C4ISR στις Ένοπλες Δυνάμεις
Η εταιρεία DBDC (Defence Business Development Consulting) και το περιοδικό Greek Defence News, διοργάνωσαν στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2008, στο Ζάππειο Μέγαρο, συνέδριο με θέμα "Διοίκηση, Έλεγχος, Επικοινωνίες, Πληροφόρηση και Αναγνώριση στις Ένοπλες Δυνάμεις".
Στόχος του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση και εξέταση των επιχειρησιακών αναγκών, των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και των υφισταμένων λύσεων στο πεδίο των συστημάτων C4ISR. Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο ΥΦ.ΕΘ.Α. κος Ι. Πλακιωτάκης, ο οποίος μεταξύ των άλλων, επισήμανε την αναγκαιότητα απόκτησης συστημάτων C4ISR για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Τα συστήματα C4ISR (Command, Control, Communications, Computer, Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) αποτελούν απαραίτητο στοιχείο των σύγχρονων στρατών, προκειμένου να είναι δυνατή η λειτουργία τους στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον και η άμεση αντίδρασή τους στις σύγχρονες απειλές και απαιτήσεις. Η εξέλιξη των συστημάτων C4ISR αποτελεί μια συνεχή διαδικασία, η οποία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Σήμερα, οι προσπάθειες για την ενσωμάτωση των τομέων που αναφέρονται στις πληροφορίες (information technology, communications, intelligence) σε ένα συνδυασμένο στοιχείο με τη χρήση τεχνολογίας web έχουν καταστεί το κλειδί της εξέλιξης. Η σύγχρονη μορφή του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και η εκτιμώμενη διαμόρφωσή του στο μέλλον, προσδιορίζουν και τα μέσα που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη ενσωμάτωση τεχνολογιών στα οπλικά συστήματα, την υποδομή και το σύστημα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και την ψηφιοποίηση του πεδίου της μάχης. Επίσης απαιτεί δυνατότητα σχεδίασης και διεξαγωγής διακλαδικών επιχειρήσεων, τις οποίες έχει πλέον ανάγκη ο διακλαδικός χαρακτήρας του θεάτρου επιχειρήσεων και η ανάγκη περιορισμού των ενδιάμεσων κλιμακίων της οργανωτικής δομής.
Όπως τονίσθηκε στο συνέδριο, μεταξύ των τάσεων σε ό,τι αφορά στη φύση των μελλοντικών πολεμικών συγκρούσεων, περιλαμβάνονται η αυξημένη χρήση οπλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας και η συναφής ικανότητα καταστροφής στόχων από μεγάλη απόσταση, η ολοένα επεκτεινόμενη δυνατότητα εξομοίωσης ενός ολόκληρου πεδίου μάχης σε όλες τις συνθήκες, η έντονη προσπάθεια για συλλογή πληροφοριών και υπεροχή διοίκησης και ελέγχου, η αυξημένη σημασία των ηλεκτρονικών πολεμικών μέσων, η αυξημένη χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων και η εισαγωγή και χρήση δορυφορικών συστημάτων επιτήρησης, αναγνώρισης, εντοπισμού θέσης και τηλεπικοινωνιών). Η εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας στις ένοπλες δυνάμεις και η χρησιμοποίησή της στη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, δίνει τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και εκμετάλλευσης πληροφοριών με ταχύτητα και ακρίβεια, καθώς και απόκτησης πληροφοριακής υπεροχής έναντι του αντιπάλου. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα πλήρους γνώσης και αντίληψης του χώρου διεξαγωγής των επιχειρήσεων, τόσο στους εκτελεστές όσο και στην ανώτατη ηγεσία.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων οι EADS-Astrium, Raytheon, Telespazio, Indra, Hisdesat, Snapshield, Thales, Locheed Martin, BAE Systems, SAAB, με περίπτερα και ομιλητές. Επίσης, από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία συμμετείχαν η ΕΑΒ, η Intracom, η OTESAT-MARITEL, η ISI Hellas, η Miltech Hellas και αρκετές ακόμα, με ομιλητές και εκπροσώπους τους. Το συνέδριο παρακολούθησαν ανώτεροι αξιωματικοί των ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, της Ελληνικής Αστυνομίας, Ακόλουθοι ¶μυνας των ξένων Πρεσβειών, αξιωματικοί ε.α., ειδικοί επιστήμονες του χώρου των ηλεκτρονικών και των επικοινωνιών κ.ά.