Επιχειρησιακός εξοπλισμός Σωμάτων Ασφαλείας: Δύο αξιόλογες προτάσεις
Ένα μεγάλο ρόλο στην υπηρεσία των Σωμάτων Ασφαλείας παίζει ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να φέρει ένας αστυνομικός ή υπάλληλος ασφαλείας που οπλοφορεί μαζί του. Ποιος όμως είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός που θα έπρεπε να διαθέτει ένα μέλος των Σωμάτων Ασφαλείας; Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται σε αυτόν το νευραλγικό τομέα, στην καθημερινή υπηρεσία τους.
O εξοπλισμός που φέρουν όσοι παρέχουν υπηρεσίες ασφάλειας – είτε πρόκειται για ιδιωτική είτε για δημόσια δύναμη – είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος και εξαρτάται πάντα από το αντικείμενο και την αποστολή που έχει ένα μέλος των Σωμάτων Ασφαλείας. Για παράδειγμα, διαφορετικό εξοπλισμό διαθέτουν οι αστυνομικές ειδικές δυνάμεις και διαφορετικό απλές δυνάμεις ασφαλείας που περιπολούν σε μία πόλη. Μέσα από μια σειρά άρθρων στο Security Manager, θα επιχειρήσουμε λοιπόν να αναδείξουμε ορισμένα βασικά μέρη του επιχειρησιακού εξοπλισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, με θεωρητικές αλλά και πιο συγκεκριμένες αναφορές, παρουσιάζοντας εξοπλισμό που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από αρκετές αστυνομικές δυνάμεις.
Σε αυτό το σημείο θέλω να παρουσιάσω δύο αναγκαία και αποτελεσματικά μοντέλα «όπλων» για αστυνομικές δυνάμεις με καθήκοντα περιπολίας, που έχουν επιλεγεί από ανάλογες δυνάμεις στο εξωτερικό.
Ένα δημοφιλές όπλο
Ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί πάντα έναν αστυνομικό, είναι τι υπηρεσιακό όπλο θα πρέπει να χρησιμοποιεί. Στη χώρα μας, πολλοί αστυνομικοί αποφασίζουν να αγοράσουν οι ίδιοι και με δική τους οικονομική επιβάρυνση, το όπλο το οποίο χρησιμοποιούν στην υπηρεσία τους. Αυτό ισχύει και για τον υπόλοιπο εξοπλισμό που φέρουν μαζί τους στην υπηρεσία, όπως είναι το αλεξίσφαιρο γιλέκο, τα γάντια, ο φακός κτλ.
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού – όπως σε Γερμανία, Πορτογαλία, Καναδά, Ισπανία κ.ά. – όλο και περισσότερες κρατικές αρχές μετά από προκήρυξη που προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές, επιλέγουν το μοντέλο Walther P 99 (εικόνα 1) του γερμανικού οίκου Carl Walther GmbH (www.carl-walther.de) για τις αστυνομικές τους δυνάμεις περιπολίας.
Το ημιαυτόματο πιστόλι του γερμανικού οίκου Carl Walther GmbH κατασκευάστηκε με βάση τις απαιτήσεις της Γερμανικής Ακαδημίας της Αστυνομίας (PFA) και τις οδηγίες ως αποτέλεσμα μιας σειράς δοκιμών, όπου πιστοποιήθηκε ως «αστυνομικό υπηρεσιακό όπλο». Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι διαθέτει πιστοποίηση του Κρατικού Ινστιτούτου Δοκιμών «Beschussamt Ulm» της Γερμανίας, που είναι ένας διεθνής αναγνωρισμένος φορέας για τα υψηλά, δύσκολα στάνταρντ (δεδομένα) που επιβάλλει. Για παράδειγμα, η γερμανική αστυνομία αλλά και παγκοσμίως ανάλογες υπηρεσίες, απαιτούσαν να μην υπάρχουν χειροκίνητες ασφάλειες στο υπηρεσιακό πιστόλι και έτσι πιστόλι Walther P99 κατασκευάστηκε σύμφωνα με αυτούς τους όρους -απαιτήσεις.
Eίναι παγκοσμίως το μοναδικό ημιαυτόματο πιστόλι χωρίς εξωτερικό κόκορα (cock- χωρίς εξωτερική χειροκίνητη ασφάλεια) διαμετρήματος 9 mm x19 (διατίθεται και σε διαμέτρημα 40s&w), με εργονομική λαβή από πολυμερικό υλικό. Μέσω τριών μεγεθών πλακιδίων (S/M/L), η λαβή του προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε χρήστη και εγγυάται ασφαλές κράτημα του όπλου. Είναι αμφιδέξιο – για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες. Για τις ειδικές δυνάμεις διατίθεται το μοντέλο P99 NAVY, με μηχανισμό σκανδάλης AS και QΑ. Η εξωτερική και εσωτερική επιφάνεια του P99 έχει επεξεργαστεί με ειδικό πατενταρισμένο Tenifer – QPQ υλικό, ενάντια στη διάβρωση και σκλήρυνση της επιφάνειας, για μέγιστη ανθεκτικότητα.
Ο γεμιστήρας του P99, που είναι από ατσάλι, εγγυάται τη γρήγορη αλλαγή γεμιστήρα και ανθεκτικότητα σε περίπτωση πτώσης. Διατίθεται σε 15rounds & 20rounds για την κάλυψη κάθε επιχειρησιακής ανάγκης, χωρίς εμπλοκές. Το P99 διακρίνεται και για το χαμηλό βάρος του. Επίσης, ο απελευθερωτής του γεμιστήρα και του κλείστρου διακρίνονται για την εύκολη χρήση τους, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στο τράβηγμα ή την τοποθέτηση σε θήκη. Στο P99 υπάρχει η ένδειξη εάν το φυσίγγιο βρίσκεται στην θαλάμη, η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος του κλείστρου. Είναι ορατή και σε περίπτωση που ο χρήστης δεν μπορεί να τη δει, π.χ. τη νύχτα, μπορεί να αισθανθεί με το δάκτυλό του εάν υπάρχει φυσίγγιο στη θαλάμη της κάνης. Όλα τα μέρη του όπλου συναρμολογούνται και αποσυναρμολογούνται εύκολα, χωρίς ιδιαίτερα εργαλεία από το χρήστη, π.χ. για καθαρισμό. Η χαμηλή κατασκευή ανάμεσα στο σκοπευτικό και στη λαβή, μειώνει την ανάκρουση του κλείστρου και δίνει τη δυνατότητα γρήγορου πυροβολισμού χωρίς απώλεια του στόχου. Διατίθενται μεταλλικά σκοπευτικά φωσφόρου ημέρας και νύχτας, με μεγάλη ανθεκτικότητα, χωρίς απώλειες φωτεινότητας έναντι σκοπευτικών τριτίου και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης φακού (Mountrail -Weaver).
Το P 99 αποτελείται από τέσσερις αυτόματες ασφάλειες, οι οποίες ενεργοποιούνται ανεξάρτητα από το χειρισμό του σκοπευτή:
- Ασφάλεια Χαλαρώσεως (De-Cocking): Διακόπτει τη φορά της βελόνας και εμποδίζει το χτύπημα του επικρουστήρα στο φυσίγγιο.
- Ασφάλεια Σκανδάλης (Triggersafety): Εμποδίζει σε περίπτωση πτώσης ή χτυπήματος ενός μη ελεγχόμενου πυροβολισμού.
- Ασφάλεια Επικρουστήρα: Το P99 έχει ένα εσωτερικό σύστημα σκανδάλης, το οποίο μπλοκάρει τον επικρουστήρα σε περίπτωση που δεν τραβιέται η σκανδάλη μέχρι τέρμα.
- Ασφάλεια Πτώσης (Drop Safety): Ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση πτώσης.
Η σειρά του μοντέλου P99 αποτελείται από τρεις διαφορετικούς τύπους μηχανισμού σκανδάλης στα Fullsize και Compact – μοντέλα:
P99 AS – Anti-Stress: Double & Single Action, με τρίτη anti-stress ρύθμιση σκανδάλης μετά από χειροκίνητο οπλισμό. Ο μηχανισμός του Anti-Stress, για γρήγορη υπηρεσιακή ετοιμότητα με προστασία λάθους χειρισμού του όπλου σε καταστάσεις στρες.
P99 DAO – Double Action Only: Ίδιο βάρος σκανδάλης με ίδια διαδρομή, από την πρώτη μέχρι την τελευταία. Η σκανδάλη βρίσκεται σε θέση χαλάρωσης, με μεγάλη διαδρομή ασφάλειας. Ο μηχανισμός του Double Action Only κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Γερμανικής Αστυνομικής Υπηρεσίας, για τον ασφαλή χειρισμό του όπλου από αστυνομικούς.
P99 QA – Quick Action: Χαμηλή δύναμη και κοντή διαδρομή σκανδάλης. Κατασκευάστηκε για ειδικές αστυνομικές δυνάμεις και επιχειρήσεις οι οποίες απαιτούν κοντή διαδρομή και χαμηλή δύναμη σκανδάλης για γρήγορο πυροβολισμό.
Για τα διεθνή διαφορετικά συστήματα σκανδάλης υπολογίστηκε ένας μέσος όρος για το βάρος και τη διαδρομή της σκανδάλης, που διευκρινίζει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη οπλίσεως τόσο λιγότερη είναι η επικινδυνότητα λανθασμένου τραβήγματος της σκανδάλης σε καταστάσεις εμπλοκής, στις οποίες επιδρούν και άλλοι παράγοντες.
Στην Ελλάδα, τον οίκο Carl Walther GmbH αντιπροσωπεύει η εταιρεία Target Group Ltd. Defence Equipment (www.targetgroup.gr) που εδρεύει στην Αθήνα.
Γκλομπ πολλαπλής χρησιμότητας
Ένα άλλο όπλο που επιλέχθηκε επίσημα από πολλές αστυνομικές δυνάμεις περιπολίας στο εξωτερικό, είναι το ρόπαλο πολλαπλής χρήσεως PR 24 (εικόνα2) που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αφετηρία του συγκεκριμένου ρόπαλου βρίσκεται στη δεκαετία του 1970, όταν ο Lon Anderson ανέπτυξε μια τεχνική βασισμένη στη χρήση του PR 24, για τους αστυνομικούς. Το 1971, ο Lon Anderson προσάρμοσε το PR 24 στην υπηρεσία της αστυνομίας, μιας και επιθυμούσε να βελτιώσει τα αστυνομικά όπλα σύγκρουσης εκείνης της εποχής. Η εταιρεία Monadnock που έδρευε στο New Hampshire των Ηνωμένων Πολιτειών, έβγαλε στην αγορά το πρώτο καταδιωκτικό PR-24 ρόπαλο, το 1974. Το νέο όπλο, με τη λαβή στη μία άκρη, γρήγορα έγινε γνωστό σε όλη την Αμερική. Στις μέρες μας, δεν είναι παράξενο να δει κανείς έναν αστυνομικό σε περιπολία με ένα PR-24 κρεμασμένο στο πλάι των μηρών του, αλλά όταν το όπλο πρωτοκυκλοφόρησε, ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός. Ήταν η εποχή όπου οι πολεμικές τέχνες ήταν ακόμα κάτι καινούριο για τους περισσότερους. Το να εξοπλίζουν τους αστυνομικούς με «αστεία ξύλα του καράτε», σχηματίζοντας στο μυαλό του κοινού την εικόνα του δημοφιλούς μαχητή, ήταν κάτι ανησυχητικό.
Η ίδια δημόσια κατακραυγή εμφανίστηκε πρόσφατα και στην Αγγλία, όταν οι εκεί αστυνομικοί άρχισαν να υιοθετούν τα PR-24. Οι τεχνικές του PR-24 είναι πολύ απλές και μπορούν να διδαχθούν γρήγορα στους νέους εκπαιδευόμενους αστυνομικούς. Κρατώντας απλά τη λαβή και επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη μακριά άκρη του όπλου να βρίσκεται κατά μήκος του αντιβραχίονα, ο χειριστής μπορεί να ενισχύσει το χέρι του και να προβεί σε κινήσεις μπλοκαρίσματος ή επίθεσης. Με το αστυνομικό γκλόμπ PR24, το τμήμα του όπλου πέραν της λαβής χρησιμοποιείται για να προφυλάξει το κεφάλι ή να απωθήσει κάποιον.
Ένα πιο εξελιγμένο χτύπημα έχει να κάνει με το να χαλαρώσει κάποιος τη λαβή, αφήνοντας το μακρύ μέρος να διαγράψει μια τοξοειδή πορεία και χτυπώντας το στόχο στο κέντρο. Αυτά τα χτυπήματα μπορούν να συνδυαστούν σε μια αδιάκοπη σειρά, ώστε να καταλήγουν σε χτυπήματα που πηγαίνουν μπρος και πίσω. Το PR24 μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αμυντικό όπλο, αλλά κι ως επιθετικό ρόπαλο. Κατά τα λοιπά, με αυτό το όπλο προσφέρεται ένας μεγάλος αριθμός εφαρμογών του, ως μοχλού, ως εκτελεστικού μέσου, καθώς επίσης και για τεχνικές αφοπλισμού. Στη Γερμανία, το PR24 χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τις ειδικές δυνάμεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εκπαιδεύτηκαν και οι δυνάμεις ασφαλείας με το όπλο αυτό. Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι ειδικά σε συγκρούσεις με τους χούλιγκανς το PR24 προσέδιδε στις δυνάμεις ασφαλείας πολύ μεγαλύτερη δύναμη επιβολής, αλλά και το σεβασμό από τους ταραχοποιούς μπροστά στη χρήση του, με διαφορά μάλιστα από επεισόδιο σε επεισόδιο.
Το PR24 υιοθετείται πλέον όλο και περισσότερο από πολλές αστυνομικές δυνάμεις στο εξωτερικό.
Του Κωνσταντίνου Σταμούλη
Ειδικός σε Θέματα Ασφαλείας *
stamoulis.konstantinos@gmail.com