Αντιμετωπίζοντας ευάλωτα σημεία σε συστήματα συναγερμού
Όπως σε όλες τις τεχνολογικές εφαρμογές έτσι και στα συστήματα συναγερμού παρατηρούνται ευάλωτα σημεία, τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε και να ελέγχουμε εν τη γενέσει τους αλλά τακτικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσλειτουργίες.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα ενός συστήματος συναγερμού. Η ύπαρξή του και μόνο αρκεί για να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να αποθαρρύνει έναν επίδοξο διαρρήκτη. Πολλοί ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων, ειδικά μικρότερων όπως οικίες ή μικρά καταστήματα, παρασύρονται από μια μάλλον παρερμηνευμένη αντίληψη και υποτιμούν τη σημασία του συναγερμού, επιλέγοντας συχνά να μην τοποθετήσουν κανένα σύστημα προστασίας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την αντίληψη, αν ένας "έμπειρος και με τεχνογνωσία" διαρρήκτης αποφασίσει να στοχεύσει σε ένα στόχο, ένα σύστημα συναγερμού μπορεί να μην τον αποθαρρύνει. Αυτή εν μέρει η αντίληψη δεν είναι εσφαλμένη, αλλά πριν φτάσει κάποιος σε αυτό το συμπέρασμα οφείλει να αντιληφθεί μια βασική αρχή. Ενας διαρρήκτης για να φτάσει στο σημείο να στοχεύσει σε ένα συγκεκριμένο στόχο, εξετάζει πρώτα τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί για το συγκεκριμένο χώρο. Πολύ πιο εύκολα αποφασίζει να δράσει ενάντια σε ένα στόχο που δεν έχει μέτρα προστασίας ή έχει ελάχιστα μέτρα, παρά σε μια προστατευμένη εγκατάσταση. Οπότε εξ ορισμού ένα σπίτι ή ένα κατάστημα που διαθέτει ένα σύστημα συναγερμού μπορεί να μη μπει καν στο στόχαστρο ενός διαρρήκτη. Δεν αρκεί όμως να περιοριζόμαστε μόνο στην αποτρεπτική ισχύ ενός συστήματος συναγερμού. Αντίθετα, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα σύγχρονα συστήματα, μπορούμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το βαθμό προστασίας των διάφορων χώρων. Αρκεί να αντιμετωπίσουμε ορισμένα βασικά θέματα, που μπορεί να αποτελέσουν τα ευάλωτα σημεία σε ένα σύστημα προστασίας.
Ασύρματα συστήματα
Αποτελούσαν ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά στο χώρο των συστημάτων συναγερμού. Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για τη χρησιμότητά τους, την αξιοπιστία τους και εντέλει τις πιθανότητες να αποκτήσουν ένα σημαντικό μερίδιο στη συνολική αγορά των συστημάτων συναγερμού. Πολλές από αυτές τις απόψεις έχουν αναγραφεί και στις σελίδες του Security Manager. Ενώ οι πρώτοι εκπρόσωποι της κατηγορίας τους έχουν κάνει την εμπορική τους εμφάνιση ήδη από τη δεκαετία του 1980 και ενώ οι περισσότεροι περίμεναν εδώ και καιρό να κυριαρχήσουν στην αγορά, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει φτάσει το κρίσιμο εκείνο σημείο που καθορίζει τη μετάβαση από μία τεχνολογία στην επόμενη. Ακόμα και η έλευση των αμφίδρομων συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας (two way radio) που επέλυσε οριστικά τα όποια αρχικά προβλήματα αξιοπιστίας υπήρχαν στην πρώτη γενιά συστημάτων, δεν έχει βοηθήσει προς την κατεύθυνση της μεγέθυνσης του μεριδίου των ασύρματων συναγερμών. Σύμφωνα με όσα βλέπουμε από τις τάσεις της αγοράς, υπάρχει ακόμα καχυποψία των ιδιοκτητών αλλά και των εγκαταστατών. Αυτή η καχυποψία όμως θα αντιμετωπισθεί μόνο με την αυξανόμενη χρήση των ασύρματων συστημάτων συναγερμού, που θα αποδείξει και την αξιοπιστία της λειτουργίας σε μεγαλύτερα δείγματα. Όμως είναι και το αυξημένο κόστος αγοράς που αποθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να τα επιλέξουν και τους εγκαταστάτες να τα προτείνουν – φοβούμενοι ότι θα χάσουν πελάτες – χωρίς δε το αυξημένο κόστος να συνοδεύεται από μια έμπρακτη πιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων. Εδώ πλέον φτάνουμε στην πηγή των προβλημάτων, που δεν είναι άλλη από την έλλειψη ενός προτύπου. Ένα αποδεκτό διεθνές πρότυπο θα βοηθούσε στην τεκμηριωμένη απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός σύγχρονου ασύρματου συστήματος συναγερμού. Οπότε πλέον και οι επιθεωρητές των ασφαλιστικών εταιρειών θα μπορούσαν να αποδεχθούν την αποτελεσματικότητα των καινούριων ασύρματων συστημάτων και να επιβραβεύσουν τους πελάτες τους με μείωση στο κόστος των ασφαλιστήριων συμβολαίων. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει άμεσο όφελος από την επιλογή ενός ασύρματου συστήματος – και άρα θα διευρυνθεί το μερίδιό τους – και επακόλουθα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η όποια καχυποψία υπάρχει ακόμα για την αξιοπιστία τους. Αλλά παράλληλα η επιλογή νέων συστημάτων ασύρματης τεχνολογίας θα βελτιώσει το βαθμό προστασίας των εγκαταστάσεων, καθώς θα αποθαρρύνει ακόμα περισσότερο τους διαρρήκτες να επιχειρήσουν οποιαδήποτε παραβατική ενέργεια, αφού το έργο τους θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.
Προγραμματισμός
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους εγκαταστάτες και τους πελάτες είναι οι δυνατότητες προγραμματισμού των συστημάτων. Ένα σύγχρονο σύστημα συναγερμού θα πρέπει να προσφέρει δυνατότητες προγραμματισμού εξ αποστάσεως, ρυθμίσεις των διάφορων παραμέτρων, αλλά και εντοπισμού των βλαβών. Καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν μεταβληθεί προς το ταχύτερο, είναι προφανές ότι η οποιαδήποτε επέμβαση σε ένα σύστημα συναγερμού – είτε από τον ιδιοκτήτη ή τους υπεύθυνους του χειρισμού του είτε από εγκαταστάτες – τεχνικούς, θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό συντομότερα. Αυτό στην πρώτη περίπτωση σημαίνει ότι στρεφόμαστε σε φιλικότερα συστήματα με πιο εύχρηστα μενού, ενώ οι τεχνικοί θα πρέπει να επικοινωνούν και εξ αποστάσεως με το σύστημα, ώστε να προβαίνουν στους κατάλληλους χειρισμούς ή να κάνουν διαγνώσεις για πιθανά προβλήματα.
Οι δυνατότητες προγραμματισμού λοιπόν είναι ένα ζητούμενο και ένα θέμα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία ενός συστήματος συναγερμού. Επιπλέον η ενσωμάτωση μικροεπεξεργαστών στους τοπικούς αισθητήρες και η καθιέρωση των πολυζωνικών συστημάτων, σε συνδυασμό με το γραφικό περιβάλλον λειτουργίας, έχουν μειώσει κατά πολύ το χρόνο εύρεσης μιας βλάβης και άρα το χρόνο αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας.
Οπότε πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο για τη δημιουργία εύχρηστων και πολυδιάστατων συστημάτων σε ό,τι αφορά στο προγραμματιστικό μέρος τους.
Συντήρηση
Μπορεί να φαίνεται ίσως υπερβολικό όσον αφορά στα συστήματα συναγερμού, καθώς εκλείπουν τα κινούμενα μέρη στα οποία συνήθως οφείλεται η φθορά ενός εξοπλισμού, αλλά η αναγκαιότητα της προληπτικής συντήρησης δεν εκλείπει. Η αναγκαιότητά της μάλιστα ενισχύεται από τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας ενός συστήματος συναγερμού σε μια ξαφνική απρογραμμάτιστη κατάσταση. Εντούτοις, για να είμαστε κοντύτερα στην πραγματικότητα, η έννοια της προληπτικής συντήρησης έχει περισσότερο να κάνει με τον περιοδικό έλεγχο όλου του συστήματος (πίνακες, μπαταρίες, παροχή ρεύματος, κατάσταση ανιχνευτών). Μπορεί τα σύγχρονα συστήματα να έχουν μεγάλες δυνατότητες αυτοδιάγνωσης και να μπορούν να ειδοποιούν για τα περισσότερα προβλήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε την άνεση να αγνοήσουμε εντελώς τον εξίσου σημαντικό παράγοντα του περιοδικού ανθρώπινου ελέγχου.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια τακτική περιοδική συντήρηση, η οποία είτε να ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη είτε – αν αναφερόμαστε σε μεγάλο Οργανισμό με ενσωματωμένο τεχνικό τμήμα – να γίνεται εσωτερικά. Ανεξάρτητα από το πώς θα γίνεται (εσωτερικά ή εξωτερικά) θα πρέπει να υπάρχουν γραπτές διαδικασίες που να περιγράφουν ακριβώς τι θα περιλαμβάνει η συντήρηση. Αν ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη, οι γραπτές διαδικασίες θα πρέπει να αποτελούν μέρος της σύμβασης με σαφείς όρους και υποχρεώσεις.
Η ύπαρξη όμως μιας γραπτής διαδικασίας, όπως έχει δείξει και η εμπειρία, δεν διασφαλίζει πάντα την πραγματοποίηση μιας συντήρησης. Θα πρέπει να τεκμηριώνεται η διαδικασία συντήρησης με κατάλληλα φύλλα ελέγχου, στα οποία θα περιγράφονται ο εργασίες, θα γράφονται οι διάφορες παρατηρήσεις και φυσικά θα συμπληρώνεται ενυπογράφως του όνομα του τεχνικού που έκανε τη συντήρηση και η ημερομηνία πραγματοποίησής της. Όλα αυτά τα φύλλα ελέγχου θα πρέπει να τηρούνται σε ένα αρχείο, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος και να ανατρέχει κάποιος σε αυτά για την άντληση πληροφοριών και στοιχείων που μπορούν να φανούν πολύτιμα όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα.
Η διερεύνηση ενός προβλήματος ή ενός θέματος είναι άλλη μία σοβαρή παράμετρος, που θα συμβάλλει πολύ στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ενός συστήματος συναγερμού. Βασιζόμενοι και στα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις διάφορες συντηρήσεις, θα πρέπει όταν υπάρχει ένα απρόβλεπτο πρόβλημα να υπάρχει επικοινωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία και να της αποστέλλεται το πρόβλημα, ώστε να βρεθεί μια τεχνική εξήγηση για το αίτιο. Αυτές οι διερευνήσεις μπορούν να αποτελέσουν και ένα σημαντικό εφαλτήριο για την περαιτέρω εξέλιξη των καινούριων συστημάτων συναγερμού.
Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα των συστημάτων συναγερμού. Είναι πολύτιμοι φύλακες για όλες τις εγκαταστάσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή τη λειτουργία τους. Χρησιμεύουν τόσο προληπτικά αλλά και κατασταλτικά, καθώς μέσω αυτών ειδοποιούνται αμέσως οι υπεύθυνοι σε περίπτωση που κάτι συμβεί. Για να επιτευχθεί αυτό όμως, θα πρέπει να λειτουργούν σωστά, αξιόπιστα και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες δυνατότητές τους. Σήμερα η τεχνολογία προσφέρει όλα τα μέσα για να πετύχουμε αυτόν το στόχο, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση. Μέσω αυτής θα μπορεί ο εγκαταστάτης να προσφέρει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λύση στον πελάτη, αλλά και ο πελάτης θα μπορεί να αντιληφθεί τις διαφορές μεταξύ των πολλών προτάσεων που μπορεί να έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να επιλέξει την καλύτερη.
Του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ