Ενοποιημένα Συστήματα Ελέγχου Axxon Software: Η πλατφόρμα του μέλλοντος
«Αυτή η πλατφόρμα δεν ανήκει στο μέλλον, αλλά στο παρόν. Για την ακρίβεια, όλα αυτά λειτουργούν ήδη σε πολλές εγκαταστάσεις στον κόσμο, η πλατφόρμα αυτή λέγεται Axxon Intellect Enterprise και είναι το Νο1 σε πωλήσεις λογισμικό διαχείρισης video στην Ευρώπη. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι: πότε θα δούμε τέτοια συστήματα στη χώρα μας»;
Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται παγκοσμίως αναδεικνύει και νέες ανάγκες. Η βασική απαίτηση για αυτόνομες «νησίδες» ασφαλείας σε κάθε κτήριο ξεχωριστά, χωρίς την τεχνολογική δυνατότητα συνεργασίας και δικτύωσης της συλλεγόμενης πληροφορίας, δίνει σταδιακά τη θέση της σε μια απαίτηση για αποτελεσματικότερη κεντρική διαχείριση.
Διαχείριση video, ήχου και – κυρίως – γεγονότων και συναγερμών που «παράγονται» αυτόματα από την τεχνητή νοημοσύνη αλγόριθμων ανάλυσης video και ήχου, αναγνώρισης προσώπων και πινακίδων. Η διαχείριση μπορεί να περιλαμβάνει την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων, όπως την καταμέτρηση ατόμων και τη μέση ταχύτητα οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους. Μπορεί να περιλαμβάνει και αυτόματες ενέργειες, όπως την έκδοση προστίμων υπερβολικής ταχύτητας ή την αυτόματη αποστολή video στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, όταν σε κάποιο ATM επιχειρείται ληστεία ή χρήση κλεμμένης κάρτας.
Όλα αυτά είναι μερικά μόνο από τα δυνατά σενάρια που θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε με μια τέτοια «πλατφόρμα του μέλλοντος». Όμως αυτή η πλατφόρμα δεν ανήκει στο μέλλον, αλλά στο παρόν. Για την ακρίβεια, όλα αυτά λειτουργούν ήδη σε πολλές εγκαταστάσεις στον κόσμο, η πλατφόρμα αυτή λέγεται Axxon Intellect Enterprise και είναι το Νο1 σε πωλήσεις λογισμικό διαχείρισης video στην Ευρώπη.
Σύστημα διαχείρισης…πόλης
Όταν το Μάρτιο του 2002 η Planir Holdings Group κατέγραφε τις ανάγκες της Μόσχας στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος SafeCity Project, η αρχική μελέτη προέβλεπε περίπου 26.000 κάμερες και κεντρικό έλεγχο 10.000 εισόδων ή πυλών. Το σύστημα που θα διαχειριζόταν όλα αυτά μέσα από ένα εκτενές IP δίκτυο, θα έπρεπε:
1) Να είναι συμβατό με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μοντέλων IP καμερών από διαφορετικούς κατασκευαστές.
2) Να επιτελεί αποτελεσματική κεντρική και απομακρυσμένη διαχείριση.
3) Να επιτρέπει την κλιμακωτή αναβάθμισή του χωρίς όρια. Δηλαδή να δέχεται διαρκώς την προσθήκη καμερών, στοιχείων και νέων τεχνολογιών και να διατηρεί παράλληλα την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά του.
4) Να ενοποιεί συστήματα συναγερμού, πάσης φύσεως αισθητήρες, συστήματα
ελέγχου πρόσβασης και άλλα παρόμοια στοιχεία από διαφορετικούς εξειδικευμένους κατασκευαστές.
5) Να είναι δοκιμασμένο και αξιόπιστο και – κυρίως – να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.
Δοκιμάστηκαν πολλά παρόμοια συστήματα, πλην όμως έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι μακράν το λειτουργικότερο ήταν το Axxon Intellect Enterprise.
Μέσα σε μόλις 6 μήνες λειτουργίας, η υλοποίηση του συστήματος επέφερε μείωση των ληστειών κατά 12,5% και των βανδαλισμών κατά 33%. Το 2004, στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού National Security International κατά την έκθεση InterPolyTech 2004, η Axxon βραβεύτηκε με το μετάλλιο «Guaranteed Quality and Safety».
Σήμερα στη Μόσχα, το διαρκώς αναπτυσσόμενο σύστημα της Axxon διαχειρίζεται περισσότερες από 175.000 κάμερες και ελέγχει περισσότερες από 80.000 θύρες και πύλες σε ολόκληρη την πόλη. Ανάμεσα στους συναγερμούς που διαχειρίζεται είναι συστήματα για ανίχνευση πυρκαγιάς, καπνού και πλημμυρών, ενώ ελέγχει και την κατανάλωση ηλεκτρικού, γκαζιού και νερού, για την αποφυγή διαρροών και υπερφορτώσεων.
Επιπλέον, ενοποιημένα κουμπιά πανικού και γραμμές επείγουσας κλήσης στην αστυνομία, ενισχύουν την αίσθηση ασφάλειας του πολίτη, ενώ το σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε αεροδρόμια και σταθμούς ΜΕΤΡΟ και τρένων συνεπικουρεί στην ταυτοποίηση και σύλληψη καταζητούμενων. Τέλος, οι κινητές κάμερες στους αυτοκινητόδρομους και το σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας με ενσωματωμένη αναγνώριση πινακίδων, όχι απλά συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των οδηγών, αλλά έχουν μειώσει δραματικά τις κλοπές αυτοκινήτων, αφού παρέχουν ανεκτίμητες πληροφορίες για την ανεύρεσή τους.
Ανοιχτή πλατφόρμα
Το Axxon ανήκει στην κατηγορία της ανοιχτής πλατφόρμας. Δηλαδή ενοποιεί IP κάμερες και συσκευές από περισσότερους από 600 κατασκευαστές παγκοσμίως και η λίστα αυτή διαρκώς επεκτείνεται. Σε αυτούς δεν προσμετρούνται φυσικά οι κατασκευαστές αναλογικών καμερών, για τις οποίες – έτσι κι αλλιώς – δεν τίθεται κανένα θέμα συμβατότητας. Στις συσκευές που ενοποιούνται συγκαταλέγονται και συστήματα ελέγχου πρόσβασης (Access Control), περιμετρικής ασφάλειας, συναγερμού, πυρανίχνευσης και συστήματα ελέγχου κτηρίων (BMS).
Τα οφέλη των ανοιχτών συστημάτων είναι αδιαμφισβήτητα και όσο μεγαλύτερο το έργο, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τα προσπεράσεις. Σε σύγκριση με την περίπτωση του κλειστού, proprietary λογισμικού μεγάλων επώνυμων και αξιόπιστων μεν κατασκευαστών, που όμως δεν επιτρέπουν την προσθήκη συστημάτων από άλλους – πιθανά οικονομικότερους ή πιο εξειδικευμένους που προσφέρουν τελικά ίσως καλύτερες συνολικά λύσεις – τα ανοιχτά λογισμικά υπερτερούν. Ενσωματώνουν συντομότερα – πολλές φορές και με διαφορά ετών – νεότερες τεχνολογίες και καινοτόμους κατασκευαστές, βρίσκονται διαρκώς στην αιχμή της τεχνολογίας, ενώ ο ανταγωνισμός κρατάει το κόστος χαμηλά.
Ειδικά εργαλεία
- Video Analytics (Έξυπνοι αλγόριθμοι ανάλυσης Video)
Όλη η φιλοσοφία του συστήματος είναι βασισμένη σε "Event Driven" λειτουργίες. Δηλαδή αντιδράσεις του συστήματος, βασισμένες σε ανίχνευση γεγονότων ή συνδυασμό τους. Τα γεγονότα (events) μπορεί να είναι: διάσχιση γραμμής (ευθείας ή τεθλασμένης), κίνηση εντός μιας ορισμένης περιοχής, είσοδος σε ή έξοδος από μία ορισμένη περιοχή, εμφάνιση αντικειμένου σε μία περιοχή (π.χ. άνθρωπος βγαίνει από ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο) ή το αντίθετο, στάση ή παραμονή (για περισσότερα από Χ δευτερόλεπτα) αντικειμένου (π.χ. παράνομο παρκάρισμα), εγκατάλειψη αντικειμένου σε κάποια περιοχή (π.χ. βαλίτσα με εκρηκτικό μηχανισμό). - Forensic Search (Δικανική Αναζήτηση)
Θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως «Εγκληματολογική Αναζήτηση» αλλά ανεξάρτητα από το ποιον ελληνικό όρο θα προτιμήσει κανείς, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή μέθοδο εντοπισμού κάποιου γεγονότος, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να θεωρηθεί απλά ως εφαρμογή αλγορίθμων video analytics στο καταγεγραμμένο video.
Διότι είναι μεν μία φαινομενικά "post factum" αναζήτηση στο video, όμως στην πραγματικότητα η αναζήτηση γίνεται στα metadata που έχουν ήδη δημιουργηθεί και καταγραφεί στη βάση δεδομένων του συστήματος.
Ας το εξηγήσουμε καλύτερα με μία αναλογία. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι υπάρχει μία ταχύτατη βιονική γραμματέας που παρακολουθεί ταυτόχρονα όλες τις κάμερες του συστήματος και κρατάει διαρκώς αναλυτικές σημειώσεις για κάθε μία κάμερα ξεχωριστά. ¶νθρωπος πέρασε στην περιοχή Α. Μπλε σκούρο αυτοκίνητο διέσχισε την είσοδο με 50 χλμ/ώρα. Λευκό αυτοκίνητο πέρασε από την περιοχή Α στη Β, σταμάτησε για 1 λεπτό, ένας άνθρωπος βγήκε από το αυτοκίνητο, διέσχισε την είσοδο και άφησε αντικείμενο – και ούτω καθεξής.
Οι παραπάνω πληροφορίες, όσες πολλές και αν είναι, αφενός αποθηκεύονται ως κωδικοποιημένα γεγονότα που το καθένα δεν καταλαμβάνει παρά μόνο ελάχιστα bytes και αφετέρου η αναζήτηση γίνεται στα αποθηκευμένα αυτά κωδικοποιημένα γεγονότα. Με αυτόν τον τρόπο όταν θα ζητήσουμε από το σύστημα να μας ανασύρει video όπου ασημί αυτοκίνητο διασχίζει την είσοδο με 30χλμ την ώρα και έπειτα στρίβει δεξιά και παρκάρει, το σύστημα θα μας επιστρέψει την απάντηση εντός ελάχιστων δευτερολέπτων, ακόμα και αν η αναζήτηση γίνεται σε video 2 εβδομάδων. Γιατί στην πραγματικότητα δεν ψάχνει το video. Ψάχνει τις σημειώσεις.
Αν μάλιστα θα ήθελε κανείς να αποτιμήσει την οικονομική αξία αυτής της δυνατότητας, ας κάνει τον εξής υπολογισμό. Έστω ότι αναζητούμε video από συμβάν, για το οποίο οι εμπλεκόμενες κάμερες είναι 5 και το συμβάν έλαβε χώρα κάποια στιγμή μέσα στις τελευταίες 2 εβδομάδες. Έστω επίσης ότι η καταγραφή γινόταν με ανίχνευση κίνησης και ότι – ως εκ τούτου – θα είναι αρκετό να ψάξει σε μόνο 3 ώρες video ανά κάμερα ανά ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κάποιος άνθρωπος έχοντας επιστήσει όλη του την προσοχή, να παρακολουθήσει video 2.520 λεπτών επί 5 κάμερες. Έστω ότι είναι τόσο προσεκτικός και έμπειρος, που είναι σε θέση να παρακολουθήσει αυτό το video σε τετραπλάσια από την κανονική ταχύτητα, χωρίς κανένα διάλειμμα και χωρίς να υποπέσει σε λάθος. Ακόμα και αν ισχύσουν όλα αυτά, ο άνθρωπος αυτός θα απασχοληθεί περίπου 7 εργατοημέρες. Και αυτό, για την αναζήτηση ενός και μόνο συμβάντος.
- Audio Analytics (Ανάλυση Ήχου)
Έξυπνοι αλγόριθμοι ανάλυσης ήχου, που μπορούν να ξεχωρίσουν βασικούς ήχους όπως το σπάσιμο τζαμιού, ένα πυροβολισμό, μια κραυγή και άλλα. Μία χαρακτηριστική εφαρμογή των Audio Analytics αποτελούν οι φυλακές, όπου η ανίχνευση δυνατών επιθετικών φωνών από το σύστημα, θα ειδοποιήσει μεν τους φύλακες χωρίς όμως να απαιτείται η συνεχής καταγραφή του ήχου, κάτι που θα παραβίαζε κώδικες και κανόνες προσωπικών δεδομένων των κρατούμενων. - Time Compressor (Χρονική Συμπίεση)
Είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στο χρήστη να παρακολουθήσει την περίληψη των συμβάντων σε μία κάμερα, για κάποιο χρονικό διάστημα. Το σύστημα παράγει ένα video όπου τα αντικείμενα που κινήθηκαν και καταγράφηκαν σε ένα χρονικό διάστημα προβάλλονται μαζί, σαν να είχαν κινηθεί την ίδια χρονική στιγμή, ταυτόχρονα. - Face Recognition (Αναγνώριση Προσώπων)
Το σύστημα αυτόματα ανιχνεύει και αποθηκεύει την εικόνα καθενός εμφανιζόμενου προσώπου και τη συγκρίνει με άλλα πρόσωπα που ανήκουν σε κάποια λίστα ενδιαφέροντος. Η λίστα αυτή μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 10 εκατομμύρια πρόσωπα. Η Axxon έχει ενσωματώσει τον κορυφαίο αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπων με True Match Rate μεγαλύτερο του 98%, ενώ το False Match Rate δεν ξεπερνά το 0,1%. Η αναγνώριση προσώπων βρίσκει ιδανική εφαρμογή σε χώρους όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα γήπεδα και οι τράπεζες. - Διαχείριση αυτοκινητόδρομων (Traffic Management και Number Plate Recognition)
Το σύστημα, εκτός από στατιστικά και μέσες ωριαίες ταχύτητες ανά λωρίδα και μέσες αποστάσεις για διαφορετικούς τύπους οχημάτων (μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα, φορτηγά) μπορεί να παράγει συναγερμούς και αυτοματισμούς όταν συναντά συμβάντα όπως παράνομες προσπεράσεις, υπέρβαση ορίου ταχύτητας, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, κλεμμένο όχημα και άλλα. - Παρακολούθηση και διαχείριση σιδηροδρόμων
Περιλαμβάνει την αυτόματη αναγνώριση βαγονιών, την κατεύθυνση και την αυτόματη καταμέτρησή τους. Ελέγχει τις ώρες διέλευσης, τη στάθμη των βυτιοφόρων και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη διαχείριση των logistics. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο των αφύλακτων διαβάσεων.
Το Axxon Software, εκτός από. ολόκληρη τη Μόσχα έχει εγκατασταθεί σε αλυσίδες τραπεζών και Super Market, σε μεγάλα λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και ΜΕΤΡΟ, μεγάλα σωφρονιστικά ιδρύματα, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, εργοστάσια, ορυχεία και πολλές ακόμα εγκαταστάσεις, που το καθιστούν μία δοκιμασμένη και αξιόπιστη πλατφόρμα λογισμικού, που διαρκώς αναπτύσσεται.
Είναι εύκολο να δει κανείς την αξία και τις πιθανές εφαρμογές μιας τέτοιας πλατφόρμας σε τομείς και αγορές της Ελληνικής πραγματικότητας, όπως ίσως και τα κόστη και τις δαπάνες που θα μπορούσε να περικόψει, αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο ασφάλειας και λειτουργικότητας πολλών Οργανισμών.
Οπότε το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι: πότε θα δούμε τέτοια συστήματα στη χώρα μας;
του Γιώργου Σκούρα
Pre Sales & Product Manager
Novo Technologies