Διαχείριση Ασφάλειας στα Data Centers
Τα Data Centers αποτελούν σήμερα ένα κρίσιμο πεδίο εφαρμογών σύγχρονων τεχνολογιών που καλούνται να δώσουν αξιόπιστες λύσεις σε μια σειρά από προκλήσεις, μια από τις οποίες είναι σίγουρα η ασφάλεια.
Του Χρήστου Γκέκα
Co-founder – Chief Technology Officer, IFSAS
www.ifsas.com
Η εποχή της ψηφιοποίησης της καθημερινότητας μας έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια τώρα. Πλέον, ζούμε στην εποχή της οργάνωσης της ψηφιακής πληροφορίας και της ενοποίησης της στις καθημερινές μας αποφάσεις, μέσω εφαρμογών που διαμορφώνουν τη ζωή μας. Εκατομμύρια εφαρμογές, θα λέγαμε ότι επιδρούν στην καθημερινότητα μας, κάνοντας την «ευκολότερη».
Η αλλαγή του τρόπου ζωής μας, επιτάσσει όλο και περισσότερες τεχνολογικές υποδομές, με μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και περισσότερο χώρο αποθήκευσης και μάλιστα με βιώσιμο αλλά και οικονομικό τρόπο. Με αυτό τον τρόπο, ο κόσμος μας γεμίζει Data Centers με σκοπό να καλύψουν το τεχνολογικό κενό που προκύπτει από την ολοένα αυξανόμενη χρήση εφαρμογών.
Προκλήσεις Ασφάλειας
Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ένα data center;
- Υψηλή λειτουργική συνέχεια επιπέδου 99,999%
- Απαίτηση για υψηλή ασφάλεια, σταθερότητα και αξιοπιστία των εγκαταστάσεων και υποδομών
- Διαχείριση και παρακολούθηση των επισκεπτών και του προσωπικού σε πραγματικό χρόνο
- Αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγουν τα συστήματα ασφαλείας, για την πρόβλεψη και πρόληψη γεγονότων ασφαλείας
- Παρακολούθηση και διαχείριση των υποχρεώσεων συμμόρφωσης και των διαδικασιών λειτουργίας, με στόχο τη μείωση των κινδύνων
- Ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρέμβασης στην καθημερινή λειτουργία.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας γίνονται πρωταγωνιστές της διαχείρισης επιλύοντας σημαντικές δυσκολίες όπως:
- Περιμετρική ασφάλεια των εγκαταστάσεων, στη λογική της ασφάλειας σε επίπεδα.
- Καθολική διαχείριση της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέσω συστήματος ελέγχου πρόσβασης για εργαζομένους, συνεργάτες επισκέπτες και κάθε άλλη κατηγορία ανθρώπων που εισέρχονται στην εγκατάσταση.
- Έξυπνη διαχείριση προκλήσεων παρουσίας, που ενοποιούν κάθε ξένο προς την εγκατάσταση στο σύστημα πρόσβασης, δημιουργώντας ταυτόχρονα και τη λίστα για το έξυπνο σύστημα καταμέτρησης απόντων σε περίπτωση έκτακτης εκκένωσης
- Πυρασφάλεια που θα προφυλάξει ανθρώπους και υποδομές, αλλά και θα διασφαλίσει την ελάχιστη δυνατή καταστροφή σε περίπτωση πυρκαγιάς.
- Συστήματα εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη για πρόβλεψη και αποτροπή συμβάντων.
- Ενοποιημένη πλατφόρμα διαχείρισης και παρακολούθησης όλων των συστημάτων στο κέντρο ελέγχου
- Και όλα αυτά σύννομα με την εκάστοτε τοπική νομοθεσία, περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αλλά και προστατευμένα από κυβερνοεπιθέσεις.
Η συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας
Η τεχνολογία ως σύμμαχος και υποστηρικτής της αποτελεσματικότητας μπορεί να προσφέρει, μια ενοποιημένη πλατφόρμα για όλα τα συστήματα Life Safety & Security, απεριόριστες αλληλεπιδράσεις μεταξύ όλων των ενοποιημένων συστημάτων, έγκαιρη και επιβεβαιωμένη προειδοποίηση για κινδύνους, με δυνατότητα ενεργειών διαχείρισης τους, αυτόματη και κατ’ απαίτηση έκδοση αναφορών, ευελιξία στην υλοποίηση του συστήματος ως προς τις υποδομές που θα τοποθετηθεί (τοπικά, στο cloud ή και υβριδικά), ελαχιστοποίηση του χρόνου εκπαίδευσης των χρηστών μέσω προσαρμόσιμου περιβάλλοντος εργασίας, παρακολούθηση και διαχείριση των διαδικασιών και την πολιτικής ασφαλείας.
Η τεχνολογία, ως σύμμαχος της συμμόρφωσης και της ποιότητας, μπορεί να προσφέρει ενημέρωση στους ξένους προς την εγκατάσταση για τις διαδικασίες ασφαλείας πριν εισέλθουν στην εγκατάσταση, αναγνώριση/αδειοδότηση και διαχείριση της πρόσβασης όλων στο χώρο, διαχείριση των ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών με σενάρια σύμφωνα με τις απαιτήσεις του GDPR, καταγραφή όλων των ενεργειών στα πλαίσια εσωτερικού ελέγχου, αλλά και διασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
Τέλος η τεχνολογία, συμβάλει ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση του κόστους λειτουργίας ενός Datacenter, παρέχοντας πληροφορίες που επιτρέπουν έξυπνες και αποδοτικές αποφάσεις, βοηθούν στη διαχείριση του κόστους λειτουργίας, προταιρεοποιούν τις επιμέρους ειδοποιήσεις των συστημάτων, ενοποιούν όλα τα συστήματα σε μία πλατφόρμα αλλά και όλες τις εγκαταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η προσέγγιση ενοποιημένης λειτουργίας που αναπτύσσει η IFSAS
Η IFSAS, σχεδιάζοντας τα συστήματα ασφαλείας στο μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων της χώρα μας, το Athens-3, που αναπτύχθηκε στο Athens Data Center στο Κορωπί για την Digital Realty, υλοποίησε σειρά ενοποιημένων λειτουργιών που αποτελούν μοναδικό σχεδιασμό για τα Ελληνικά δεδομένα.
Ειδικότερα:
- Προεγγραφή επισκεπτών πριν την άφιξη τους στις εγκαταστάσεις – Με αναφορές σε πραγματικό χρόνο για το σύνολο της εγκατάστασης
- Παρακολούθηση μη-πιστοποιημένου ατόμου σε μη επιτρεπόμενες περιοχές
- Περιμετρική ασφάλεια που υποστηρίζεται από αυτόνομα drones, όταν την ενεργοποιούν γεγονότα ή συναγερμοί άλλων συστημάτων
- Απελευθέρωσή συγκεκριμένων θυρών από το σύστημα πρόσβασης, όταν επιβεβαιωθεί ο συναγερμός πυρανίχνευσης
- Κανόνας παρουσίας 2 ατόμων, για τη διαχείριση συγκεκριμένων λειτουργιών του συστήματος πρόσβασης, αλλά και για την παρουσία σε ειδικούς χώρους ή για την αποφυγή μια περιοχής υπερβαίνει τα όρια πληρότητας, οπότε και αποτρέπεται η είσοδος.
- Διαφορετικό σενάριο λειτουργιών ασφάλειας σε διαφορετικό προκαθορισμένο επίπεδο απειλής
Σε ένα κόσμο που αλλάζει καθημερινά και η έννοια της ασφάλειας γίνεται και αυτή ψηφιακή, οι εταιρείες και οι άνθρωποι που επιχειρούν στο χώρο αυτό οφείλουν να είναι πρωτοπόροι. Στην IFSAS, προσπαθούμε καθημερινά για αυτό!