Επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού ασφαλείας: Νέα υπουργική απόφαση με αντιδράσεις
Νέα δεδομένα επιφέρει στο χώρο των ΙΕΠΥΑ η KYA που εκδόθηκε πρόσφατα και αφορά στον καθορισμό των τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης οι οποίοι θα απαιτούνται για την έκδοση άδειας εργασίας του προσωπικού σε αυτές. Όμως πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με τη σαφήνεια και την ορθότητα πολλών διατάξεών του.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 4892/1/76-γ (ΦΕΚ Β, 664/17-5-2010) έγινε το πρώτο βήμα (κανείς δεν ξέρει αν θα είναι και το τελικό …) για τις αλλαγές όσον αφορά στον καθορισμό των τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης που θα απαιτούνται για την έκδοση άδειας εργασίας του προσωπικού των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας – είτε αυτή αφορά στους εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας είτε όσους εργάζονται σε φυλάξεις και γενικά επανδρωμένες υπηρεσίες ασφάλειας.
Οι αντιδράσεις και οι επιφυλάξεις από ανθρώπους του χώρου, που έχουν εκφραστεί μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ είναι πολλές. Οι περισσότερες εστιάζουν στις ασάφειες αναφορικά με τους τίτλους επαγγελματικής κατάρτισης καθώς επίσης και στα κενά όσον αφορά στην ερμηνεία πολλών διατάξεων, ειδικότερα για την έκδοση άδειας εργασίας
κατηγορίας Α, που αφορά γενικά στο προσωπικό το οποίο απασχολείται στις φυλάξεις. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι για την έκδοση άδειας εργασίας προσωπικού ασφαλείας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας κατηγορίας Β, που αφορά αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις συστημάτων ασφάλειας, οι τίτλοι επαγγελματικής κατάρτισης που θα γίνονται δεκτοί μπορούν να προέρχονται από πολλούς εκπαιδευτικούς φορείς, αλλά σχετίζονται μόνο με τον κλάδο του «Ηλεκτρονικού».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Security Manager, λόγω των πολλών προβλημάτων που θα επέφερε στη λειτουργία των εταιρειών security αλλά και της αγοράς εργασίας στο χώρο η άμεση και αυστηρή τήρηση των όσων προβλέπονται από την ΚΥΑ, αναμένεται να δοθεί μία πολύμηνη παράταση εφαρμογής (πολλοί κάνουν λόγο ακόμα και για 18μηνη αναβολή) προκειμένου να επανεξεταστούν κάποια θέματα. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και αυτό αφορά στις επιφυλάξεις του Υπουργείου Παιδείας για τις τελικές διατάξεις (πολλοί μιλάνε και για άρνηση υπογραφής).
Παρακάτω παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2518/1997 «¶δεια εργασίας προσωπικού ασφαλείας» (ΦΕΚ Α΄?164), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με άρθρο 3 του ν. 3707/2008 (ΦΕΚ Α΄?209).
2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ Α΄ 98).
3. Τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 7004/3/49 από 20?11?2009 απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπυρίδωνα Βούγια»
(ΦΕΚ Β΄2365).
4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
¶ρθρο 1
Καθορισμός τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης
που απαιτούνται για την έκδοση άδειας εργασίας
κατηγορίας Α΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 2518/1997.
Για την έκδοση άδειας εργασίας προσωπικού ασφαλείας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας κατηγορίας Α΄, απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να κατέχει έναν εκ των κατωτέρω τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης:
α. δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης της ειδικότητας «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας»,
β. πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 1 της ειδικότητας «Προσωπικό Ασφαλείας» του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) ή του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.) ή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.).
¶ρθρο 2
Καθορισμός τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης
που απαιτούνται για την έκδοση άδειας εργασίας
κατηγορίας Β΄ της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 2518/1997.
Για την έκδοση άδειας εργασίας προσωπικού ασφαλείας των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας κατηγορίας Β΄, απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να κατέχει έναν εκ των κατωτέρω τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης:
α. Πτυχίο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής της ημεδαπής, Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου Μηχανικού ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.
β. Πτυχίο του Φυσικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής Πανεπιστημίου της ημεδαπής, με ειδικότητα Ραδιοηλεκτρολογίας ή Ηλεκτρονικής.
γ. Πτυχίο της Στρατιωτικής Σχολής Μηχανικών Αεροπορίας ειδικότητας Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών.
δ. Πτυχίο της Στρατιωτικής Σχολής Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών Αξιωματικών Διαβιβάσεων.
ε. Πτυχίο ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ & ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ κατεύθυνσης ηλεκτρονικών.
στ. Πτυχίο ή απολυτήριο αναγνωρισμένης από το Κράτος Ανωτέρας Σχολής Ηλεκτρονικών.
ζ. Πτυχίο ή απολυτήριο αναγνωρισμένης από το Κράτος Μέσης Σχολής Ηλεκτρονικών.
η. Πτυχίο Στρατιωτικής Σχολής Ραδιοτεχνίας.
θ. Πτυχίο ή απολυτήριο αναγνωρισμένου εργαστηρίου ελευθέρων επαγγελματικών σπουδών Ραδιοτεχνίας, Τηλεοράσεως και συναφών ειδικοτήτων, ετησίας τουλάχιστον φοίτησης.
ι. Πτυχίο ή απολυτήριο Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής (ΤΕΣ), Ειδικότητας «Ραδιοφωνίας ? Τηλεόρασης».
ια. Πτυχίο ή απολυτήριο T.E.E. Α’ κύκλου σπουδών των Ειδικοτήτων «Ηλεκτρονικός Συσκευών και Εγκαταστάσεων», «Ηλεκτρονικός Επικοινωνιών» ή άλλος ισότιμος τίτλος σπουδών.
ιβ. Δίπλωμα επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του ν. 2009/92 των Ειδικοτήτων:
(1) «Τεχνικός Ραδιοτηλεοπτικών και Ηλεκτρακουστικών Διατάξεων».
(2) «Ηλεκτρονικός οπτικοηλεκτροακουστικών συστημάτων».
(3) «Τεχνικός συστημάτων τηλεπικοινωνιών και μετάδοσης πληροφορίας».
(4) «Τεχνικός ηλεκτρονικός τηλεπικοινωνιακών συστημάτων».
(5) ¶λλων συναφών ειδικοτήτων του Ηλεκτρονικού
Τομέα.
ιγ. Πτυχίο του τμήματος ειδίκευσης: «Τεχνικός Ηλεκτρονικών Εφαρμογών» του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή ισότιμος τίτλος σπουδών.
ιδ. Πτυχίο Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.)και T.E.E. Β΄ κύκλου σπουδών των Ειδικοτήτων:
(1) «Ηλεκτρονικών Εγκαταστάσεων και Αυτοματισμού»
(2) «Ηλεκτρονικός Ραδιοτηλεοπτικών Συσκευών και Εγκαταστάσεων»
(3) «Ηλεκτρονικός Αυτοματισμών»
(4) «Ηλεκτρονικός Επικοινωνιών»
(5) ή ισότιμος τίτλος σπουδών.
ιε. Συναφούς ονομασίας με τα ανωτέρω, πτυχίο ή δίπλωμα Σχολών της ημεδαπής ή ομώνυμο ή συναφούς ονομασίας ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα σχολών της αλλοδαπής.
ιστ. Πτυχίο ή δίπλωμα Σχολής της ημεδαπής, αντίστοιχο ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας με τα ανωτέρω πτυχία ή διπλώματα, το οποίο στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου. Την περί αυτού βεβαίωση χορηγεί το αρμόδιο όργανο της Σχολής που χορήγησε
το εν λόγω πτυχίο ή δίπλωμα.
¶ρθρο 3
Έναρξη ισχύος
1. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη
δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 17 Μαΐου 2010
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ, ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ,
ΥΦΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ
Εκφράζοντας τις παρατηρήσεις που αφορούν στη συγκεκριμένη ΚΥΑ, ο κος Ανδρέας Ανθής (Εκπαιδευτής (Α.Μ. Ο.Α.Ε.Δ.-Λ.Α.Ε.Κ.), Γενικός Γραμματέας Σωματείου Υπαλ. Ομίλου G4s, Αντιπρόεδρος Α.Κ.Σ.Π.Ι.Α., Αντιπρόσωπος στην Ομ.Υ.Π.Α.Ε.) μας απέστειλε το παρακάτω κείμενο:
Μόλις την 17η Μαΐου 2010 συνυπεγράφη εκ των συναρμοδίων υπουργείων (Παιδείας και δια βίου Μάθησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη) η νέα Κ.Υ.Α. περί του καθορισμού τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης που απαιτούνται για την έκδοση αδειών εργασίας σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 3 του Ν.3707/2008. Το ανωτέρω γεγονός είναι εξαιρετικής σημασίας για τον κλάδο μας, δεδομένου ότι αποτελούσε για σειρά ετών τόσο προσωπική μου θέση και επιδίωξη, όσο και κοινό πόθο των εργαζομένων και των Οργάνων της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος.
Στη νέα Κ.Υ.Α. αναφέρεται ότι για την έκδοση άδειας εργασίας της κατηγορίας Α’ απαιτούνται αποκλειστικά και μόνο δύο τίτλοι, «α. δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης της ειδικότητας «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας», β. πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 1 της ειδικότητας «Προσωπικό Ασφαλείας» του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) ή του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης».
Σχετικά με την ανωτέρω Κ.Υ.Α. έχω να παρατηρήσω τα κάτωθι:
- Κατ’ αρχήν είναι τραγελαφικό, να απαιτείται από το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.β. τίτλος επαγγελματικής κατάρτισης ο οποίος ακόμα δεν έχει οριστεί από αυτό!!! Συγκεκριμένα, αν και εκπονήθηκε και εγκρίθηκε από το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. το επαγγελματικό περίγραμμα του «Ιδιωτικού Προσωπικού Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας» – για το οποίο ένας εκ των βασικών εμπειρογνωμόνων του έργου ήταν και ο γραφών – δεν έχει οριστεί ακόμα από το Υπουργείο Παιδείας και δια βίου Μάθησης ο τίτλος επαγγελματικής κατάρτισης, εφόσον μένει να διευθετηθούν ο βασικός οδηγός κατάρτισης, τα γνωστικά αντικείμενα, η ύλη εκπαίδευσης, το μητρώο φορέων πιστοποίησης, η χρονική διάρκεια ανά ειδικότητα, ποια εκπαίδευση θα λαμβάνουν οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο και ποια οι ήδη απασχολούμενοι, καθώς και ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται αυτής και τα οποία μέλλει να προσδιοριστούν σε συνεργασία με το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. και τον Ο.Ε.Ε.Κ. Κατόπιν τούτου είναι παράδοξο ότι στη συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. δεν προβλέφθηκε καμία απολύτως μεταβατική διάταξη, αλλά αυτή λαμβάνει άμεση ισχύ με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δημιουργώντας ανυπέρβλητες δυσκολίες σε όσους πρόκειται να εκδώσουν άδεια εργασίας για πρώτη φορά.
- Όσον δε αφορά το δίπλωμα «ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ», το οποίο αναφέρεται ως απαιτούμενος τίτλος στην παράγραφο α’ του άρθρου 1 της συγκεκριμένης Κ.Υ.Α., είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας – τεσσάρων (4) εξαμήνων- και αφορά κυρίως στα στελέχη παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Συνεπώς θα έπρεπε η ανωτέρω Κ.Υ.Α. να διευκρινίζει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος απαιτείται για τα βαθμοφόρα όργανα ή για το διοικητικό προσωπικό των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.
- Το άρθρο 1 παρ.β. της Κ.Υ.Α. αναφέρει ως απαίτηση το πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 1 γενικώς, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει ότι το πιστοποιητικό αυτό θα πρέπει να είναι ανάλογο της ειδικότητας και των καθηκόντων που πρόκειται να ασκήσει έκαστος, εκ των αναφερομένων ειδικοτήτων του Επαγγελματικού Περιγράμματος του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. (Απόφ.Δ.Σ.447/13-03-08). Κατά συνέπεια δύναται υπάλληλος που έχει τίτλο επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 1 επί της ειδικότητας σταθερών φυλάξεων, να μπορεί να εργαστεί ως προσωπικό χρηματαποστολών και ούτω καθεξής.
- Επιπλέον δεν αναφέρεται στη συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. ότι καθώς ορίζεται και στο επαγγελματικό περίγραμμα του επαγγέλματός μας εκ του Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. τα βαθμοφόρα όργανα θα πρέπει να έχουν την αντίστοιχη εκπαίδευση του επιπέδου 2 της επαγγελματικής ιεραρχίας ή ανώτερης (Ειδικότητας Στελέχους Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας ή πιστοποιήσεις ανώτερες εκ διεθνών Οργανισμών στην παροχή ασφάλειας, κολεγίων ή άλλων τίτλων που θα μπορούσε να προσδιορίσει σχετικά το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.) ή να έχουν τύχει νόμιμης απαλλαγής αυτής, βάσει των ετών προϋπηρεσίας τους και πρόσθετης εκπαίδευσης, όπως ορίζεται στο επαγγελματικό περίγραμμα του Κλάδου.
- Στη συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. δεν δίνεται η δυνατότητα έκδοσης ή ανανέωσης της άδειας εργασίας, των ήδη κατόχων Πτυχίων ή τίτλων αναγνωρισμένων Διεθνών Οργανισμών, Κολεγίων κ.λπ. περί της παροχής ιδιωτικής ασφάλειας, οι οποίοι ενδέχεται να πληρούν το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων και να υπερκαλύπτουν το εύρος και το επαγγελματικό επίπεδο σπουδών, για τα οποία θα μπορούσε κάλλιστα να γνωμοδοτήσει το ίδιο το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. για το αν πληρούν το επαγγελματικό επίπεδο της πιστοποίησης.
- Διευκρινίζεται ότι βάσει της παραγ.3 του άρθρου 1 του Ν.3707/2008, η ανωτέρω Κ.Υ.Α., αφορά και στους εργαζόμενους σε τμήματα εσωτερικής ασφάλειας Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Τ.Ε.Α.Ε.) και όχι μόνο το προσωπικό των Ι.Ε.Π.Υ.Α.
- Τέλος, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι για όσους ήδη κατέχουν εν ισχύ άδεια εργασίας στον κλάδο, βάσει του άρθρου 9 παρ.1 του Ν.3707/2008 δεν απαιτείται ο τίτλος επαγγελματικής κατάρτισης όσον αφορά στην ανανέωση της άδειας εργασίας τους για πέντε έτη από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, άρα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013.
Κατόπιν τούτων επιβάλλεται να υπάρξει εκ του Υπουργείου Παιδείας και δια βίου Μάθησης επιτάχυνση των διαδικασιών προσδιορισμού του τίτλου επαγγελματικής κατάρτισης, με δεδομένη την κοινή διαβούλευση των συμβαλλομένων μερών (εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων), καθώς και να υπάρξει μία διευκρινιστική οδηγία επί της Κ.Υ.Α. σε σχέση με όσα προαναφέρθηκαν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΘΗΣ (S.S.M.) (C.C.O.)