Επαγγελματική Ιεραρχία στο Security και Security Team Leader στις Διευθύνσεις IHS & C”
Όπως έλεγε ένας δάσκαλός μας, στη θεωρία του Security Management, “τα πάντα εξελίσσονται, ολοένα προς το λεπτομερέστερο και στο πιο δύσκολο”. Από την αρχή αυτή, δεν μπορούσε να ξεφύγει και η ασφάλεια, που παρέχεται από ιδιώτες.
Ευστάθιος Σεραλίδης, AMANZOE Security Manager
Ουρανία Τσιχλάκη, AMANZOE Security Team Leader
ΕΚΒΑ: Εθνικός Κανονισμός Βιομηχανικής Ασφάλειας (ΦΕΚ Β 336/2005)
IHS &C (D): In House Security & Compliance (Department)
ΙSPS code: Π.Δ. 56/2004
Π.Ε.Π: Πιστοποιημένο Επαγγελματικό Περίγραμμα (ΕΚΕΠΙΣ)
Νέες ανάγκες, δημιούργησαν νέα σχήματα, νέες εκπαιδευτικές απαιτήσεις, νέες ειδικότητες. Ένα από τα νέα σχήματα αποτέλεσε και η μεγεθυμένη τροποποίηση ή πιο σωστά, μια εκ νέου ανακάλυψη του παλιού μοντέλου, της εσωτερικής προστασίας επιχειρήσεων. Δηλαδή τη δημιουργία IHS&C (D), (σχετ. αρ.1 παρ.3, ν. 3707/08), ιδίως σε εγκαταστάσεις, με τα κάτωθι χαρακτηριστικά: τον μεγάλο αριθμό προσωπικού και εξυπηρετουμένων – πελατών. Στο αριθμητικό στοιχείο, έρχεται να προστεθεί και η σημαντικότητα των προστατευόμενων προσωπικοτήτων και οι ιδιαίτερες ιδιότητές τους (οικονομικοί τιτάνες, εξέχουσες και δημοφιλείς προσωπικότητες πολιτικής, τέχνης, επιστήμης), που “επιβάλλουν” και μία άλλη υποχρέωση. Αυτήν της αυστηρής εχεμύθειας αλλά και σε βάθος χρόνου. Εμπιστευτικότητα δηλαδή.
Η νομοθεσία για την ιδιωτική ασφάλεια στη χώρα μας, ξεκίνησε με το βασικό Ν.2518/97, όπως αυτός συμπληρώθηκε σταδιακά με τους Ν. 2801/2000, Ν. 3013/2003, Ν.3206/2003 και τροποποιήθηκε με το Ν.3707/2008, για να υπάρξει και άλλη συμπλήρωση, με το άρθρο 11, Ν.4058/12. Αναφορές γίνονται μόνο για την ιδιοκτησία και το επιχειρησιακό προσωπικό και πουθενά δεν αναφέρονται ρητά, θέματα Ιεραρχίας.
Νύξεις γίνονται μόνο, στην παράγραφο 2 του αρ.3. του βασικού νόμου, όπως έχει τροποποιηθεί, που αναφέρει, για χρεία άδειας, του διοικητικού προσωπικού και εκείνου στο οποίο ανατίθεται “ο σχεδιασμός και η μέριμνα εκτέλεσης” δραστηριοτήτων ασφαλείας, που προβλέπει η νομοθεσία. Επίσης, στον ΕΚΒΑ, αρ.3, προβλέπεται Υπεύθυνος Ασφαλείας και αναπληρωτής του, όπως και στον Κώδικα ISPS, Β΄ Μέρος σημείο 18 παραγρ.1 και 2 (για υπεύθυνο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης και βοηθούς του). Επιπλέον στο άρθρο 12, παρ.3 α, του Ν. 4058/12, γίνεται ρητή μνεία για τον επικεφαλής ένοπλο φρουρό και τον αντικαταστάτη του, στην (ένοπλη) συνοδεία, ιδιωτών φρουρών εμπορικών πλοίων, υπό ελληνική σημαία, που πλέουν σε θαλάσσιες περιοχές, εκτεθειμένες σε κίνδυνο πειρατείας. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται μία “πιθανολόγηση” Ιεραρχίας.
Από την πρακτική των ΙΕΠΥΑ, διαμορφώθηκε μία Ιεραρχία, με υιοθέτηση προτύπων δημόσιας δύναμης. Π.χ. “Αρχιφύλακας“.
Ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας, δημιουργήθηκαν και θέσεις π.χ. “Supervisor” ανά σημείο ελέγχου, στο “Aviation Security”, “Αρχιφύλακας”, “Επόπτης”, στις ΙΕΠΥΑ κ.λπ. Ο ” Director of Security” και ο “Security Manager” αναδύθηκαν ως σημαντικές θέσεις, ιδίως για IHS & C (D).
Από μία άλλη πλευρά, αυτήν της εκπαίδευσης, πρώτα τα Δημόσια μεταλυκειακά ΙΕΚ, ανάπτυξαν την ειδικότητα των στελεχών, που η πιστοποίησή τους, διαφοροποιείται (στην αναγραφή τίτλου: “στέλεχος”) από τη γνωστή πιστοποίηση επάρκειας του προσωπικού ασφαλείας.
Περί τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, το Π.Ε.Π του ΕΚΕΠΙΣ και όσον αφορά πάλι, στην ιεραρχία, του ιδιωτικού προσωπικού Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, είχε διακρίνει το λεγόμενο 2Οεπίπεδο επαγγελματικής ιεραρχίας. Σε αυτό ένταξε τους “Αρχιφύλακες επί του Προσωπικού Ασφαλείας και τους Επόπτες τομέων ευθύνης, επί του προσωπικού Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας” (σ.σ. η διατύπωση τέθηκε όπως αναγράφεται στο ΠΕΠ).
Τελευταία και για λόγους πρακτικής διευκόλυνσης των “αλλαγών” όσον αφορά στην παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας ιδίως από IHS&C (D), έχει επικρατήσει ο όρος “STL” δηλωτικός για τον “Security Team Leader” (παρόμοιος και ο τίτλος για τους ιδιώτες φρουρούς, πλοίων). Φαίνεται να αντικατέστησε ταυτόχρονα και τους δύο όρους “αρχιφύλακας” και “επόπτης”, όπως τους ενοποίησε το ΠΕΠ. Σημειώνεται ότι, ο “παλαιός” επόπτης με τις πολλές υπευθυνότητες, από τις ΙΕΠΥΑ, έχει αναχθεί πλέον από την πρακτική, σε Security Manager.
Ο/ η “STL” λοιπόν, είναι μέλος της ίδιας ομάδας ασφαλείας, με το προσωπικό, στο οποίο προΐσταται και στους οποίους παρέχει καθοδηγήσεις, για τον τρόπο εκτέλεσης, των επιμέρους επαγγελματικών εργασιών. Μάλιστα υποκινεί, δείχνοντας ο ίδιος ή η ίδια, το παράδειγμα, δίνει και συμβουλές προφορικές ή γραπτές ή ακόμη και δανείζει ή υποδεικνύει βοηθήματα, για εφοδιασμό γνώσεων του προσωπικού, για την καλύτερη εκτέλεση καθηκόντων, συγκεκριμένου έργου ασφαλείας. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με την ηγεσία δηλαδή τον κοινωνικό επηρεασμό, των μελών της ομάδας, με όραμα και αξίες “ώστε να δώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό απόδοσης που μπορούν”. Ο/ η “STL”, παρακολουθεί στις ενέργειες δράσης της ομάδας, του/της, τα ποσοτικά στοιχεία. Παράδειγμα σε πέντε απόπειρες παράνομης εισόδου αποτράπηκαν και οι πέντε (συνεπώς το σχέδιο μας για έλεγχο των προσβάσεων αποδίδει, δεν χαλαρώνουμε και κάνουμε και βελτιώσεις). Παρακολουθεί επίσης και τα ποιοτικά στοιχεία. π.χ. τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται συνεχώς εκ μέρους των παραθεριστών, ο αριθμός των ευμενών σχολίων, για τις υπηρεσίες ασφαλείας, που προσφέρονται από την ομάδα. Ο/η “STL” προσπαθεί να ανακαλύψει, τα προσόντα και τις δεξιότητες του κάθε μέλους, τα αναμειγνύει και παρουσιάζει το καλύτερο αποτέλεσμα. Διαθέτει δηλαδή κάτι από την τέχνη του “ΣΕΦ”. Αναμειγνύει κατά τον καλύτερο τρόπο, τα υλικά και παράγει φαγητό “αριστούργημα”.
Οι βασικές υπευθυνότητες STL
Ο/η “STL”, έχει κύριες υπευθυνότητες.Οι κύριες υπευθυνότητες είναι:
- Καθοδηγεί την ομάδα Ασφαλείας. Πρέπει να είναι αποτελεσματικός Αρχηγός και ικανός να κινητοποιεί τους υπαλλήλους. Εξηγεί την Γραμμή του Τμήματος Ασφαλείας αναλύει τον τρόπο εργασίας και τις διαδικασίες βήμα-βήμα. Ελέγχει την εκτέλεση κάθε εντολής. Τους κάνει λόγο για το λεγόμενο “ΡΗΤΟ της ΖΩΗΣ” Δηλ.
- «Είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτή τη δουλειά! Όταν οι άλλοι τρέχουν πανικόβλητοι από τον κίνδυνο, εμείς τρέχουμε προς αυτόν! Όχι για να θέσουμε εαυτόν σε κίνδυνο! Αλλά για να προστατέψουμε έμψυχα και άψυχα περιουσιακά στοιχεία, να εφαρμόσουμε όλα εκείνα για τα οποία εκπαιδευτήκαμε να κάνουμε, που είδαμε όλους τους σωστούς και λάθος τρόπους στις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες ασκήσεις. Αυτή είναι η ώρα που πρέπει να γίνει η δουλειά της Ασφάλειας και αυτό έρχεται κάθε «Τώρα» χωρίς να ανακοινώνει το «πότε». Εμείς όμως πρέπει απλά να είμαστε έτοιμοι κάθε ΤΩΡΑ!!
Χωρίς Προσωπικές γνώμες, συνθήκες ή καταστάσεις χωρίς να μας επηρεάζουν έξω-εργασιακά περιβάλλοντα.
- Βαδίζει με το κάθε μέλος της ομάδας, σε όλους τους χώρους των εγκαταστάσεων, για απόλυτη εξοικείωση με το περιβάλλον εργασίας. Γνωρίζει και συναναστρέφεται με όλο το προσωπικό της εγκατάστασης αλλά και με τους μόνιμους εξωτερικούς συνεργάτες. Το να αναγνωρίζεις πρόσωπα είναι σημαντικό, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (π.χ. ύποπτες συμπεριφορές, Active shooter κ.λπ.). Το ποιοι είναι οι δικοί μας άνθρωποι και ποίοι οι πιθανοί ύποπτοι, κάνει τη διαφορά. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, στο οποίο υπολογίζεις να υπερισχύσεις απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο είναι η εξοικείωση με το πεδίο και με το σενάριο του τι μπορεί να συμβεί. «Οι αρχές της στρατηγικής είναι να ξέρεις το πεδίο μάχης, να ξέρεις τις δυνάμεις του αντιπάλου σου και να κάνεις κάτι που ο αντίπαλος σου δεν περιμένει» ‘Σουν Τζου’.
- Ο κάθε ιδιώτης εργαζόμενος στην ασφάλεια και σε όποιο πόστο και αν είναι, πρέπει να προσπαθεί να βρίσκει λύσεις και να σώζει καταστάσεις, όπου οι άλλοι μπορεί να αδυνατούν «Short Time Security Expert».
- Τους αναπτύσσει την τακτική για να καταφέρουν τον αντικειμενικό σκοπό του κάθε έργου, που τους ανατίθεται. Τους συμβουλεύει ως προς τη στρατηγική των στάσεών τους.
Πλάνος Δράσης – Διαδικασία Ασφάλειας
Ιδιαίτερα αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι πρώτα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους. Κατόπιν πρέπει να συντάξουμε σχετικό πλάνο δράσης (Διαδικασία Ασφαλείας). Αυτή θα πρέπει να έχει ως στόχο τις παρακάτω αρχές:
- Αφαίρεση ευκαιρίας (όσο πιο λίγες ευκαιρίες υπάρχουν τόσο πιο σκληρή η εικόνα του στόχου)
- Απομάκρυνση ή αποφυγή κινδύνου (ασφαλιστικές μέθοδοι, μεταβίβαση σε τρίτα μέρη)
- Αποδοχή κινδύνου (σε μικρού αντίκτυπου κινδύνους)
- Αντίδραση/θεραπεία (όταν έχει ήδη εκδηλωθεί ο κίνδυνος) Βάσει διαδικασίας και εκπαίδευσης
- Αποκατάσταση (υλικού και επιστροφή σε ομαλή λειτουργία)
- Οι Εντολές που δίνονται θα πρέπει να είναι S.M.A.R.T. Objective. (Specific/Σαφείς, Measurable/Μετρήσιμες, Achievable/Εφικτές, Relevant/Σχετικές, Time-oriented/Χρόνος εκτέλεσης)
- Επιβλέπει για την καλή διεξαγωγή καθηκόντων ασφαλείας και παρεμβαίνει για αποτελεσματικότητα αν χρειαστεί
- Αναφέρει την πρόοδο του κάθε μέλους του προσωπικού, προς το ανώτερο επίπεδο διοίκησης (Διότι το καλό πρέπει να λέγεται. Είναι ηθικό χρέος.)
Μια κατεύθυνση και “στάσεις”, για τον/την “S.T. L”
Όπως προαναφέραμε, είναι αυτός/αυτή, που σώζει καταστάσεις. Σλόγκαν του/της: “Πάντοτε Αμερόληπτος “, “Υπηρετούμε και Εξυπηρετούμε”. Θεμελιώδεις αξίες του/της: “Ακεραιότητα”, “Ευσπλαχνία”, “Αμεροληψία” και “Αριστεία”. Εκπαιδεύει το προσωπικό της/του, στα προαναφερόμενα. Φροντίζει με επιμέλεια να αποκτά ο ίδιος/ η ίδια αλλά και το προσωπικό του/της , “αυξανόμενη αξία “.
Όσον αφορά στις “στάσεις” κατά την εκτέλεση, των καθηκόντων του/της:
- Δεν αντιδρά όταν ο κίνδυνος ενσκήψει. Διότι έχει φροντίσει να δράσει προληπτικά, από πιο μπροστά, αναζητώντας πληροφορίες, κάνοντας συνδυασμούς, συμπεραίνοντας, συζητώντας και προτείνοντας αλλαγές σε σχέδια, που η ανάγκη τους θα προκύψει από τα γυμνάσια και τις ασκήσεις.
- Αναθέτει σαφή καθήκοντα. Βασικό χαρακτηριστικό, το ότι “Γράφει πολύ”. Συντάσσει εισηγήσεις, ειδικές ενημερώσεις, λακωνικά “action plans”, έγγραφα ανάπτυξης συνεργασιών με Αρχές και υπεύθυνους ασφαλείας άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά κα εκπαιδευτικές σημειώσεις, σε συνεργασία πάντα, με τον Director of
- Δεν απορρίπτει ιδέες – Δεν εκφράζει δυσμενείς κρίσεις, για τις προτάσεις του προσωπικού του/της.
- Καθοδηγεί το προσωπικό, δείχνοντας τι θα κάνουν και με ποιο τρόπο, θα κάνουν αυτό, που τους λέει.
- Υποκινεί να κάνουν αυτά, που καθοδήγησε.
- Ελέγχει αν έκαναν όλοι αυτά, για τα οποία, τους καθοδήγησε.
Το παρόν άρθρο, είναι μία αποτύπωση λογικής, των όσων προσδοκόνται, από τους αποδέκτες των υπηρεσιών ενός ή μιας “STL”, σε I.H.S.&C (D) ενός πολυτελούς προορισμού, για παράδειγμα. Μάλιστα το παρόν, αποτελεί και τον άξονα προσανατολισμού, πρότυπου σχετικού εγχειριδίου, που ετοιμάζουν οι συντάκτες.