Drones για επιτήρηση και ασφάλεια
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φετινό πιο hot trend στις εφαρμογές ασφάλειας είναι τα drones, ή όπως μερικοί προτιμούν να τα αποκαλούν, UAS (Unmanned Aerial Systems).
Του Βαγγέλη Ξανθάκη
Χάρη στις προόδους στα ηλεκτρονικά, τις μπαταρίες και τις ασύρματες τεχνολογίες μετάδοσης, οι εφαρμογές των Drones επεκτείνονται συνεχώς και ο συνδυασμός μιας ιπτάμενης συσκευής και μιας κάμερας επιτήρησης, αποτελεί μία πρόκληση στην οποία η αγορά συστημάτων και υπηρεσιών ασφαλείας και επιτήρησης δεν μπορεί παρά να ανταποκριθεί.
Έτσι, συνδυάζοντας τις δυνατότητες αυτών των τεχνολογιών στα drones, αρκετές εφαρμογές μπορούν να βρουν έκφραση μέσα από διάφορες υλοποιήσεις. Ειδικές βιντεοκάμερες μπορούν να προσαρμοστούν για να καλύψουν τις ανάγκες ειδικών εφαρμογών ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων και ελέγχων εγκαταστάσεων, ή λειτουργιών αναζήτησης και διάσωσης προσώπων.
Επιθεωρήσεις υποδομών
Ως παράδειγμα, ας θεωρήσουμε την επιθεώρηση ασφαλείας μίας σιδηροδρομικής γέφυρας, ή άλλη εγκατάσταση σε δυσπρόσιτη, για τους ελεγκτές, περιοχή. Στο παρελθόν, ο μόνος τρόπος να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση στο κάτω μέρος της γέφυρας, ήταν να επιστρατευτούν ειδικές κατασκευές στήριξης του προσωπικού, είτε αναρριχητές που θα αναλάμβαναν το δύσκολο και επικίνδυνο έργο.
Τώρα, με ένα ή περισσότερα κατάλληλα εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η επιθεώρηση της γέφυρας μπορεί να διεξαχθεί γρήγορα, με ασφάλεια και ακρίβεια Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ανάλυσης με απόδοση σε χαμηλό φωτισμό ή με φωτισμό που παρέχει το ίδιο το σκάφος. Η σύνδεση βίντεο σε πραγματικό χρόνο επιτρέπει στο χειριστή να ελέγχει το drone αποτελεσματικά και με ασφάλεια.
Αναζήτηση υπόπτων
Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η αναζήτηση υπόπτων που έχουν διαφύγει μετά από ένα περιστατικό και αναζητούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ως τώρα η περιοχή έπρεπε να καλυφθεί από πολυάριθμο προσωπικό αναζήτησης, οι οποίοι φυσικά θα εκτίθεντο σε σημαντικό κίνδυνο.
Αντίθετα, ένα ή περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με θερμικές κάμερες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν τις ομάδες αναζήτησης φυσικές αξιωματικούς, ανιχνεύοντας την παρουσία και την κίνηση των φυγάδων.
Σε κάθε μία από αυτές τις εφαρμογές, η χρήση των drones προσφέρει ένα επιπλέον πλεονέκτημα της ταχύτητας και λειτουργική ευελιξία σε σχέση με τις υπάρχουσες λύσεις. Τα drones μπορούν να αναπτυχθoύν μέσα σε λίγα λεπτά – όχι σε ώρες ή ημέρες – παρέχοντας γρήγορα υποστήριξη στα κρίσιμα πρώτα στάδια. Αυτή η ικανότητα να μπει σε δράση γρήγορα μεταφράζεται σε λιγότερες διακοπές λειτουργίας και το κόστος στην περίπτωση των ελέγχων των υποδομών.
Παρόμοιας λογικής και υλοποίησης θα μπορούσαν να είναι οι επιχειρήσεις επιτήρησης συνόρων, είτε αυτές είναι έκτακτες, είτε στο πλαίσιο τακτικής περιπολίας. Ειδικά μάλιστα σε περιοχές που έχουν αρκετά κρυφά σημεία, τα οποία χρειάζονται πολύ στενή παρακολούθηση, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με τις ικανότητες αιώρησης που διαθέτει ένα drone.
Έρευνα και διάσωση
Κλειδί στην επιτυχημένη αποστολή έρευνας και διάσωσης, είναι η ταχεία αντίδραση, με πρώτο και κύριο παράγοντα τον εντοπισμό των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η εναέρια αναζήτηση με παραδοσιακά αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και ελικόπτερα είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μπορούν να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες αναζήτησης.
Με μέση αυτονομία πτήσης 25-30 λεπτά δίνει στο προσωπικό έρευνας και διάσωσης αρκετό χρόνο για να καλύψει με την κάμερά του μία επιφάνεια 3-4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, επιφάνεια που για να καλυφθεί από επίγειο προσωπικό θα μπορούσε να πάρει κάποιες ώρες.
Εκτός από τον εντοπισμό των θυμάτων, ένα drone θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για να ρίξει προμήθειες άμεσης ανάγκης σε ένα ή περισσότερα άτομα που έχουν παγιδευτεί σε απρόσιτη τοποθεσία.
Τα drones ως εφαρμογή ασφάλειας
Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει η κουβέντα για το εάν και σε πιο βαθμό θα μπορούσαν τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα να ενταχθούν στον μηχανισμό προστασίας οικιών, αλλά και μεγαλύτερων εγκαταστάσεων.
Η ιπτάμενη κάμερα, είναι ένα επιπλέον μέσο που δίνει άλλη οπτική σε αυτούς που έχουν αναλάβει την προστασία ενός φυλασσόμενου χώρου και οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες ασφαλείας θεωρούν ότι η χρήση τους θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην αγορά.
Στη σύλληψή του το concept είναι σχετικά απλό. Προβλέπει ότι το drone θα συνεργάζεται με το σύστημα ασφάλειας και αυτόνομα, σε περίπτωση παραβίασης της περιμέτρου, θα εκτελεί συγκεκριμένο σενάριο πτήσης. Λαμβάνοντας την πληροφορία από το εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού, θα απογειώνεται και θα εκτελεί την προκαθορισμένη διαδρομή προς το σημείο που δόθηκε το σήμα, θα βιντεοσκοπεί το σημείο ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδίδει ζωντανά την εικόνα. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά τα τεχνικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν είναι αρκετά και σημαντικά.
- Ο χώρος απογείωσης. Με το δεδομένο ότι πρόκειται για μία πτητική συσκευή, ιδανικά αυτή θα πρέπει να έχει οπτική επαφή με τους δορυφόρους GPS, ώστε να έχει «κλειδωμένο» το σήμα, ενώ η απογείωσή του να γίνει άμεσα μόλις δοθεί το σήμα της παραβίασης.
- Οι καιρικές συνθήκες. Το σύστημα θα πρέπει να απαγορεύει την απογείωση αν συντρέχουν καιρικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ασφαλή πορεία. Για παράδειγμα άνεμος άνω των 7 μποφόρ (>60 km/h) αντενδείκνυται για την πτήση των drones.
- Η διαδρομή πτήσης. Θα πρέπει να είναι έτσι προσαρμοσμένη ώστε να γίνεται σε σχετικά χαμηλό ύψος και η εικόνα όσων διαδραματίζονται στο έδαφος να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρή. Την ίδια στιγμή η διαδρομή θα πρέπει να είναι ασφαλής και στο σχεδιασμό της θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνιμα, αλλά και πιθανά άλλα εμπόδια ή κίνδυνοι.
- Η αυτονομία. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός (διαδρομή-απόσταση-υψόμετρο-ελιγμοί) θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το συνολικό χρόνο πτήσης, ο οποίος για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να υπολογίζεται στο 80% του ονομαστικού χρόνου που δίνουν οι προδιαγραφές.
- Η επαναφόρτιση. Από τη στιγμή που μιλάμε για μία αυτόνομη λειτουργία, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ανάγκη για επαναφόρτιση χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. Το σύστημα λοιπόν, οφείλει να είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να επαναφορτίζεται αυτόματα και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Σκοπός είναι να μπορεί να είναι έτοιμο να εκτελέσει και νέα αποστολή για την ίδια ή άλλη παραβίαση.
Αυτά τα τεχνικά ζητήματα βρίσκονται όλα σε πορεία επίλυσης και πολύ σύντομα θα δούμε εμπορικές εφαρμογές σε λειτουργία, ενώ οι επαγγελματίες της ασφάλειας θα έχουν στη διάθεσή τους μια τελείως νέα οπτική, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους πελάτες τους.
Τα επιχειρηματικά μοντέλα εκμετάλλευσης αυτής της τεχνολογίας είναι πολλά και δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην κατασκευή, εγκατάσταση και ρύθμιση του hardware, αλλά τείνουν περισσότερο προς την παροχή υπηρεσιών και την ενίσχυση του δεσμού πελάτη – εταιρίας ασφαλείας. Επίσης ανοίγουν το πεδίο και για νέες εφαρμογές οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες ομάδων χρηστών.
Οι επερχόμενες εξελίξεις
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της ADT, το προφίλ της οικιακής ασφάλειας αλλάζει με ταχύτητα. Η έρευνα προβλέπει ότι οι αισθητήρες, οι κρυφές κάμερες και οι εναέριες περιπολίες με drones σύντομα θα είναι κοινός τόπος γύρω από τις κατοικίες και τους δρόμους, ενώ με την ένταξη videoanalytics και λογισμικού αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσε να σταματήσει περιστατικά πριν ακόμα αυτά συμβούν.
Ειδικά για την ενσωμάτωση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου, η μελέτη επισημαίνει ότι θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο για τα συστήματα ασφαλείας του αύριο. Σταθερές οι ιπτάμενες φωτογραφικές μηχανές θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να αναγνωρίζουν αν το άτομο που προσεγγίζει είναι ταυτοποιημένο και έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στο χώρο, ή αν απαιτείται η έγκριση του ιδιοκτήτη ο οποίος θα λάβει ειδοποίηση και εικόνα στο κινητό του.
Επίσης γίνεται λόγος για αυτόματα συστήματα προστασίας σε επίπεδο γειτονιάς. Όπου μία σειρά έξυπνων συστημάτων συναγερμού νέας γενιάς θα μπορούσε να εγκατασταθεί στα σπίτια, ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας στοιχεία που λαμβάνουν από αισθητήρες κίνησης, ήχου και ιπτάμενης επιτήρησης. Τα στοιχεία συλλέγονται και αναλύονται σε πραγματικό χρόνο εξάγοντας αποτελέσματα που θα οδηγούν σε αποφάσεις σχετικά με το αν εντοπίζονται ύποπτες κινήσεις στην επιτηρούμενη περίμετρο.
Πέρα από τη λειτουργία επιτήρησης των drones, υπάρχουν και πιο τολμηρές σκέψεις σε επίπεδο παρέμβασης ενός UAV σε περιστατικό σε εξέλιξη.
Θα μπορούσε για παράδειγμα το UAV να εκπέμπει ισχυρούς κατευθυντικούς ήχους χαμηλής συχνότητας, ισχυρό stobe φωτισμό και γενικά αποτρεπτικά ηχητικά μηνύματα που θα οδηγήσουν ένα εισβολέα στην απόφαση να εγκαταλείψει την είσοδο στον προστατευόμενο χώρο.
Θα μπορούσε επίσης να είναι εφοδιασμένα με συστήματα εκτόξευσης χημικών δεικτών, η χρώματος πάνω στους επίδοξους εισβολείς, ή ακόμα και τα οχήματα που χρησιμοποιούν, ώστε το έργο του εντοπισμού τους από της αρχές να γίνεται απλούστερο.
Αυτός είναι και ο λόγος που η μελέτη προβλέπει ότι μέχρι το 2025 τα περισσότερα σπίτια θα έχουν drones ασφαλείας που θα τοποθετούνται σε στέγες, ή ταράτσες, ενώ εκτιμά ότι παρόμοια θα είναι και η υιοθέτηση αντίστοιχων συσκευών από τις επιχειρήσεις.
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη τολμηρά projects που έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη λύσεων προστασίας / επιτήρησης στο εσωτερικό του σπιτιού με χρήση drones. Αν και η προσέγγιση αυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ίσως ακόμη πιο ελκυστική για τους ιδιοκτήτες, είναι ακόμα μακριά από μια πραγματικά λειτουργική υλοποίηση. Ουσιαστικά σε χρήση σε εσωτερικό χώρο, ένα drone είναι ευάλωτο. Ο πρώτος λόγος είναι ότι χάνεται η δυνατότητα κίνησης και πλοήγησης με ακρίβεια καθόσον τα εμπόδια σε εσωτερικό χώρο είναι πολλά, ενώ το υψόμετρο εξαιρετικά περιορισμένο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο εισβολέας μπορεί σχετικά εύκολα να το θέσει εκτός μάχης, αφού δεν θα μπορεί να διατηρήσει ύψος ασφαλείας.
Σε κάθε περίπτωση, μελέτες σχέδια και υλοποιήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και τα μηνύματα για την υιοθέτηση παρόμοιων λύσεων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, τόσο από τους ιδιοκτήτες, όσο και από τις εταιρίες ασφαλείας. Όλοι επιζητούν, όχι μόνο μία ακόμα καλύτερη οπτική του χώρου που έχουν στην ευθύνη τους, αλλά ελπίσουν βάσιμα ότι τα drones θα μπορούν να δώσουν λύσεις σε επίπεδο παρέμβασης και αποτροπής, την κρίσιμη ώρα που ένα περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη.