Γιατί όχι και ασύρματο access control;
Oι ασύρματες τεχνολογίες έχουν ήδη διεισδύσει στα συστήματα συναγερμού αλλά και CCTV και το ερώτημα που τίθεται είναι το αν και κατά πόσο θα καταφέρουν να βρουν πεδίο δράσης και στον έλεγχο πρόσβασης.
Πολλά στελέχη της βιομηχανίας συστημάτων ασφαλείας πιστεύουν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες προκειμένου η τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης να εφαρμοστεί και στο χώρο των συστημάτων access control, μετά τις εφαρμογές σε CCTV και συναγερμούς. Στον αντίποδα, αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η ασύρματη τεχνολογία μετάδοσης σημάτων βρίσκονται ακόμα σε στάδιο που δεν θεωρείται απόλυτα αξιόπιστο και ως εκτούτου απέχουμε αρκετά από το σημείο να χρησιμοποιηθούν ευρέως σε συστήματα ελέγχου πρόσβασης.
Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με εφαρμογές που απαιτούν τοποθέτηση καλωδίων, ότι η συγκεκριμένη εργασία είναι χρονοβόρα και καταναλώνει τον περισσότερο χρόνο σε σχέση με το συνολικό έργο εγκατάστασης ενός συστήματος (ανεξαρτήτως αν είναι access control, σύστημα CCTV, συναγερμός ή ακόμα και μια απλή θυροτηλεόραση). Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, είναι σχεδόν αδύνατο να περαστούν νέα καλώδια όπως σε ανακαινίσεις παλιών κτιρίων. Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την προσπάθεια δημιουργίας εναλλακτικών μεθόδων, που δεν απαιτούν την εγκατάσταση καλωδίων. Στην προσπάθεια αυτή, καταλυτική ήταν η ανάπτυξη των ασύρματων προτύπων μετάδοσης, με αποτέλεσμα ήδη στη βιομηχανία συστημάτων ασφαλείας ειδικότερα οι ασύρματοι συναγερμοί αλλά και σε ένα μικρότερο ποσοστό τα ασύρματα συστήματα CCTV να κατακτούν σταδιακά ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Εύλογο ήταν λοιπόν και οι κατασκευαστές συστημάτων access control να δώσουν το πράσινο φως στα τμήματα παραγωγής και έρευνας, προκειμένου να στραφούν προς αυτές τις τεχνολογίες. Στην προσπάθειά τους αυτή, χρησιμοποιούν ποικίλες τεχνικές και πρωτόκολλα, όπως τα γνωστά 802.11b και 802.11g ή χρησιμοποιούν τα δίκτυα μετάδοσης κινητής τηλεφωνίας. Αν και αναπτύσσονται τεχνικές για τη μετάδοση των σημάτων, ακόμα είναι ελάχιστες οι εταιρείες – σε παγκόσμιο επίπεδο – που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις access control, βασισμένες σε ασύρματο τρόπο μετάδοσης.. Όμως, έχει εμφανισθεί στην αγορά μεγάλος αριθμός αυτόνομων συσκευών ελέγχου πρόσβασης, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ο ρυθμός αύξησης της συγκεκριμένης αγοράς – σύμφωνα με τον κο Lester LaPierre της εταιρείας Ingersoll Rand που ασχολείται με παρόμοιες εφαρμογές – ήταν 60% το 2006 και πάνω από 50% το 2007. Το μυστικό της επιτυχίας αυτών των συσκευών που λειτουργούν ως μεμονωμένα σημεία ελέγχου, αλλά μπορούν με επιτυχία να συνεργασθούν και με ολοκληρωμένα συμβατικά συστήματα ελέγχου πρόσβασης, είναι η ανοικτή αρχιτεκτονική. Καθώς απέχουμε ακόμα πολύ από το σημείο παρουσίασης ολοκληρωμένων ασύρματων συστημάτων ελέγχου πρόσβασης, είναι βασικό οι ασύρματες συσκευές που παρουσιάζονται με αυξανόμενο ρυθμό από τις εταιρείες, να μπορούν να συνεργασθούν ικανοποιητικά με τα υφιστάμενα συστήματα συναγερμού.
Γρηγορότερη εγκατάσταση
Το μεγάλο πλεονέκτημα των ασύρματων συστημάτων και πάνω στο οποίο θα επενδύσουν οι εταιρείες προκειμένου να διαδώσουν τις εφαρμογές τους και να τις κάνουν δημοφιλείς στους εγκαταστάτες, είναι ο χρόνος εγκατάστασης. Οι ασύρματες συσκευές τοποθετούνται πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τις συμβατικές συσκευές. Εκτιμάται ότι συχνά η εξοικονόμηση χρόνου είναι ακόμα και οκταπλάσια σε δύσκολες περιπτώσεις. Βέβαια, εδώ εγείρεται ένα θέμα που έχει να κάνει με την τεχνογνωσία των εγκαταστατών στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και με τον επαγγελματισμό τους, μιας και η εξοικονόμηση χρόνου που θα επιφέρει η διάδοση των ασυρμάτων συστημάτων ελέγχου πρόσβασης μπορεί τους δώσει τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν περισσότερα έργα στο ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό σημαίνει λιγότερο κόστος για τον πελάτη και κατ΄ επέκταση λιγότερα κέρδη.
¶λλο ένα πλεονέκτημα των ασυρμάτων συστημάτων ελέγχου πρόσβασης είναι ότι δεν απαιτούν καμιά οικοδομική εργασία για την αποκατάσταση το χώρου στον οποίο θα εγκατασταθούν. Σύνηθες είναι το φαινόμενο, μετά την εγκατάσταση ενός συστήματος access control, να υπάρχουν στους τοίχους τρύπες που θα πρέπει να καλυφθούν και να βαφτούν, προκειμένου ο χώρος να αποκτήσει την αρχική του μορφή. Η εγκατάσταση ασυρμάτων συσκευών λύνει το πρόβλημα αυτό, καθώς δεν χρειάζεται καμία είδους εργασία αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος και ο χώρος είναι έτοιμος προς παράδοση.
Προοπτικές
Τα θετικά που επιφέρουν τα ασύρματα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, έχουν οδηγήσει αρκετούς οργανισμούς και εταιρείες στο εξωτερικό, να επιλέγουν τη συγκεκριμένη λύση. Και όσο αυξάνεται ο αριθμός των πελατών που επιζητούν ασύρματες λύσεις, θα δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο οι εταιρείες του χώρου, προκειμένου να παρουσιάζουν ολοκληρωμένα ασύρματα συστήματα ελέγχου πρόσβασης. Εδώ, για μια ακόμη φορά πρωτοπορούν οργανισμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και, ειδικότερα, πανεπιστήμια που δεν διστάζουν να καταφύγουν σε ασύρματες λύσεις. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσάϊρ στο οποίο τοποθετήθηκε ένα ασύρματο σύστημα ελέγχου πρόσβασης σαράντα σημείων, ενώ και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το πανεπιστήμιο των Μισισιπή και Μινεσότα έχουν επιλέξει ασύρματες λύσεις. Αυτό εξηγείται αν προτρέξουμε λίγες γραμμές παραπάνω και γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα αμερικάνικα πανεπιστήμια εδρεύουν σε κτίρια του περασμένου αιώνα – μερικές φορές και του προπερασμένου – οπότε κάθε επέμβαση σε αυτά είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτό, αν το συνδυάσουμε με τη χαρακτηριστική προτίμηση των Αμερικάνων προς κάθε καινοτόμο τεχνολογία, τότε μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε τα αίτια της προτίμησής τους.
Επιφυλάξεις
Η μεγαλύτερη επιφύλαξη που υπάρχει, είναι όπως και σε όλα τα ασύρματα συστήματα ελέγχου και έχει να κάνει με την προστασία από παρεμβολές. Όπως αναφέρει και ο Ray Shilling, αντιπρόεδρος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της εταιρείας AvaLAN Wireless Systems, μια εκπομπή ισχυρού ηλεκτρομαγνητικού πεδίου κοντά σε ένα ασύρματο σύστημα ελέγχου πρόσβασης, μπορεί να οδηγήσει στην ολική κατάρρευσή του. Επίσης, αποδέχεται το γεγονός ότι ακόμα είναι πιο ευάλωτα από ότι τα συμβατικά συστήματα, τα οποία είναι ενσύρματα. Αυτό είναι όμως ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα ασύρματα συστήματα σε κάθε κατηγορία και σταδιακά οι εταιρείες βρίσκουν λύσεις και τα θωρακίζουν με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα. Οπότε, γιατί τα ασύρματα συστήματα ελέγχου πρόσβασης να αποτελέσουν εξαίρεση;
Νέα γενιά και ευρυζωνικότητα
Όμως, όσο καινοτόμα και πρωτοποριακά φαίνονται τα ασύρματα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, φαίνεται ότι ήδη έχουμε ξεπεράσει το αρχικό στάδιο και γίνονται οι πρώτες προσπάθειες μετάβασης σε μια νέα ασύρματη τεχνολογία μετάδοσης, όπου θα βασίζεται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Το μυστικό για την εξέλιξη αυτή βασίζεται στην ευρυζωνικότητα, που πλέον χαρακτηρίζει τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αφού μπορούν μέσω αυτών να μεταφερθούν μεγάλοι όγκοι δεδομένων, όπως αρχεία βίντεο, ήταν εύλογο οι εταιρείες του χώρου να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δίκτυα για τη διασύνδεση ασύρματων συσκευών ελέγχου πρόσβασης. Με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών θα είναι εφικτή η υλοποίηση ενός συστήματος ελέγχου πρόσβασης, που να καλύπτει όλες τις εγκαταστάσεις ενός οργανισμού, ανεξαρτήτως τοποθεσίας και παράλληλα θα συμβάλλει στον καλύτερο κεντρικό έλεγχο όλων όσοι διακινούνται μέσα σε αυτές. Αναφορικά με τους τελικούς χρήστες, είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν να επωφεληθούν, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί αφού τα ασύρματα συστήματα ελέγχου πρόσβασης απέχουν ακόμα αρκετά από το επίπεδο εξέλιξης των ασυρμάτων συναγερμών, αλλά και των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και φαίνεται ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου να αποκτήσουν σημαντική εμπορική απήχηση παρόμοιες εφαρμογές.
Του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ