Επιλέγοντας IP κάμερες
Όσο αυξάνει το μερίδιο των IP καμερών στην αγορά των συστημάτων βίντεο επιτήρησης τόσο οι εγκαταστάτες όσο και οι τελικοί χρήστες βρίσκονται απέναντι σε διλλήματα σχετικά με τις επιλογές που πρέπει να κάνουν ανάμεσα στα διαφορετικά μοντέλα που υπάρχουν στην αγορά και τα οποία διαθέτουν μια πληθώρα δυνατοτήτων και τεχνικών χαρακτηριστικών, αλλά και με μια σημαντική διαφοροποίηση στις τιμές.
Μια νέα πραγματικότητα .. με γνωστή συνταγή
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αυταπόδεικτο: Η είσοδος της τεχνολογίας IP προκάλεσε ίσως τις πιο σημαντικές εξελίξεις διαχρονικά στην αγορά των επαγγελματικών αλλά και οικιακών συστημάτων ηλεκτρονικής ασφάλειας. Είναι αλήθεια όμως, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία όταν υιοθετήθηκε από το τομέα της ηλεκτρονικής ασφάλειας, μπορεί να επέφερε εξαιρετικά μεγάλες αλλαγές στη φιλοσοφία και την υλοποίηση των έργων δεν αποτελούσε κάτι το εντελώς άγνωστο στους τελικούς πελάτες, ειδικά αν μιλάμε για επαγγελματικούς χώρους. Πολλοί άλλωστε ήταν ήδη εξοικειωμένοι σε μικρό ή μεγάλο βαθμό με τη συγκεκριμένη τεχνολογία αφού προέρχεται από το τομέα της πληροφορικής και δικτύων που προϋπήρχαν σχεδόν σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Αυτά τα δίκτυα άλλωστε χρειάζονται και για την ανάπτυξη και λειτουργία των εταιρικών δικτύων υπολογιστών.
Η μεγάλη πρόκληση όμως είναι στο πως οι χρήστες αλλά και οι εγκαταστάτες θα μπορέσουν να επωφεληθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο από τις νέες κάμερες τύπου IP. Διότι συχνό είναι το φαινόμενο να γίνονται μεγάλες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη ανταποδοτικότητα. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο είναι χρήσιμο όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαδικασία επιλογής δικτυακών καμερών να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα σημεία τα οποία παρουσιάζουμε παρακάτω.
Συμβατότητα
Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές IP καμερών (και άλλων δικτυακών συσκευών) οφείλουν να παρουσιάζουν μοντέλα που είναι συμβατά με τα Ethernet πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί από τον IEEE. Επίσης από το 2008 έχει παρουσιαστεί στους κόλπους του κλάδου των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας το πρότυπο ONVIF (Open Network Video Interface Forum) που εξασφαλίζει τη συνεργασία των δικτυακών συσκευών επιτήρησης ακόμα και αν αυτές προέρχονται από διαφορετικό κατασκευαστή. Μπορεί δηλαδή ο χρήστης να επιλέξει ένα σύστημα επιτήρησης αποτελούμενο από δικτυακές κάμερες και να χρησιμοποιήσει ένα λογισμικό ελέγχου προερχόμενο από διαφορετικό κατασκευαστή. Η συμβατότητα των προϊόντων με το ONVIF, διασφαλίζει τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ αυτών των καμερών και του λογισμικού, ακόμα και αν αυτά προέρχονται από διαφορετικό κατασκευαστή.
Υψηλή ανάλυση
Οι δικτυακές κάμερες υψηλής ανάλυσης, μπορούν να προγραμματιστούν σε μια μεγάλη γκάμα αναλύσεων. Όμως η ανάλυση υψηλής ευκρίνειας (High Definition) έχει γίνει πλέον το πιο συνηθισμένο στάνταρ για την λειτουργία μιας δικτυακής κάμερας. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας, είναι ότι συνήθως τα βίντεο που καταγράφονται από τις κάμερες δεν βλέπονται σε ζωντανό χρόνο. Αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό, γιατί μας επιτρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι πολύ πιο σημαντικό η δυνατότητα υψηλών αναλύσεων από ότι το frame rate μιας κάμερας. Αυτό που ζητούν οι χρήστες είναι να μπορούν να δουν με ευκρίνεια τις εικόνες που έχουν καταγράψει οι κάμερες τους και μόνο οι κάμερες υψηλής ανάλυσης μπορούν να δώσουν αυτήν τη δυνατότητα.
Διαχείριση bandwidth
Αν θέλει να αναζητήσει κάποιος ίσως ένα μειονέκτημα στις κάμερες υψηλής ανάλυσης είναι τα μεγάλα αρχεία τα οποία αυτές δημιουργούν κατά την εγγραφή των βίντεο. Αυτό με την σειρά του συνεπάγεται μεγαλύτερες απαιτήσεις στην αποθηκευτική δυνατότητα των μέσων αποθήκευσης αλλά και μεγαλύτερη χωρητικότητα στα δίκτυα IP μέσω των οποίων μεταφέρονται τα αρχεία. Το πιθανότερο που θα συμβεί όταν συνδεθούν κάμερες υψηλής ανάλυσης σε ένα εταιρικό δίκτυο που χρησιμοποιείται ως το κύριο IT δίκτυο, είναι να μειωθεί σημαντικά η ταχύτητα του δικτύου και να υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα σε όλες τις εταιρικές εφαρμογές που εκτελούνται μέσω αυτού του δικτύου. Η πρακτική που συνήθως ακολουθούνταν μέχρι σήμερα ήταν η διαφοροποίηση των δύο δικτύων: Δύο διαφορετικά δίκτυα, ένα για τις εταιρικές εφαρμογές και ένα για τα IP συστήματα CCTV.
Όμως οι κατασκευαστές ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την πρόσκληση και παρουσίασαν μοντέλα καμερών τα οποία ρυθμίζοντας διάφορες παραμέτρους όπως το frame rate, την ανάλυση μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικό bandwidth αλλά και να μειώσουν τις αποθηκευτικές ανάγκες. Οι περισσότεροι κατασκευαστές διαθέτουν online calculators για τον υπολογισμό του bandwidth τα οποία βοηθούν τους εγκαταστάτες να καθορίσουν τις αποθηκευτικές απαιτήσεις αλλά και την δυναμικότητα του bandwidth για μια συγκεκριμένη εφαρμογή.
Υπάρχουν όμως κατασκευαστές καμερών που έχουν κάνει ένα βήμα παραπάνω. Δηλαδή έχουν ενσωματώσει τεχνολογία videoanalytics που επιτρέπει την βελτιστοποίηση του μεγέθους των αρχείων τα οποία δημιουργούνται. Παραδείγματος χάρη, υπάρχουν μοντέλα τα οποία ενσωματώνουν την επονομαζόμενη δυνατότητα της αναγνώρισης προσώπου. Όταν ενεργοποιείται αυτή η δυνατότητα, η κάμερα καταγράφει αυτόματα σε υψηλότερη ανάλυση το πρόσωπο που υπάρχει σε μια εικόνα ενώ χρησιμοποιεί χαμηλότερη ανάλυση για την υπόλοιπη εικόνα. Είναι προφανές ότι έτσι μειώνεται το μέγεθος του αρχείο και υπάρχουν μικρότερες απαιτήσεις τόσο σε ότι αφορά το μέγεθος των αποθηκευτικών μέσων αλλά και την δυναμικότητα του bandwidth. Αυτό είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα που μας δείχνουν πως τα video analytics μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος που προβληματίζει τόσο τους εγκαταστάτες όσο και τους χρήστες.
Υπέρυθρος φωτισμός
Ένα ποιοτικό σύστημα επιτήρησης θα πρέπει να παρέχει στον τελικό χρήστη βίντεο τα οποία θα είναι ευκρινή και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξαρτήτως από το αν η καταγραφή τους γίνεται σε συνθήκες ημερήσιου φωτισμού ή νυχτερινής λήψης. Η επιλογή των καμερών θα πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη το γεγονός ότι αν θα χρησιμοποιούνται σε 24ώρη βάση οφείλουν να είναι εφοδιασμένες με ενσωματωμένο σύστημα υπέρυθρου φωτισμού (IR illumination) μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα να "φωτίζεται" ένας σκοτεινός χώρος και γίνεται εφικτή η καταγραφή σκηνών σε αυτόν τον χώρο.
Καταγραφή σε SD κάρτες
Πολλοί κατασκευαστές παρέχουν πλέον την δυνατότητα εγγραφής των αρχείων σε κάμερες micro SD (Secure Digital). Πρόκειται για μια δυνατότητα που παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στους εγκαταστάτες όσο και στους τελικούς χρήστες. Η χρήση αυτών των καρτών μπορεί να αντικαταστήσει σε ορισμένες εφαρμογές τα NVR ή τα DVR μειώνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος εγκατάστασης. Επιπλέον ένα NVR ή ένα DVR είναι πιο πιθανό να αστοχήσει καθώς η λειτουργία του βασίζεται στην ύπαρξη ενός σκληρού δίσκου με μηχανικά μέρη.
Ένα άλλο πλεονέκτημα των ενσωματωμένων συστημάτων αποθήκευσης είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικό με ένα κεντρικό σύστημα αποθήκευσης όπως είναι ένα NVR ή ένα DVR. Σε περίπτωση που για κάποιο τεχνικό ή φυσικό λόγο διακοπεί η σύνδεση της κάμερας με το κεντρικό σύστημα αποθήκευσης μπορεί να συνεχιστεί κανονικά η εγγραφή στην κάρτα SD.
Υποστήριξη VMS
Τα συστήματα διαχείρισης βίντεο, γνωστά και ως VMS (video management systems) απαιτούσαν μέχρι τώρα συνήθως την εγκατάσταση ισχυρών υπολογιστών, μεγάλων αποθηκευτικών μέσων και ακριβού λογισμικού. Όμως η ανάπτυξη της τεχνολογίας των δικτύων IP και η είσοδος της στα συστήματα CCTV καθώς και η αυξανόμενη χρήση τοπικών μεθόδων αποθήκευσης όπως οι κάρτες SD έφεραν σημαντικές αλλαγές και σε αυτόν τον τομέα. Πολλές εταιρείες προσφέρουν με την χρήση ενός απλού web browser την πλήρη παρακολούθηση και διαχείριση των συστημάτων CCTV ακόμα και από απομακρυσμένους χώρους. Κάτι το οποίο στο παρελθόν ήταν δυνατόν μόνο με εφαρμογές υψηλού κόστους. Οπότε κατά την επιλογή των καμερών θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχει αυτή η υποστήριξη και τις δυνατότητες προσφέρει στους τελικούς χρήστες.
Αυτοέλεγχος & ευχρηστία
¶λλη μια σημαντική λειτουργία των σύγχρονων καμερών υψηλής ποιότητας είναι ότι έχουν αυτό-διαγνωστικές λειτουργίες. Υπάρχουν μοντέλα που ειδοποιούν τους χρήστες όταν κάποιος προσπαθεί να παρέμβει στην θέση τους, στην εστίαση τους ή στην απώλεια της δικτυακής σύνδεσης τους. Αυτές οι αυτοδιαγνωστικές λειτουργίες αποτελούν μόνο ένα κομμάτι από την γενικότερη προσέγγιση που έχουν πλέον οι εταιρείες κατασκευής καμερών και οι οποίες προσπαθούν να κάνουν πιο εύχρηστες τις κάμερες όχι μόνο στους χρήστες αλλά και στους εξοικειωμένους τεχνικά εγκαταστάτες. Η υποστήριξη του Power Over Ethernet αποτελεί μόνο μια απόδειξη αυτής της καινούριας φιλοσοφίας. Με ένα καλώδιο UTP cat5 ή cat6 είναι εφικτή να υλοποιηθεί και η ηλεκτρική παροχή που απαιτείται για τη λειτουργία της κάμερας. Επίσης η ρύθμιση και η παραμετροποίηση των καμερών μπορεί να γίνει μέσω web browser χωρίς να χρειάζεται ο εγκαταστάτης να μεταβαίνει στον χώρο που είναι τοποθετημένες οι κάμερες. Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο ο εγκαταστάτης μπορεί να κάνει μια αρχική διάγνωση του προβλήματος εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.
Επιλέγοντας.
Όταν φτάσουμε λοιπόν στο στάδιο επιλογής μιας δικτυακής κάμερας δεν θα πρέπει να μείνουμε ικανοποιημένοι μόνο με τoν απλό χαρακτηρισμό της ως τεχνολογίας IP. Αυτό άλλωστε σήμερα θεωρείται ως κάτι το αυτονόητο. Όπως περιγράφει και το άρθρο, θα πρέπει να προχωρήσουμε παραπάνω και να δούμε ποια από τα προϊόντα που εξετάζουμε καλύπτουν τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες ενότητες. Αυτές οι δυνατότητες σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της εφαρμογής στην οποία θα χρησιμοποιηθούν οι κάμερες και το ποσό που έχουμε στη διάθεση μας αποτελούν τον οδηγό για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των υπό εξέταση μοντέλων.