Αξιοποίηση υλικού καταγραφής από διωκτικές αρχές και δικαιοσύνη
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για το πόσο χρήσιμο είναι το υλικό καταγραφής μετά από κάποιο συμβάν – και κατ’ επέκταση το πόσο αξιόπιστα είναι τα συστήματα καταγραφής προκειμένου να βοηθήσουν στο να εντοπιστούν και να αποδοθούν ευθύνες σε άτομα για την τέλεση μιας παραβατικής ή εγκληματικής πράξης. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TRIDIMAS ELECTRONICS, κος Μιχάλης Τριδήμας, αναλύει από τεχνικής πλευράς το κρίσιμο αυτό θέμα.
Όταν οι διωκτικές αρχές συχνά ζητούν τις καταγραφές ενός συμβάντος, παρατηρείται ότι σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι αρκετά φτωχό και μη ικανοποιητικό προκειμένου να μπορέσουν να εξαχθούν σοβαρά στοιχεία και συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στις εκάστοτε έρευνες. Αν βεβαιωθούμε όμως ότι το ψηφιακό σύστημα καταγραφής που έχουμε καλύπτει κάποιες απλές αλλά σημαντικές απαιτήσεις, τότε η ποιότητα των εικόνων που θα έχουμε (Evidence) θα δώσει τη δυνατότητα σε περίπτωση συμβάντων να βοηθήσουμε τις αρχές για τον εντοπισμό των ενόχων.
Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του υλικού που καταγράφεται. Καταρχήν όταν μιλάμε για Digital CCTV υπάρχουν 4 κύρια σημεία που πρέπει να μελετήσουμε.
- Ποιότητα (Quality): Είναι δηλαδή καλή η ποιότητα εικόνας που καταγράψαμε, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
- Αποθήκευση (Storage): Είναι οι εικόνες αποθηκευμένες κατάλληλα και σε σωστό μέγεθος;
- Εξαγωγή (Export): Μπορούν οι εικόνες να εξαχθούν με ασφαλή τρόπο και εύκολα από το σύστημα;
- Αναπαραγωγή (Playback): Πόσο εύκολα μπορούν οι εικόνες να αναπαραχθούν από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα;
Σε αυτό το άρθρο θα θέσουμε κάποιους βασικούς προβληματισμούς που αφορούν στον πρώτο παράγοντα – δηλαδή την ποιότητα – και περιστρέφονται γύρω από ερωτήματα, όπως :
- Τι ανάλυση χρειαζόμαστε (Resolution);
- Τι συμπίεση;
- Πόσες εικόνες ανά δευτερόλεπτο;
Ορίζουμε τις απαιτήσεις μας. Αποφασίζουμε τι θέλουμε να βλέπουμε και πού, καθώς επιλέγουμε τον εξοπλισμό που το κάνει αυτό.
Με απλά λόγια, ποιότητα είναι η καλή και αποδεκτή εικόνα. Πριν από την εγκατάσταση ενός συστήματος CCTV θα πρέπει να υπάρχει μία σαφής ιδέα για το τι θέλουμε το σύστημα να κάνει και πώς θα πρέπει να εκτελέσει την εργασία του. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ακριβώς το σκοπό που πρέπει να επιτελέσει το σύστημα, όπως π.χ. να αναγνωρίσει το πρόσωπο κάποιου περαστικού από μία θύρα, να διαβάσει έναν αριθμό κυκλοφορίας οχήματος ή να καταγράψει μία συγκεκριμένου τύπου δραστηριότητα, όπως το περπάτημα σε μια αίθουσα ή ανταλλαγή των χρημάτων κ.λπ.
Δεν υπάρχουν κριτήρια απόδοσης για τα αρχεία βίντεο και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να είναι νομικώς αποδεκτά. Επαφίεται δηλαδή στο δικαστήριο να αποφασίσει αν οι εικόνες είναι αποδεκτές και αυτό γίνεται για λόγους συνάφειας με την υπόθεση, την αξιοπιστία των αποδεικτικών στοιχείων, κ.λπ. Η κατάλληλη ανάλυση, το επίπεδο της συμπίεσης και ο αριθμός των εικόνων ανά δευτερόλεπτο, θα καθοριστούν από αυτό που επιθυμούμε να δούμε στην καταγραφή. Εάν δεν μπορούμε να δούμε στη συνέχεια, δεν είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι έπειτα, με ενέργειες όπως επιλογή ZOOM, θα απεικονίσουμε περισσότερες λεπτομέρειες στην εικόνα. Ένας καλός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι ικανό να επιτύχει τις απαιτήσεις μας είναι να κάνουμε μία υποκειμενική δοκιμή. Ρυθμίζουμε για παράδειγμα μία φωτογραφική μηχανή και φωτογραφίζουμε έναν εθελοντή ή περπατάμε μέσα από την πόρτα ή παρκάρουμε ένα αυτοκίνητο στο συγκεκριμένο τόπο που ενδιαφερόμαστε να καταγράψουμε τις εικόνες. Αυτό πρέπει να γίνει με τους ίδιους όρους, με τους οποίους το σύστημα προορίζεται να χρησιμοποιηθεί .Οι επιδόσεις του συστήματος μπορεί να είναι διαφορετικές όταν υπάρχει μια σειρά από κάμερες όπου καταγράφονται.
Βλέπουμε τις καταγραφείσες εικόνες και τις τυπώνουμε αν μπορούμε (Όχι σε Live Screen) ώστε να εκτιμήσουμε τις δυνατότητες του συστήματος.
Η ποιότητα των εικόνων που καταγράφονται μπορεί να διαφέρει από
την εικόνα που βλέπουμε LIVE.
Το ρολόι του συστήματος πρέπει να είναι ρυθμισμένο σωστά.
H Ώρα και η Ημερομηνία είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει οπωσδήποτε να καταγράφονται σωστά και σε αντιστοιχία με τις εικόνες.
Δεν πρέπει να μειώνουμε υπέρμετρα την ποιότητα της εικόνας για να εξοικονομήσουμε χώρο στο δίσκο.
Η ποιότητα των εικόνων δεν θα πρέπει να θυσιάζεται με σκοπό την εξοικονόμηση αποθηκευτικού χώρου. Υπάρχει πάντα η χρυσή τομή ανάμεσα στην ποιότητα και στο μέγεθος της αποθήκευσης. Ωστόσο, για τη χρήση με υψηλής ποιότητας εικόνα σε αποδεκτό χρόνο εγγραφής – π.χ. υψηλής ποιότητας βίντεο υψηλού frame rate για τις πρώτες 24 ώρες με σταδιακή αύξηση της συμπίεσης ή φθίνοντα ρυθμό καρέ μετά από αυτό, αλλά διατηρώντας χρήσιμες εικόνες μέχρι 31 ημέρες. Αυτό θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα τη φύση της εγκατάστασης και το είδος των καταγραφών που γίνονται.
Πρέπει το σύστημα να συντηρείται σε κανονική βάση και να ελέγχονται όλα τα σημεία της λειτουργίας του συστηματικά.
Για να εξασφαλίζεται η συνέχεια της ποιότητας της εγγραφής είναι απαραίτητο να γίνεται τακτική συντήρηση όλων των πτυχών του συστήματος, να διενεργείται έλεγχος της καλής λειτουργίας ολόκληρου του CCTV σε τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. καθαρισμός καμερών, φακών, περιβλημάτων, έλεγχος καλής λειτουργίας DVR, έλεγχος τροφοδοτικών και αυτονομίας UPS κ.λπ.
Συνεχίζεται .
Επικοινωνία: Μιχάλης Τριδήμας (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος TRIDIMAS ELECTRONICS), email: mtridimas@tridimas.gr