H τεχνολογία 5G έχει την απάντηση και για τις δασικές πυρκαγιές
Συνεργασία Huawei και Nova – Wind με την ελληνική start-up PROBOTEK
Μια νέα high-tech λύση στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρουσίασαν στις 29 Ιουνίου η Huawei και η Nova-Wind μαζί με την νεοφυή ελληνική εταιρεία PROBOTEK.
Οι Huawei και Nova-Wind αξιοποίησαν την δυναμική λύση της PROBOTEK για την ανάπτυξη ενός πιλοτικού προγράμματος το οποίο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογίες αιχμής υπόσχεται την έγκαιρη προειδοποίηση αναγνώρισης ακραίων συμβάντων, όπως πυρκαγιές με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής καθώς και την μείωση των συνεπειών που έχει μια καταστροφική φωτιά σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.
Η εμπειρία των μεγάλων πυρκαγιών των τελευταίων δέκα ετών, οι οποίες άφησαν πίσω τους ανθρώπινες απώλειες και καμένες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, έχει αποδείξει την σημασία της πρόληψης αλλά και της έγκαιρης ειδοποίησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών πριν αυτές πάρουν καταστρεπτικές διαστάσεις. Ο έγκαιρος δε εντοπισμός της πύρινης εστίας σημαίνει και μειωμένο κόστος δασοπυρόσβεσης, ένα κόστος που τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνεται.
Έτσι, οι Huawei, Nova-Wind και PROBOTEK αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν μια καινοτόμα λύση για τον έγκαιρο εντοπισμό των πύρινων εστιών με την χρήση μεταξύ άλλων, αισθητήρων και drone. Τα drone δε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέραν της ανίχνευσης της πυρκαγιάς, για την παρακολούθηση της εξέλιξής της ακόμα και σε δύσβατες περιοχές.
Αναλυτικότερα, η Huawei στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Elevate Greece, δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, συνεργάστηκε με την PROBOTEK και ανέλαβε τη χρηματοδότηση του πιλοτικού προγράμματος. Η Nova–Wind συμμετέχει ως τηλεπικοινωνιακός πάροχος κάλυψης συνδεσιμότητας. Η νεοφυής επιχείρηση PROBOTEK, προσφέρει τη λύση του συστήματος έγκαιρης πυρανίχνευσης.
H κα. Τόνια Πέτροβιτς, Senior Public Relations Manager της Huawei δήλωσε σχετικά: Στη Ηuawei Ελλάδος πιστεύουμε ότι η προώθηση τεχνολογιών αιχμής σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος μέσω καινοτόμων εφαρμογών και Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά στη διατήρηση τoυ φυσικού πλούτου της χώρας μας, στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κρίσεων και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Γι΄ αυτό και στεκόμαστε αρωγός στην προσπάθεια αυτή και μέσω της υποστήριξής μας στην πρωτοβουλία Εlevate Greece του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στηρίξαμε μια ελληνική νεοφυή επιχείρηση, την PROBOTEK, για να γίνει πράξη η ανάπτυξη αυτής της ολοκληρωμένης καινοτόμας λύσης έγκαιρης πυρανίχνευσης».
Στο Άλσος Συγγρού η πιλοτική εφαρμογή
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε στο Άλσος Συγγρού, όπου και παρουσιάστηκε. Παρόντες ήταν οι: Άδωνις Γεωργιάδης Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γεώργιος Γεωργαντάς, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γεώργιος Μάριος Καραγιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Kedzia Radoslaw, Vice President Huawei CEE & Nordic Region, Huawei Technologies, Νικόλαος Λάζαρης, Διευθύνων Σύμβουλος Huawei Ελλάδος, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της NOVA-WIND, Διονύσης Αυγ. Κυριακόπουλος, Πρόεδρος, Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, Γεώργιος Δελαπόρτας, Co-founder και CEO/CIO της PROBOTEK και Παναγιώτης Αποστολόπουλος Co-Founder και COO της PROBOTEK.
Πως λειτουργεί
Σε στρατηγικά σημεία του πάρκου Συγγρού τοποθετήθηκαν αισθητήρες που διασυνδέονται με την πλατφόρμα διαχείρισης συμβάντων και το drone. Το drone, πραγματοποιεί προγραμματισμένες πτήσεις επιτήρησης αλλά και έκτακτες πτήσεις στην περίπτωση ενδείξεων από τους αισθητήρες. Για τον εντοπισμό καπνού ή/και φωτιάς γίνεται χρήση ειδικών αλγόριθμων οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο αναλύουν την εικόνα και στέλνουν δεδομένα/data στο Κέντρο Ελέγχου επισημαίνοντας τα σημεία ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση που, μέσω της κάμερας, το drone εντοπίσει καπνό ή/και πυρκαγιά στέλνει ειδοποίηση (alert) στο κέντρο ελέγχου και σπεύδει στο σημείο που εντοπίστηκε ο καπνός για να επιβεβαιώσει το συμβάν. Στη συνέχεια το drone είτε επιστρέφει στη βάση του, είτε καταγράφει την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
Το αποτέλεσμα είναι ο άμεσος προσδιορισμός του σημείου εκκίνησης της πυρκαγιάς, η παρακολούθηση απομακρυσμένων περιοχών σε πραγματικό χρόνο, η έγκαιρη οπτική ανίχνευση καπνού ή/και πυρκαγιάς, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και o περιορισμός της έκθεσης σε κινδύνους, καθώς και η παρακολούθηση της εξέλιξης της πυρκαγιάς.
Μοναδική καινοτομία
Η πιλοτική λύση της συνέργειας των τριών εταιριών είναι μοναδική καθώς συνδέεται μέσω του δικτύου 5G και έτσι μπορεί να ξεπεράσει τους γεωγραφικούς περιορισμούς που το Wi-Fi έθετε μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι το Wi-Fi επιτρέπει τη χρήση drone σε μια ακτίνα μόλις 2 χιλιομέτρων.
“Η 4η βιομηχανική επανάσταση επιτυγχάνεται μέσα από την στρατηγική αξιοποίηση των νεότερων τεχνολογικών λύσεων με την υποβοήθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και ολοκληρώνεται με την παροχή ανεπτυγμένων λύσεων που κάνουν χρήση των Αυτόνομων Ρομποτικών Drone και πληθώρα αισθητήρων”, δήλωσε ο κ. Γιώργος Δελαπόρτας, Co-founder και CEO/CIO της PROBOTEK.
Ο κ. Παναγιώτης Αποστολόπουλος Co-Founder και COO της PROBOTEK τόνισε: «To σύστημα αποτελεί ολοκληρωμένη λύση έγκαιρης αναγνώρισης ακραίων φαινομένων όπως οι φωτιές που μαστίζουν κάθε χρόνο τη Χώρα μας και έχει πολλαπλά οικονομικά και επιχειρησιακά οφέλη. Δίνει την δυνατότητα της διαλειτουργικότητας και διασυνδεσιμότητας διαφορετικών υποσυστημάτων κάτω από μια ενιαία πλατφόρμα για να παρέχει στα εμπλεκόμενα μέρη την κοινή επιχειρησιακή εικόνα (COP) που χρειάζεται να έχουν στο πεδίο προκειμένου οι ομάδες που επιχειρούν να είναι πιο αποτελεσματικές»
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της προστασίας της φύσης
Η Huawei Ελλάδος για άλλη μια φορά προσφέρει λύσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνίας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, πιστή στο δρόμο που έχει ανοίξει ήδη από το 2020 με το παγκόσμιο πρόγραμμα TECH4ALL. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει εγκαινιάσει στη χώρα μας το πρόγραμμα αυτό από τον Δεκέμβριο του 2020. Στο πλαίσιο του TECH4ALL, ανέπτυξαν δίκτυο ακουστικών αισθητήρων στην Πίνδο για την καλύτερη προστασία του απειλούμενου Βαλκανικού αγριοκάτσικου στην χώρα μας. Το δίκτυο αυτό επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς για απειλές όπως η λαθροθηρία. Πρόκειται για ένα άλλο ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε συνεργασία με την Rainforest Connection (RFCx) και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ – ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»), με τηλεπικοινωνιακό πάροχο σύνδεσης την Wind και στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής βασιζόμενη σε τεχνικές ακουστικής παρακολούθησης, Τεχνητής Νοημοσύνης και υπηρεσιών Cloud.