Ασφαλείς Χώροι Στάθμευσης – Προκλήσεις και Τεχνολογικές Λύσεις
Όλα όσα οφείλει να γνωρίζει κάποιος όταν θέλει να σχεδιάσει ένα σύστημα ασφάλειας για ένα χώρο στάθμευσης και όλα τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι χρήστες αλλά και οι οργανισμοί από την υλοποίηση αυτού του έργου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
του Αριστοτέλη Λυμπερόπουλου
Η πρώτη εντύπωση παίζει πάντα έναν καθοριστικό ρόλο: Στις διαπροσωπικές γνωριμίες, στις επαγγελματικές επαφές ακόμα και στην πρώτη επαφή με έναν οργανισμό. Συνήθως δε, αυτή η επαφή έρχεται είτε στο χώρο υποδοχής αν έρχεται κάποιος πεζός, είτε στο χώρο στάθμευσης όταν κάποιος χρησιμοποιεί το όχημα του για να επισκεφθεί μια εγκατάσταση που διαθέτει περιβάλλοντα χώρο και θέσεις στάθμευσης. Νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, γραφειακοί χώροι, αεροδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, μονάδες παραγωγής και πάρα πολλοί άλλοι οργανισμοί, συνήθως διαθέτουν χώρο κατάλληλο ώστε να σταθμεύουν οι επισκέπτες αλλά και το μόνιμο προσωπικό. Είναι σημαντικό λοιπόν να χαρακτηρίζονται από ένα επαρκή βαθμό οργάνωσης, ώστε να μπορούν ακόμα και οι επισκέπτες της μίας φοράς να τις χρησιμοποιούν άνετα. Επίσης πολύ σημαντικό είναι φυσικά το θέμα της ασφάλειας ακόμα και όταν αναγράφεται στις πινακίδες ότι η εγκατάσταση δεν έχει καμία ευθύνη για την προστασία αντικειμένων που αφήνονται εντός των αυτοκινήτων, αυτό δεν σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη κλοπή ή βανδαλισμός δεν θα δημιουργήσει μια κακή εντύπωση για το σύνολο του οργανισμού.
Η διαχείριση των θέσεων στάθμευσης, ενσωματώνει αρκετούς κρίσιμους παράγοντες ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η ασφάλεια τόσο σε επίπεδο security όσο και σε επίπεδο safety των επισκεπτών χωρίς φυσικά να υποβαθμίζονται και άλλοι παράγοντες, όπως η γρήγορη εξυπηρέτηση τους και η ομαλή είσοδος και έξοδος των οχημάτων χωρίς αναίτιες καθυστερήσεις. Αναφέρουμε αυτά τα στοιχεία διότι πολύ συχνά είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους όπως μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε. Διότι η ασφάλεια επιβάλει αυστηρούς ελέγχους που με τη σειρά τους εγκυμονούν τον κίνδυνο των μεγαλύτερων καθυστερήσεων. Από την άλλη, μια χαλαρότητα στους ελέγχους μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ουρών αλλά προφανώς αυξάνει την πιθανότητα διάπραξης παραβατικών ενεργειών.
Ευτυχώς, η τεχνολογία δίνει λύσεις πλέον που μπορούν να διασφαλίζουν το μέγιστο βαθμό ισορροπίας ανάμεσα σε αυτές τις δύο φαινομενικά αντικρουόμενες απαιτήσεις. Δικτυακές κάμερες για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της κίνησης και της χωρητικότητας στο χώρο στάθμευσης παράλληλα με το κυρίως έργο τους που είναι η διαχείριση της ασφάλειας. Με αυτό τον τρόπο λύνονται και τα χέρια των υπευθύνων που πλέον θα έχουν στη διάθεση τους ένα πολυδιάστατο εργαλείο. Στις επόμενες σελίδες θα μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια πως ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό.
Όταν οι επισκέπτες αφήνουν το αυτοκίνητο τους, αλλά και τα περιεχόμενα που είναι μέσα σε ένα χώρο στάθμευσης θεωρούν φυσικά ότι είναι ασφαλή και ότι στον χώρο υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για την προστασία των οχημάτων που σταθμεύουν μέσα. Όμως είναι γεγονός ότι οι χώροι στάθμευσης προσελκύουν παραβατικές ενέργειες. Είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων χώρων, όπως το μέγεθος τους, ο μειωμένος φωτισμός τους, η μικρή κίνηση ανθρώπων και οι αρκετοί χώροι που δίνουν την ευκαιρία σε κάποιους να τους χρησιμοποιήσουν ως κρυψώνα που συμβάλλουν σε αυτό το γεγονός. Η χρήση των συστημάτων βίντεο-επιτήρησης μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη, ανίχνευση και αποτροπή εγκληματικών ενεργειών και βοηθάν στη δημιουργία ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για τους επισκέπτες.
Τα συστήματα επιτήρησης μπορούν να συνδυασθούν με ανιχνευτές ήχου με χρήση της τεχνολογίας analytics ώστε να μπορούν να εντοπίζουν γρήγορα ήχους που συνδυάζονται με εγκληματικές ενέργειες και να μπορούν να προειδοποιήσουν τους υπεύθυνους ώστε να αντιδράσουν γρήγορα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ήχος της θραύσης ενός τζαμιού που μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους να αντιληφθούν ότι κάτι δεν πάει καλά ακόμα και αν δεν καταγραφεί το συμβάν από τις κάμερες. Σε κάθε περίπτωση, μια ολοκληρωμένη λύση βοηθάει πολύ στη διαχείριση εγκληματικών ενεργειών και συμβάλλει στη γρήγορη ενεργοποίηση της ομάδας αντιμετώπισης.
Για να μπορέσουμε όμως να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχουμε επιλέξει το κατάλληλο σύστημα επιτήρησης που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε χώρους στάθμευσης. Επιπλέον, η προστασία ενός χώρου στάθμευσης δεν σχετίζεται αποκλειστικά μόνο με την ύπαρξη ενός συστήματος επιτήρησης. Θα πρέπει συνδυαστικά να δρομολογηθούν και άλλες ενέργειες όπως:
- Προσθήκη ενισχυμένου φωτισμού
- Καλή περίφραξη του χώρου ώστε η είσοδος και έξοδος να είναι από ελεγχόμενα σημεία
- Ενίσχυση της σήμανσης ασφάλειας
- Μείωση των κρυφών σημείων όπως εσοχές στους τοίχους τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ιδανικά σημεία για διάπραξη παραβατικών ενεργειών
- Προσθήκη τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης
- Ενεργοποίηση φύλαξης για το χώρο
Τα ακόλουθα είναι ορισμένες από τις βασικές ενέργειες που διασφαλίζουν τη διατήρηση της ασφάλειας σε χώρους στάθμευσης σε υψηλά επίπεδα μαζί φυσικά με τη λειτουργία ενός καλοσχεδιασμένου συστήματος επιτήρησης. Ορισμένα από αυτά λειτουργούν προληπτικά όπως παραδείγματος χάρη η αποτελεσματική περίφραξη, ενώ άλλα λειτουργούν κυρίως κατασταλτικά όπως η χρήση των τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης. Άλλα λειτουργούν συνδυαστικά όπως η ύπαρξη φυλάκων και η χρήση συστημάτων επιτήρησης. Φυσικά θα πρέπει πάντα να αξιολογείται η λειτουργία κάθε χώρου ώστε να επιλέγονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και να γίνεται η ανάλογη οικονομική αξιολόγηση. Το μέτρο της διατήρησης μιας στελεχωμένης φύλαξης -ειδικά όταν αναφερόμαστε σε 24ώρη φύλαξη– είναι ιδιαίτερα δαπανηρό και πολλές φορές δεν είναι απαραίτητο αρκεί να υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα επιτήρησης. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας κεντρικός φύλακας για όλη την εγκατάσταση και μέσω ενός συστήματος επιτήρησης να ελέγχει το χώρο στάθμευσης.
Τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης.
Σήμερα, στους χώρους στάθμευσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύγχρονα συστήματα βίντεο-επιτήρησης με σημαντικά πλεονεκτήματα και καινοτομίες σε σχέση με τους προκατόχους τους.
Τα συστήματα των περασμένων ετών ήταν κυρίως καλωδιακά και μέσω της καλωδίωσης έπρεπε να μεταφέρουν όλα τα δεδομένα. Πλέον, η ασύρματη τεχνολογία έχει κάνει έντονη την εμφάνιση της και στα συστήματα επιτήρησης τα οποία κάνουν χρήση και των τεχνολογιών cloud για τη μεταφορά και αποθήκευση των δεδομένων από τα βίντεο που καταγράφονται. Επίσης σε ότι αφορά την ηλεκτρική τροφοδοσία τους μπορούν πλέον να λειτουργούν με ηλιακά panel και μπαταρίες με μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης ώστε να διασφαλίζεται η μεγάλη αυτονομία τους. Τέλος, οι κάμερες είναι πολύ ανθεκτικές σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κάτι πολύ σημαντικό για τους εξωτερικούς χώρους στάθμευσης.
Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα των σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης είναι η ύπαρξη ισχυρών λογισμικών που τους δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσης με άλλα συστήματα ασφάλειας και ενεργοποίησης συναγερμών. Τη στιγμή της παραβίασης και μόλις τους αντιληφθεί το σύστημα επιτήρησης οι διαρρήκτες μπορούν να βρεθούν απέναντι από ένα συνδυασμένο καταιγισμό ηχητικών ενδείξεων (σειρήνες) και φωτεινών ενδείξεων (άνοιγμα προβολέων) με επικρατέστερο αποτέλεσμα την αποτροπή κάθε σκέψης για συνέχιση του έργου τους. Παράλληλα, θα έχει ειδοποιηθεί και η ομάδα επιφυλακής ώστε να δράσουν κατάλληλα και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
Σε ότι αφορά το τεχνικό μέρος των συστημάτων επιτήρησης θα πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά οι υπεύθυνοι με ποιες από τις παρακάτω δυνατότητες θα τα εφοδιάσουν εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε χώρους στάθμευσης:
- Αναγνώριση πινακίδων. Περισσότερη γνωστή αυτή η δυνατότητα με την αγγλική της έκδοση ως plate recognition είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο καθότι αναφερόμαστε σε χώρους όπου ως επί το πλείστων χρησιμοποιούνται αυτοκίνητα και η δυνατότητα εντοπισμού τους είναι κάτι το οποίο κυρίως γίνεται από την καταγραφή του αριθμού της πινακίδας τους.
- Κάμερες μεγάλης εμβέλειας. Υπάρχουν πλέον κάμερες που μπορούν να καταγράψουν σε πολύ μεγάλη εμβέλεια και με μεγάλη ακρίβεια σε συνθήκες ημέρας και νύχτας. Η χρήση τους ενδείκνυται σε χώρους στάθμευσης που είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους συνήθεις κλειστούς χώρους στους οποίους χρησιμοποιούνται κάμερες με μικρότερες δυνατότητες. Επίσης, όταν χρησιμοποιούνται σε ανοιχτά πάρκινγκ θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν και δυνατότητα πολύ καλής καταγραφής ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Ανιχνευτές κίνησης. Η χρήση ανιχνευτών κίνησης μπορεί να εντοπίσει οποιαδήποτε κίνηση γύρω από το χώρο που επιτηρεί μια κάμερα. Με τη χρήση έξυπνου λογισμικού μπορεί η κάμερα να εστιάζει αυτόματα στο σημείο από το οποίο προέρχεται η κίνηση και να δίνει μεγέθυνση της εικόνας. Με αυτό τον τρόπο, το προσωπικό ασφάλειας μπορεί εύκολα ακόμα και αν έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί μεγάλη ομάδα καμερών να εντοπίζει γρήγορα τον πιθανό κίνδυνο και από ποιο σημείο προέρχεται αυτός.
- Κάμερες θερμικής απεικόνισης. Στο Security Manager, έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στις κάμερες που χρησιμοποιούν τη τεχνολογία θερμικής απεικόνισης και στα πλεονεκτήματα που αυτές παρουσιάζουν. Είναι ιδανικές για χρήση σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό. Κάτι το οποίο μπορεί να προκύψει σε ανοιχτά πάρκινγκ. Επίσης οι μεγάλες αποστάσεις που συνήθως χαρακτηρίζουν τους χώρους στάθμευσης δεν αποτελούν πρόβλημα για τις συγκεκριμένες κάμερες. Αυτές βασίζουν τη λειτουργία τους στην εκπομπή θερμικής ακτινοβολίας και σε αυτό διαφοροποιούνται από την ανθρώπινη όραση. Με την πρόσθετη χρήση της τεχνολογίας των analytics, οι θερμικές κάμερες μπορούν εύκολα να εντοπίσουν το περίγραμμα ενός ανθρώπινου σώματος και στη συνέχεια να στείλουν την κατάλληλη ένδειξη συναγερμού.
Υπάρχουν και άλλα πιο εξεζητημένα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα επιτήρησης για πάρκινγκ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι κινητές πλατφόρμες με αναρτημένες κάμερες όπως αυτές που έχουμε δει να χρησιμοποιούνται σε αθλητικούς αγώνες. Τα πάρκινγκ είναι μεγάλοι επίπεδοι χώροι και η χρήση τέτοιων συστημάτων θα επέτρεπε τον καλύτερο εντοπισμό ενός συμβάντος στα σημεία που είναι μακριά από σταθερές κάμερες. Με τη χρήση ηλιακών πάνελ και τη ασύρματη διασύνδεση μέσω cloud αυτές οι πλατφόρμες θα μπορούν να λειτουργούν για πολλές ώρες αυτόνομα και να μεταδίδουν τις πληροφορίες στο κέντρο ελέγχου.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας για ένα χώρο στάθμευσης. Παρόλα αυτά υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζονται να απαντηθούν προκειμένου αυτός που θα κληθεί να επιλέξει να λάβει τη πιο σωστή απόφαση ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου στάθμευσης. Τα ερωτήματα σχετίζονται με τις επιλογές που αναφέρθηκαν πιο πάνω σε σχέση με το πώς υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας
Κόστος
Το κόστος έρχεται στην επιφάνεια όταν τίθεται το θέμα της χρήσης στελεχωμένης φύλαξης. Όπως και αν το εξετάσει κάποιος αυτό το θέμα υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση τη μη επανδρωμένη φύλαξη. Θεωρούμε όμως ως δεδομένο ότι ούτως ή άλλως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συστήματα επιτήρησης, διότι οι κάμερες ακόμα και όταν υπάρχει φύλακας παίζουν ένα τεράστιο και σημαντικό ρόλο στη αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του οργανισμού.
Σε ένα χώρο στάθμευσης ένα πολύ καλά υλοποιημένο σύστημα επιτήρησης μπορεί να μειώσει κατά πολύ τις ανάγκες για στελέχωση με φύλακες. Ούτως ή άλλως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένας φύλακας να καλύψει ένα μεγάλο χώρο μόνος του. Οπότε προκύπτει το ερώτημα ποιος αριθμός φυλάκων είναι ικανοποιητικός. Μια απάντηση που δύσκολα δίνεται ακόμα από τους πιο έμπειρους σε θέματα ασφάλειας. Οπότε μπορεί να υπάρχει μια κεντρική φύλαξη που να καλύπτει και άλλες επιχειρησιακές ανάγκες και αυτός ο φύλακας να έχει μια πολύ καλή εικόνα όλων των σημείων της θέσης στάθμευσης. Επίσης, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ειδοποιήσει τις κατάλληλες υπηρεσίες σε περίπτωση που εντοπίσει κίνδυνο και να μπορέσει να οργανώσει τις πρώτες βασικές ενέργειες αντίδρασης.
Σε ότι αφορά τις άλλες πρόσθετες δυνατότητες των συστημάτων επιτήρησης όπως το plate recognition, η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτού του είδους οι κάμερες θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούνται σε σημεία εισόδου ή εξόδου από τους χώρους στάθμευσης. Εκτός από θέματα ασφαλείας, η χρήση της δυνατότητας της αυτόματης αναγνώρισης της πινακίδας θα βοηθήσει πολύ τους υπεύθυνους να δίνουν πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες του χώρου στάθμευσης και φυσικά να βελτιστοποιούν τη χρήση του χώρου ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις.
Τα βήματα
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η διατήρηση ενός υψηλού επίπεδου ασφάλειας στους χώρους στάθμευσης είναι ένα σημαντικό έργο. Η ασφαλή μετάβαση όσων κινούνται σε αυτούς τους χώρους είναι πρώτα από όλα σημαντική για τους ίδιους αλλά διαπιστώσαμε ότι πιθανά κρούσματα παραβατικότητας επιφέρει πλήγμα και στην εικόνα του οργανισμού. Είναι λοιπόν ένα σημαντικό έργο στο οποίο όμως τις περισσότερες φορές δεν δίνεται η απαιτούμενη προσοχή. Καθότι μακριά από τα γραφεία ή τις άλλες κεντρικές δραστηριότητες ενός οργανισμού (παραγωγή, διακίνηση εμπορευμάτων) συχνά ξεχνάμε να εστιάσουμε στους κινδύνους που υπάρχουν μέσα στους χώρους στάθμευσης.
Όσοι καλούνται λοιπόν να διασφαλίσουν την ασφάλεια ενός χώρου στάθμευσης καλούνται να λύσουν ένα πρόβλημα που προσεγγίζει το μίτο της Αριάδνης. Η απαίτηση είναι να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε χώρους που εξ ορισμού διαθέτουν πολλά χαρακτηριστικά και στοιχεία τα οποία προσελκύουν παραβατικές ενέργειες. Αυτή η απαίτηση έρχεται σε αντίθεση με την αμέλεια που επιδεικνύουν πολλοί οργανισμοί για τη φύλαξη των χώρων στάθμευσης. Το πιο σύνηθες είναι αφού παρουσιασθεί ένα παραβατικό περιστατικό να έρχονται όλοι να παίζουν το ρόλο του μετά Χριστό προφήτη και να αναδεικνύουν ελλείψεις ή να κάνουν προτάσεις για τους συγκεκριμένους χώρους.
Ενδιαφέρον λοιπόν θα παρουσίαζε ένα συνοπτικός οδικός χάρτης που μπορεί να παίξει και το ρόλο του check list στην προσπάθεια των υπευθύνων ενός οργανισμού να θωρακίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους χώρους στάθμευσης.
- Μελέτη και υλοποίηση ενός αποτελεσματικού συστήματος επιτήρησης. Στα σημεία εισόδου- εξόδου οι κάμερες θα πρέπει να διαθέτουν και τη τεχνολογία plate recognition ώστε να μπορούν να αποτελέσουν και αποτελεσματικό εργαλείο ελέγχου της πρόσβασης των οχημάτων
- Σύστημα ελέγχου πρόσβασης με μπάρες το οποίο θα δίνει ελεγχόμενη πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένα οχήματα. Ο έλεγχος μπορεί να γίνεται είτε από φύλακα είτε από αυτόματο σύστημα ελέγχου το οποίο μπορεί να αναγνωρίζει είτε την κάρτα του οδηγού είτε τις πινακίδες του οχήματος (Εδώ αναδεικνύεται η αξία της ενσωμάτωσης του plate recognition σε συγκεκριμένες κάμερες)
- Ισχυρή περίφραξη του χώρου όταν είναι ανοιχτός και έλεγχος των διάφορων ανοιγμάτων όταν αναφερόμαστε σε κλειστό χώρο στάθμευσης. Το τελευταίο το αναφέρουμε διότι η νομοθεσία πυρασφάλειας επιβάλλει συγκεκριμένο αριθμό θυρών εξόδου ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου. Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι αυτές οι θύρες παραμένουν ανοιχτές και δίνουν την ευκαιρία εισόδου σε ανθρώπους με κακόβουλες προθέσεις. Η χρήση μαγνητικών επαφών που θα ενεργοποιούν σειρήνες όταν ανοίγουν αυτές οι θύρες αποτελεί μια πολύ καλή και εύκολη στην υλοποίηση πρόταση.
- Πολύ καλός φωτισμός. Τόσο στα ανοιχτά πάρκινγκ κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών όσο και στα κλειστά το θέμα του φωτισμού είναι πολύ σημαντικό. Η ύπαρξη ισχυρού φωτισμού αποτρέπει σε μεγάλο ποσοστό τις παραβατικές ενέργειες και παράλληλα βοηθάει σημαντικά το σύστημα επιτήρησης ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό.
- Διερεύνηση της χρήσης υπηρεσίας φύλαξης. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο θα πρέπει να εξετασθεί καθώς ανεβάζει πολύ το κόστος όπως αναλύσαμε και παραπάνω, ειδικά όταν ο φύλακας χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την επιτήρηση του χώρου στάθμευσης. Η πιο αποτελεσματική και παράλληλα οικονομική προσέγγιση είναι η χρήση ενός κεντρικού φύλακα για όλη την εγκατάσταση ο οποίος σε συνδυασμό με ένα αποτελεσματικό σύστημα επιτήρησης θα μπορεί να ελέγχει και τους χώρους στάθμευσης
- Πολύ καλή σήμανση όλων των χώρων στάθμευσης. Θα πρέπει να υπάρχει ένα πολύ καλό σύστημα σήμανσης που θα ενημερώνει τους χρήστες που μπορούν να κατευθυνθούν σε περίπτωση κινδύνου και ποια είναι τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.
Συνοψίζοντας
Ένα αποτελεσματικό σύστημα επιτήρησης, η περίφραξη και η επιτήρηση των ανοιγμάτων, έλεγχος της εισόδου/ εξόδου οχημάτων και προσώπων, καλός φωτισμός και σήμανση είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να διαθέτει εκ των ουκ άνευ ένας χώρος στάθμευσης ώστε να θεωρείται ασφαλής για όσους το χρησιμοποιούν. Προαιρετικά, μπορεί να εξετασθεί και η χρήση στελεχωμένης φύλαξης αλλά σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω μπορεί να υλοποιηθεί ένα σύστημα ασφάλειας που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα όσων χρησιμοποιούν τους χώρους στάθμευσης αλλά και θα προστατεύει την κινητή περιουσία τους. Η υλοποίηση αυτού του συστήματος επιφέρει ουσιαστικά οφέλη για όσους χρησιμοποιούν το χώρο στάθμευσης αλλά παράλληλα αναβαθμίζει και την εικόνα του οργανισμού. Είναι μια παράπλευρη ωφέλεια που όμως θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε μια σύγχρονη κοινωνία στην οποία λαμβάνεται πολύ σοβαρά και το αποτύπωμα ενός οργανισμού σε όλες τις δραστηριότητες του.