Δράσεις, Συνεργασίες, Τεχνολογίες!
Επιχειρώντας να συνοψίσουμε τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το φετινό συνέδριο Security Project – για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σε αυτό το τεύχος – θα λέγαμε ότι το τρίπτυχο του υπότιτλου Δράσεις, Συνεργασίες, Τεχνολογίες που συνδέονταν με το βασικό τίτλο "Ασφαλείς Πόλεις", είχε την τιμητική του. Είναι γεγονός, ότι οι περισσότερες ομιλίες και παρουσιάσεις, αλλά και οι συζητήσεις που διεξήχθησαν στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, αφορούσαν άμεσα ή έμμεσα το συγκεκριμένο τρίπτυχο. Σήμερα, όλοι συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τα θέματα ασφάλειας στο αστικό περιβάλλον και όχι μόνο, προϋποθέτουν τη συνύπαρξη των τριών αυτών εννοιών ως πυλώνες για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής προληπτικής ασφάλειας και αποτροπής εγκληματικών δράσεων.
Για την καταπολέμηση της λεγόμενης "μικρής εγκληματικότητα", μέχρι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και τη διαχείριση των θεμάτων ασφάλειας που προκύπτουν από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι απαιτούνται να αναληφθούν στοχευμένες και οργανωμένες δράσεις με συγκεκριμένο προσανατολισμό. Από την επαναφορά του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης και τη δράση των πεζών περιπολιών, για τις οποίες μας ενημέρωσαν οι θεσμικοί παράγοντες, μέχρι την ανάγκη μιας σύγχρονης αναδιάρθρωσης της δομής της δημόσιας δύναμης ασφάλειας, όπως την περιέγραψαν ειδικοί, είναι εμφανές ότι προκύπτει η απαίτηση για αλλαγές στο τρόπο σκέψης και προσαρμογή στις νέες συνθήκες.
Ιδιαίτερη έμφαση από πάρα πολλούς ομιλητές δόθηκε στο θέμα των συνεργασιών. Οι συνεργασίες που περιλαμβάνουν το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο τομέα της ασφάλειας, είναι πλέον μια ανάγκη που προκύπτει από την πραγματικότητα αλλά και τη διεθνή πρακτική σε τέτοια ζητήματα, συμφώνησαν οι περισσότεροι ομιλητές από όπου και αν προέρχονταν. Συνεργασίες αυτού του επιπέδου σε πολλά έργα ασφάλειας, μπορούν να επιφέρουν – όπως έχει αποδειχτεί – σημαντικά πλεονεκτήματα, τόσο στην εξοικονόμηση πόρων όσο και στην ενίσχυση των συνθηκών φύλαξης εγκαταστάσεων. Αρκεί όμως, να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, με βασικότερη όλων την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα.
Φυσικά από τις ομιλίες και τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο 4o Security Project, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στις τεχνολογικές εξελίξεις και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας που αποτελούν έναν από τους βασικότερους τομείς της ασφάλειας. Με ενδιαφέρον μάθαμε για τα τεχνολογικά project μου συμμετέχει το ΚΕ.ΜΕ.Α σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες αλλά και επιστημονικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κυρίαρχη θέση στις περισσότερες αναφορές γύρω από την τεχνολογία, είχε η τάση ενοποίησης των συστημάτων ασφάλειας, μιας και πάρα πολλοί ομιλητές παρουσίασαν τεχνικές λύσεις που μετουσιώνουν σε πράξη τη κεντρική διαχείριση των διάφορων εφαρμογών επιτήρησης, συναγερμού, ελέγχουν πρόσβασης αλλά και άλλων κτιριακών αυτοματισμών. Επίσης στο συνέδριο είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τη τάση του Internet of Things αλλά και την εξέλιξη των drones, εστιάζοντας στο πως μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορα έργα ασφάλειας. Για τα θέματα αυτά μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα και σε σχετικά άρθρα σε αυτό το τεύχος. Βάζοντας πλώρη ήδη για το Security Project του 2017 θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για τη συμμετοχή και τη στήριξη και στη φετινή διοργάνωση του Security Project.
Βλάσης Αμανατίδης