Ασφάλεια στα γήπεδα: Λήψη νέων μέτρων
Μία σειρά νέων μέτρων για την καταπολέμηση της βίας στα ελληνικά γήπεδα πρόκειται να εφαρμοσθεί από τη νέα αγωνιστική περίοδο 2006-07, με απώτερο στόχο την πρόληψη, την καταστολή και την πάταξη του κοινωνικού αυτού φαινομένου, που διασύρει, χρόνια τώρα, τα αθλητικά δρώμενα και το φίλαθλο πνεύμα.
Ο χρόνιος διασυρμός του ελληνικού ποδοσφαίρου, μέσα από μία σειρά τραγικών γεγονότων βίας και καταστροφών, εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων, συντέλεσε στην αφύπνιση της ελληνικής πολιτείας και τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και ρυθμίσεων για την αντιμετώπισή της.
Η άφιξη της νέας αγωνιστικής περιόδου 2006/07, ξεκινά πλέον με νέα νομοθετικά και θεσμικά δεδομένα, στο χώρο κυρίως του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τα οποία μελετήθηκαν, εγκρίθηκαν και ψηφίστηκαν από τη Βουλή, με απώτερο στόχο τον εκτοπισμό της βίας των γηπέδων, μέσα από την καλλιέργεια και υιοθέτηση ενός φίλαθλου πολιτισμού, που θα επιφέρει την τάξη και την ασφάλεια στην ελληνική κοινωνία και τα φίλαθλα ήθη.
Τα αποτελέσματα των εργασιών για το νέο σχέδιο δράσης, που μελέτησε και επεξεργάστηκε η Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας στα Γήπεδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Αθλητισμού, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι αρμόδιοι υπουργοί κ. Βύρωνας Πολύδωρας και κ. Γιώργος Ορφανός. Το νέο, λοιπόν, αθλητικό νομοσχέδιο που επρόκειτο να εφαρμοσθεί, εντός της νέας αγωνιστικής περιόδου, προβλέπει τα εξής:
Καταρχήν, Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Αθλητικών Εγκαταστάσεων, το οποίο θα αποτελεί την οn line πλατφόρμα συλλογής στοιχείων και θα ελέγχεται από δύο κεντρικά συστήματα ελέγχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το κόστος της ανάπτυξης αυτών των δικτύων προϋπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τους ιδιοκτήτες των γηπέδων που είναι το ελληνικό δημόσιο, σε ποσοστό 50% των γηπέδων, οι δήμοι, σε ποσοστό 48% και ανώνυμες εταιρίες, το υπόλοιπο 2%. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η τοποθέτηση καμερών εποπτείας σε αθλητικές εγκαταστάσεις, των οποίων τη λειτουργία θα διαχειρίζεται προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, την εκπαίδευση του οποίου θα αναλάβει η προμηθεύτρια εταιρεία. Η εγκατάσταση των παραπάνω καμερών θα γίνει σε 22 γήπεδα της χώρας (16 Α’ εθνικής ποδοσφαίρου και 6 κλειστά στάδια), έως το τέλος του 2006 σύμφωνα με τους υπευθύνους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Προς το παρόν, είναι έτοιμη η μελέτη με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων συστημάτων ασφαλείας που θα εγκατασταθούν, η οποία προέρχεται από ειδική επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αγωνιστικοί χώροι που δε θα διαθέτουν τα προβλεπόμενα συστήματα, δε θα είναι σε θέση να διεξάγουν αγώνες, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης.
Ένα άλλο μέτρο, που και αυτό δεν ακούγεται για πρώτη φορά από τους επίσημους φορείς, είναι το Ηλεκτρονικό Σύστημα για την έκδοση, διάθεση και έλεγχο της διακίνησης ονομαστικών/αριθμημένων εισιτηρίων των αγώνων του επαγγελματικού αθλητισμού και κάρτα φιλάθλου, ώστε να επιτυγχάνεται ο έλεγχος και να εξατομικεύεται η ευθύνη του οπαδού σε τυχόν έκτροπα και ζημιές.
Μερικά επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν στη κοινή συνέντευξη τύπου των δύο αρμόδιων υπουργών είναι :
- Βελτίωση των όρων λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ήδη έχουν εκδοθεί διαταγές για την αδειοδότηση των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων.
- Θεσμοθέτηση Αθλητικών Εισαγγελέων αποκλειστικής απασχόλησης. Ήδη έχουν οριστεί Αθλητικοί Εισαγγελείς σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Αθήνα.
- Θεσμοθέτηση Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου, ο οποίος θα αποτελέσει κρίκο σύνδεσης μεταξύ των Αθλητικών Αρχών και της Ελληνικής Αστυνομίας.
- Ίδρυση Γραφείων Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, που θα έχουν ως αποστολή τη μηχανογράφηση της αθλητικής βίας (τόπος, χρόνος, πρόσωπα, ποινές), ώστε κατά αυτό τον τρόπο να απαγορεύεται η παρακολούθηση του αγώνα από τον καταδικασθέντα και να απαιτείται η εμφάνιση του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, κατά τη διεξαγωγή του αγώνα.
- Αναβάθμιση του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου, το οποίο θα λειτουργεί ως κεντρικό σημείο επαφής για το συντονισμό και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών, μεταξύ αστυνομικών υπηρεσιών, στον τομέα των ποδοσφαιρικών αγώνων με διεθνή διάσταση.
- Ορισμός υπευθύνων ασφαλείας αγώνων, οι οποίοι θα συνεργάζονται με τον επικεφαλή της Ελληνικής Αστυνομίας και των εταιριών "Security" και θα έχουν την ιδιαίτερη ευθύνη για την εξασφάλιση όλων των καταλλήλων μέτρων ασφαλείας.
- Απαγόρευση διάθεσης αλκοολούχων ποτών και νερού στον αθλητικό χώρο. Προς το παρόν, το αίτημα αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί.
- Προστασία παρατηρητών διαιτησίας.
- Αστυνομικός σύνδεσμος με τους υπευθύνους ομάδων των ερασιτεχνικών κατηγοριών, ο οποίος θα είναι σε θέση να επέμβει, όταν κρίνει ότι υπάρχει κλίμα επικινδυνότητας μεταξύ των τοπικών ομάδων.
- Πρόληψη της βίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις, μέσα από διαλέξεις στα Σχολεία, στα Κέντρα Εκπαίδευσης και στα στρατόπεδα. Για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, απαιτείται η συνεργασία και η συμβολή του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.
- Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόσληψη, από τις Π.Α.Ε. και ΚΑΕ, ικανού προσωπικού ασφαλείας, εφοδιασμένο με την προβλεπόμενη άδεια εργασίας.
- Καθιέρωση του αμετάτρεπτου της ποινής φυλάκισης σε χρηματική, καθώς οι υποθέσεις αυτές θα γίνονται με την αυτόφωρη διαδικασία και κατάργηση της άσκησης έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης. Κατά αυτό τον τρόπο, θα διασφαλίζεται η αυστηρή και γρήγορη τιμωρία, όσων μετέχουν σε τέτοιου είδους αδικήματα, χωρίς τα προβλήματα των αναβολών, που παρουσίαζε το σύστημα δικαιοσύνης σε αυτές τις περιπτώσεις. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση αφορά τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω, καθώς για τους ανήλικους προβλέπονται σωφρονιστικά μέτρα τα οποία διατάσσονται από το Δικαστήριο Ανηλίκων.
- Συνέχιση λειτουργίας της ειδικής Επιτροπής, διευρυμένης σε εκπροσώπηση, η οποία θα συγκροτηθείτον προσεχή Αύγουστο.
Στόχος του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, είναι να εξαλειφθεί, τελείως, η βία των ελληνικών γηπέδων, να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των αγωνιζομένων, των θεατών και η τήρηση της τάξης, καθώς και να περιοριστεί η διάθεση των Αστυνομικών δυνάμεων που διατίθενται στα γήπεδα, προκειμένου να ασχοληθούν με τα κύρια καθήκοντά τους. Έτσι, θα μπορέσουν να εισέλθουν οι ελληνικές οικογένειες στα γήπεδα, χωρίς το φόβο επεισοδίων τόσο εντός, όσο και εκτός του αγωνιστικού χώρου. Σύμφωνα, με πληροφορίες από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, πιθανολογείται ότι το νέο αθλητικό νομοσχέδιο θα μπεί σε ισχύ, δύο μήνες μετά την έναρξη του πρωταθλήματος. αν και δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, Παρόλα αυτά, η πλήρης καταστολή της βίας των γηπέδων, με την εφαρμογή του νέου σχεδίου δράσης, παραμένει κάτι άγνωστο για την ελληνική πολιτεία, καθώς σε χώρες που αντιμετώπιζαν παρόμοια φαινόμενα βίας, χρειάστηκαν περίπου 7 με 9 χρόνια για τη διαδικασία αντιμετώπισης τους.
Αναμένουμε, με ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή τη φορά ο κρατικός μηχανισμός θα λειτουργήσει έγκαιρα και θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί στο κατά πόσο οι υποδομές των ελληνικών γηπέδων, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι σε κακή κατάσταση, μπορούν να ενσωματώσουν αποτελεσματικά τις νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες εποπτείας τόσο κατά την εγκατάσταση όσο και κατά τη λειτουργία τους. Παράλληλα, είναι ανάγκη να αποσαφηνιστεί πλήρως ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας στη διεξαγωγή ενός αγώνα, προκειμένου να ενεργεί στα πλαίσια του νόμου.
Την προσωπική τους άποψη, για τα νέα μέτρα κατά της βίας των γηπέδων, κατέθεσαν στο Security Manager, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της ΠΑΕ Ολυμπιακού, κ. Τσιρώνης, και της ΠΑΕ ΑΕΚ, κ. ¶κης Τάκης.
Σύμφωνα, με τον κ. Τσιρώνη, το στάδιο Καραϊσκάκη έδρα της ομάδας ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού, αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα στην Ελλάδα, από θέμα υποδομών και παροχής ασφάλειας, καθώς ήδη διαθέτει τα απαιτούμενα κλειστά κυκλώματα εποπτείας και ελέγχου του αθλητικού χώρου, των κερκίδων, όπως και του περιβάλλοντα χώρου. Συγκεκριμένα, το στάδιο Καραϊσκάκη διαθέτει κλειστό κύκλωμα που αποτελείται από 64 ψηφιακές κάμερες, τελευταίας τεχνολογίας με δυνατότητες εστίασης και ήχου, ενώ υπάρχει και ο απαραίτητος εξοπλισμός για την αποθήκευση εικόνων. Όσον αφορά τις προσβάσεις, τον έλεγχο των εισιτηρίων άλλα και άλλες καίριες θέσεις ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, τη διαχείριση έχει αναλάβει προσωπικό από μεγάλη ιδιωτική εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας σε συνεργασία πάντα με την Ελληνική Αστυνομία και την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Παράλληλα εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό και η σχετική υπουργική απόφαση, για την έκδοση, διάθεση και έλεγχο της διακίνησης των ονομαστικών/αριθμημένων εισιτηρίων των αγώνων, μέσα από τα εισιτήρια διαρκείας, τα απλά εισιτήρια άλλα και την κάρτα μέλους. Παρόλο λοιπόν, που στο Καραϊσκάκη, έχουν ήδη εγκατασταθεί τα ηλεκτρονικά μέσα, που απαιτούνται από το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ αναμένουν τις επίσημες σχετικές αποφάσεις προκειμένου να διαμορφώσουν εκ νέου την πολιτική τους και τα μέτρα που θα λάβουν, ώστε να καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις. Σύμφωνα με τον κύριο Τσιρώνη η ΠΑΕ Ολυμπιακός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία με τους φιλάθλους, οργανωμένους και μη. Χαρακτηριστικά μας ανέφερε: « Ο φίλαθλος αποτελεί σημαντικό συστατικό του αθλητισμού, γι’ αυτό και εμάς, στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων με καλή συμπεριφορά και κυρίως η πρόληψη φαινομένων που οδηγούν σε καταστάσεις που δεν συμφέρουν κανένα, ούτε την ομάδα ούτε τους ίδιους τους φιλάθλους»
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν και οι απόψεις του κ. ¶κη Τάκη, υπεύθυνου ασφαλείας στη ΠΑΕ ΑΕΚ. Το συγκεκριμένο τμήμα, στο οποίο η ΠΑΕ ΑΕΚ δίνει ιδιαίτερη σημασία, απαρτίζεται και από τον συνεργάτη του, κ. Γιάννη Καπογιάννη. Σύμφωνα λοιπόν με τον κύριο Τάκη, πρέπει κάποτε και στην Ελλάδα πριν οι αρμόδιοι υπουργοί νομοθετήσουν για το θέμα της βίας στα γήπεδα, να λάβουν υπ’ όψιν τους και τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων π.χ. της αστυνομίας, των ομάδων, ακόμα και των οργανωμένων συνδέσμων, των ανθρώπων δηλαδή που βιώνουν κάθε Κυριακή το πρόβλημα. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων επισημαίνει: «Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εφαρμογή των νόμων αυτών. Ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτάσουμε στο σημείο, όποιες συνθήκες ασφαλείας υπάρχουν κατά την διάρκεια των αγώνων π.χ. στο ΟΑΚΑ να υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα και να τηρούνται κατά γράμμα. Το κράτος κάνει μονίμως το λάθος βλέποντας πως η κατάσταση δεν βελτιώνεται, αντί να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των κανονισμών και των νόμων, να βγάζει νέους και πιο αυστηρούς ελπίζοντας πως έτσι θα λύσει το πρόβλημα. Προσωπικά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τους λόγους που προανέφερα. Θα προτιμούσα λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερους εμπλεκόμενους και περισσότερη ευελιξία.» Για το τι έχει κάνει η ΠΑΕ ΑΕΚ μέχρι στιγμής μας ανέφερε : «Όσον αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, η ΠΑΕ ΑΕΚ το έχει θέσει σε ισχύ από πέρυσι χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα και ανεξάρτητα από την υποστήριξη που της παρέχει το γήπεδο στο οποίο αγωνίζεται (είτε στο ΟΑΚΑ, είτε εκτός έδρας). Επίσης, στο θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου η ΠΑΕ ΑΕΚ σε συνεργασία με την εταιρεία ticketing που συνεργάζεται είναι καθ’ όλα έτοιμη προκειμένου, όταν της ζητηθεί, να ανταποκριθεί άμεσα ώστε να λειτουργήσει με τα on line ονομαστικά εισιτήρια. Θα εναρμονισθούμε σε όλες τις διατάξεις που μας αφορούν χωρίς προβλήματα. Στην ΠΑΕ ΑΕΚ άλλωστε έχουμε το .ελάττωμα να σεβόμαστε τους νόμους που μας επιβάλλονται και να προσπαθούμε να τους εφαρμόσουμε, αν και αρκετές φορές έχουμε κατηγορηθεί και γι’ αυτό». Επίσης για το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας δήλωσε: «Αν παρατηρήσετε τους εντός έδρας αγώνες της ΑΕΚ τα δύο τελευταία χρόνια θα διαπιστώσετε πως οι μόνοι αστυνομικοί που βρίσκονται μέσα στο γήπεδο είναι αυτοί που έχουν επιφορτισθεί με την ασφάλεια των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας όταν αυτοί υπάρχουν. Κανείς άλλος αστυνομικός δεν υπάρχει μέσα στο γήπεδο. Ήταν κάτι που ζητήσαμε από τους επικεφαλείς της αστυνομίας και έγινε δεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Στο δικό μας γήπεδο η παρουσία της αστυνομίας περιορίζεται στον περιβάλλοντα χώρο και στον σωματικό έλεγχο των φιλάθλων, που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μόνο τα αστυνομικά όργανα μπορούσαν να κάνουν». Αναφορικά για τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει το ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν στους security και τους stewards περισσότερες αρμοδιότητες προκειμένου ο διακοσμητικός ρόλος που έχουν σήμερα στα περισσότερα γήπεδα στην Ελλάδα να αναβαθμισθεί, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. «Εμείς τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε δαπανήσει πολύ μεγάλα ποσά προκειμένου να έχουμε την απαιτούμενη ποσότητα ιδιωτικών αστυνομικών. Όμως έτσι κερδίσαμε σε ποιότητα και μας δόθηκε η δυνατότητα να μην έχουμε ανάγκη την αστυνομία. Βέβαια κάτι ανάλογο θα πρέπει να κάνουν όλες οι ομάδες, αφού έχει παρατηρηθεί σε αγώνα της πρώτης κατηγορίας να απασχολούνται 10-15 security. Όταν ενεργείς κατ’ αυτόν τον τρόπο δείχνεις πως η ασφάλεια των φιλάθλων που παρακολουθούν την ομάδα σου δεν είναι προτεραιότητά σου και δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρουμε να αλλάξουμε κάτι.» Σε σχέση με την υποδομή του Ολυμπιακού Σταδίου που χρησιμοποιεί η ΑΕΚ ως έδρα κ. Τάκης αναφέρει « Όσο κι αν ακουστεί παράξενο για το στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, η υποστήριξη που μας προσφέρεται στον συγκεκριμένο τομέα δεν είναι ικανοποιητική. Υπάρχουν κενά στην λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης τα οποία αναγκαζόμαστε να καλύψουμε εμείς με δικά μας μέσα. Το θετικό είναι πως οι ατέλειες που είχαμε εντοπίσει από την πρώτη ημέρα συνεργασίας μας με το Ολυμπιακό στάδιο, είναι πλέον σε διαδικασία βελτίωσης λόγω κυρίως τον απαιτήσεων της UEFA με αφορμή τον τελικό του Champions League που θα γίνει στο ΟΑΚΑ τον ερχόμενο Μάιο. Σε κάθε αγώνα ανάλογα με τη κρισιμότητα ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται για την ασφάλεια και προέρχεται από μεγάλη ιδιωτική εταιρία κυμαίνεται από 250 ως 550 άτομα. Η συνεργασία με την Αστυνομία άλλα και τους οργανωμένους συνδέσμους είναι δύο περιπτώσεις που χρειάζονται πολύ προσεγμένο και εξειδικευμένο τρόπο προσέγγισης, ενώ μέχρι στιγμής είναι σε καλά επίπεδα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι κ. Τάκης έχει επισκεφτεί την Ολλανδία όπου είχε συνεργασία με τους υπευθύνους ασφαλείας του ¶γιαξ, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές εμπειρίες παρακολουθώντας από κοντά την φιλοσοφία και την μεθοδολογία που ακολουθούν. Η μεθοδολογία αυτή δεν διαφέρει έχει ιδιαίτερες διαφορές με αυτήν που ακολουθείται στους εντός έδρας αγώνες της ΑΕΚ. «Οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως στις «κακές» ελληνικές συνήθειες που με το πέρασμα του χρόνου έχουν παγιωθεί και θεωρούνται δεδομένες. Αναφέρομαι κυρίως στην έλλειψη επαγγελματισμού και καθήκοντος σε ανθρώπους με τους οποίους είμαστε αναγκασμένοι να συνεργαζόμαστε για την διοργάνωση των αγώνων, και στην παιδεία του Έλληνα φιλάθλου που έχει μάθει να λειτουργεί χωρίς κανόνες όταν πηγαίνει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει έναν αγώνα.» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Αναλύοντας τη φιλοσοφία της ΠΑΕ ΑEK o κ. Τάκης πρόσθεσε «Πιστεύω πως για να λυθεί το πρόβλημα της βίας στα Ελληνικά γήπεδα, πρέπει όλοι μας να το προσεγγίσουμε με σοβαρότητα, επαγγελματισμό και πάνω απ’ όλα με ειλικρίνεια. Και όταν μιλάω για ειλικρίνεια δεν αναφέρομαι μόνο στους φιλάθλους αλλά σε όλους τους φορείς (κράτος, αστυνομία), ακόμα και τις ίδιες τις ομάδες. Πρέπει να υπάρχει η βούληση και η αποφασιστικότητα αλλιώς κάθε φορά θα είμαστε στον ίδιο θλιβερό παρονομαστή. Στην ΠΑΕ ΑΕΚ έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με μία διοίκηση και έναν πρόεδρο ο οποίος αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας των φιλάθλων ως μέγιστη προτεραιότητα, μας δίνει όραμα και μας παρέχει τα πάντα ώστε κάθε μέρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά προκειμένου να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.»
Από την άλλη πλευρά, ερωτήματα έχουν προκύψει σχετικά με την εφαρμογή του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, από τη μεριά της νεοσύστατης Ομοσπονδίας Συνδέσμων Φιλάθλων Ελλάδος (Ο.ΣΥ.Φ.Ε), η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα με σκοπό να αποτελέσει τον ενιαίο εκφραστή των θέσεων των οργανωμένων καθώς και τον επίσημο φορέα εκπροσώπησης αυτών, απέναντι στην πολιτεία. Σύμφωνα, με τον κ. Θανάση Παντελόπουλο, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ο.ΣΥ.Φ.Ε, η εγκατάσταση των νέων ηλεκτρονικών μέσων στα γήπεδα, θα αποτελέσει ένα μέτρο απλά καταστολής και όχι πρόληψης, όπως οφείλει η πολιτεία να πράττει. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Παντελόπουλος στο Security Manager: «Θα υπάρχουν βασικά προβλήματα στην υλοποίηση των νέων ρυθμίσεων, γιατί, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν υπάρχουν καταρχήν οι προδιαγραφές στα ελληνικά γήπεδα για την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης. Επίσης, υπάρχει το ερώτημα για το ποιος θα κάνει τη σύλληψη του ταραξία, από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος θέλει να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από τις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο (κάτι που θεωρούμε σωστό) ή την ισχύ που θα έχει η εικόνα, σε μία ενδεχόμενη δικαστική απόφαση. » Ο κ. Παντελόπουλος πρόσθεσε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, χρόνια τώρα, το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν προέρχονται από τους οργανωμένους οπαδούς, απλά αυτοί αποτελούν τον εύκολο στόχο, όλων όσων επιθυμούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Οι ακριβές τιμές των εισιτηρίων, οι μετακινήσεις των οργανωμένων φιλάθλων καθώς και οι άθλιες συνθήκες των ελληνικών γηπέδων είναι ζητήματα που πρέπει σύμφωνα με τον κύριο Παντελόπουλο να αντιμετωπιστούν άμεσα από την πολιτεία. Για όλα αυτά ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν με γνώμονα τη καλυτέρευση του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο των οικονομικών των ομάδων τους.