Ασφάλεια στη διακίνηση φαρμάκων σε νοσοκομείο
Ένα από τα κρισιμότερα θέματα στη λειτουργία ενός νοσοκομείου είναι η διαχείριση των φάρμακων, γι’ αυτό και η ασφάλεια και ειδικότερα ο έλεγχος πρόσβασης στους χώρους όπου φυλάσσονται, αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας.
Η πρόκληση
Μία από τις βασικότερες μέριμνες των διοικήσεων των νοσοκομείων αποτελεί η διαχείριση του τρόπου διανομής των φαρμάκων και φυσικά η ασφάλεια στους χώρους όπου φυλάσσονται. Σε αυτούς τους χώρους υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα φάρμακα να περιέλθουν στην κατοχή μη εγκεκριμένων χρηστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όμως, ακόμα και οι ίδιοι οι εγκεκριμένοι χρήστες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα βάσει ενός συγκεκριμένου προγράμματος και ανάλογα με τις ανάγκες της θεραπείας του κάθε ασθενή. Από έρευνες στις Η.Π.Α. έχει αποδειχθεί ότι το κόστος από λανθασμένη διανομή φαρμάκων είναι σημαντικό και σχετίζεται τόσο με οικονομικές παραμέτρους, όσο και με την υγεία όσων τα λαμβάνουν.
Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης των λαθών αυτών είναι η αυτοματοποίηση – στο βαθμό που αυτό βέβαια γίνεται – του συστήματος διακίνησης των φαρμάκων.
Ένα από τα νοσοκομεία που αποφάσισαν να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση είναι το Ιατρικό Κέντρο του Νότιου Οχάιο (Southern Ohio Medical Center- SOMC) που βρίσκεται στο Πόρτσμουθ του Οχάιο. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο 222 κλινών, το οποίο παρέχει υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, τακτικών χειρουργείων, καθώς και άλλες ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο των εργασιών εκσυγχρονισμού των νοσηλευτικών υπηρεσιών – και πιο συγκεκριμένα της διακίνησης των φαρμάκων – αποφασίστηκε η μετάβαση από το μοντέλο της χρήσης των φορητών υπολογιστών πάνω σε τρόλεϊ (Laptops on Wheels – LOWs) και των αντίστοιχων τρόλεϊ με φάρμακα, στη λύση της χρήσης των επιτοίχιων ερμαρίων WALLarooo 2000, έξω από τα δωμάτια των ασθενών, στα οποία προσωρινά να αποθηκεύονται φαρμακευτικές μη ναρκωτικές ουσίες.
Το έργο
Στο IT τμήμα του νοσοκομείου ανατέθηκε να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα συνεργάζονταν τα ερμάρια με το σύστημα ελέγχου πρόσβασης και τις ηλεκτρονικές κλειδαριές. Υλοποιώντας αυτήν τη λύση, το IT τμήμα όφειλε να αναπτύξει και να εφαρμόσει μία πολιτική δικαιωμάτων πρόσβασης στα ερμάρια, η οποία συνοψίζεται στο εξής: «Ο σωστός χρήστης, με το σωστό φάρμακο και την κατάλληλη δόση – και όλα αυτά, φυσικά, στο σωστό χρόνο». Επικεφαλής του εγχειρήματος ετέθη ο κος Dennis Ward, στέλεχος του τμήματος πληροφορικής. Δύο βασικά θέματα του όλου έργου ήταν η αρμονική ενσωμάτωση της νέας λύσης με το υφιστάμενο πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου και η αντικατάσταση των μαγνητικών καρτών που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με μια νέα πιο αποτελεσματική τεχνολογία.
Ο Dennis Ward, στην προσπάθειά του να βρει την καλύτερη λύση απευθύνθηκε σε αρκετές εταιρείες της βιομηχανίας συστημάτων ασφαλείας, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα, όπως οι Accu-Tech, SecuriCo, Microman, HID Globad, πριν καταλήξει στην επιλογή του λογισμικού Securus Web από τη SecuriCo’s. Το πρόγραμμα αυτό θα συνεργαζόταν με τον ελεγκτή EdgeReader από την HID, με τις έξυπνες κάρτες iClass 2K (37-bit) και την ηλεκτρονική κλειδαριά Rutherford Controls 3513.
Χαρακτηριστικά, επισημαίνει ο κος Jim Andrews, πρόεδρος της SecuriCo Inc: «Οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου έργου απαιτούσαν ένα λογισμικό ελέγχου τύπου Web- based και ένα δικτυακό σύστημα ελέγχου πρόσβασης με δυνατότητα λειτουργίας σύμφωνα με το πρότυπο PoE (Power Over Ethernet)». Συνεχίζοντας, ο κος Andrews τονίζει ότι αφού συνεργάστηκαν με τον Ward και εξέτασαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιλεγόμενη πρόταση εναρμονιζόταν καλύτερα με τις προδιαγραφές του αναβαθμισμένου συστήματος ελέγχου πρόσβασης του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τον κο Ward, κατά το διάστημα που έκανε την απαραίτητη έρευνα αγοράς στον κλάδο, διαπίστωσε ότι οι περισσότερες διαθέσιμες λύσεις ήταν συμβατές με την τεχνολογία της HID. Αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό κριτήριο για την τελική επιλογή, διότι το νοσοκομείο βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, οπότε και οι ανάγκες των συστημάτων ασφαλείας θα αναπτύσσονται εξίσου. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε η πολύ καλή φήμη της εταιρείας στην επιλογή αυτής και του OEM Partner της SecuriCo Inc.
Η εγκατάσταση και υλοποίηση
Από τη στιγμή που ο Ward δεν είχε υλοποιήσει ποτέ ένα παρόμοιο έργο πριν, ζήτησε να έχει στη διάθεσή του δείγματα από το ερμάριο WALLAroo, τον HID EdgeReader και το πρόγραμμα από τη SecuriCo. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δείγματα δημιούργησε ένα πρωτότυπο μοντέλο που θα κάλυπτε τις απαιτήσεις του συστήματος ελέγχου πρόσβασης και θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του νοσοκομείου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στη συνέχεια, τα προ-προγραμματισμένα ερμάρια εγκαταστάθηκαν από τη Microman σύμφωνα με τις προδιαγραφές που o Ward έθεσε. O φυσικός έλεγχος πρόσβασης γίνεται πλέον από τον HID EdgeReader και τις κάρτες iClass και ο έλεγχος του υλικού μέσω του λογισμικού SecuriCo’s Securus Web.
Το πρόγραμμα ελέγχει ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε κάθε εγκατεστημένο ερμάριο σύμφωνα με τα προκαθορισμένα δικαιώματα πρόσβασης, στα οποία μπορούν να περιλαμβάνονται η ημέρα και η ώρα πρόσβασης. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή καταγράφει πώς αυτά τα δικαιώματα πρόσβασης προστίθενται και διαγράφονται. Η εφαρμογή επίσης επιτρέπει στους διαχειριστές των φαρμάκων να παραδίδουν σε 24ωρη βάση φαρμακευτικές ουσίες (με bar codes), μη ναρκωτικές, μέσα στα ερμάρια. Κάνοντας τη χρήση των εξουσιοδοτημένων HID iClass καρτών, το νοσηλευτικό προσωπικό θα μπορεί να έχει πρόσβαση και να διαχειρίζεται τα φάρμακα για τη θεραπεία των ασθενών.
Οφέλη
Η χρήση τεχνολογικών λύσεων όπως το SecurusWeb και το HID Global’s Edge IP Access Solution μπορεί να κάνει ευκολότερο το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των συστημάτων υγείας. Η ακρίβεια στη διανομή των φαρμάκων έχει βελτιωθεί σημαντικά, εξαιτίας της νέας λύσης. Επίσης και η ροή των εργασιών είναι αποτελεσματικότερη, καθώς σύμφωνα με την προηγούμενη μέθοδο, οι νοσοκόμοι αναγκάζονταν πριν από κάθε επίσκεψή τους στα δωμάτια των ασθενών να πηγαίνουν και στην αποθήκη των φαρμάκων προκειμένου να προμηθεύονται τα απαραίτητα φάρμακα. Επίσης, μια άλλη σημαντική βελτίωση είναι η μείωση της ανάγκης για χρήση ειδικών τρόλεϊ μεταφοράς φαρμάκων, που διευκολύνει την εργασία των νοσηλευτών και παράλληλα μειώνει τη συμφόρηση στους διαδρόμους του νοσοκομείου.
Εντέλει, καλύτερο αποδεικτικό για την επιτυχή λειτουργία του συστήματος δεν είναι άλλο από την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να προχωρήσει στην προμήθεια άλλων 102 αναγνωστών HID EdgeReaders για το νέο κτίριο του νοσοκομείου που αναγέρθηκε πρόσφατα.
Αναφορά : www.hidglobal.com