσωτερικούς) και δημιουργεί πλάνο πρόληψης ατυχημάτων. Οργανώνει και συμβουλεύει το προσωπικό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιβάλλον που συμβάλλει ουσιαστικά στην καλή ψυχολογία των υπαλλήλων – και συνεπώς στη μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους.
Οικονομικά οφέλη
Φανταστείτε μία επιχείρηση που δουλεύει σαν μια καλολαδωμένη μηχανή, χωρίς την απειλή εξωτερικών ή και εσωτερικών κινδύνων. Έναν επαγγελματικό χώρο όπου οι υπάλληλοι εργάζονται χωρίς αντιπερισπασμούς, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Αναμφίβολα ένα τέτοιο περιβάλλον σημαίνει λειτουργικά και οικονομικά οφέλη για κάθε επαγγελματία και Οργανισμό. Ο Σύμβουλος Ασφαλείας έχει την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία ώστε να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις σε κάθε επιχείρηση. Αναλαμβάνει την επιτήρηση των συστημάτων ασφαλείας, σχεδιάζει το πλάνο δράσης και εποπτεύει το χώρο, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία και ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Διαφυλάσσεται το ενεργητικό της εταιρείας, προστατεύονται το ανθρώπινο δυναμικό και οι κτηριακές εγκαταστάσεις και αποτρέπονται κάθε είδους κλοπές που προέρχονται είτε από πελάτες και επισκέπτες είτε από τους ίδιους τους υπαλλήλους. Τίθεται δηλαδή σε εφαρμογή ένας ολόκληρος αποτρεπτικός μηχανισμός, που δρα με γνώμονα την προστασία της επιχείρησης και των υπαλλήλων. ¶μεσο επακόλουθο της ομαλής λειτουργίας ενός Οργανισμού είναι η βελτίωση της εικόνας του στους εργαζόμενους, αλλά και στον επαγγελματικό χώρο γενικότερα. Η εμπιστοσύνη στον ειδικό, μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει για την επιχείρησή μας. Και ας μην ξεχνάμε, με την αποτροπή και την πρόληψη δημιουργείται εύφορο έδαφος για κάθε μορφή ανάπτυξης και εξέλιξης.
Διαχείριση κρίσης
Θα ήταν ανεδαφικό να υποστηρίξουμε ότι η πρόληψη και ο σχεδιασμός εγγυώνται την απόλυτη ασφάλεια και προστασία μιας επιχείρησης. Δυστυχώς, κάποιες φορές όσο καλό και ολοκληρωμένο κι αν είναι ένα σύστημα ασφαλείας αδυνατεί να αποτρέψει τον κίνδυνο, ακριβώς επειδή εμπλέκονται πολυάριθμοι αστάθμητοι εξωγενείς παράγοντες. Σε αυτήν την περίπτωση η παρουσία ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου και έμπειρου ειδικού είναι ανυπολόγιστης σημασίας για την αίσια έκβαση της κρίσης. Ο Σύμβουλος Ασφαλείας είναι ο εγκέφαλος πίσω από κάθε σχέδιο αντιμετώπισης των κρίσεων. Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση και εκτίμηση του μεγέθους της απειλής και του κινδύνου. Ακολουθεί η δημιουργία στρατηγικού σχεδιασμού και πλάνου για την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος και τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Ο Σύμβουλος οργανώνει, καθοδηγεί και εποπτεύει τη σωστή και άμεση εφαρμογή του σχεδίου δράσης καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, με στόχο όχι μόνο την αντιμετώπιση αλλά και την ελαχιστοποίηση των απωλειών για την εταιρεία. Λαμβάνει άμεσα αποφάσεις και κάνει σωστή ανάθεση εργασιών για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των επιζήμιων επιπτώσεων στην επιχείρηση και τους πόρους της.
Ως γνωστόν, μία κρίση ενέχει απρόβλεπτους και αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να αποβούν μοιραίοι. Ο Σύμβουλος Ασφαλείας έχει την ικανότητα να δημιουργήσει – ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες – εναλλακτικά σχέδια δράσης και πλάνα χειρισμού για την περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην εφαρμογή του κυρίως σχεδίου. Με το γρήγορο και αποτελεσματικό σχεδιασμό αποτρέπει τη γενίκευση της κρίσης και φροντίζει για την αποφυγή ανασφάλειας στο ανθρώπινο δυναμικό. Προστατεύει και καθησυχάζει τους εργαζομένους, ενώ οργανώνει την κάθε κίνηση και δράση του τμήματος ασφαλείας. Με δυο λόγια, είναι ο άνθρωπος που φροντίζει για τη σωστή εκτέλεση του σχεδίου δράσης και την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου.
Το οικονομικοπολιτικό πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται σήμερα, καθιστά απαραίτητη την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων φύλαξης και ασφάλειας των επιχειρήσεων, ώστε να διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία, η ευημερία και η ανταγωνιστικότητά τους. Οι κίνδυνοι και οι απειλές ελλοχεύουν και μπορούν να αναστείλουν κάθε μορφή ανάπτυξης, με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα για την επιχείρηση, τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό αυτής. Η εγκληματικότητα αυξάνεται ραγδαία και η γενική ανασφάλεια αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής.
Του Μελέτη Κούρσου
Security consultant and trainer
e-mail: info@advancedprotection.gr
http://www.advancedprotection.gr