Αware – Καινοτόμα εφαρμογή εκπαίδευσης για την αναγνώριση απειλών
Η αύξηση απειλών για νέου τύπου τρομοκρατικές επιθέσεις επιβάλλει νέους τρόπους εκπαίδευσης του προσωπικού και αντιμετώπισης του προβλήματος. Η ICTS παρουσιάζει στην αγορά υπηρεσιών ασφαλείας την νέα εφαρμογή Aware – Security Awareness Training App
Του Στέλιου Χρυσόμαλλου
Εκτελεστικού Διευθυντή ICTS Hellas
Η παρατηρούμενη αύξηση των απειλών για τρομοκρατικές επιθέσεις σε δημόσιους χώρους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως οι εμπειρίες που αποκομίσαμε από τις εκδηλωθείσες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύουν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο το μέγεθος και την έκταση της απειλής.
Δεν είναι δε, τυχαίο ότι τα κράτη ενισχύουν τους προϋπολογισμούς τους στον τομέα αυτό με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή έκνομων ενεργειών, τρομοκρατικών και άλλων. Από την άλλη, έχει παρατηρηθεί ότι και οι οργανισμοί επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε τεχνολογίες και μεθόδους με απώτερο σκοπό την αύξηση της ασφάλειας τους.
Η ICTS Hellas αναζητά συνεχώς λύσεις, οι οποίες να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, με απώτερο στόχο τόσο το αίσθημα προσωπικής ασφάλειας των πολιτών, όσο και την ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας είτε του χώρου εργασίας τους είτε γενικότερα των χώρων στους οποίους κινούνται.
Η εμπειρία διδάσκει
Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντική η προσεκτική και διεξοδική ανάλυση των επιθέσεων του παρελθόντος, προκειμένου να συναχθούν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία αν αξιοποιηθούν σωστά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πρόβλεψη τυχόν μελλοντικών επιθέσεων και την αποτροπή τους ή την ορθότερη αντιμετώπιση τους. Μέσω λοιπόν της ενδελεχούς μελέτης όλων των στοιχείων διαφαίνεται ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις υπήρχαν προκαταρκτικά ύποπτα σημάδια που υποδείκνυαν τις επερχόμενες επιθέσεις. Αν αυτά τα σημάδια, είχαν εντοπιστεί και αναφερθεί εγκαίρως, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ή τουλάχιστον οι επιπτώσεις της να είχαν ελαχιστοποιηθεί.
Ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα
Από την ανάλυση όλων των στοιχείων καταλήξαμε ότι τα προκαταρκτικά ύποπτα σημάδια που υποδείκνυαν τις επερχόμενες επιθέσεις θα ήταν δυνατό σε κάποιες περιπτώσεις να εντοπιστούν από τους ίδιους τους ανθρώπους εφόσον φυσικά διέθεταν κάποιες βασικές γνώσεις στα θέματα ασφαλείας και κυρίως την απαιτούμενη ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση επί αυτών.
Η ICTS Hellas αναγνωρίζοντας το υφιστάμενο κενό και με στόχο την κάλυψη του με έναν εύκολο στη χρήση, λειτουργικό και κυρίως αποτελεσματικό τρόπο ανέπτυξε την εφαρμογή AWARE.
Η βασική λοιπόν ιδέα στην οποία στηρίζεται η εφαρμογή αυτή είναι ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο σημαντικότερος κρίκος στην αλυσίδα της ασφάλειας καθώς μπορεί να αποτελέσει την πιο πολύτιμη, ενημερωμένη και διαθέσιμη πηγή γνώσης του οργανισμού.
Για παράδειγμα είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις συνήθειες στο χώρο εργασίας τους και μπορούν επομένως να εντοπίσουν αμέσως κάθε φορά κάτι ασυνήθιστο, που μπορεί να αποτελεί ένδειξη για πιθανή απειλή.
Για να λειτουργήσει όμως ο άνθρωπος ως «ανθρώπινος αισθητήρας» και να συνεισφέρει με πολύτιμες αναφορές για ύποπτα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν επίθεση θα πρέπει να του δοθεί η σωστή εκπαίδευση.
Με άξονα λοιπόν την άρτια και πλήρως εκσυγχρονισμένη αυτή εκπαίδευση η ICTS Hellas ανέπτυξε και παρουσιάζει το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό εργαλείο σχεδιασμένο να παρέχει σε εργαζόμενους χωρίς προηγούμενη γνώση διαδικασιών ασφάλειας, τις βασικές έννοιες της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια.
Τι είναι αυτό που κάνει την εφαρμογή AWARE ιδιαίτερα καινοτόμο
Η ιδέα της εκπαιδευτικής εφαρμογής AWARE είναι μοναδική και το γεγονός αυτό έγκειται στο ότι είναι καινοτόμος ιδέα, ιδιαίτερα εύκολη στη χρήση, φιλική προς το χρήστη περιλαμβάνοντας animations, ήχο και βίντεο. Η διάρκεια της εκπαίδευσης δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε από τον εργαζόμενο. Παρέχεται έτσι η ευκαιρία να εκπαιδευτεί στον ελεύθερο χρόνο του ακόμα και από την προσωπική του κινητή συσκευή.
Βασική ιδέα της εφαρμογής είναι ότι εστιάζει στον τρόπο ανίχνευσης και αποτελεσματικής αναφοράς για ύποπτα σημάδια που ενδέχεται να υποδηλώνουν επίθεση ή απειλή. Τα ύποπτα σημάδια που καλύπτονται στην εκπαιδευτική εφαρμογή κατηγοριοποιούνται κάτω από τις ακόλουθες τέσσερις ομάδες ενδείξεων:
- ύποπτους ανθρώπους
- ύποπτα οχήματα
- ύποπτα αντικείμενα
- σημεία που σχετίζονται με την ίδια την εγκατάσταση
Για να διασφαλιστεί δε, ότι η εκπαίδευση είναι σχετική και ενδιαφέρουσα, η εφαρμογή συνδυάζει διαδραστικές ασκήσεις, καθώς και περιοδικές ενημερώσεις, που συνίστανται σε σύντομες περιπτωσιολογικές μελέτες που αναλύουν τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια. Αυτές επικεντρώνονται στα διδάγματα που αντλήθηκαν από την ανάλυση των ύποπτων σημείων που εκτέθηκαν από τους επιτιθέμενους πριν από την επίθεση και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή των επιθέσεων, εάν είχαν αναφερθεί.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης της εφαρμογής
Η χρήση της εφαρμογής συμβάλλει στην αίσθηση προσωπικής ασφάλειας του υπαλλήλου. Ακόμη, του επιτρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην προστασία της ασφάλειας του χώρου εργασίας του, μέσω της επαγρύπνησης και της προσοχής σε ασυνήθιστα συμβάντα που ενδέχεται να υποδηλώνουν επικείμενη απειλή. Επιπλέον, ο οργανισμός για τον οποίο εργάζεται ο υπάλληλος ενισχύει την ασφάλεια του χωρίς να χρειάζεται να επενδύσει υπέρογκα ποσά σε τεχνολογίες και εξοπλισμούς.
Πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει αυτή την εφαρμογή
Το AWARE χρησιμοποιείται ήδη από τους υπαλλήλους της ICTS παγκοσμίως και προσφέρεται σε οργανισμούς που ενδιαφέρονται να αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ανθρώπινου παράγοντα. Οι οργανισμοί αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν αεροδρόμια, λιμάνια, εγκαταστάσεις δημόσιων μεταφορών, αθλητικές και δημόσιες εκδηλώσεις, δήμους, ιδιωτικές εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και εμπορικά κέντρα.
Η ICTS Hellas είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελληνική αγορά που παρέχει αυτή την εκσυγχρονισμένη με τις νέες ανάγκες που επιβάλλει η εποχή μας εφαρμογή εκπαίδευσης, προκειμένου να αυξηθεί περισσότερο το επιπέδου ασφαλείας μέσω της πρόληψης και αποτροπής εκδήλωσης έκνομων ενεργειών.