Δικτυακή Μονάδα Συναγερμού
Τα πλεονεκτήματα από την χρήση της ΙP τεχνολογίας στα συστήματα συναγερμού είναι πολλά, που χωρίς να είναι απαλλαγμένη από όλα τα προβλήματα, ανοίγει νέους ορίζοντες για μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερες εφαρμογές.
Γιάννης Διαμαντώνης
General Manager – Diamantonis S.A
www.diamantonis.gr
Η ενίσχυση της αξιοπιστίας των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας και ειδικότερα των συστημάτων συναγερμού, έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να κερδίζουν συνεχώς την εμπιστοσύνη από ιδιώτες και επαγγελματίες, που επιθυμούν να προστατεύσουν το χώρο τους. Η συνεχής έρευνα στις τεχνολογίες που υιοθετούν τα συστήματα συναγερμού έχουν επιτρέψει την διεύρυνση των εφαρμογών τους και την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας τους. Σε αυτά τα πλαίσια, ήτα πολύ λογικό η αναπτυσσόμενη τεχνολογία των δικτύων και του διαδικτύου να εφαρμοστεί και στα συστήματα συναγερμού, αναβαθμίζοντας τα ακόμα περισσότερο.
Με τον πρόσφατο όρο, δικτυακή (ή IP) μονάδα συναγερμού, χαρακτηρίζουμε πλέον την κεντρική μονάδα ενός συστήματος συναγερμού, που έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί σε δίκτυο υπολογιστών και να λειτουργεί σαν μέρος αυτού. Στην ίδια μονάδα, μπορούμε να συνδέουμε τα διάφορα αισθητήρια (μαγνητικές επαφές, ανιχνευτές κλπ), καθώς και οπτικοηχητικές συσκευές (σειρήνες, λαμπτήρες κλπ). Φυσικά, όταν υπάρξει ανάγκη μπορεί να λειτουργεί και ανεξάρτητα, αφού συμπληρώνει τις βασικές απαιτήσεις που χρειάζεται κάποιο σύστημα συναγερμού. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την τεχνολογία των διευθυνσιοδοτούμενων (addressable) συστημάτων συναγερμού και πυρανίχνευσης, που χρησιμοποιείται κυρίως στις κεντρικές μονάδες για ανάλυση πληροφοριών από τα περιφερειακά τους, με αυτό που καλούμε δικτυακή μονάδα συναγερμού (IP).
Με τη χρήση της τεχνολογίας των δικτύων και του πρωτοκόλλου IP, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με την κεντρική μονάδα ενός συστήματος συναγερμού χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (ή ένα παρόμοιο υπολογιστικό σύστημα), που βρίσκεται συνδεδεμένο στο ίδιο δίκτυο τοπικά ενσύρματα (LAN) ή ασύρματα (Wi-Fi). Επικοινωνούμε επίσης με την κεντρική μονάδα, εάν αυτή είναι σε κάποιο δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN) ή εάν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο (internet).
Το ένα σκέλος της επικοινωνίας με την κεντρική μονάδα, αφορά τις λειτουργίες που έχουμε παράλληλα με τα φυσικά πληκτρολόγια, όπως έλεγχο κατάστασης του συστήματος, προγραμματισμό και επίβλεψη. Για παράδειγμα μπορούμε να οπλίσουμε τον συναγερμό από ένα tablet που θα το έχουμε πάντα δίπλα μας, να αφοπλίσουμε από κάποιο φυσικό πληκτρολόγιο, να ορίσουμε τις παραμέτρους λειτουργίας μέσα από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σε περίπτωση που έχουμε σύνδεση internet ή κάποια άλλη σύνδεση δικτύου ευρείας περιοχής (WAN), μπορούμε να πετύχουμε τα ίδια, αν και θα βρισκόμαστε σε απομακρυσμένη θέση. Επιπρόσθετα, μπορούμε να εκτελέσουμε και τηλεχειρισμούς για κάποιους αυτοματισμούς συνδεδεμένους στη κεντρική μονάδα.
Το δεύτερο σκέλος της επικοινωνίας με την κεντρική μονάδα, αφορά την επικοινωνία αυτής με κάποιο κέντρο λήψης και διαχείρισης σημάτων ή με κάποιο security room κάποιας μεγάλης εταιρίας ή ενός συγκροτήματος κτιρίων. Αυτή η επικοινωνία είναι εξόχως σημαντική για τα συστήματα ασφαλείας και η τεχνολογία των δικτύων μας παρέχει την καλύτερη λύση που είχαμε μέχρι τώρα. Η μετάδοση της πληροφορίας σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα γίνεται ταχύτατα, μειώνοντας σημαντικά τον πολύτιμο χρόνο κλήσης και μετάδοσης. Η ενσωμάτωση δύο πυλών (gateways) διασύνδεσης σε δίκτυα, παρέχει την δυνατότητα αποστολής και λήψης πληροφορίας μέσα από αυτά. Η πληροφορία (π.χ alarm) αποστέλλεται με πρωτόκολλα TCP/IP, μέσα από μια σύνδεση δικτύου, στον server του κεντρικού σταθμού, ο οποίος την επεξεργάζεται και απαντά με επιβεβαίωση λήψης στην κεντρική μονάδα. Εάν η πληροφορία για κάποιο λόγο δεν φθάσει στον κεντρικό σταθμό, η μονάδα επιχειρεί να την στείλει ξανά με τον ίδιο τρόπο ή από άλλη όδευση ανάλογα με τις διαθέσιμες διασυνδέσεις, τις προτεραιότητες και τις τεχνικές.
Για παράδειγμα, αναφέρω ότι μπορεί κάποιο σύστημα συναγερμού να επικοινωνεί με σταθερή τηλεφωνία μέσα από τα κυκλώματα τηλεφωνίας του OTE, με ενσύρματο internet μέσα από τα κυκλώματα διαδικτύου της Forthnet ή Hol και μέσα από gprs από τα κυκλώματα της Vodafone ή Cosmote. Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει με επιλογή προτεραιότητας ή ταυτόχρονα, ανάλογα τις χρεώσεις, την επιθυμητή ασφάλεια η την διαθεσιμότητα δικτύων. Φυσικά τα σήματα στέλνονται από την μονάδα πάντα σε μία ή δύο απομακρυσμένες πύλες που είναι ή θα είναι διαθέσιμες από τα κέντρα λήψης σημάτων.
Το πολύτιμο σήμα ελέγχου, που είναι γνωστό σαν test, μπορεί να στέλνεται πλέον κάθε λίγα λεπτά. Είναι διαθέσιμο με δύο κωδικούς contact ID και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικές λογικές. Εάν αξιοποιηθεί σωστά από όλους τους εμπλεκόμενους, μπορεί να ανεβάσει την ασφάλεια του απομακρυσμένου χώρου σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η μονάδα συναγερμού αναλαμβάνει πλέον και ρόλο ελέγχου και αποκατάστασης του τοπικού δικτύου, με δυνατότητα να κάνει σκληρή επανεκκίνηση (Hard reset) του ενός ή και των δύο δρομολογητών (routers) εάν κάτι δεν πάει καλά στην επικοινωνία, καλύπτοντας ένα πεδίο που σπανίζουν συσκευές οι οποίες μπορούν να κάνουν αυτή την λειτουργία, αναγκάζοντας συνήθως τους τεχνικούς να καταφεύγουν σε έμμεσους τρόπους με χρονοδιακόπτες (αναγκαστικό reset κάθε ορισμένες ώρες) ή χειροκίνητα.
Ο τρόπος επικοινωνίας με την κεντρική μονάδα γίνεται με την τεχνολογία XML. Για τον προγραμματισμό ή τις διάφορες λειτουργίες χρησιμοποιούμε κάποιο browser (explorer, chrome, Mozilla, safari).
Η εταιρία micron παράγει πλέον και συνεχίζει την ανάπτυξη της κεντρικής μονάδας meridian, που είναι βασισμένη σε ένα ισχυρό μικροεπεξεργαστή της microchip και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας δικτυακής μονάδας.