FSRU Αλεξανδρούπολης: Η G4S υποστηρίζει τη νέα πύλη εφοδιασμού φυσικού αερίου της Νοτιανατολικής Ευρώπης
Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου σημαίνει την ολοκλήρωση ενός «ταξιδιού» που διήρκεσε δύο σχεδόν χρόνια, με τον πλωτό σταθμό να ξεκινά από το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη στις 26 Νοεμβρίου 2023 και να «δένει» ανοιχτά της πόλης στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεροποίησης φυσικού αερίου μετήλθε διάφορων σταδίων προετοιμασίας και ελέγχων προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία.
Μέρος της προετοιμασίας αυτής που απαιτούσε εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας αφορούσε και στην G4S, εταιρεία μέλος του Ομίλου Allied Universal. Η G4S μέσω της G4S AVIATION & PORTS SECURE SOLUTIONS S.A. που αποτελεί Αναγνωρισμένο Οργανισμό Ασφαλείας (Α.Ο.Α.), ανέλαβε την υποστήριξη της ιδιοκτήτριας του έργου εταιρείας Gastrade Α.Ε. στην συμμόρφωση της λιμενικής εγκατάστασης που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του έργου, με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) 725/2004 καθώς και την εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα εξειδικευμένα μέλη του Α.Ο.Α. επισκέφθηκαν επανειλημμένως την εγκατάσταση, συγκέντρωσαν τα απαραίτητα στοιχεία και σε στενή συνεργασία με τον Υπεύθυνο Ασφαλείας της Λιμενικής Εγκατάστασης (ΥΑΛΕ) προχώρησαν στην επεξεργασία των στοιχείων και την εφαρμογή της εγκεκριμένης, από το Υπουργείο Ναυτιλίας, μεθοδολογίας για να ολοκληρώσουν την μελέτης Αξιολόγησης Ασφαλείας της Λιμενικής Εγκατάστασης (ΑΑΛΕ) και, εν συνεχεία των απαραίτητων εγκρίσεων από την Αρμόδια Αρχή, να συνεχίσουν με το Σχέδιο Ασφαλείας της Λιμενικής Εγκατάστασης (ΣΑΛΕ).
Οι τελικοί έλεγχοι και εγκρίσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα σημάνουν και τον «απόπλου» του σταθμού για το δεύτερο μεγάλο του «ταξίδι». Αυτή τη φορά παραμένοντας αγκυροβολημένος στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης και συνδεδεμένος με τον υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς αερίου υψηλής πίεσης προς το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και από εκεί προς τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς και προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.
«Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για την ελληνική οικονομία με ιδιαίτερη γεωστρατηγική αξία για τη χώρα μας» σημείωσε ο Αιμίλιος Βουδούρης, Commercial Director της G4S. «Είναι τιμή για την εταιρεία μας η συμβολή σε αυτό. Είναι μια ισχυρή επιβεβαίωση των δυνατοτήτων που ως Όμιλος διαθέτουμε στην υποστήριξη, σε επίπεδο ασφαλείας και εξειδικευμένων συστημάτων, projects μοναδικής πολυπλοκότητας και εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων».
Σημειώνεται πως στα εγκαίνια υλοποίησης του έργου το 2022, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το είχε περιγράψει «…ως μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ένας φάρος ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Πρώτον ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε ένα κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.»