Απολογισμός & Επανασχεδιασμός
Το 2020 που μας αφήνει ήταν σίγουρα μια χρονιά γεμάτη ιδιαιτερότητες. Όλος ο πλανήτης επηρεάστηκε από την πανδημία του covid-19, σε όλες τις πτυχές της επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής ζωής. Επιχειρώντας να αναδείξουμε τις αλλαγές που επήλθαν στον ευρύτερο τομέα της ασφάλειας, εστιάζοντας στη τεχνολογία και τον ανθρώπινο παράγοντα, υπάρχουν κάποια σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς.
Πρώτο αξιοσημείωτο γεγονός, είναι φυσικά ότι ολόκληρος ο κόσμος στράφηκε προς τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας, προκειμένου να βρει λύσεις για μια σειρά μέτρων που θα περιόριζαν τη διασπορά του ιού. Συστήματα βίντεο-επιτήρησης με δυνατότητες θερμομέτρησης για ανίχνευση πυρετού & ανίχνευσης μάσκας, συστήματα καταμέτρησης ατόμων σε χώρους και συστήματα ελέγχου πρόσβασης, χωρίς επαφή πρωταγωνίστησαν όλους τους προηγούμενους μήνες στη ζήτηση στη παγκόσμια αγορά. Όλη αυτή η κατάσταση σε παγκόσμια κλίμακα, έδωσε τη δυνατότητα στην αγορά της φυσικής ασφάλειας να έρθει στο προσκήνιο και μάλιστα σε έντονο βαθμό. Δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε την λέξη “ευκαιρία” μιας και η ανάγκη αυτή δημιουργήθηκε μέσα από μια υγειονομική κρίση με πολύ θλιβερές επιπτώσεις.
Το σημείο απλά που θέλουμε να επισημάνουμε, είναι ότι η παγκόσμια βιομηχανία της ασφάλειας, αλλά και εδώ η τοπική αγορά της Ελλάδας, μπορεί μέσα από αυτή την ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση, να διεκδικήσει έναν ευρύτερο ρόλο και να αποδείξει ότι αξίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων και της ανάπτυξης της τεχνολογίας. Να στραφεί δηλαδή σε ένα ευρύτερο κοινό και ένα διευρυμένο πεδίο εφαρμογών πέρα από τα παραδοσιακά όρια.
Έτσι και αλλιώς έχει περάσει η εποχή, όπου η ασφάλεια περιορίζονταν στην αγορά μιας κάμερας ή ενός συναγερμού με συμβατικές δυνατότητες. Οι τελικοί πελάτες – είτε είναι επιχειρήσεις, είτε οικιακοί χρήστες – θέλουν πλέον ολοκληρωμένες λύσεις, με ευελιξία και προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, με μακρόπνοη προσέγγιση. Άλλωστε και το κεντρικό άρθρο του σημερινού τεύχους – με θέμα το integration fire & security – αποτυπώνει αυτή την ανάγκη. Με λίγα λόγια η Υγειονομική Κρίση και η ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης υγείας, επαναπροσδιόρισε μεταξύ άλλων και το ρόλο της Φυσικής Ασφάλειας σχετικά με τις τεχνολογικές λύσεις.
Σε ότι αφορά τον επαναπροσδιορισμό του ανθρώπινου ρόλου, θα πρέπει να σταθούμε συνοπτικά σε 3 σημεία. Πρώτον, αποδεικνύεται εμφατικά ότι ο εγκαταστάτης συστημάτων ασφάλειας, θα πρέπει πλέον να λειτουργεί ταυτόχρονα και ως σύμβουλος ασφάλειας απέναντι στον πελάτη του και για να γίνει αυτό θα πρέπει να επενδύσει ακόμα περισσότερο στην εκπαίδευση και γνώση. Δεύτερον, οι Διευθυντές Ασφάλειας αποκτούν έναν ακόμα σημαντικό ρόλο στο ήδη πολύπλευρο φάσμα ευθύνης τους και τρίτον, το προσωπικό βάσης, οι άνθρωποι που εργάζονται ως security μέσα και από αυτή τη δοκιμασία απέδειξαν ότι αξίζουν μεγαλύτερη επιβράβευση με ότι αυτό συνεπάγεται.
*Με το τεύχος 90 του Security Manager συμπληρώνονται 15 χρόνια από την έναρξη αυτού του όμορφου ταξιδιού. Μιας επιτυχημένης πορείας που προσωπικά, αλλά και συνολικά ως ομάδας, μας γεμίζει ηθική ικανοποίηση και μας δίνει την ώθηση να συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά να αποτελούμε το σημείο αναφοράς της ενημέρωσης όλων των επαγγελματιών στο τομέα της ασφάλειας στην Ελλάδα.
Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε το 2021 να είναι μια χρονιά θετικών εξελίξεων σε όλους τους τομείς.
Παραμείνετε υγιείς και ασφαλείς!
Βλάσης Αμανατίδης