Hi-Tech σκοποί στην Πολεμική Αεροπορία
Η νέα τεχνολογία των Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφαλείας (ΗΣΑ) με ό,τι πιο σύγχρονο μέσο στην ασφάλεια και τον έλεγχο κλειστών και ανοιχτών χώρων, «εισβάλλει» στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.
Ηλεκτρονικό φράγμα με υπέρυθρους προβολείς, οπτικές (day-night) και θερμικές κάμερες, access control, κάρτες-κλειδιά με κωδικούς, εσωτερικούς συναγερμούς και κέντρα ελέγχου, συνιστούν μια νέα πραγματικότητα στον τομέα ¶μυνας-Φρούρησης των αεροδρομίων.
Η φύση των σύγχρονων απειλών, η ιδιαιτερότητα (μοναδικότητα, κόστος) των σύγχρονων οπλικών συστημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στην άμυνα της χώρας και η ανάγκη συνολικής βελτίωσης της ¶μυνας-Φρούρησης των μονάδων και αεροδρομίων της, οδήγησε την ηγεσία της στην απόφαση για ενσωμάτωση και εγκατάσταση των Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφαλείας (ΗΣΑ). Με το νέο σχεδιασμό, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσιάζει σήμερα το «Security Manager» κατ’ αποκλειστικότητα, επιδιώκεται, σύμφωνα με τους Επιτελείς του ΓΕΑ, η εξασφάλιση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της φύλαξης ζωτικών χώρων των Μονάδων, όπως Κέντρα Επιχειρήσεων, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων, πίστες αεροσκαφών με τα μέσα τους, υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών, πύλες, κέντρα ελέγχου φρουράς, τμήμα οικονομικού, διαβαθμισμένοι χώροι ασφαλείας κ.λπ. κ.λπ.
Πέντε επίπεδα ανίχνευσης
Σύμφωνα με πηγές της ΠΑ, τα ΗΣΑ που θα τοποθετηθούν στις Μονάδες «είναι απόρροια επιχειρησιακών απαιτήσεων, με επιδίωξη την έγκαιρη προειδοποίηση, που θα εξασφαλίζει αυξημένο χρόνο αντίδρασης». Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός προβλέπει συνεχή επίπεδα ανίχνευσης εισβολέων από την περιφέρεια προς το στόχο, καθώς και δυνατότητα παρακολούθησης πολλών ταυτόχρονων απειλών, χωρίς να δημιουργούνται κενά. Συγκεκριμένα, όπως λένε αρμόδιοι επιτελείς, καθορίζονται πέντε επίπεδα ανίχνευσης εισβολέων από την περίμετρο έως το εσωτερικό των ζωτικών χώρων των Μονάδων, με διαφορετικά συστήματα ανίχνευσης το καθένα. Η επιτήρηση των χώρων που αναπτύσσονται ΗΣΑ είναι πραγματικού χρόνου (real time) και εικοσιτετράωρης λειτουργίας. Επίσης, η διασπορά των υλικών και η αλληλοκάλυψη, εξασφαλίζουν αυξημένη επιβιωσιμότητα, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο ντόμινο, ολικής κατάρρευσης του συστήματος. Επίσης, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις θέσεις των ΗΣΑ, ώστε να μην αντιβαίνουν στους κανονισμούς Ασφαλείας Πτήσεων και Εδάφους.
Οι συντάκτες των μελετών του ΓΕΑ, που αξιοποίησαν τη διεθνή εμπειρία των εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας security στις Ένοπλες Δυνάμεις, προέβλεψαν ότι η διαχείριση των ΗΣΑ θα πραγματοποιείται στο Κέντρο Ελέγχου, το οποίο προσφέρει στο χρήστη το πλεονέκτημα συλλογής όλων των πληροφοριών σε ένα χώρο, ώστε να αποκτά ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σε όλους τους χώρους κάλυψης, να ελέγχει τα επιμέρους συστήματα επιτήρησης και συναγερμού, ενσύρματα ή ασύρματα, κατά περίπτωση. Τα δεδομένα αυτά απεικονίζονται σε οθόνες, καταγράφονται ψηφιακά και ενεργοποιούν κατά συνθήκη οπτικά ή ηχητικά σήματα συνέγερσης. Έτσι, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας των δεδομένων που κατέγραψε το σύστημα σε δεύτερο χρόνο.
Τηλεχειρισμός
Στο Κέντρο Ελέγχου πραγματοποιείται επίσης ο τηλεχειρισμός των συστημάτων επιτήρησης για εποπτεία επιθυμητού τομέα, προγραμματίζονται οι μονάδες εισόδου (access control), ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται οι συναγερμοί εξωτερικών χώρων, ενώ παράλληλα λαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σήματα ελέγχου καλής λειτουργίας από όλα τα επιμέρους συστήματα.
Για το χειρισμό και τον προγραμματισμό των επιμέρους τμημάτων του, διατίθενται επίπεδα πρόσβασης. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία του, κάθε κέντρο ελέγχου υποστηρίζεται από τα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) των Μονάδων.
Κάθε Μονάδα θα διαθέτει ένα κέντρο ελέγχου, το οποίο θα στελεχώνεται από ολιγομελές προσωπικό, που θα εναλλάσσεται σε βάρδιες. Ωστόσο, η ύπαρξη ενός κέντρου δεν αποκλείει τη λειτουργία άλλων εφεδρικών ή εναλλακτικών, που θα δημιουργηθούν σε διαφορετικούς χώρους, στις εντός ή εκτός αεροδρομίου (off base) περιοχές των Μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα κέντρα υπάγονται στο βασικό κέντρο ελέγχου της Μονάδος και επικοινωνούν μεταξύ τους, μεταδίδοντας με ασφάλεια πληροφορίες και δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο. Κάθε εφεδρικό κέντρο ελέγχου, σε κατάλληλο χώρο, επιτρέπει τη συνέχιση των επιχειρήσεων σε περίπτωση καταστροφής του βασικού.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι αισθητήρες ανίχνευσης και τα συστήματα επιτήρησης θα ενσωματώνουν τεχνολογίες τελευταίας γενιάς, σύγχρονης κατασκευής και σχεδίασης. Τα συστήματα θα συνεργάζονται μεταξύ τους και θα υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης ή προσθήκης επιπλέον υλικών, εφόσον ο σχεδιασμός ακολουθεί φιλοσοφία ανοικτής αρχιτεκτονικής. Επισημαίνεται, ότι εξειδικευμένο προσωπικό της ΠΑ έχει αναλάβει, εκτός από τη μελέτη, τη σχεδίαση και την εγκατάσταση των ΗΣΑ, καθώς επίσης, την τεχνική υποστήριξη και συντήρησή τους, σε ό,τι αφορά διάγνωση βλαβών, αντικαταστάσεις υλικών, παραμετροποιήσεις και λοιπές ρυθμίσεις.Υ
πέρυθροι Προβολείς – Θερμικές κάμερες
Οι λεπτομερείς μελέτες που έχουν ήδη πάρει το «πράσινο φως» από τα ηγετικά κλιμάκια του ΓΕΑ, ενώ έχει δρομολογηθεί και η σταδιακή χρηματοδότηση του φιλόδοξου προγράμματος των ΗΣΑ, περιλαμβάνουν:
Φράκτες υπέρυθρων δεσμών, που τοποθετούνται στις εισόδους των ζωτικών χώρων και εντοπίζουν οποιαδήποτε είσοδο και έξοδο από αυτούς. Οπτικές κάμερες ημέρας-νύχτας (Day – Night), σε συνδυασμό με υπέρυθρους προβολείς, που εξασφαλίζουν τη λειτουργία τους ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό, ενώ επιτηρούν τις πύλες και επιλεγμένους χώρους των Μονάδων σε πραγματικό χρόνο και καταγράφουν τα δεδομένα 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η ανίχνευση των εισβολέων και η διαρκής παρακολούθησή τους εντός των χώρων των Μονάδων, εξασφαλίζονται από θερμικές κάμερες, οι οποίες καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις. Πρόκειται για συστήματα που ανιχνεύουν παθητικά το θερμικό ίχνος των εισβολέων, λειτουργούν και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, διαθέτουν δυνατότητα τηλεμετρίας, καθώς και υψηλή ευκρίνεια.
Εσωτερικοί συναγερμοί
Στις εισόδους των κτιρίων και εντός αυτών, προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν συστήματα ελέγχου πρόσβασης (access control), με πολλαπλά επίπεδα διαβάθμισης, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ο συνδυασμός ηλεκτρονικής κάρτας-κλειδιού με κωδικό πρόσβασης που απαιτείται κατά την είσοδο ή την έξοδο, αυξάνει την ασφάλεια των χώρων, μειώνοντας τον κίνδυνο που θα επιφέρει ανεπιθύμητος επισκέπτης. Σε όλους τους διαβαθμισμένους χώρους καθώς και στις αποθήκες οπλισμού και πυρομαχικών, εγκαθίστανται εσωτερικοί συναγερμοί, οι οποίοι θα συνδέονται με κέντρο λήψεως σημάτων, στο κέντρο ελέγχου κάθε Μονάδας. Η μεταφορά των δεδομένων θα είναι κωδικοποιημένη, ενώ ιδιαίτερα στην περίπτωση ασύρματης μετάδοσης ή ενσύρματης εκτός του δικτύου της Μονάδας, οι πληροφορίες δεν θα είναι μείζονος σημασίας, ώστε να περιορίζονται οι πιθανοί κίνδυνοι από ενδεχόμενες υποκλοπές. Για το σκοπό αυτό, προτιμούνται οπτικές ίνες, που έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων, χωρίς απώλειες, σε μεγάλες αποστάσεις. Παράλληλα, οι θέσεις των ΗΣΑ έχουν επιλεγεί ώστε μεγάλο μέρος του δικτύου να επιτηρείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
Αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΑ υποστηρίζουν ότι μετά το πέρας των έργων υποδομής, αντικατάστασης των συρματοπεριφράξεων, βελτίωσης του εξωτερικού νυχτερινού φωτισμού και δημιουργίας πρόσθετων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών δικτύων, θα μεταβληθεί ουσιαστικά η εικόνα των Μονάδων προς το καλύτερο, ακολουθώντας τις επιταγές του εκσυγχρονισμού. Επιπλέον, λένε, η ΠΑ θα αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά στα ΗΣΑ, γεγονός που θα της παρέχει αυτονομία και ασφάλεια. Η τελική εγκατάσταση των ΗΣΑ σε κάθε Μονάδα της ΠΑ, θα προσφέρει κάλυψη όλων των Ζωτικών Χώρων, με πολλαπλά επίπεδα ανίχνευσης και πλήρη αυτοματοποίηση, χωρίς να απαιτείται μεγάλος αριθμός προσωπικού, επιφορτισμένου με τον έλεγχο του εν λόγω συστήματος.
Διευκρινίζεται ότι το σύστημα θα είναι συμβατό με τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει κάθε Μονάδα, ώστε να αποφεύγονται παρεμβολές σε Radar, αεροσκάφη και λοιπά ραδιοβοηθήματα. Τέλος, θα υπάρχει συνεργασία των ΗΣΑ με το σύστημα ¶μυνας-Φρούρησης και, ειδικότερα, με τις Περιπόλους Στρατιωτικών Σκύλων και τις Ομάδες ¶μεσης Επέμβασης, διευκολύνοντας την αποστολή τους και αυξάνοντας παράλληλα, την προστασία τους.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού ασφάλειας εγκαταστάσεων, ζητήθηκε αξιοποίηση του θεσμού των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) ώστε να αποκτηθεί τεχνογνωσία και Ηλεκτρονικά Συστήματα Ασφάλειας στην αεροπορική βάση Τανάγρας.