Γιατί είναι σημαντικό για την Ευρώπη ένα επικαιροποιημένο πρότυπο συστήματος EN για τα συστήματα συναγερμού
Αυτή τη στιγμή η επιτροπή CENELEC TC79 για τα συστήματα συναγερμού εξετάζει μια αναθεώρηση του EN50131-1, του ευρωπαϊκού προτύπου συστήματος για συστήματα εισβολής και αναμονής. Η Euralarm* συμμετέχει σοβαρά στην αναθεώρηση του προτύπου.
www.euralarm.org
Γιατί είναι σημαντικό αυτό το πρότυπο για την Ευρώπη και ποια είναι τα οφέλη της αναθεώρησης για τους ευρωπαίους πολίτες, τους φορείς διαχείρισης των συναγερμών, τις ασφαλιστικές εταιρείες και ευρύτερα τον επαγγελματικό κλάδο της ασφάλειας;
…έχουμε μόνο μια ευκαιρία!
Προκειμένου να διατηρήσουμε στην Ευρώπη ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας, κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής, θα πρέπει να έχουμε τους κατάλληλους πόρους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις διαρρήξεις και τις ληστείες. Ως εκ τούτου, πολλά σπίτια και επαγγελματικά κτίρια θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με σύστημα συναγερμού ανίχνευσης εισβολής που θα ακολουθούν τις ανάγκες της εκάστοτε εποχής. Οι απαιτήσεις για το σχεδιασμό αυτών των συστημάτων καθορίζονται στο ευρωπαϊκό πρότυπο EN 50131-1. Την ώρα που ο αριθμός των κτιρίων που είναι εξοπλισμένα με ένα τέτοιο σύστημα συναγερμού αυξανόταν κάθε χρόνο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ιδιωτικού επιχειρηματικού κόσμου και όχι μόνο ακολουθεί εντυπωσιακούς ρυθμούς προόδου.
Ακριβώς όπως και τα συστήματα πυρασφάλειας, όλα τα συστήματα φυσικής ηλεκτρονικής ασφαλείας έχουν ένα κοινό στοιχείο: τα εγκαθιστούμε ενώ ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να τα χρησιμοποιήσουμε. Αν όμως χρειαστεί το σύστημα ασφάλειας και ειδικότερα συναγερμού…. «έχουμε μόνο μία ευκαιρία» να εντοπίσουμε εγκαίρως ένα περιστατικό. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για πανικό, ομηρία, πυρκαγιά ή εισβολή, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ένα συμβάν. Η απώλεια ενός συμβάντος μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ενός απλού συμβάντος ή ενός πολύ σοβαρού συμβάντος. Το ίδιο ισχύει και για την παραβίαση ή τα τεχνικά προβλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία ενός συστήματος. Επειδή υπάρχει μόνο μία πιθανότητα σε περίπτωση εκδήλωσης, η βιομηχανία των συστημάτων θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε αυτά τα συστήματα έχει τη μέγιστη αξιοπιστία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο επαγγελματικός κλάδος της ασφάλειας ήδη εδώ και πολύ καιρό σχεδιάζει, κατασκευάζει και παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες που συμμορφώνονται με τα πρότυπα EN. Για σύστημα συναγερμού εισβολής ή αναμονής, αυτό είναι το πρότυπο EN 50131-1.
Μακρά ιστορία!
Το EN 50131 έχει μακρά ιστορία. Η πρώτη έκδοση του προτύπου συστήματος δημοσιεύθηκε το 1997 και ενημερώθηκε αρκετές φορές από τότε. Σύντομα ακολούθησαν και άλλα πρότυπα της σειράς EN 50131. Σήμερα το πρότυπο καλύπτει όλες τις πτυχές των συστημάτων ανίχνευσης εισβολής: από τις απαιτήσεις του συστήματος έως τα τροφοδοτικά, τους ανιχνευτές και τις περιφερειακές μονάδες. Το πλεονέκτημα ενός ευρωπαϊκού προτύπου είναι ότι συνθέτει εκείνα τα συστατικά που καθορίζουν το τι είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα εισβολής, καθώς και καθορίζει τις λειτουργίες και τις επιδόσεις του. Το πρότυπο έχει βοηθήσει τους τελικούς χρήστες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις εταιρείες εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών, τους φορείς διαχείρισης σημάτων συναγερμών και τις τοπικές αρχές σε όλη την Ευρώπη να κατανοήσουν τι πρέπει να κάνει ένα σύστημα.
Από την εισαγωγή του το 1997, το πρότυπο έχει προσδιορίσει τη διαφορά στις απαιτήσεις για χαμηλούς, μεσαίους και υψηλούς κινδύνους. Αυτή η διαφοροποίηση έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι υπάρχει ισορροπία μεταξύ μέτρων και κινδύνων. Τις τελευταίες δεκαετίες, προστέθηκαν και ενημερώθηκαν περισσότερα εξαρτήματα για να διατηρήσουν τα πρότυπα σύμφωνα με τις διαθέσιμες τεχνολογίες. Για να διασφαλιστεί η σωστή εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας, παρασχέθηκαν οδηγίες εφαρμογής και, στις περισσότερες χώρες, οι επαγγελματίες εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τις γνώσεις για να ταξινομήσουν τους κινδύνους, να επιλέξουν το σωστό προϊόν και να εγκαταστήσουν το σύστημα με τον σωστό τρόπο. Μόνο με αυτές τις απαιτήσεις το σύστημα ασφαλείας θα προσφέρει την επιθυμητή αξιοπιστία και θα γίνει αποδεκτό από τους τελικούς χρήστες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και την αστυνομία.
Εμπιστοσύνη μέσω συμμόρφωσης
Προκειμένου να αποδειχθεί ότι τα συστήματα και τα εξαρτήματα ασφαλείας πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα προϊόντα ελέγχονται από ανεξάρτητα διαπιστευμένα εργαστήρια. Αφού δοκιμαστούν με επιτυχία, τα συστήματα και τα εξαρτήματα λαμβάνουν το επίσημο πιστοποιητικό τους σύμφωνα με το πρότυπο EN. Στις περισσότερες χώρες αυτά τα πιστοποιητικά είναι απαραίτητα για να αποδειχθεί η συμμόρφωση και να γίνει το προϊόν τοπικά αποδεκτό. Ορισμένες χώρες έχουν πρόσθετες απαιτήσεις, όπως η πολιτική PP6662 – ACPO στο Ηνωμένο Βασίλειο ή η λειτουργία «blockchloß» στη Γερμανία για την κάλυψη των απαιτήσεων από την τοπική αγορά. Η επιβεβαιωμένη συμμόρφωση με τα πρότυπα και τις τεχνικές προδιαγραφές αποτελεί διαβατήριο για τον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλειας στην Ευρώπη και τη βάση για την εμπιστοσύνη στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.
Εξελισσόμενη τεχνολογία
Οι καιροί αλλάζουν και η τεχνολογία προχωρά με μεγάλη ταχύτητα. Όλο και περισσότεροι διαφορετικοί τύποι αισθητήρων και συστημάτων γίνονται διαθέσιμοι κυρίως στην περιοχή Do It Yourself (DIY) και IoT. Συνδυάζουν τον οικιακό αυτοματισμό και τη διαχείριση ενέργειας με τη λειτουργία εισβολής, ασφάλειας και προστασίας. Η αναφορά των γεγονότων γίνεται μέσω IP ή GSM στον ιδιοκτήτη του κτιρίου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προκλήσεις για την έγκαιρη μετάδοση των γεγονότων στους ανταποκριτές. Γενικά, αυτά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα για συστήματα εισβολής και ομηρίας.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των κτιρίων που προστατεύονται με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ η ψηφιοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου εκρήγνυται. Η τεχνολογία εξελίσσεται και τα έξυπνα σπίτια και τα έξυπνα κτίρια γίνονται μέρος του συνδεδεμένου κόσμου μας, όπου κάθε συσκευή είναι σε θέση να επικοινωνεί μεταξύ τους. Η απομακρυσμένη πρόσβαση, οι απομακρυσμένες υπηρεσίες, οι συνδεδεμένες συσκευές, τα συστήματα που βασίζονται στο cloud και η αλληλεπίδραση με το σύστημα αυτοματισμού είναι μόνο μερικά παραδείγματα των σημερινών δυνατοτήτων. Αυτή η τάση προς την ψηφιοποίηση συνοδεύεται αναπόφευκτα από τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων. Η εξέλιξη αυτή απαιτεί αναθεώρηση του προτύπου EN 50131-1.
Προτεινόμενη επικαιροποιήση
Ως εκ τούτου, η Euralarm ανέλαβε την πρωτοβουλία το 2020 να οργανώσει μια ανοιχτή συζήτηση για να περιγράψει το όραμά της για το μέλλον του προτύπου ασφαλείας. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην ομάδα εργασίας που είναι επιφορτισμένη με την εν λόγω αναθεώρηση. Μια άλλη σημαντική συμβολή ήταν η πρόταση για τη δομή του αναθεωρημένου προτύπου με βάση τις 5 βασικές λειτουργίες ενός συστήματος συναγερμού ανίχνευσης εισβολής και ομηρίας (ανίχνευση, έλεγχος και ένδειξη, ειδοποίηση, παροχή τροφοδοσίας και αλληλεπίδραση με άλλα συστήματα) και λαμβάνοντας υπόψη τις 4 πτυχές απόδοσης: αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία, ευρωστία και ανθεκτικότητα. Πολύ πρόσφατα, η Euralarm τροφοδότησε την ομάδα εργασίας προτυποποίησης με ουσιαστικές προτάσεις και σχέδια που απεικονίζουν τα όρια του συστήματος και μια προσέγγιση για τη σύνταξη του περιεχομένου του νέου προτύπου.
Έκκληση προς τα ενδιαφερόμενα μέρη
Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, η Euralarm θέλει να διασφαλίσει ότι τα επικαιροποιημένα πρότυπα από τη μία πλευρά περιλαμβάνουν τη χρήση νέων τεχνολογιών και από την άλλη πλευρά συνεχίζουν να διασφαλίζουν ότι το προϊόν, η εγκατάσταση και οι υπηρεσίες πληρούν ένα σύνολο λειτουργιών και προδιαγραφών και αποδίδουν όπως αναμένεται σε περίπτωση συμβάντος. Αυτό θα δώσει στους χρήστες την καλύτερη εγγύση ότι το σύστημά τους λειτουργεί όπως αναμένουν και ότι δεν χάνει κανένα συμβάν. Η Euralarm πιστεύει επίσης ότι η αναθεώρηση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα άλλα πρότυπα και, ως εκ τούτου, προτείνει να καταρτιστεί, όταν αυτό είναι εφικτό, ένας οδικός χάρτης για την αντίστοιχη αναθεώρηση αυτών των άλλων προτύπων. Ειδικότερα, η αναθεώρηση των προτύπων προϊόντων EN 50131 θα πρέπει να απορριφθεί έως ότου σταθεροποιηθεί το περιεχόμενο του αναθεωρημένου προτύπου EN 50131-1.
Η Euralarm καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους κατασκευαστές συστημάτων, τους διαχειριστές και τις εταιρείες εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, τις ασφαλιστικές εταιρείες και όλους τους φορείς που εμπλέκονται με τα τεχνολογικά έργα ασφάλειας να συμμετάσχουν στις εργασίες της Euralarm και των μελών προκειμένου να βρεθούν οι κοινές συνιστάμενες για τη βέλτιστη αναβάθμιση των προτύπων.
*Σχετικά με την Euralarm
Η Euralarm είναι ένας φορέας που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία ηλεκτρονικής πυρασφάλειας και ασφάλειας στην Ευρώπη, παρέχοντας εμπειρογνωμοσύνη στην αγορά και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τα ζητήματα ασφάλειας αλλά και τους φορείς τυποποίησης. Τα μέλη του φορέα καθιστούν την κοινωνία ασφαλέστερη και προστατευμένη από τους κινδύνους μέσω συστημάτων και υπηρεσιών για την ανίχνευση και την κατάσβεση πυρκαγιάς, την ανίχνευση εισβολών, τον έλεγχο πρόσβασης, την παρακολούθηση βίντεο, τη μετάδοση συναγερμών και τα κέντρα λήψης συναγερμών. Ιδρύθηκε το 1970, και αντιπροσωπεύει πάνω από 5000 εταιρείες στον κλάδο της πυρασφάλειας και της ασφάλειας αξίας 67 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μέλη της Euralarm είναι εθνικές ενώσεις και μεμονωμένες εταιρείες από όλη την Ευρώπη.