Ενίσχυση της Ειρήνης και της Ασφάλειας μέσω της Εκπαίδευσης στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης
Σε έναν κόσμο γεμάτο συγκρούσεις, αβεβαιότητες και απειλές, η επιδίωξη της ειρήνης και της ασφάλειας αποτελεί πρωταρχική προσπάθεια. Είναι μια επιδίωξη που απαιτεί όχι μόνο αφοσίωση αλλά και σχολαστική εκπαίδευση και προετοιμασία. Στο στρατόπεδο «ΠΑΠΑΘΕΟΦΙΛΟΥ» πλησίον του χωριού Κρηστώνη του Νομού Κιλκίς, 45 χλμ. βόρεια της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται ένας φάρος ελπίδας και ανθεκτικότητας – το Ελληνικό Πολυεθνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης [ΠΚΕΕΥΕ – Multinational Peace Support Training Center (MPSOTC)].
Πιστοποιήσεις και Συνεργασίες
Με έτος ιδρύσεως το 1998 με υπουργική απόφαση, με το όραμα της καλλιέργειας μιας κουλτούρας ειρηνευτικής αριστείας, το ΠΚΕΕΥΕ ανήκει στο ΓΕΕΘΑ και χρησιμεύει ως κόμβος εκπαίδευσης, συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ ειρηνευτικών δυνάμεων από όλο τον κόσμο.
Αναγνωρίσθηκε ως «PfP Training Center in Greece» στις 19 Μαΐου 2000, με σχετική ανακοίνωση του τότε Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ (George Robertson) και πλέον αποτελεί ένα από τα 35 αναγνωρισμένα PTECs (Partnership Training and Education Centers), που λειτουργούν παγκοσμίως. Είναι ένα από τα 14, αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ, Κέντρα Εκπαιδεύσεως Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης και διεξάγει το Σχολείο των Στρατιωτικών Παρατηρητών του Οργανισμού (“United Nations Military Observers Course”).Έχει πιστοποιηθεί με τον υψηλότερο βαθμό πιστοποίησης του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι “UNCONDITIONAL NATO Quality Assurance Accreditation”, με αποτέλεσμα να παρέχει Σχολεία με την πιστοποίηση “NATO Approved”.Διατηρεί τον ρόλο του Discipline Leader στο Military Role in Integrated Border Management επ’ ωφελεία του EU Military Training Group – EUMTG, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθοδηγώντας τις εκπαιδευτικές εξελίξεις στον τομέα αυτόν.
Έχει αναπτύξει μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Με απόφαση του συμβουλίου του, το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Άμυνας και Ασφάλειας (European Security and Defence College), ενέταξε το ΠΚΕΕΥΕ στο ακαδημαϊκό δίκτυο συνεργασίας του, τον Απρίλιο του 2017, ενώ το 2023 διεξήγαγε 4 διαφορετικά Σχολεία του ESDC, τρία στο Κιλκίς και ένα στις Βρυξέλλες.
Σχολεία Σύγχρονου Περιεχομένου για την Ασφάλεια
Στον πυρήνα της αποστολής του ΠΚΕΕΥΕ είναι η πεποίθηση ότι η αποτελεσματική διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας απαιτεί κάτι περισσότερο από απλή στρατιωτική ικανότητα. Απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διπλωματία, επίλυση συγκρούσεων, ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτιστική ευαισθησία. Για το σκοπό αυτό, το Κέντρο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών λύσεων, σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα, προσαρμοσμένων για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων, που συναντώνται στις ειρηνευτικές αποστολές και στον τομέα της ασφάλειας ευρύτερα. Απευθύνεται σε στελέχη και τμήματα διαφόρων εθνικοτήτων, που προέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, τον Δημόσιο Τομέα, καθώς και σε ιδιώτες (όπως Security Executives της Private Security Industry).
Ένα από τα εμβληματικά προγράμματα του Κέντρου είναι το Σχολείο Διαχείρισης Ασφάλειας Περιστασιακής Πρόληψης, το οποίο διεξάγεται επί σειρά ετών. Σκοπός του Σχολείου είναι να παρέχει στους εκπαιδευόμενους το ελάχιστο απαιτούμενο υπόβαθρο, προκειμένου να καταστούν ικανοί/ές να σχεδιάζουν και να διεξάγουν σχέδια ασφάλειας για το προσωπικό και τις κρίσιμες υποδομές. Επιπλέον, αποσκοπεί στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης, και στη διεύρυνση των γνώσεων, καθώς και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων ώστε οι συμμετέχοντες να αυξήσουν τη συνολική τους ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια.
Διαδικτυακό Σχολείο Διαχείρισης Ασφάλειας Περιστασιακής Πρόληψης
Μοναδική πρωτοβουλία και για την Ελλάδα αποτελεί η ανάπτυξη και η διεξαγωγή του Σχολείου «Εκπαίδευση στην Επίγνωση Κινδύνων Εχθρικού Περιβάλλοντος» [Hostile Environment Awareness Training (HEAT) Course]. Το πρόγραμμα διάρκειας 5 ημερών, ακολουθεί τα πρότυπα, όπως έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ENTRi-certified curricula) και περιλαμβάνει εντατική εκπαίδευση στο πεδίο. Σκοπός του Σχολείου είναι η βελτίωση της επίγνωσης των συμμετεχόντων στις πολλαπλές απειλές, που υπάρχουν σε εχθρικά περιβάλλοντα και η ανάπτυξη ικανοτήτων, που αφορούν στους τρόπους και τα μέσα αντιμετώπισης των κινδύνων με αποτελεσματικό τρόπο, προκειμένου να αυξηθεί η επιβιωσιμότητά τους. Το πρώτο πιλοτικό Σχολείο υλοποιήθηκε από 13 έως 17 Νοεμβρίου 2023 και απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους εκπαιδευόμενους, από ειδικούς εμπειρογνώμονες – εκπαιδευτικό προσωπικό και διεθνείς παρατηρητές.
Πρακτική Εκπαίδευση κατά τη Διάρκεια του Σχολείου «Εκπαίδευση στην Επίγνωση Κινδύνων Εχθρικού Περιβάλλοντος» [Hostile Environment Awareness Training (HEAT) Course]
Επιπρόσθετα, το τρέχον έτος, στο Κέντρο πραγματοποιούνται τα Σχολεία Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης, Στρατηγικών επικοινωνιών, Στρατιωτικών Παρατηρητών ΟΗΕ, Ασφάλειας Χερσαίων – Θαλάσσιων Συνόρων και Ελέγχου Προσφύγων/Όπλων/Αγαθών Διττής Χρήσης, Αξκών Δημοσίων Σχέσεων NATO, Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας Τακτικού Επιπέδου CIMIC, Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολιτισμικής Επίγνωσης, Δόμησης Ακεραιότητας, Διαχείρισης Κρίσης Παράτυπης Μετανάστευσης και Προσφυγικών Ροών και Ασφάλειας Δημοσιογράφων σε Εμπόλεμες Ζώνες.
Εκπαιδευτικές διαδικασίες υψηλού επιπέδου
Όλα τα Σχολεία διεξάγονται στα αγγλικά και αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου (https://mpsotc.army.gr/) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, linkedin), από όπου μπορούν να αντληθούν πληροφορίες. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή με email.
Η εκπαίδευση στο Κέντρο υλοποιείται, εκτός από τους εκπαιδευτές που υπηρετούν σε αυτό και από κατάλληλα εκπαιδευμένους Έλληνες Αξιωματικούς, Καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και αντιπροσώπους Εθνικών ή Διεθνών Κυβερνητικών και μη Κυβερνητικών Οργανισμών. Έμπειροι αλλοδαποί εκπαιδευτές από το ΝΑΤΟ, άλλα PTECs, το NRDC-GR, καθώς και από εθνικά ή Συμμαχικά Στρατηγεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα συνδράμουν στις προσπάθειες του εκπαιδευτικού οργανισμού.
Η θεωρητική εκπαίδευση των Σχολείων διεξάγεται σε κατάλληλες αίθουσες, που διαθέτουν όλα τα απαραίτητα οπτικοακουστικά μέσα και υλικά. Η πρακτική εκπαίδευση διεξάγεται στους υπαίθριους χώρους του Στρατοπέδου και στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα Αστικού Περιβάλλοντος (ΕΠΚΕΑΑΠ), το οποίο βρίσκεται στη περιοχή του χωριού Αργυρούπολης, 4 χλμ. ανατολικά του Κιλκίς.
Θεωρητική Εκπαίδευση στο Σχολείο Αξκών Δημοσίων Σχέσεων NATO
Το ΠΚΕΕΥΕ υποστηρίζει με εκπαιδευτές άλλα Κέντρα Εκπαίδευσης του εσωτερικού και του εξωτερικού, Πολυεθνικούς και Εθνικούς Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων και Στρατιωτικές Σχολές. Εκτός από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, το Κέντρο χρησιμεύει ως πλατφόρμα συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ των επαγγελματιών διατήρησης της ειρήνης και ασφάλειας.
Μέσω συνεδρίων, σεμιναρίων και εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές, να μοιραστούν διδάγματα και να δημιουργήσουν συνεργασίες που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Αυτό το συνεργατικό ήθος όχι μόνο ενισχύει τις ατομικές ικανότητες, αλλά επίσης καλλιεργεί μια αίσθηση συναδελφικότητας και αλληλεγγύης εντός της παγκόσμιας ειρηνευτικής κοινότητας και του περιβάλλοντος παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.
Με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και τα ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, το Κέντρο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση των ικανοτήτων του προσωπικού των επιχειρήσεων υποστήριξης της ειρήνης και παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στις αξιολογήσεις των εκπαιδευομένων.
Προκλήσεις και προοπτικές για την οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού και ασφαλούς κόσμου
Οι προκλήσεις του Κέντρου, συνίστανται στην συνεχή αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και
στην εναρμόνιση των προγραμμάτων εκπαίδευσης στις νέες απαιτήσεις, με σκοπό την ανταπόκριση στις απαιτήσεις και προκλήσεις του μέλλοντος καθώς και την επαύξηση της συνεργασίας με τα άλλα Κέντρα Εκπαιδεύσεως και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Στην παραπάνω κατεύθυνση, το ΠΚΕΕΥΕ έχει θέσει ως κύριους στόχους τη διατήρηση της πιστοποίησης NATO Quality Assurance Certificate (QA), μέσω της βελτίωσης προτύπων και διαδικασιών, και τη διατήρηση του ρόλου ως Discipline Leader στο Military Role in Integrated Border Management, επ’ ωφελεία του EU Military Training Group – EUMTG, εντός του πλαισίου των αναληφθεισών εθνικών υποχρεώσεων στην ΕΕ. Επιπλέον, την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ανάπτυξη νέων συνεργασιών, την εμβάθυνση της συνεργασίας του ΠΚΕΕΥΕ με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την επαύξηση της εξωστρέφειάς του.
Από ιδρύσεως του ΠΚΕΕΥΕ μέχρι και σήμερα έχουν εκπαιδευτεί σε Σχολεία περισσότεροι από 6.000 σπουδαστές, από 109 χώρες του κόσμου. Πέρα από τον άμεσο αντίκτυπό του, οι συνεισφορές του ΠΚΕΕΥΕ εκτείνονται πολύ μακριά από τα σύνορα της Ελλάδας. Μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης και των προσπαθειών οικοδόμησης ικανοτήτων, το Κέντρο προετοιμάζει προσωπικό από διαφορετικά υπόβαθρα να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα παγκοσμίως. Είτε σε ζώνες συγκρούσεων είτε σε περιβάλλοντα μετά τη σύγκρουση, οι δεξιότητες και οι γνώσεις που μεταδίδονται από το ΠΚΕΕΥΕ χρησιμεύουν ως καταλύτης για θετικές αλλαγές και μετασχηματισμούς.
Σε έναν κόσμο που συχνά στιγματίζεται από βία και διχόνοια, το Πολυεθνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης στέκεται ως φάρος ελπίδας και ανθεκτικότητας. Με την ακλόνητη δέσμευσή του στην αριστεία, την καινοτομία και τη συνεργασία, το Κέντρο συνεχίζει να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην προώθηση του σκοπού της διατήρησης της ειρήνης και του ανθρωπισμού. Καθώς περιηγούμαστε στην πολυπλοκότητα του 21ου αιώνα, Εκπαιδευτικά Κέντρα όπως το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υποστήριξης Επιχειρήσεων Ειρήνης χρησιμεύουν ως υπενθύμιση της διαρκούς δύναμης της συνεργασίας και της αλληλεγγύης στην οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού και ασφαλούς κόσμου.