Γέφυρα Γνώσεων Management και Τεχνολογίας
Editorial του Βλάση Αμανατίδη
Αρχισυντάκτη του Security Manager
Τεύχος 72 (Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017)
Αφορμή για το εισαγωγικό μας σημείωμα αυτού του τεύχους, αποτέλεσε η ευρεία θεματολογία και το πλούσιο περιεχόμενο του 2ου Συνεδρίου Security Project Cyprus που διοργανώσαμε στη Λευκωσία στις 30 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να διαβάσετε στις εσωτερικές σελίδες, αλλά και στην ιστοσελίδα www.securityproject.com.cy.
Στο ιδιαίτερα επιτυχημένο αυτό συνέδριο που διοργανώθηκε με κεντρικό μήνυμα “Η ολιστική προσέγγιση της Ασφάλειας”, αποτυπώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, η πραγματικότητα σε ότι αφορά τον σημαντικό ρόλο, τις ικανότητες, την αντίληψη και τις γνώσεις που πρέπει να διαθέτει ένας σύγχρονος επαγγελματίας στο τομέα της ασφάλειας.
Ειδικά μέσα από τις παρουσιάσεις και τον πλουραλισμό της θεματολογίας του συνεδρίου, αναδείχτηκε για ακόμα μια φορά το πόσο διευρυμένο πεδίο γνώσεων θα πρέπει να διαθέτει κάποιος επαγγελματίας στο χώρο μας, προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στο σύγχρονο περιβάλλον. Η απαίτηση για τη βέλτιστη διαχείριση των κινδύνων, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο τομέα του security management και των τεχνολογιών που αναπτύσσονται για την ασφάλεια, απαιτούν επαγγελματίες που θα έχουν σφαιρική τουλάχιστον αντίληψη για πολλά θεματικά αντικείμενα – πέρα από τα στενά όρια του επιχειρησιακού τομέα του κάθε ένα. Στα θεματικά αυτά αντικείμενα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η διοίκηση προσωπικού, η ψυχολογική διαχείριση όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά συνολικότερα σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης και γνώσεις σχετικά με τις τεχνολογικές λύσεις προστασίας στον φυσικό και ψηφιακό κόσμο. Ειδικά σε ότι αφορά τις τεχνολογίες, κανείς πλέον επαγγελματίας που λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τα θέματα ασφάλειας σε έναν οργανισμό ή ακόμα παρέχει ο ίδιος υπηρεσίες, δεν μπορεί να παραμείνει αποξενωμένος σε ότι αφορά τουλάχιστον τις βασικές γνώσεις τεχνολογικής υποστήριξης.
Επίσης, ο διαχωρισμός φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας τείνει ολοένα και περισσότερο να χάνει την πρακτική του ουσία, μιας και τα συστήματα ασφάλειας σχετίζονται και εξαρτώνται άμεσα με την IP τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο των ψηφιακών δεδομένων και των πληροφοριών που διαχειρίζεται μια εταιρία ή ένας οργανισμός περιλαμβάνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα δεδομένα από τα συστήματα ασφάλειας. Επίσης, η διατήρηση της ακεραιότητας των πληροφοριών σε ένα οργανισμό και η δημιουργία μιας “ασπίδας προστασίας” που θα διαφυλάττει όλα τα δεδομένα, είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά για την ίδια την επιβίωση του. Με αυτά τα δεδομένα ο επαγγελματίας της ασφάλειας θα πρέπει να αποκτήσει την απαραίτητη αντίληψη και ένα επίπεδο γνώσεων σχετικά με τα θέματα ψηφιακής ασφάλειας, που θα του επιτρέψει να συμμετέχει στις αποφάσεις και στη χάραξη της στρατηγικής σε συνεργασία πάντα με τους τεχνικούς υπευθύνους και τη διοίκηση.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο τομέας της ασφάλειας αποτελεί σήμερα μια γέφυρα επιστημών και γνώσεων που φέρνει κοντά το management, τις τεχνολογίες σε επίπεδο φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας αλλά και πολλών άλλων θεματικών εννοιών συνθέτοντας ένα ευρύτατο πλαίσιο γνωστικών αντικειμένων που ίσως δεν συναντάμε σε κανέναν άλλο επαγγελματικό κλάδο.
Βλάσης Αμανατίδης