Commissioning Έργων Ασφάλειας: Πυλώνας διασφάλισης ποιότητας
Η ανάγκη για τη βέλτιστη δυνατή διασφάλιση της ποιότητας ενός έργου που βασίζεται σε συστήματα ασφαλείας μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση του commissioning, ενός όρου που δοκιμάζεται παγκοσμίως με επιτυχία σε άλλους τομείς τεχνικών και κατασκευαστικών έργων.
Τo commissioning ή "λειτουργική παραλαβή" – όπως αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα – αποτελεί ίσως ένα από τα ενδιαφέροντα ζητήματα των δύο τελευταίων δεκαετιών στο διεθνή κατασκευαστικό κλάδο και ειδικότερα στον τομέα διαχείρισης τεχνικών έργων. Αυτό συμβαίνει διότι αποτελεί ουσιαστικά μια πρόταση διαχείρισης ενός κατασκευαστικού έργου, από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας του έργου ως και το στάδιο της λειτουργίας του. Εντούτοις, αν και οι αναφορές στη λειτουργική παραλαβή πολλαπλασιάζονται με αυξανόμενους ρυθμούς, αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο ερωτηματικό για την πλειοψηφία των μηχανικών και τεχνικών που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο. Ειδικά δε στην Ελλάδα, ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου δηλώνουν άγνοια είτε καθολική είτε μερική, καθώς συγχέουν το building commissioning με διαδικασίες που μπορεί να αποτελούν ένα επιμέρους τμήμα του και να αγνοούν την πραγματική διάσταση του building commissioning.
Τα συστήματα ασφαλείας αποτελούν πλέον ένα βασικό τμήμα των εγκαταστάσεων ενός κτιρίου, ενώ συχνά αλληλοεπιδρούν με τα άλλα υποσυστήματα, όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρομηχανολογικά ή μηχανογραφικά συστήματα. Ο ρόλος του commissioning λοιπόν είναι σημαντικός στη μελέτη και εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας είτε τα εξετάσουμε αυτόνομα είτε τα δούμε ως κομμάτι του συνολικού έργου κατασκευής ή αναβάθμισης ενός κτιρίου. Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτό το περίφημο commissioning γενικά και πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε έργα συστημάτων ασφαλείας.
Διαβάστε το άρθρο σε pdf μορφή