Εμπορική και νομική προσέγγιση στις εγκαταστάσεις καμερών – μέρος ‘Β
Σε συνέχεια του α’ μέρους ο καταναλωτής και ο νόμιμος εγκαταστάτης για την τοποθέτηση καμερών, θα πρέπει να γνωρίζουν: α) την νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα – β) την νομοθεσία για τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης και γ)την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού.
Managing Director
ΝΙΚΟΛΑΟΥ SECURITY GROUP
www.vnikolaou.gr
Εξέλιξη νομοθεσίας
Ξεκινώντας ανάποδα από τη σελίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού (https://www.dpa.gr/) εύκολα θα βρουν την σχετική νομοθεσία και την εξέλιξη της:
Να αφιερώσουν χρόνο στην μελέτη της σελίδας dpa.gr πέρα από την νομοθεσία και στις Πράξεις της Αρχής που διακρίνονται σε Αποφάσεις, Γνωμοδοτήσεις, Οδηγίες, Κατευθυντήριες γραμμές, Συστάσεις και να δώσουν ειδικό βάρος στην θεματική ενότητα 15 Βιντεοεπιτήρηση. Καθώς και τα παρακάτω.
Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα
Ορισμός …κάθε πληροφορία που αφορά ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο («υποκείμενο των δεδομένων»)· το ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο είναι εκείνο του οποίου η ταυτότητα μπορεί να εξακριβωθεί, άμεσα ή έμμεσα, ιδίως μέσω αναφοράς σε αναγνωριστικό στοιχείο ταυτότητας, όπως όνομα, σε αριθμό ταυτότητας, σε δεδομένα θέσης, σε επιγραμμικό αναγνωριστικό ταυτότητας (διεύθυνση ΙΡ, e-mail, cookies, sensors, pixels) ή σε έναν ή περισσότερους παράγοντες που προσιδιάζουν στη σωματική, φυσιολογική, γενετική, ψυχολογική, οικονομική, πολιτιστική ή κοινωνική ταυτότητα του εν λόγω φυσικού προσώπου… Άρθρο 4 2016/679 (ΓΚΠΔ)
Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
Ορισμός: κάθε πράξη ή σειρά πράξεων που πραγματοποιείται με ή χωρίς τη χρήση αυτοματοποιημένων μέσων, σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ή σε σύνολα δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως η συλλογή, η καταχώριση, η οργάνωση, η διάρθρωση, η αποθήκευση, η προσαρμογή ή η μεταβολή, η ανάκτηση, η αναζήτηση πληροφοριών, η χρήση, η κοινολόγηση με διαβίβαση, η διάδοση ή κάθε άλλη μορφή διάθεσης, η συσχέτιση ή ο συνδυασμός, ο περιορισμός, η διαγραφή ή η καταστροφή… Άρθρο 4 2016/679 (ΓΚΠΔ).
Το υλικό από τα συστήματα βίντεο επιτήρησης αποτελούν προσωπικά δεδομένα;
Ότι, σύμφωνα με το άρθρο 2 στοιχ. α΄ του ν. 2472/1997 και τις αιτιολογικές σκέψεις 14-17 στο προοίμιο της Οδηγίας 95/46/ΕΚ, τα δεδομένα ήχου και εικόνας, εφόσον αναφέρονται σε πρόσωπα, συνιστούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα… ΟΔΗΓΙΑ 1/2011 εισαγωγή
Συστήματα βίντεο επιτήρησης
Ορισμός: Ως συστήματα βιντεοεπιτήρησης, στα οποία περιλαμβάνονται ιδίως τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, ορίζονται τα συστήματα που είναι μόνιμα εγκατεστημένα σε ένα χώρο, λειτουργούν συνεχώς ή σε τακτά χρονικά διαστήματα και έχουν τη δυνατότητα λήψης ή/και μετάδοσης σήματος εικόνας ή/και ήχου από τον χώρο αυτό προς έναν περιορισμένο αριθμό οθονών προβολής ή/και μηχανημάτων καταγραφής (πρβλ. και υπ’ αρ. 2/2010 Γνωμοδότηση της Αρχής, σκέψη 8). Η μετάδοση της εικόνας μπορεί να γίνεται με απευθείας σύνδεση της κάμερας στην οθόνη προβολής ή/και στο μηχάνημα καταγραφής ή μέσω εσωτερικού δικτύου ή μέσω διαδικτύου για περιορισμένο όμως αριθμό νομιμοποιούμενων προς τούτο αποδεκτών. ΟΔΗΓΙΑ 1/2011 Άρθρο 4
Τι δεν είναι συστήματα βίντεο επιτήρησης:
- λειτουργία συστημάτων τηλεδιάσκεψης
- βιντεοσκόπηση που γίνεται για παραγωγή τηλεοπτικού ή κινηματογραφικού υλικού
- καταγραφή σε οπτικοακουστικό υλικό μιας εκδήλωσης π.χ. συνέδριο, σεμινάριο, κοινωνική ή σχολική εκδήλωση
- λήψη εικόνας (ή και ήχου) με φωτογραφική μηχανή, συσκευή κινητού τηλεφώνου
- θυροτηλέφωνα-θυροτηλεοράσεις ΟΔΗΓΙΑ 1/2011 Άρθρο 3
Νόμιμη τοποθέτηση καμερών
Σύμφωνα με την ΟΔΗΓΙΑ 1/2011 η τοποθέτηση καμερών μπορεί να γινεί νόμιμα στα παρακάτω σημεία:
Βήματα συμμόρφωσής πριν και μετά την τοποθέτηση καμερών
Κάμερες στους χώρους εργασίας
Η επικεφαλίδα του άρθρου 7 της οδηγίας 1/2011 είναι «Απαγόρευση επιτήρησης στους χώρους εργασίας». Αντιγράφοντας … εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας έχειιδιαίτερη σημασία στις περιπτώσεις λειτουργίας συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε χώρους εργασίας. Το σύστημα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την επιτήρηση των εργαζομένων εντός των χώρων αυτών, εκτός από ειδικές εξαιρετικές περιπτώσεις όπου αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων ή την προστασία κρίσιμων χώρων εργασίας… ξεκινάει με για γενική απαγόρευση και μετά αρχίζει και δίνει εξαιρέσεις…
Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των σχέσεων απασχόλησης
Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω κλειστού κυκλώματος οπτικής καταγραφής εντός των χώρων εργασίας, είτε είναι δημοσίως προσβάσιμοι είτε μη, επιτρέπεται μόνο εάν είναι απαραίτητη για την προστασία προσώπων και αγαθών. Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω κλειστού κυκλώματος οπτικής καταγραφής δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν ως κριτήριο για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι ενημερώνονται εγγράφως, είτε σε γραπτή είτε σε ηλεκτρονική μορφή για την εγκατάσταση και λειτουργία κλειστού κυκλώματος οπτικής καταγραφής εντός των χώρων εργασίας. Ν.4624/2019 Άρθρο 27
Η μελέτη των παραπάνω θα δώσουν στον καταναλωτή και ο νόμιμο εγκαταστάτη τις βασικές αρχές που θα πρέπει να κινηθούν κατά την εγκατάσταση καμερών.
Σε επόμενα άρθρα θα αναλύσουμε την φιλοσοφία της οδηγίας 1/2011 της ΑΠΔΠΧ.