Έξι νέες τάσεις στα συστήματα συναγερμού
Τι νέο περιμένουν οι χρήστες από τα συστήματα συναγερμού;
Έξι είναι οι βασικές αλλαγές που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.
Κανείς δεν αμφισβητεί τις τεράστιες αλλαγές που έχουν γίνει στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε τα τελευταία χρόνια. Κινητά τηλέφωνα, βιντεοκλήσεις, αποστολή μηνυμάτων και αρχείων, επικοινωνία μέσω Internet (email, κοινωνικά δίκτυα,chat) είναι εξελίξεις που έχουν σηματοδοτήσει την εποχή μας και μάλιστα το κόστος παροχής ορισμένων από αυτών των υπηρεσιών έχει μειωθεί τόσο πόσο πολύ που είναι προσβάσιμες στον καθένα. Είναι λογικό λοιπόν οι χρήστες να αναμένουν εξίσου εντυπωσιακές αλλαγές και στα συστήματα συναγερμού. Η κεντρική ιδέα που θα διέπει αυτές τις αλλαγές είναι η ευχρηστία και η φιλικότητα προς τους χρήστες. Σκοπός πλέον των συστημάτων είναι να βοηθούν τους τελικούς χρήστες και όχι να τους αυξάνουν το βαθμό πολυπλοκότητας της ήδη πιεσμένης καθημερινότητας τους. Έξι σημαντικές αλλαγές οφείλουν να περιμένουν οι χρήστες τα επόμενα χρόνια σε ότι αφορά τα συστήματα συναγερμού.
1. Κυριαρχία των smartphones
Ακόμα και για τους ειδικούς στο χώρο είναι απίστευτο κατά πόσο έχει αλλάξει την καθημερινότητα μας η έλευση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Τα επονομαζόμενα smartphones με τις αναρίθμητες εφαρμογές έχουν συνεισφέρει στην απλοποίηση πολλών από τις καθημερινές εργασίες μας. Το ίδιο θα συμβεί και στις εφαρμογές συναγερμού. Οι περισσότερες εταιρείες κυκλοφορούν ήδη apps μέσω των οποίων είναι δυνατός ο έλεγχος των συστημάτων τους. Μπορεί ακόμα να μην ζητιέται σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό αλλά σίγουρα τα επόμενα χρόνια οι χρήστες θα το επιζητούν και θα αξιολογούν ένα σύστημα βάσει της συγκεκριμένης δυνατότητας.
2. Επέκταση του διαδικτύου
Πολλοί θεωρούμε την εμφάνιση των υπηρεσιών του διαδικτύου στα μέσα της δεκαετίας του 90 ως το κομβικό σημείο που άλλαξε την καθημερινότητα μας. Ήταν όμως η εμφάνιση και διάδοση των ευρυζωνικών δικτύων – που στην Ελλάδα ξεκίνησαν να κάνουν έντονα την εμφάνιση τους από το 2005 – που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και εργαζόμαστε μέσω του Internet. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα τελευταία χρόνια η αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων ακολουθεί τους ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Νέες λειτουργίες πλέον είναι δυνατές λόγω ακριβώς αυτής της εξέλιξης. Οπότε προφανώς πολλές όπως αυτές τις λειτουργίες θα ενσωματωθούν και στα συστήματα συναγερμού. Παραδείγματος χάρη η μετάδοση βίντεο από το σημείο στο οποίο έχει ανιχνευτεί ένα συμβάν. Φυσικά αυτές οι δυνατότητες προϋποθέτουν και την ύπαρξη μιας άλλης δυνατότητας που θα ζητηθεί και αυτή πολύ στο μέλλον και αναλύεται στην συνέχεια.
3. Αλληλεπίδραση μεταξύ των συστημάτων
Στον ηλεκτρονικό & έντυπο εξειδικευμένο τύπο έχουν γραφτεί πολλά. Στα συνέδρια έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερο. Πρόκειται για την αλληλεπίδραση μεταξύ των συστημάτων ασφαλείας, γνωστή και ως integration. Τα συστήματα συναγερμού δεν εξαιρούνται φυσικά από αυτή την τάση. Είναι λογικό οι χρήστες να επιζητούν ενοποιημένα συστήματα. Θέλουν να τους παρέχονται όλες οι πληροφορίες μέσω μιας κεντρικής πλατφόρμας. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες και καθώς έχουν πλέον στην διάθεση τους όλα τα τεχνολογικά μέσα μπορούν να το υποστηρίζουν με πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια από ότι στο πρόσφατο παρελθόν.
4. "Νεφελώδεις" λύσεις
Οι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία θα αναγνωρίζουν πίσω από τον τίτλο της ενότητας, τις υπηρεσίες cloud computing. Αποτελούν ήδη την κυρίαρχη τάση στην πληροφορική. Σταδιακά αλλά σταθερά επεκτείνονται και σε άλλους συγγενείς κλάδους, όπως ο κλάδος των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας. Ειδικότερα το cloud computing θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα Κέντρα Λήψης Σημάτων καθώς αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διακινούνται και αποθηκεύονται οι πληροφορίες. Από τις αλλαγές αυτές φυσικά θα επωφεληθούν και οι τελικοί χρήστες καθώς θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που τους προσφέρονται.
5. Τεχνολογίες αφής
Ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες των χρηστών των συστημάτων συναγερμού ήταν τα πληκτρολόγια με τα συνήθως μικρά και δύσχρηστα πλήκτρα. Πρόκειται ίσως για μια από τις σημαντικότερες αιτίες λανθασμένων συναγερμών. Οι οθόνες αφής εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος. Αλλά επιπλέον θα προσφέρουν στο συνολικότερο τρόπο με τον οποίο ο χρήστης θα αλληλεπιδρά με το σύστημα. Εκτός της εισαγωγής των κωδικών, θα γίνει απλούστερη η παραμετροποίηση του συστήματος αλλά και ο έλεγχος της κατάστασης του. Μπορεί ίσως τώρα να φαίνεται σαν μια πρόσθετη "πολυτέλεια" αλλά σταδιακά λόγω της πτώσης τιμής και των απαιτούμενων εξαρτημάτων οι εταιρείες ενσωματώνουν αυτήν την τεχνολογία όλο και πιο συχνά στα προϊόντα τους. Οπότε κάθε στιγμή – όχι πολύ μακρινή- η ύπαρξη της οθόνης αφής θα θεωρείται απαραίτητη και οι χρήστες θα την θεωρούν δεδομένη και φυσικά θα την επιζητούν.
6. Φιλικότητα & ευχρηστία
Όλα λοιπόν καταλήγουν στο συγκεκριμένο δίπτυχο. Φιλικότητα και ευχρηστία. Όχι μόνο από την πλευρά του τελικού χρήστη αλλά και από την πλευρά του εγκαταστάτη. Οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν να κάνουν τόσο με την αύξηση των δυνατοτήτων ανίχνευσης των συστημάτων συναγερμών που ήδη βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Πλέον ένας από τους κύριους στόχους των εταιρειών που κατασκευάζουν συστήματα συναγερμού είναι πως θα βελτιώσουν τόσο την ευκολία εγκατάστασης (κάτι που αφορά κυρίως τον εγκαταστάτη) αλλά και την ευκολία λειτουργίας του συστήματος (το οποίο σχετίζεται με τον τελικό χρήστη). Οι αλλαγές όμως που αναφέρθηκαν προηγουμένως δεν συνεπάγεται ότι θα εγκαταλειφθεί και η παραδοσιακή προσέγγιση ενός συστήματος συναγερμού που βασίζεται κυρίως στον κεντρικό πίνακα ελέγχου. Έρευνες σε τελικούς χρήστες που έχουν από εταιρείες παραγωγής συστημάτων συναγερμού όπως η Honeywell αποδεικνύουν ότι ναι μεν οι χρήστες θέλουν και περιμένουν αυτές τις αλλαγές, αλλά από την άλλη δεν επιθυμούν να αντικαταστήσουν εντελώς τον κεντρικό πίνακα συναγερμού με το smartphone τους. Αυτό που ζητούν είναι πρώτον την συνδυασμένη λειτουργία αυτών των δύο δυνατοτήτων και δεύτερον την βελτίωση του βαθμού ευχρηστίας των κεντρικών πινάκων συναγερμού. Σε αυτήν την απαίτηση εργάζονται ήδη οι περισσότερες εταιρείες συστημάτων ενώ αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν εγκαίρως και οι εγκαταστάτες ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες τάσεις της αγοράς που διαμορφώνεται βάσει αυτών των εξελίξεων.
Του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ