Επιτήρηση μέσω IP: Πλεονεκτήματα – Διαλειτουργικότητα – Προσαρμογή
Παγκόσμιες έρευνες καταδεικνύουν ότι η αποδοχή της IP τεχνολογίας στα συστήματα επιτήρησης συνεχώς ενισχύεται. Τι λένε όμως στελέχη της αγοράς των συστημάτων ασφαλείας για τις περαιτέρω προοπτικές και τη σχέση μεταξύ της IP τεχνολογίας με τις εγκαταστάσεις ασφάλειας;
Ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές συστημάτων ασφαλείας, παραδοσιακοί οίκοι με γνωστά brand names αλλά και εταιρείες μικρότερου βεληνεκούς στην αγορά, παράγουν συστήματα ασφαλείας – και ειδικότερα συστήματα επιτήρησης video – που ενσωματώνουν IP τεχνολογία.
Η τάση αυτή από ό,τι δείχνουν διάφορες έρευνες θα συνεχιστεί και έτσι οι άνθρωποι του χώρου, δηλαδή όσοι εμπορεύονται ή υλοποιούν έργα ασφάλειας, προσαρμόζονται ακόμα περισσότερο στα δεδομένα που επιφέρει η συγκεκριμένη εξέλιξη. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι λύσεις επιτήρησης που βασίζονται σε IP τεχνολογία είναι σημαντικά, αλλά υπάρχουν ακόμα και τώρα ορισμένες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη διάδοση των IP συστημάτων ασφαλείας. Για τα πλεονεκτήματα της IP τεχνολογίας, τις προοπτικές της και για κάποια άλλα σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν για να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς, μας ανέπτυξαν τις απόψεις τους στελέχη εταιρειών του χώρου της τεχνολογίας των συστημάτων ασφαλείας.
Η διαλειτουργικότητα, η συμβατότητα και τα πρωτόκολλα είναι παράμετροι σημαντικές για την υιοθέτηση λύσεων επιτήρησης που βασίζονται σε IP τεχνολογία. Πόσο ικανοποιητικές είναι σήμερα οι εξελίξεις σε σχέση με τις παραπάνω παραμέτρους; Τι απαιτείται να γίνει περαιτέρω προκειμένου η διάδοση των IP λύσεων στις εγκαταστάσεις επιτήρησης να γίνει ευκολότερη;
Ρακαντάς Κωνσταντίνος
ΙΤ MANAGER
SIGNAL ELECTRONICS SECURITY
Τα τελευταία χρόνια η αγορά του ΙΡ CCTV ολοένα και κερδίζει έδαφος σε σχέση με την απαρχαιωμένη πλέον τεχνολογία των αναλογικών καμερών – καταγραφικών. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η λύση αυτή, όπως υψηλότερη ευκρίνεια (megapixel), ευελιξία, αυξημένες δυνατότητες κ.τ.λ.
Η αγορά αυτή λοιπόν όπως διαμορφώνεται σήμερα, αποτελείται από πάρα πολλούς κατασκευαστές hardware (π.χ. ΙΡ καμερών) καθώς και αντίστοιχα πολλούς κατασκευαστές λογισμικού. Πολλοί οίκοι προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις hardware και λογισμικού, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο μία σίγουρη και βέβαιη λύση ως προς τη συμβατότητα μεταξύ των δύο αυτών. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που θέλουμε να επιλέξουμε λογισμικό και κάμερες από ξεχωριστό κατασκευαστή είτε γιατί το λογισμικό της εταιρείας δεν μας καλύπτει ή υστερεί δυνατοτήτων που εμείς απαιτούμε;
Εδώ λοιπόν προκύπτει ένα ζήτημα που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, αυτό της διαλειτουργικότητας. Δηλαδή η Χ κάμερα συνεργάζεται με το Ψ λογισμικό; Σήμερα πολλοί κατασκευαστές λογισμικού, ολοένα και εμπλουτίζουν τη λίστα συμβατότητας με συσκευές τρίτων κατασκευαστών. Παρόλα αυτά στην πράξη αυτό δεν ισχύει πάντα, γιατί ανάλογα με την έκδοση του κάθε λογισμικού ενδέχεται να υποστηρίζονται ορισμένες και όχι όλες οι δυνατότητες κάθε συσκευής ή πολλές φορές και καθόλου αν π.χ. γίνει αναβάθμιση στο firmware. Αυτό συμβαίνει διότι η κάθε εταιρεία δεν εξελίσσει τα προϊόντα της εντελώς παράλληλα με την άλλη, με αποτέλεσμα οι εκδόσεις του λογισμικού να είναι πάντα ένα βήμα πίσω.
Λύση στο παραπάνω πρόβλημα υπόσχονται να δώσουν δύο ανταγωνιστικά μεταξύ τους πρότυπα, το ONVIF και το PSIA, τα οποία ακολουθούνται από τους κατασκευαστές του hardware αλλά και του λογισμικού, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα παραπάνω προβλήματα συμβατότητας.
Από τη μία πλευρά το ONVIF ξεκίνησε το 2008 από τις εταιρείες Axis, Bosch και Sony και μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 το forum του απαριθμούσε περισσότερα από 250 μέλη και πάνω από 600 συμβατά προϊόντα, όντας πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία.
Από την άλλη πλευρά, το PSIA ξεκίνησε και αυτό το 2008 από τις εταιρείες Honeywell, GE Security και CISCO και μέχρι σήμερα ενσωματώνεται σε περισσότερες από 1500 εταιρείες, με προτερήματα την ταχεία εξέλιξη σε σχέση με το ONVIF καθώς και την ευκολία υιοθέτησης και υλοποίησής του από τους κατασκευαστές.
Είναι βέβαιο πως τα παραπάνω πρότυπα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στη διαλειτουργικότητα και τη συμβατότητα συσκευών λογισμικού και με αυτόν τον τρόπο καθιστούν ευκολότερη τη διάδοση των ΙΡ λύσεων στις εγκαταστάσεις επιτήρησης. Παρόλα αυτά χρειάζεται ακόμα δουλειά από τους κατασκευαστές προκειμένου να εξαλειφθούν όλα τα προβλήματα και οι περιορισμοί που ακόμα υφίστανται.
Ποια είναι πρακτικά τα οφέλη που προκύπτουν από την επιλογή συστημάτων ασφαλείας IP τεχνολογίας για τους τελικούς πελάτες; Τι επιπλέον δυνατότητες προσφέρουν σήμερα τα IP συστήματα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τι προβλέψεις μπορούν να γίνουν για το μέλλον;
Γιώργος Σκούρας
Pre Sales & Product Manager
NOVO TECHNOLOGIES
Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας θα ήθελα να κάνω δύο επισημάνσεις που θεωρώ στοιχειώδεις, σχετικά με τον πολύ δημοφιλή προβληματισμό – που δυστυχώς τίθεται σχεδόν πάντα διλημματικά – «αναλογική ή IP τεχνολογία»;
Πρώτον, το ερώτημα θα ήταν σωστότερο να διατυπωθεί ως εξής: «Ψηφιακή ή IP ψηφιακή τεχνολογία;» διότι σε ό,τι αφορά στις κάμερες, πέραν της μετάδοσης του σήματος προς το μέσο καταγραφής (DVR) η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι ως επί το πλείστον – έτσι και αλλιώς – ψηφιακή.
Δεύτερον, με σιγουριά σας λέω ότι ο μηχανικός σχεδίασης/εγκατάστασης της λύσης δεν θα πρέπει να έχει κανένα τέτοιο δίλημμα. Η απάντησή του θα πρέπει να είναι: «Και τα δύο». Γιατί; Διότι οι απαιτήσεις αλλά και ο προϋπολογισμός μιας εγκατάστασης ασφαλείας διαφοροποιούνται τόσο πολύ από έργο σε έργο, που ο μηχανικός δεν έχει την πολυτέλεια να αποκλείσει από τις λύσεις του τη μία ή την άλλη τεχνολογική νοοτροπία. Παράγοντες όπως το μήκος των καλωδίων συν τον πιθανό περιορισμό από την ύπαρξη ήδη εγκατεστημένης καλωδίωσης ή πιθανώς αναγκαία ασύρματη ζεύξη μεταξύ κάμερας και κέντρου επίβλεψης ή ανοιχτή ή περιορισμένη θέα του χώρου επίβλεψης, η ανάγκη για ευφυείς αλγόριθμους καταμέτρησης ατόμων, αυτόματης αναγνώρισης πινακίδας κ.ά. σε συνδυασμό με τον πάντα θεμελιώδη παράγοντα του κόστους, θα διαμορφώσουν την τελική βέλτιστη λύση.
Νομίζω ότι με αυτή την εισαγωγή να έχει προηγηθεί, είναι ευκολότερο να αναδειχθούν τα πρακτικά οφέλη της IP τεχνολογίας στα συστήματα παρακολούθησης και σημείο-κλειδί αποτελεί η λέξη «Megapixel».
Όταν λέμε IP κάμερες θα πρέπει πια να εννοούμε Megapixel κάμερες και η εξήγηση είναι απλή και συνοψίζεται σε μία λέξη: «Κόστος». Όταν ποιοτικοί κατασκευαστές προσφέρουν πλέον κάμερες των 2 Megapixel σε παρεμφερείς και ίσως και χαμηλότερες τιμές από απλές IP κάμερες των 500-600 TV Lines, μόνο από άγνοια θα αγοράσει κάποιος μη-Megapixel κάμερα.
Και γιατί η τεχνολογία των Megapixel είναι κλειδί, εκτός από το ότι αυτές οι κάμερες είναι ολοένα και περισσότερο οικονομικά προσιτές; Διότι προσφέρουν κάτι που οι κάμερες ανάλυσης CIF έως 4CIF δεν μπορούν να δώσουν: Πολλαπλάσια πληροφορία. Κάνε ψηφιακό zoom σε καταγραφή από κάμερα σε ανάλυση CIF και δεν θα δεις σχεδόν τίποτα περισσότερο. Κάνε ψηφιακό zoom σε κάμερα που καταγράφει στα 2 ή στα 5 Megapixel και θα δεις καθαρά ένα πρόσωπο ή μία πινακίδα.
Το δεύτερο σημείο-κλειδί είναι η ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση του video μέσω των όλο και πιο αξιόπιστων ευφυών αλγόριθμων, των γνωστών Video Analytics. Η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τις κάμερες με αρχικό σκοπό την ασφάλεια, για να αντλήσεις τελικά ακόμη και στατιστικά στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι εισέρχονται στο κατάστημά σου και πόσα δευτερόλεπτα στέκονται μπροστά και σε ποια προϊόντα, το πόσα αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες ή φορτηγά διέρχονται και με ποια ταχύτητα, αν παρκάρουν παράνομα και πόσες ελεύθερες θέσεις έχεις στο parking σου, είναι νομίζω εντυπωσιακό και ποικιλοτρόπως χρήσιμο.
Πέραν πάσης αμφισβήτησης οι Megapixel κάμερες αποτελούν την καρδιά της αγοράς των IP καμερών ασφαλείας και αυτές θα δώσουν τον παλμό. Αυτές θα αποτελέσουν τον πρωταγωνιστή στο ορατό μέλλον του IP surveillance. Θα έχουν όμως και άξιο συμπρωταγωνιστή. Και αυτός, θα είναι τα video analytics.
Πόσο σημαντικό είναι και πόσο εύκολο θεωρείται ότι είναι να προσαρμοστούν οι εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας σήμερα στις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες που συνοδεύουν τα συστήματα IP; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει προκειμένου η προσαρμογή αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική; Τι ρόλο παίζει στη διευκόλυνση της εγκατάστασης το ίδιο το IP σύστημα;
Μιχάλης Τριδήμας
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
TRIDIMAS ELECTRONICS,
Ξεκινώντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι ήδη είμαστε στη μεταβατική περίοδο από την αναλογική στην IP τεχνολογία. Εδώ και 3 χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από τις εταιρείες-παραγωγούς συστημάτων IP CCTV να εισχωρήσουν στην αγορά. Ξεκίνησαν πολλές από αυτές από το πιο "φιλικό" τους περιβάλλον (των ΙΤ) αλλά με την πάροδο του χρόνου διαπίστωσαν ότι το κομμάτι της ασφάλειας βρίσκεται στους ειδικούς του χώρου (εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας, εταιρείες συστημάτων ασφαλείας κ.λπ.). Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι οι εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας δεν ήταν έτοιμοι να ακολουθήσουν την IP τεχνολογία, διότι στην πλειοψηφία τους δεν είχαν μέχρι πρόσφατα σχέσεις με δίκτυα. Το φαινόμενο συναντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Οι κατασκευαστές IP συστημάτων ξέροντας σήμερα πού βρίσκεται ο κύριος όγκος δουλειάς για τα συστήματα ασφαλείας κατευθύνθηκαν στην αγορά μας και γενικά στον κλάδο μας. Είναι σημαντικό οι εγκαταστάτες και όσοι ασχολούνται με τα συστήματα αυτά, σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκπαιδευτούν πάνω στα δίκτυα έτσι ώστε συνδυάζοντας τις γνώσεις τους για τα συστήματα ασφαλείας να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Οι κάμερες καθώς και τα panels συναγερμών ή τα συστήματα Access Control που βασίζονται στην IP τεχνολογία κάνουν πολλά περισσότερα και πιο εύκολα και οικονομικά από ό,τι τα αναλογικά. Είναι πια σίγουρο ότι η αγορά σε 1-2 χρόνια θα είναι "περισσότερο IP”. H εκπαίδευση πρέπει να γίνει γρήγορα. Η εταιρεία μας ξεκινώντας πριν 2 χρόνια με σεμινάρια, έδωσε την πρώτη επαφή σε πολλούς εγκαταστάτες. Τώρα είναι σημαντικό να βοηθήσουμε σαν εταιρείες τους πελάτες μας στη μετάβαση αυτή, έτσι ώστε να προσαρμοστούν εύκολα και γρήγορα. Είναι σημαντικό ότι σε γενικές γραμμές τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φαίνονται. Αυτό συνειδητοποίησαν και οι εταιρείες-παραγωγοί συστημάτων. Είναι πιο εύκολο να εκπαιδευτεί ένας εγκαταστάτης συστημάτων σε δίκτυα, παρά ένας ειδικός δικτύων στην Ασφάλεια. Ο ειδικός των συστημάτων ασφαλείας με τη βοήθεια των εταιρειών, των συστημάτων (τα οποία είναι πλέον πολύ φιλικά) καθώς και με προσωπικό κόπο, σε λίγο καιρό θα μπορεί να δουλέψει κανονικά στην αγορά που ανοίγεται από τα συστήματα IP.