Δικαίωμα οπλοφορίας στις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας
Καταρχήν εκφράζω τα θερμά συγχαρητήριά μου για το έγκριτο και εξαιρετικής ύλης περιοδικό σας, μοναδικό για το χώρο του κλάδου παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στην Ελλάδα και στο οποίο καθώς διαπιστώνω αρθρογραφούν αξιόλογοι και εκλεκτοί συνεργάτες, αναγνωρισμένοι στο χώρο του SECURITY, τόσο τοπικά όσο και διεθνώς.
Ο λόγος που σας γράφω τη συγκεκριμένη επιστολή, αφορά κάποιες παρατηρήσεις μου σχετικά με το άρθρο του αξιότιμου κου Γιώργου Διάκου, το οποίο διάβασα στο τεύχος υπ’ αριθμ. 25 (σελ.32-34), σχετικά με την απάντησή του στην ερώτηση εάν ο υπάλληλος ασφαλείας έχει το δικαίωμα να οπλοφορεί, όπου αναφέρεται από τον κο Διάκο ότι : «Στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο δεν δίνει το δικαίωμα οπλοφορίας στις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον». Με όλο το σεβασμό που έχω στον καθ’ όλα αγαπητό κο Διάκο, για τις γενικότερες γνώσεις που έχει σχετικά με την ασφάλεια, οφείλω να διευκρινίσω τόσο εκ της ιδιότητάς μου στον κλάδο, όσο και προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών, ότι η δήλωση αυτή είναι ανακριβής.
Αρχικώς για τον κλάδο μας ίσχυαν οι διατάξεις του Ν.2168/93 (άρθρο 10 παρ.3.β.): «Έλληνες πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να οπλοφορούν, μετά από άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους, στις εξής περιπτώσεις: α. για ατομική τους ασφάλεια, μετά από γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα πλημμελειοδικών, εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι. β. Για την προστασία προσώπων, την ασφάλεια δημοσίων καταστημάτων, τραπεζών, μουσείων, μεταφοράς χρημάτων ή αξιών, οικημάτων που έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ή προοριζόμενων για εξυπηρέτηση της εθνικής άμυνας ή άλλων μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων. Στις περιπτώσεις αυτές, η άδεια κατοχής χορηγείται στο όνομα εκείνων στους οποίους ανατίθεται η ασφάλεια των προσώπων, των εγκαταστάσεων, οικημάτων, πολυτίμων αντικειμένων, αξιών και χρηματαποστολών. Στην άδεια οπλοφορίας αναγράφονται οι προϋποθέσεις, με τις οποίες μπορεί ο κάτοχός της να φέρει τα όπλα που διαλαμβάνονται σ’ αυτή».
Η Πολιτεία επιχείρησε να περιορίσει το ανωτέρω πλαίσιο για τον κλάδο μας, με το νόμο 2518/1997, όπου στο άρθρο 5.2. αναφέρεται ό,τι: «Κατ’ εξαίρεση, δύναται να χορηγείται άδεια οπλοφορίας με περίστροφο ή πιστόλι σε προσωπικό ασφαλείας των προαναφερόμενων επιχειρήσεων, στους οποίους έχει ανατεθεί η φύλαξη διαφόρων δημόσιων καταστημάτων, τραπεζών, μουσείων, οικημάτων που έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ή άλλων μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων, με την προϋπόθεση ότι το προσωπικό αυτό θα φέρει όπλο νομίμως κατεχόμενο από τους φορείς στους οποίους παρέχεται η φύλαξη και μόνο κατά το χρόνο άσκησης των καθηκόντων τους», δηλαδή πάλι επιτρέπεται το δικαίωμα οπλοφορίας για την ενάσκηση των καθηκόντων μας, αλλά έμμεσα περιορίζεται, εφόσον η οπλοκατοχή ανήκει στους φορείς (πελάτες). Εξάλλου, εδώ και πολλά έτη, συνάδελφοί μας ασκούν ένοπλοι το επάγγελμα σε θέσεις εργασίας, όπως της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, έχοντας βεβαίως περάσει την ανάλογη εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ. και αντίστοιχο φορέα της Διπλωματικής Αποστολής των Η.Π.Α. στην Ελλάδα (όπως εξάλλου και ο γράφων).
Κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του Ν.2518/1997, κατόπιν παρεμβάσεών μας προς την πολιτεία σχετικά με την ανάγκη αναδιοργάνωσης του πλαισίου αυτοάμυνας και προστασίας μας, δεδομένης της αύξησης της εγκληματικότητας και των δεικτών απειλής μας, με το Ν.3707/2008, το σχετικό άρθρο 5 αναθεωρήθηκε ως εξής: «. 2. Εφόσον συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας, επιτρέπεται να χορηγείται άδεια οπλοφορίας με περίστροφο ή πιστόλι, σύμφωνα με τη διαδικασία της πα¬ραγράφου 6 του παρόντος:
- στο προσωπικό ασφαλείας των ιδιωτικών επιχειρή¬σεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, στο οποίο έχει ανατεθεί η φύλαξη δημόσιων καταστημάτων, τραπε¬ζών, μουσείων, οικημάτων που έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ή άλλων μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας εγκαταστάσεων, με την προϋπόθεση ότι το προσωπικό αυτό φέρει όπλο νομίμως κατεχόμενο από τους φορείς, στους οποίους παρέχεται η φύλαξη,
- στο προσωπικό των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, στο οποίο ανα¬τίθεται η μεταφορά χρημάτων, αξιών και λοιπών αντικειμένων σύμφωνα με την περίπτωση γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1. Στις περιπτώσεις αυ¬τές το προσωπικό φέρει όπλο νομίμως κατεχόμενο αποκλειστικά και μόνο από το νόμιμο εκπρόσω¬πο της ιδιωτικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας».
Δηλαδή, κατόπιν προϋποθέσεων που αναφέρονται στις υπόλοιπες παραγράφους (3,4,5,6,7 και 8) του αυτού άρθρου, αποδίδεται για πρώτη φορά, ειδικότερα για τους συναδέλφους που ασκούν υπηρεσία στη μεταφορά χρημάτων, αξιών και πολύτιμων αντικειμένων, η δυνατότητα οπλοκατοχής στους ίδιους τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, ενώ εξακολουθεί η οπλοκατοχή να παραμένει στους φορείς στους οποίους παρέχεται η φύλαξη για το λοιπό προσωπικό.
Επιπλέον, σχετικά με την αναφορά του κου Διάκου στην εκπαίδευση του προσωπικού μας, σας ενημερώνω ότι με το Ν.3707/2008, (ΦΕΚ 209 A’/8.10.2008) στο άρθρο 3.παρ.4. οι άδειες εργασίας του προσωπικού ασφαλείας θα χορηγούνται εφόσον το προσωπικό προσκομίζει συγκεκριμένο τίτλο επαγγελματικής κατάρτισης για την ειδικότητα που θέλει να εξασκήσει. Δηλαδή γίνεται άμεσα δεκτό το πάγιο αίτημά μας επί σειρά ετών για άμεση σύνδεση της άδειας εργασίας, με την πιστοποιημένη εκπαίδευση. Αναμένεται ο καθορισμός του τίτλου επαγγελματικής κατάρτισης κάθε κατηγορίας με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων και ήδη δια των οργάνων και εκπροσώπων μας έχουμε ασκήσει παρεμβάσεις για την επιτάχυνση διαδικασιών έγκρισης της κρίσιμης Κ.Υ.Α.
Εξάλλου, ήδη με το άρθρο 4 παρ.δ. από το Ν.2518/1997 επιβάλλονταν στις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό ασφαλείας «να εκπαιδεύουν το απασχολούμενο προσωπικό ασφαλείας, ανάλογα με τα καθήκοντα που του ανα¬τίθενται».
Με εκτίμηση, στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση,
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΘΗΣ (S.S.M.) (CCO).
Εκπαιδευτής (Α.Μ. Ο.Α.Ε.Δ. – Λ.Α.Ε.Κ.)
Γενικός Γραμματέας Σωματείου Υπαλλήλων Ομίλου G4S
Αντιπρόεδρος Α.Κ.Σ.Π.Ι.Α. / Αντιπρόσωπος στην ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε.