EXPOSEC 2009: Συνέδριο και Έκθεση για θέματα ασφάλειας
Σε μια περίοδο όπου στην ατζέντα της επικαιρότητας κυριαρχούν τα θέματα ασφάλειας, η διοργάνωση της EXPOSEC για ακόμα μία φορά αποτέλεσε την ευκαιρία για την ανάδειξη σοβαρών ζητημάτων και προβληματισμών, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Για 8η συνεχόμενη χρονιά, η Symeon G. Tsomokos διοργάνωσε το Συνέδριο και την Έκθεση για θέματα Εθνικής και Εταιρικής Ασφάλειας “EXPOSEC”. Η EXPOSEC 2009 πραγματοποιήθηκε λοιπόν το διήμερο 17 με 18 Μαρτίου 2009 στο Ζάππειο Μέγαρο και αποτέλεσε πόλο έλξης για πάρα πολλά υψηλόβαθμα στελέχη Εταιρειών, Οργανισμών, Πρεσβειών και Σωμάτων Ασφαλείας, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και παρουσιάσεις από ιδιαίτερα εκλεκτούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Εσωτερικών κος Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη ήταν η κεντρική ομιλήτρια στο επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, με αφορμή και την Ελληνική Προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κος Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων επισήμανε την «. εμφάνιση νέων μορφών οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας με έντονα διασυνοριακό χαρακτήρα, τη διόγκωση των εγκλημάτων που βασίζονται στο Διαδίκτυο και τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών- όπως είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα και η παιδική πορνογραφία- αλλά και την εκμετάλλευση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και τη θέση σε δοκιμασία των εθνικών μηχανισμών». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «. αυτό που προέχει είναι ιδίως η προώθηση της διασυνοριακής αστυνομικής συνεργασίας με τη δρομολόγηση συμφωνιών και μνημονίων, ώστε να καλυφθούν όλοι εκείνοι οι τομείς της εγκληματικότητας οι οποίοι συνδέονται με τους πιο μεγάλους και έντονους κινδύνους», ενώ σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι «.η θωράκιση της ασφάλειας του πολίτη απέναντι στην οργανωμένη εγκληματικότητα είναι πρωτίστως ζήτημα Δημοκρατίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ιδίως προστασίας της ζωής, της οικογένειας, της περιουσίας του, αλλά και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του».
Η φετινή εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του οποίου Καθηγητής κος Χαράλαμπος Παπασωτηρίου παρουσίασε τις δραστηριότητες του KEMEA, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι με βάση την επιτυχία στο έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το ΚΕΜΕΑ έχει εξελιχθεί σε ένα φορέα, τον οποίον προσεγγίζουν αρκετοί ξένοι φορείς που διοργανώνουν μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία του Διευθυντή του Ινστιτούτου Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου κου Mike Bluestone, ο οποίος μοιράστηκε τις εμπειρίες του μέσα από τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, προβάλλοντας παράλληλα τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας τα επόμενα χρόνια.
Στη θεματική ενότητα που αφορούσε στη «Λαθρομετανάστευση και τον Έλεγχο Σημείων Εισόδου στη Χώρα» βασικός εισηγητής ήταν ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας κος Ivica Dacic, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νέα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία θα ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες με βιομετρικές μεθόδους ταυτοποίησης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση του κου Δημόκριτου Τζιρίτη που είναι Στέλεχος της Διεύθυνσης Έρευνας – Ανάπτυξης της Frontex, μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας επιφορτισμένης να συντονίζει τα Κράτη Μέλη, όπως επίσης και να προάγει την επιχειρησιακή συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων. Στην παρουσίασή του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο EUROSAR το οποίο σκοπεύει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο αποτελεί ένα «Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων» στα νότια θαλάσσια και ανατολικά χερσαία σύνορα της Ε.Ε. Το σύστημα αυτό που θα ολοκληρωθεί σε 3 φάσεις, προβλέπει στην τελική του φάση να δημιουργήσει ένα κοινό περιβάλλον ανταλλαγής πληροφοριών του θαλάσσιου τομέα, που θα καλύψει τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα μέσω μιας «κοινής επιχειρησιακής εικόνας». Στην ίδια θεματική ενότητα, ο κος Σωκράτης Κωστίκογλου, R&D and Applications Director της Space Hellas, αναφέρθηκε εκτενώς στο ερευνητικό πρόγραμμα MARISS (Maritime Security Services), ένα έργο στο οποίο συμμετείχε η Space Hellaς και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος GMES – Global Monitoring for Environment and Security (Παγκόσμιας Παρακολούθησης για τo Περιβάλλον και την Ασφάλεια) με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA – European Space Agency).
Η επόμενη θεματική ενότητα αφορούσε στην «Ασφάλεια Λιμένων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων» όπου στην εισηγητική του ομιλία ο κος Γεώργιος Βλάχος (Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του YEN) υποστήριξε ότι το πολύ μεγάλο έργο που αφορά στην ασφάλεια των 12 μεγαλύτερων λιμένων της χώρας, προχωράει κανονικά. Η επόμενη και τελευταία για την πρώτη μέρα θεματική ενότητα αφορούσε στις Τρομοκρατικές ενέργειες εν πλω και τα Φαινόμενα Πειρατείας και κεντρικός εισηγητής ήταν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, κος Πάνος Καμένος.
Στη δεύτερη ημέρα της EXPOSEC 2009, πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλες συνεδριακές ενότητες. Η μία συνεδριακή ενότητα ήταν αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στο κρίσιμο ζήτημα της Ασφάλειας Πληροφοριών, ενώ στη δεύτερη συνεδριακή ενότητα της EXPOSEC 2009, ειδικοί από Σώματα Ασφαλείας αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, παρουσίασαν μοντέλα και ανέδειξαν τις βέλτιστες πρακτικές για την Ασφάλεια Κρίσιμων Υποδομών, καθώς επίσης και για την «Πυρασφάλεια και Πρόληψη Πυρκαγιών», στα πλαίσια ειδικής ενότητας για το θέμα αυτό. Στη συνέχεια του συνεδρίου, μία ξεχωριστή παρουσίαση ήταν σίγουρα αυτή του κου Δημήτρη Γκανασούλη (Σύμβουλος Ασφάλειας Επιχειρήσεων), που με πρακτικό τρόπο προέβαλε τα οφέλη της βιομετρικής τεχνολογίας σε πολλές εφαρμογές, προτρέποντας τη χρήση ανάλογων βιομετρικών συστημάτων σε αρκετές εφαρμογές, για την ενίσχυση της ασφάλειας ελέγχου πρόσβασης σε φυσικό και ψηφιακό επίπεδο.
Στη συνέχεια, ο κος Παύλος Σίσσας (Aviation Services Director της Brink’s Aviation Security Services) παρουσίασε την προσέγγιση της Brink’s Ελλάς στον παράγοντα Ποιότητα, ως βασικό στοιχείο της επιτυχίας των προγραμμάτων ΒΟΤ και ΣΔΙΤ. Η τελευταία ενότητα αφορούσε στην Εκπαίδευση και Πιστοποίηση του Προσωπικού Ασφαλείας, όπου ο κος Πάμπολας Νικόλαος (Αστυνόμος Β’ και αρμόδιος από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. για τα θέματα που αφορούν στις εταιρείες ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας) είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τα νέα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από το νέο νομοσχέδιο που ορίζει τη λειτουργία των εταιρειών security, σύμφωνα με το οποίο, όσοι εργάζονται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας θα πρέπει να διαθέτουν ανάλογη επαγγελματική κατάρτιση, που θα πιστοποιείται έπειτα από εκπαίδευση σε ΙΕΚ ή ΚΕΚ. Ενώ στην παρέμβασή του, ο κος Ανδρέας ¶νθης (Αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας) παρουσίασε τις θέσεις και τις σημαντικές ενέργειες της Ομοσπονδίας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.
Τέλος, παράλληλα με τις συνεδριακές εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών από τις εταιρείες που συμμετείχαν ως Χορηγοί και Υποστηρικτές, όπως: Lockheed Martin, Onex Hellenic, Raytheon, Brink’s Hellas, Cisco, Copelouzos Group, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Elsag Datamat, Eurodelta, Group 4 Securicor, ICTS Hellas, Axsys Technologies, Rugged & Mobility Prospects, Panou SA, SAIC, Sea On Line, Space Hellas, V. Navy.
Το Security Manager και το ΙΤ Security ήταν χορηγοί επικοινωνίας της EXPOSEC 2009, υποστηρίζοντας για ακόμα μία φορά αυτήν την εκδήλωση-θεσμό για θέματα ασφάλειας στην Ελλάδα.