Επιλέγοντας πληκτρολόγιο για access control
Αν και πολλοί θεωρούν τα πληκτρολόγια των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης ως ένα απλό περιφερειακό εξάρτημα, εντούτοις αποτελούν το βασικό μέσο επικοινωνίας του τελικού χρήστη με το σύστημα και για αυτό η επιλογή τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές οι τελικοί χρήστες ενός συστήματος ελέγχου πρόσβασης και γενικότερα ενός συστήματος ασφαλείας δεν διαθέτουν πάντα μεγάλη εξοικείωση με τεχνικά θέματα, θα πρέπει κατά την επιλογή των πληκτρολογίων να γίνεται προσπάθεια, ώστε να προτείνεται μια συσκευή που θα μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις του πελάτη.
Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα κατά τη διάρκεια επιλογής πληκτρολογίου είναι μεταξύ συσκευών του ίδιου κατασκευαστή με το υπόλοιπο σύστημα access control ή συσκευές τρίτων κατασκευαστών. Εδώ πάλι η απάντηση δίνεται από τις ανάγκες του πελάτη. Εάν επιθυμεί να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου πρόσβασης, το οποίο θα περιλαμβάνει συσκευές ανάγνωσης καθώς και έναν κεντρικό ελεγκτή (controller), τότε όλα συγκλίνουν στην επιλογή πληκτρολογίων προερχόμενων από τον ίδιο κατασκευαστή.
Καταρχήν, με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατός ο προγραμματισμός του πληκτρολογίου από τον ελεγκτή και ο διαχειριστής του συστήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως όλες τις προηγμένες δυνατότητες, όπως παραδείγματος χάρη, την ύπαρξη πολλαπλών χρηστών με διαφορετικά δικαιώματα πρόσβασης. Επίσης, το σύστημα ελέγχου πρόσβασης μπορεί να αντλεί πληροφορίες από τα επιμέρους πληκτρολόγια, ώστε να δημιουργεί ημερολόγια κίνησης ανά χρήστη. Και φυσικά, η κάθε εταιρεία εφοδιάζει τα συστήματά της με πολλές δυνατότητες, που συχνά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως από ένα απλό πληκτρολόγιο. Για το λόγο αυτό, οι κατασκευάστριες εταιρείες συνιστούν ποια πληκτρολόγια από άλλους κατασκευαστές είναι πλήρως ή μερικώς συμβατά με τα συστήματά τους.
Όσον αφορά τους πελάτες που δεν επιθυμούν να έχουν εγκατεστημένο ένα ολοκληρωμένο σύστημα access control, η λύση ενός αυτόνομου πληκτρολογίου που θα ελέγχεται από έναν τοπικό ελεγκτή, φαντάζει αξιόπιστη και παρέχει μεγάλο βαθμό ευελιξίας. Σε ένα κτίριο, πιθανώς να μη χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο σύστημα access control σε όλες τις θύρες του, αλλά μόνο σε ένα ή και δύο σημεία. Τότε, όντως η προμήθεια ενός αυτόνομου πληκτρολογίου συνιστάται ανεπιφύλακτα. Μερικά από αυτά τα συστήματα προγραμματίζονται κατευθείαν από το πληκτρολόγιο, ενώ μερικά έχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού από υπολογιστή που συνδέεται στην κεντρική πλακέτα.
Φυσικά, για τους πελάτες όπου το μπάτζετ είναι βασικό κριτήριο και που παράλληλα δεν επιδιώκουν το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, υπάρχει η δυνατότητα του πληκτρολογίου που εμπεριέχει και την κεντρική πλακέτα. Το μειονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι ότι συνήθως προγραμματίζονται μόνο από το πληκτρολόγιο, το οποίο συνήθως είναι δύσχρηστο, δεν υποστηρίζουν αναφορές και ημερολόγια κινήσεων και περιορίζονται σε έναν κωδικό χρήστη.
Προδιαγραφές κατασκευής
¶λλο ένα βασικό κριτήριο επιλογής πληκτρολογίων είναι η συχνότητα χρήσης του και η διάρκεια ζωής. Σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της τιμής ενός πληκτρολογίου είναι η ανθεκτικότητά του και για τι συνθήκες έχει κατασκευαστεί να λειτουργεί. Τα πληκτρολόγια χαμηλότερου κόστους, συνήθως έχουν πλαστικά πλήκτρα ή προστατευτικές μεμβράνες χαμηλότερης ποιότητας, σε αντίθεση με τα ακριβότερα πληκτρολόγια, τα οποία είναι εφοδιασμένα με μεταλλικά καλύμματα, πιο ανθεκτικά πλήκτρα και καλύτερης ποιότητας μεμβράνες. Αλλά, πολλές φορές οι διαφορές αυτές δεν σημαίνουν και πολλά, καθώς εάν ένα πληκτρολόγιο δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα συχνά στη διάρκεια της ημέρας, τότε, ακόμα και μια συσκευή χαμηλότερου κόστους θα επιτελέσει αξιόπιστα το ρόλο της.
Ο χώρος τοποθέτησης των πληκτρολογίων παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή τους. Υπάρχουν πληκτρολόγια για εξωτερικούς χώρους και άλλες συσκευές για εσωτερικούς χώρους. Τα πρώτα είναι σαφέστατα πιο ανθεκτικά σε δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας, αλλά φυσικά είναι και πιο ακριβά. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση αυτόνομων πληκτρολογίων που εμπεριέχουν και τον ελεγκτή μέσα στο περίβλημά τους σε εξωτερικούς χώρους. Ο λόγος είναι προφανής, καθώς το σύστημα θα είναι εύκολα προσβάσιμο από όποιον θέλει να το παρακάμψει. Αρκετές φορές τα πληκτρολόγια τοποθετούνται σε χώρους όπου είναι ευάλωτα σε βανδαλισμούς, όπως οι σταθμοί αυτοκινήτων. Για παρόμοιες εφαρμογές υπάρχουν ειδικές συσκευές εφοδιασμένες με ανθεκτικό πιεζοηλεκτρικό πληκτρολόγιο με μεταλλική πρόσοψη. Επίσης, ένας εναλλακτικός τρόπος προστασίας των πληκτρολογίων που τοποθετούνται σε παρόμοιους χώρους, είναι η ηλεκτροδότησή του με τη χρήση ειδικής διάταξης (tamper) που να διακόπτει την παροχή ρεύματος και άρα τη λειτουργία του, όταν κάποιος προσπαθήσει να το ανοίξει και να το παραβιάσει.
Ο σχεδιασμός των πληκτρολογίων είναι ένα στοιχείο που οφείλει να λαμβάνει υπόψη του ο εγκαταστάτης, σε συνεργασία πάντα με τον πελάτη. Οι εταιρείες διαθέτουν μια ευρεία γκάμα συσκευών, που καλύπτουν σχεδόν κάθε απαίτηση: επιτοίχιες, εντοιχισμένες, πολλαπλών χρωμάτων και σχεδίων. Συχνά εδώ υπάρχει το πρόβλημα των διαφορετικών απόψεων μεταξύ πελάτη και εγκαταστάτη, καθώς ο πρώτος επιλέγει με βασικό γνώμονα την αισθητική της συσκευής και το πώς εναρμονίζεται με τον υπόλοιπο χώρο, ενώ ο δεύτερος ενδιαφέρεται κυρίως για την εγκατάσταση. Μπορεί παραδείγματος χάρη, ο πελάτης να θέλει εντοιχισμένο πληκτρολόγιο, αλλά η εγκατάστασή του να είναι αδύνατη ή πολύ δύσκολη. Εδώ αποδεικνύεται ο επαγγελματισμός του εγκαταστάτη, καθώς θα πρέπει με τρόπο κατανοητό να εξηγήσει τις δυσκολίες που προκύπτουν από αυτήν την επιλογή και να προσπαθήσει να μεταπείσει τον πελάτη. Ο φωτισμός του χώρου είναι σημαντικός, καθώς ο χρήστης πολλές φορές θα κληθεί να δώσει εντολές υπό συνθήκες δυσμενούς φωτισμού. Για το λόγο αυτό, οι εταιρείες έχουν προνοήσει και έχουν κατασκευάσει πληκτρολόγια με δυνατότητα φωτισμού των πλήκτρων (backlit keys).
Η διασυνδεσιμότητα της συσκευής αποτελεί σημαντική παράμετρο επιλογής και έγκειται στον αριθμό εξόδων (ρελέ) που διαθέτει. Παραδείγματος χάρη, σε ένα γκαράζ με δύο πόρτες, είναι απαραίτητο η συσκευή να διαθέτει τη δυνατότητα χρήσης δύο διαφορετικών κωδικών για κάθε πόρτα, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ύπαρξη δύο ρελέ. Τα πληκτρολόγια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφοροποιούνται και ως προς τις καταστάσεις που αναφέρουν. Εκτός δηλαδή της απλής λειτουργίας του ανοίγματος μιας θύρας, υπάρχουν πληκτρολόγια που διαθέτουν τη δυνατότητα αναφοράς ειδικών καταστάσεων, όπως εάν μια πόρτα παραμένει ανοικτή περισσότερο από το φυσιολογικό. Σε πολλές εφαρμογές ελέγχου πρόσβασης είναι πολύ σημαντικό για τους χρήστες να γνωρίζουν την κατάσταση μιας θύρας, δηλαδή εάν παραμένει ανοικτή ύστερα από τη διέλευση ενός προσώπου.
Επανάσταση στα πληκτρολόγια αναμένεται να φέρουν οι συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου η τοποθέτηση ενός καλωδίου είναι πρακτικά ανέφικτή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πληκτρολόγια όπου επικοινωνούν ασύρματα με τον ελεγκτή, διευκολύνουν αφάνταστα τον εγκαταστάτη. Βέβαια, οφείλουν να εξηγήσουν την επιλογή τους στον πελάτη, καθώς ακόμα το κόστος αυτών των συσκευών είναι αρκετά υψηλότερο από τις ενσύρματες και αυτός είναι που θα κληθεί να το επωμισθεί.
¶λλωστε, σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει η επιλογή των πληκτρολογίων να προκύπτει ύστερα από σύμφωνη γνώμη και των δύο εμπλεκόμενων μερών, του εγκαταστάτη και του πελάτη. Μόνο έτσι θα αποφευχθούν διενέξεις κατά τη διάρκεια του έργου και κατά το στάδιο της παράδοσής του, διενέξεις που συχνά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε σωστή συνεννόηση. Είναι χρήσιμο επίσης ο εγκαταστάτης να εξασφαλίζει τη γραπτή συγκατάθεση του πελάτη πριν προβεί σε οποιαδήποτε παραγγελία, καθώς συχνά υπάρχουν παρανοήσεις στις προφορικές συνεννοήσεις.
Του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ