Επιχειρηματική Ηθική και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στο Security
Η επιχειρηματική ηθική και η εταιρική κοινωνική ευθύνη, αποτελούν σήμερα δύο πολύ βασικές πτυχές της πολιτικής κάθε επιχείρησης και οργανισμού.
Η υιοθέτηση αυτών δυο των εννοιών και προφανώς η εφαρμογή τους μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, έχει αρχίσει να εμφανίζεται όπως είναι λογικό και στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλειας εδώ και κάποια χρόνια. Σήμερα, είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, όλες τις εταιρείες ΙΕΠΥΑ, σε κάθε τομέα των υπηρεσιών ασφάλειας (φυλάξεις, περιπολίες, ειδικές υπηρεσίες, εγκαταστάσεις ηλεκτρονικών συστημάτων, κ.ά.) και ανεξαρτήτως μεγέθους, να εντάξουν στην ατζέντα των θεμάτων τους την Επιχειρηματική Ηθική και Κοινωνική ευθύνη.
Άλλωστε, η ίδια η έννοια της Ασφάλειας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ηθική και την ευθύνη. Οπότε θα λέγαμε ότι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται ευρύτερα σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο χώρο θα πρέπει να είναι πρωτοπόρες και να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο στην ανάπτυξη αντίστοιχων πολιτικών.
Σε ό,τι αφορά στην έννοια της επιχειρηματικής ηθικής θα λέγαμε ότι βασίζεται σε κάποιους πυλώνες μεταξύ των οποίων είναι: η τήρηση όλων των νομών, η μη καταχρηστική εργασιακή εκμετάλλευση, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, η σωστή συμπεριφορά, η ατομική ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας, η ελευθερία έκφρασης – θρησκείας και συμμετοχής σε κοινωνικούς φορείς, ενώσεις και σωμάτια και πολλά άλλα. Γενικά, θα λέγαμε ότι συνιστά την προσήλωση σε μια ηθική στάση σε όλα τα θέματα, σύμφωνα με τις κοινωνικές αξίες, τις τοπικές και διεθνείς αρχές αλλά και τη δημιουργία ενός εσωτερικού κώδικά που στην ουσία θα πρόκειται για ένα “εταιρικό σύνταγμα” πάνω στο οποίο θα βασίζονται οι ηθικοί κανόνες για όλους μέσα στον οργανισμό.
Σε ό,τι αφορά στην εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ), επιλέγουμε τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τον οποίο, είναι η έννοια που καθοδηγεί τις επιχειρήσεις να ενσωματώνουν σε εθελοντική βάση κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς στις επιχειρηματικές τους λειτουργίες
και στις συναλλαγές τους με τα ενδιαφερόμενα μέρη τους. Στην ουσία αναδεικνύει την ευθύνη των επιχειρήσεων για την επίδραση που έχουν στην κοινωνία μέσα απο την εθελοντική ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων έμπρακτης αλληλεγγύης σε πληττόμενες κοινωνικές ομάδες από φυσικές καταστροφές, δύσκολες οικονομικές συνθήκες και αρκετές άλλες περιπτώσεις. Επίσης περιλαμβάνει δράσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και την δωρεάν προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων της εταιρικής δραστηριότητας σε φορείς και άτομα που είτε δεν έχουν τη δυνατότητα να “αγοράσουν” αυτές τις υπηρεσίες, είτε τους υποστηρίζουν συμβολικά.
Συνοψίζοντας, η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) περικλείει την ευθύνη κάθε επιχείρησης ή οργανισμού απέναντι στους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Σε κάθε περίπτωση είναι βαθιά πεποίθηση μας ότι όλες οι εταιρείες στον τομέα της ασφάλειας, από μια ατομική εταιρία εγκατάστασης συστημάτων, μέχρι την μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρία, οφείλουν ειδικά σήμερα να εντάξουν στην πολιτική τους αυτές τις δυο έννοιες. Πολλές ήδη το κάνουν και χαιρόμαστε ιδιαίτερα. Αναμένουμε το παράδειγμα τους να το ακολουθήσουν και άλλες!
Βλάσης Αμανατίδης