Αναζητώντας τη βέλτιστη ισορροπία Φυσικής Ασφάλειας και Πληροφορικής
Στο τεύχος 111 έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε άρθρα και αναλύσεις που έχουν ως κοινή παράμετρο τη διασύνδεση συστημάτων και υποδομών φυσικής ασφάλειας, με τεχνολογίες με αναφορά τον τομέα του IT.
Η υιοθέτηση του cloud και του IoT σε πολλές εφαρμογές φυσικής ασφάλειας, αλλά και η υλοποίηση του σχεδιασμού ενός σύγχρονου control room – που θα συναντήσετε ως θεματολογία σε αυτό το τεύχος – απαιτούν σήμερα, πάνω από όλα, τη συνεργασία των ομάδων πληροφορικής και ασφάλειας σε μια εγκατάσταση, με στόχο την αποτελεσματική διασύνδεση και την αρμονική συνύπαρξή των συστημάτων σε ένα κοινό τεχνολογικό οικοσύστημα.
Η σύγκλιση της φυσικής ασφάλειας με την πληροφορική συμβαίνει εδώ και χρόνια. Ξεκίνησε όταν τα φυσικά συστήματα ασφαλείας μετατοπίστηκαν από το αναλογικό σε IP, ενώ τώρα που μεταβαίνουν σταδιακά και στο cloud, δημιουργεί τις προϋποθέσεις και την ανάγκη για την καλλιέργεια μιας ισχυρότερης συνεργασίας.
Οι εποχές που η βιντεοεπιτήρηση γίνονταν μέσω «κλειστού κυκλώματος» και συνολικά τα συστήματα ασφάλειας σε μια μεγάλη κυρίως εγκατάσταση ήταν απομονωμένα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Η νέα πραγματικότητα της σύγκλισης τεχνολογικών και ανθρώπινων πόρων ασφάλειας και πληροφορικής δημιουργεί αρκετές προκλήσεις. Σίγουρα, τα πράγματα δεν είναι τόσο ιδανικά σε ότι αφορά την υλοποίηση των έργων, τη διαχείριση των υποδομών, αλλά και τη συνύπαρξη των τμημάτων. Οι αφετηρίες, οι δεξιότητες, οι κουλτούρες, οι προτεραιότητες, είναι διαφορετικές μεταξύ των ανθρώπων που απαρτίζουν τα δύο τμήματα, ενώ και οι τεχνολογικές επιλογές των λύσεων υπηρετούν διαφορετικούς στόχους.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους αυξανόμενους κινδύνους στον κυβερνοχώρο στους οποίους εκτίθενται οι οργανισμοί, αν τα συστήματα φυσικής ασφάλειας δεν εφαρμοστούν σωστά ή ως υλικά έχουν τρωτά σημεία που είναι πιθανόν να δημιουργηθούν κενά ασφάλειας και να αφήσουν «ανοιχτές πόρτες» για τους επιτιθέμενους.
Μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίζουν σίγουρα και οι εγκαταστάτες και εταιρίες υλοποίησης έργων φυσικής ασφάλειας, όταν κληθούν σήμερα να υλοποιήσουν ένα τεχνολογικό έργο, μιας και θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ένα σύνολο παραμέτρων που πηγάζουν από την πληροφοριακή υποδομή, αλλά και τους περιορισμούς που μπορεί να θέτει το τμήμα IT.
Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στη σύγκλιση μεταξύ αυτών των κλάδων και βασίζονται από την μια πλευρά σε ενοποιημένες πλατφόρμες διαχείρισης των υποδομών και από την άλλη σε τεχνολογίες ανάλυσης των δεδομένων, που μπορεί να βασίζονται και σε Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η συνεργασία λοιπόν των τμημάτων και των τεχνολογιών φυσικής ασφάλειας και πληροφορικής δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση.
Η ύπαρξη μιας σωστής στρατηγικής με βάση την ανάλυση δεδομένων και την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογικών λύσεων, μπορούν να αμβλύνουν τις όποιες διαφορές υπάρχουν, να ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ αυτών των ομάδων και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις που υπάρχουν, πετυχαίνοντας τη βέλτιστη ισορροπία δυνάμεων.