Επενδύοντας σε σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, σε συνεργασίες και στην αποτελεσματική επικοινωνία!
Συνέντευξη με τον Μιχάλη Τσιάμη – Security Officer στην SARMED
Το Security Manager, ξεκινώντας έναν νέο κύκλο συνεντεύξεων με Διευθυντές/Υπευθύνους Ασφάλειας από επιχειρήσεις και οργανισμούς όλων των κάθετων αγορών, συνάντησε τον Διευθυντή Ασφάλειας της SARMED, Μιχάλη Τσιάμη, όπου μας ανέπτυξε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τα θέματα προστασίας των επιχειρήσεων του κλάδου 3rd Party Logistics (3PL) στην Ελλάδα- που προσφέρουν υπηρεσίες διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας – εστιάζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις και τον κρίσιμο ρόλο της τεχνολογίας και του ανθρώπινου παράγοντα.
Κύριε Τσιάμη, θα είχε ενδιαφέρον αρχικά, να μας πείτε κάποια βασικά στοιχεία για την SARMED, τις δραστηριότητες που αναπτύσσει και την εξέλιξη της τα τελευταία χρόνια.
Η SARMED είναι πρωτοπόρος Ελληνική Εταιρεία με ηγετική θέση στον κλάδο 3rd Party Logistics (3PL) στην Ελλάδα. Παρέχει σε εμπορικές επιχειρήσεις ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας σε πλήρη καθετοποίηση, με τεχνολογικές εφαρμογές αιχμής και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και εκπαίδευσης. Οι εγκαταστάσεις της SARMED συναντούν τις υψηλότερες προδιαγραφές (μακράν πέραν των συμβατικών) και είναι εξοπλισμένες με τον αρτιότερο εξοπλισμό, ώστε να αντεπεξέρχονται στις πιο πολύπλοκές και απαιτητικές συνθήκες αποθήκευσης, διαχείρισης, και μεταφοράς προϊόντων σε όλες τις θερμοκρασιακές συνθήκες, καθώς και στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του e-commerce και των τελωνειακών και φορολογικών αποθηκών της.
Η SARMED ξεκίνησε το 2020 να υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης με επενδύσεις συνολικού ύψους €20εκατ. σε νέους αποθηκευτικούς χώρους με σημαντικό αποτύπωμα στο ψυχόμενο. Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες (COVID, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, επιτόκια, κλπ), κατάφερε σε λιγότερα από 5 έτη να πετύχει οργανική ανάπτυξη μεγαλύτερη του 130%, διπλασιάζοντας σχεδόν τις δυνατότητες αποθήκευσης.
Για την επίτευξη των στόχων της, με γνώμονα την ικανοποίηση των πελατών της, μεριμνά διαρκώς για την τεχνολογική της πρωτοπορία και για την προσέλκυση του πλέον κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, τη διαρκή εκπαίδευση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του και τη διατήρηση του θετικού εργασιακού κλίματος και της ανθρωποκεντρικής κουλτούρας της. Σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό της Εταιρείας μετρά 650 συνολικά εργαζόμενους από 170 το 2020.
Με στόχο την παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών μέσω προσωποποιημένης εξυπηρέτησης, καθώς και τη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη των λειτουργιών της, η Εταιρεία έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει πολλαπλά συστήματα διαχείρισης διαθέτοντας αντίστοιχες πιστοποιήσεις.
Παράλληλα, η SARMED έχει δεσμευτεί συμβατικά στην υποστήριξη της βιωσιμότητας σε όλη την αλυσίδα αξίας της. Ενδεικτικά, η Εταιρεία έχει θέσει στόχους που αφορούν στη βελτίωση της ενεργειακής της απόδοσης, τον προσανατολισμό σε λειτουργίες paperless, τη βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων, την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης (ISO 14001 και ISO 50001) και την αναγνώριση των πρακτικών που εφαρμόζει στην αλυσίδα αξίας με το σύστημα αξιολόγησης βιωσιμότητας ECOVADIS (στο οποίο διαθέτει χρυσή διάκριση).
Τέλος η εταιρεία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή μέτρων διασφάλισης και προστασίας της εμπιστευτικότητας, διαθεσιμότητας και ακεραιότητας των πληροφοριών που διαχειρίζεται (εφαρμογή πιστοποιημένου Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών ISO 27001), καθώς και στην διαχείριση της επιχειρησιακής συνέχειας προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση των κρίσιμων δραστηριοτήτων της σε περίπτωση διακοπής (εφαρμογή πιστοποιημένου Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας ISO 22301).
Τα παραπάνω καταδεικνύουν μία υψηλών «ταχυτήτων» εταιρεία που επιλέγει να δρα σε ισορροπία με το περιβάλλον, εσωτερικό και εξωτερικό.
Ποιες είναι λοιπόν οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει γενικότερα ο κλάδος των Logistics σε ότι αφορά την ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ;
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι πολλές και σημαντικές σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας, με τη λειτουργία της ασφάλειας να καλείται να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις που του αναλογούν.
Κατά την γνώμη μου, κυριότερη πρόκληση είναι το γεγονός ότι ο κλάδος των Logistics αποτελεί μέρος της βαριάς οικονομίας, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιστώντας τους χώρους διανομής και αποθήκευσης κρίσιμες και υψίστης σημασίας υποδομές. Το γεγονός αυτό αποτελεί τον οδηγό για την προσέγγιση των αναγκών και των απαιτήσεων ασφαλείας που έχουν αυτοί οι οργανισμοί.
Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω και συνυπολογίζοντας τις ιδιαιτερότητες το κλάδου θα μπορούσαμε να πούμε πώς οι βασικότερες προκλήσεις που ακολουθούν έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του προσωπικού, των εμπορευμάτων, των εγκαταστάσεων και την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες και πυρκαγιές.
Τις εταιρίες Logistics τις διακρίνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με κυριότερο το μέγεθος των εκτάσεων που χρησιμοποιούν για την στέγαση τους. Τις περισσότερες φορές για την εύρεση χώρου χρησιμοποιούνται μεγάλες εκτάσεις μακριά από τον αστικό ιστό με τις υποδομές σε οδικό δίκτυο, φωτισμό και καθαριότητα να κρίνονται ανεπαρκείς. Παράλληλα το πλήθος και η ποικιλία εμπορευμάτων που φιλοξενούνται και ο μεγάλος αριθμός προσωπικού που απαιτείται, αυξάνουν περαιτέρω τις προκλήσεις στη λειτουργία της ασφάλειας.
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε ειδικότερα στις δικές σας εγκαταστάσεις σε ότι αφορά τις απαιτήσεις ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη το πολύ μεγάλο μέγεθος των εγκαταστάσεων και τη γεωγραφική περιοχή που είναι;
Η SARMED δραστηριοποιείται πέραν των Αθηνών σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο διατηρώντας εγκαταστάσεις 300 και πλέον στρεμμάτων με υψηλή συγκέντρωση αποθηκών ανά εγκατάσταση (συνολικά 180χιλ. τ.μ. αποθηκών). Ο συνδυασμός μεγέθους εγκαταστάσεων, μεγάλου αριθμού προσωπικού, υψηλής επισκεψιμότητας (πχ φορτηγών κλπ), απόστασης από μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και ποικιλομορφίας των εμπορευμάτων που φιλοξενούνται, έχει ώς αποτέλεσμα την δημιουργία ενός απαιτητικού για την ασφάλεια περιβάλλοντος.
Εντός των εγκαταστάσεων μας λειτουργούν αποθήκες που καλύπτουν όλες τις θερμοκρασιακές συνθήκες, τελωνειακοί χώροι καθώς και χώροι εξυπηρέτησης ηλεκτρονικού εμπορίου με τον κάθε χώρο να έχει τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες ασφαλείας.
Όσο αναφορά τώρα την γεωγραφική τοποθεσία είναι αλήθεια ότι ειδικά στο χώρο της Δυτικής Αττικής υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες όπως υψηλή εγκληματικότητα και χαμηλό επίπεδο υποδομών κοινής ωφέλειας, που αποδίδεται τόσο στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στη περιοχή όσο και στο χαμηλό ρυθμό κρατικής ή δημοτικής ανταπόκρισης στις απαιτήσεις νέων υποδομών. Για αυτό το λόγο απαιτούνται αυξημένα και σε πολλές περιπτώσεις κοστοβόρα μέτρα πρόληψης ώστε να διατηρούμε ακέραιες τις εγκαταστάσεις μας.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προβεί σε σημαντικές συνεργασίες και δράσεις με διάφορους φορείς. Αρχικά διατηρούμε συνεχή επικοινωνία και επαφή με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Επιπλέον, γίνονται δράσεις ανάδειξης των προβλημάτων μέσω φορέων όπως της Ελληνικής Εταιρίας Logistics, της οποίας είμαστε μέλη, πραγματοποιούνται συναντήσεις και επαφές με αρμόδιους κρατικούς φορείς, με στόχο την ανάδειξη και επίλυση χρόνιων προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής. Η αλήθεια είναι ότι η εξέλιξη σε έργα είναι ακόμη περιορισμένη.
Ας μιλήσουμε λίγο και για τον ρόλο της τεχνολογίας στην αποτρεπτική και την προληπτική προστασία μεγάλων επαγγελματικών εγκαταστάσεων όπως οι δικές σας. Πως μπορούν να σας βοηθήσουν ουσιαστικά τα σύγχρονα συστήματα αφέλειας ;
Η υιοθέτηση των ορθών τεχνολογικών λύσεων στην ασφάλεια, αποτελεί από μόνη της μία μεγάλη πρόκληση. Αδιαμφησβήτητα, η τεχνολογία σήμερα αλλάζει καθοριστικά τα δεδομένα ασφάλειας αλλάζοντας τα παραδοσιακά πρωτόκολλα, προσφέροντας λύσεις για μία πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική ασφάλειας που ελαχιστοποιεί τους κινδύνους. Σήμερα έχουμε την πολυτέλεια να βρίσκουμε στην αγορά πληθώρα συστημάτων υψηλής τεχνολογίας που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Μία σωστή μελέτη ασφάλειας, η επιλογή του κατάλληλου συστήματος και ίσως, το πιο βασικό, η συνεργασία με έναν αξιόπιστο συνεργάτη μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά αποτελέσματα στη φύλαξη μεγάλων εγκαταστάσεων, όπως αυτές που λειτουργεί η SARMED.
Το πρώτο βήμα κάθε επιχείρησης είναι η αναγνώριση του πραγματικού επιπέδου των κινδύνων και η αναζήτηση εξειδικευμένης γνώσης ασφάλειας μέσω κατάλληλα εκπαιδευμένων ανθρώπων ή εταιρειών συμβούλων.
Με την ίδια φιλοσοφία, η SARMED έχει επενδύσει σε συστήματα και σύγχρονες λύσεις ασφάλειας κατανοώντας ότι οι παραδοσιακοί τρόποι φύλαξης (π.χ. στατικές φυλάξεις ή patrol) μόνες τους δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να διαθέτει η SARMED συστήματα προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, αξιοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων. Παράλληλα, έχουν εγκατασταθεί αυτοματοποιημένα συστήματα πρόσβασης για οχήματα και προσωπικό ενώ ιδιαίτερη αξία έχει η υπηρεσία απομακρυσμένης παρακολούθησης Videoguard, την οποία εφαρμόζουμε σε όλες τις μεγάλες εγκαταστάσεις μας, διασφαλίζοντας την πλήρη φύλαξη τους, χωρίς να εκτίθεται το προσωπικό ασφαλείας σε κινδύνους. Όλες οι παραπάνω λύσεις συμμορφώνονται απόλυτα με τις απαιτήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, συμβάλλοντας παράλληλα στον στόχο της εταιρίας για εταιρική βιωσιμότητα στο πλαίσιο των αρχών ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση).
Πάντα είναι χρήσιμες οι τεχνολογίες, αλλά στον τομέα της Ασφάλειας ο ανθρώπινος παράγοντας – και ειδικότερα του Ηγέτη – πάντα θα είναι ο σημαντικότερος. Ποια είναι η δική μας προσέγγιση σε ότι αφορά τον ρόλο του Διευθυντή Ασφάλειας στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς; Ποια είναι τα hard skills και τα soft skills που πρέπει να έχει για να είναι αποτελεσματικός στο έργο του, να εμπνεύσει αλλά και να πείσει την εκάστοτε διοίκηση να δώσει ιδιαίτερη προσοχή και να επενδύσει πόρους στην ασφάλεια;
Η Τεχνολογία είναι σίγουρα ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια κάθε Διευθυντή Ασφάλειας, όμως αποτελεί απλά και μόνο ένα από τα μέσα για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από τη προστασία και τη μείωση του κινδύνου της επιχείρησης.
Ο Διευθυντής Ασφάλειας πρέπει να συνδυάζει μία σειρά από hard και soft skills για να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Καλείται να διαχειριστεί μία ποικιλία σύνθετων και απαιτητικών θεμάτων βάσει στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.
Πρέπει, σαφώς, να είναι πολύ καλός γνώστης των συστημάτων ασφάλειας αλλά και να διαθέτει σχετική εκπαίδευση στον σχεδιασμό και την εκπόνηση μελετών ασφαλείας. Είναι σημαντικό να έχει εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να είναι και εξοικειωμένος με την νομοθεσία και τους κανονισμούς.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά για έναν Διευθυντή Ασφάλειας, όμως για να πετύχει στο ρόλο του και να είναι πραγματικά αποτελεσματικός, επιβάλλεται να διαθέτει:
- Αντίληψη, ώστε να κατανοεί τί ακριβώς χρειάζεται ο οργανισμός.
- Ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας και συνεργασίας τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού.
- Αναλυτική και κριτική σκέψη για ορθή ανάλυση και λήψη αποφάσεων.
- Γρήγορα αντανακλαστικά για μία άμεση ανταπόκριση σε κρίσιμες καταστάσεις.
Όσον αναφορά τα soft skills, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν πολλά περισσότερα. Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία ως ικανότητα είναι η αποτελεσματική επικοινωνία. Η καλή επικοινωνία αποτελεί το κλειδί για μία επιτυχημένη και αποδοτική συνεργασία με όλο το προσωπικό σε όλα τα επίπεδα και φυσικά με τη Διοίκηση της επιχείρησης.
Αυτό θεωρώ ότι βρίσκει απόλυτη εφαρμογή εδώ στην SARMED.
H Διοίκηση εντάσσοντας τον ρόλο του Διευθυντή Ασφάλειας στο οργανόγραμμά ανέδειξε το επίπεδο κατανόησης της αναγκαιότητας για εξειδίκευση στο θέμα της ασφάλειας ενώ οι απαραίτητες επενδύσεις που έπρεπε να πραγματοποιηθούν δεν αντιμετωπίστηκαν ως καταναγκαστικές ή ως πολυτέλεια, αλλά ως μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τους Πελάτες και το Προσωπικό.