GENUINE HID Solution Seminar. Οι προκλήσεις και οι λύσεις στον έλεγχο πρόσβασης
Στις 22 Μαΐου στο ξενοδοχείο SEMIRAMIS είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ημερίδα – τεχνικό σεμινάριο, με τίτλο «GENUINE HID Solution Seminar», που διοργάνωσαν η HID, κορυφαία κατασκευάστρια λύσεων πιστοποίησης ταυτότητας και Access Control, σε συνεργασία με την ΗΛΚΑ Α.Ε., που αποτελεί τον εξουσιοδοτημένο συνεργάτη – διανομέα της HID στην Ελλάδα.
Την ημερίδα – τεχνικό σεμινάριο, που είχε ως εισηγητές στελέχη της HID, παρακολούθησαν πάρα πολλοί επαγγελματίες εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας αλλά και υπεύθυνοι ασφαλείας μεγάλων εταιρειών-Οργανισμών.
Στη διάρκεια της ημέρας παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις σχετικές με ένα μεγάλο εύρος λύσεων, στους τομείς που δραστηριοποιείται η HID. Στις περισσότερες παρουσιάσεις αναδείχθηκαν οι καινοτόμες τεχνολογίες που η εταιρεία αξιοποιεί για την ανάπτυξη των προϊόντων της, καλύπτοντας όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις στον τομέα του ελέγχου πρόσβασης σε φυσικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα ταυτοποίησης για την πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήματα.
Παγκόσμια δραστηριότητα, κορυφαίες λύσεις
Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο Victor Adrian Ganea (Area Sales Manager) παρουσίασε το προφίλ, την ιστορική διαδρομή, την παγκόσμια παρουσία, τους τομείς και τις αγορές δραστηριοποίησης της HID, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη φιλοσοφία της εταιρείας, που δεν είναι άλλη από το να προσφέρει λύσεις οι οποίες προσδίδουν αξία στους πελάτες της σε επίπεδο ασφάλειας, λειτουργικότητας και βέλτιστης απόδοσης τιμής κόστους.
H HID Global (με περισσότερους από 2500 υπαλλήλους) ανήκει στον Όμιλο ASSA ABLOY (απασχολεί περίπου 43 χιλιάδες υπαλλήλους) και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της- που καλύπτουν εφαρμογές ελέγχου πρόσβασης, ταυτοποίησης, εκτύπωσης καρτών, διαχείρισης επισκεπτών και λογικής πρόσβασης – και τα οποία απευθύνονται σε αγορές και εγκαταστάσεις σχετικές με κυβερνητικές υπηρεσίες και σώματα ασφαλείας, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε κάθε άλλο Οργανισμό που έχει ανάγκες ελέγχου πρόσβασης και διαχείρισης ταυτότητας.
Ιστορική διαδρομή και νέες τάσεις
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε από τον Jaroslav Barton μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση που αφορούσε στην ιστορική διαδρομή των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης, καθώς και στις τωρινές τεχνολογικές τάσεις που επικρατούν. Συγκεκριμένα, ο εισηγητής αναφέρθηκε στη μετάβαση από τον έλεγχο πρόσβασης με "μηχανικά μέσα" (δηλαδή τα συμβατικά κλειδιά) στον ηλεκτρονικό έλεγχο πρόσβασης, με βασικό μέσο τις κάρτες, καθώς επίσης και τα σημαντικά οφέλη που προέκυψαν από αυτήν την αλλαγή. Σε πρώτη φάση χρησιμοποιήθηκαν οι μαγνητικές κάρτες που χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλη έκταση, πλην όμως δεν προσέφεραν το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας, ενώ το σημαντικό βήμα στον ηλεκτρονικό έλεγχο πρόσβασης έγινε το 1980, όταν και ανακαλύφθηκαν οι κάρτες Proximity στα 125 kΗz, που αναβάθμισαν σημαντικά το επίπεδο λειτουργικότητας και ασφάλειας, έχοντας όμως περιορισμένη δυνατότητα μνήμης και καθόλου ή απλή δυνατότητα κρυπτογράφησης. Την επανάσταση όμως στον ηλεκτρονικό έλεγχο πρόσβασης έφεραν πραγματικά οι έξυπνες κάρτες ανέπαφης λειτουργίας, οι οποίες προσέφεραν ταχύτατη επεξεργασία δεδομένων, επανεγγράψιμη μεγάλη μνήμη δεδομένων, ενσωματωμένη κρυπτογράφηση και γενικότερα πολύ καλό επίπεδο ασφάλειας και λειτουργικότητας. Η HID προχώρησε αρκετά βήματα παραπάνω και ανέπτυξε έξυπνες κάρτες που εντάσσει στην ευρύτερη οικογένεια iCLASS και οι οποίες προσφέρουν ακόμα περισσότερη ασφάλεια, βασισμένη σε καινοτόμες πολλαπλές τεχνολογίες. Όσον αφορά στις τάσεις που θα επικρατήσουν σύμφωνα με τον εισηγητή, η αγορά θα απαιτεί λύσεις ελέγχου πρόσβασης με περισσότερη ασφάλεια και δυνατότητα προσαρμογής στις ιδιαίτερες ανάγκες του εκάστοτε πελάτη. Επίσης θα ενισχυθεί η τάση για ενοποίηση του φυσικού ελέγχου πρόσβασης με την ασφάλεια στα πληροφοριακά συστήματα – κάτι που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των Οργανισμών – καθώς και η ανάγκη για ακόμα ισχυρότερη αυθεντικοποιηση. Μία τάση, που στο άμεσο μέλλον θα δούμε να αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό, είναι σύμφωνα με τον Jaroslav Barton η χρήση των ατομικών φορητών συσκευών επικοινωνίας, όπως τα smartphones και τα tablets για εφαρμογές ελέγχου πρόσβασης, με επίκεντρο την τεχνολογία NFC. Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται επίσης στον τομέα εκτύπωσης των καρτών με έμφαση στην εξατομίκευση, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα, αλλά και στα συστήματα διαχείρισης επισκεπτών.
Η νέα γενιά στον έλεγχο πρόσβασης
Στη συνέχεια της ημερίδας ο Victor Adrian ανέλυσε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα στις νεότερες τεχνολογικά πλατφόρμες στον τομέα ελέγχου πρόσβασης, iClass SE & SEOS. H νέας γενιάς πρόταση στον έλεγχο πρόσβασης υπό το όνομα iCLASS SE χαρακτηρίζεται από υψηλότερη ασφάλεια με ισχυρή κωδικοποίηση, μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, διαλειτουργικότητα, δυνατότητες επεκτασιμότητας και αναβάθμισης, καθώς και υψηλή απόδοση και ευελιξία, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες mobile access. Η νέα αυτή οικογένεια βασίζεται στο τεχνολογικό μοντέλο SIO (Security Identity Object) χάρη στο οποίο η HID εισάγει ψηφιακή ασφάλεια στο φυσικό έλεγχο πρόσβασης, με δυνατότητες εκτύπωσης, ψηφιακών υπογραφών και αυθεντικοποιήσης. Σε αυτήν την οικογένεια περιλαμβάνονται αναγνώστες, κάρτες με μικροεπεξεργαστές καθώς και άλλες περιφερειακές μονάδες, τις δυνατότητες των οποίων ανέδειξε ο εισηγητής μέσα από συγκεκριμένα πολλαπλά σενάρια εφαρμογών. Αναφορικά με το οικοσύστημα SEOS, πρόκειται για ένα σύνολο λύσεων με βάση την τεχνολογία NFC, που επιτυγχάνουν την παραγωγή και ενσωμάτωση ψηφιακών κλειδιών για τον έλεγχο πρόσβασης σε πόρτες και ταυτοποίησης μέσω φορητών συσκευών, υιοθετώντας την προσέγγιση του mobile access και της διαλειτουργικότητας μεταξύ κλειδαριών, αναγνωστών και καρτών. Με απλά λόγια, τα ψηφιακά κλειδιά SEOS που ενσωματώνονται στα κινητά τηλέφωνα, μπορούν να αντικαταστήσουν τα μηχανικά κλειδιά και τις κάρτες πρόσβασης για το άνοιγμα θυρών σε σπίτια, ξενοδοχεία, γραφεία και άλλες εγκαταστάσεις.
H επόμενη παρουσίαση από τον ίδιο εισηγητή ήταν περισσότερο τεχνική, αναλύοντας την ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια που επιτυγχάνεται πλέον στην επικοινωνία μεταξύ καρτών και αναγνωστών, χάρη στα πρωτόκολλα OSDP (Open Supervised Device Protocol) και SCP (Secure Channel Protocol).
Στη συνέχεια, ο Ali Hasan παρουσίασε το customer service της HID, με το οποίο η εταιρεία εξυπηρετεί τους πελάτες της άμεσα και αποτελεσματικά.
Στην δεύτερη ενότητα των παρουσιάσεων είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Petr Klupka να αναλύσει τις τεχνολογίες μέσα από τις οποίες γίνεται εφικτή η σύγκλιση μεταξύ "φυσικής" και "λογικής" πρόσβασης, δηλαδή τη χρήση ενός μέσου (π.χ. κάρτας) για πρόσβαση σε χώρους αλλά και υπολογιστικά συστήματα, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν για τους Οργανισμούς οι οποίοι υιοθετούν τη συγκεκριμένη τάση.
Η τρίτη ενότητα της ημερίδας ήταν αφιερωμένη στον τομέα εκτυπώσεων καρτών ταυτοποίησης, στον οποίο η HID έχει ηγετικό ρόλο – και συγκεκριμένα στην παρουσίαση των εκτυπωτών Fargo DTC (Direct-to-Card) που καλύπτουν πλήρως όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις σε αυτόν τον τομέα, με απλό, αξιόπιστο και οικονομικό τρόπο. Οι εισηγητές Victor Adrian Ganea και Berd Buschmann παρουσίασαν τις δυνατότητες αρκετών νέων μοντέλων της εταιρείας, τα οποία καλύπτουν ανάγκες κάθε κλίμακας μεγέθους και προσφέρουν υψηλές ταχύτητες και εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης, απεριόριστες δυνατότητες προσαρμογής στις απαιτήσεις του πελάτη και εξατομίκευση, δυνατότητες διαχείρισης των εκτυπώσεων από απόσταση μέσω δικτύωσης και, φυσικά, ασφάλεια και αξιοπιστία.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για τον τομέα του ελέγχου πρόσβασης, με αξιόλογους εισηγητές, άριστα επικοινωνιακούς και καταρτισμένους στο αντικείμενό τους, που κάλυψε απόλυτα τις προσδοκίες όσων την παρακολούθησαν, ακολουθώντας το τρίπτυχο: Ανάδειξη προκλήσεων και τάσεων – Παρουσίαση νέων τεχνολογιών και λύσεων – Κατανόηση πλεονεκτημάτων στο πεδίο των εφαρμογών.