Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την εξέλιξη της εγκληματικότητας και τη συνολική δραστηριότητα της ΕΛ.ΑΣ για το έτος 2016
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της εγκληματικότητας στην ελληνική επικράτεια για το έτος 2016, προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία και τον απολογισμό της συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ στις 24/4. Τα στατιστικά στοιχεία αφορούν σε δείκτες εγκληματικότητας, καθώς και αδικημάτων κατά της οικονομίας, ηλεκτρονικού εγκλήματος, διακίνησης παράτυπων μεταναστών, συγκεντρώσεων, αθλητικών εκδηλώσεων και απολογισμού της αστυνομικής ανταπόκρισης.
Τα βασικά σημεία που προκύπτουν από την ανακοίνωση είναι :
- Καταγράφεται μείωση σε κατηγορίες αδικημάτων που επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και συγκεκριμένα μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες, οι ληστείες εντός οικιών, οι ληστείες εντός καταστημάτων και οι κλοπές-διαρρήξεις οικιών.
- Ειδικότερα, σε σύγκριση με το 2015, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε οικίες, σε καταστήματα, τράπεζες, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., ταχυδρομικούς διανομείς, ενώ καταγράφονται περισσότερες αρπαγές τσαντών, ληστείες για κινητά τηλέφωνα και μικροποσά, σε μίνι μάρκετ, σε περίπτερα και σε πρατήρια υγρών καυσίμων.
- Παρατηρείται δηλαδή μετατόπιση της εγκληματικότητας στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί.
- Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 42,4 % , οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 27 %, οι ζωοκλοπές κατά 11%, οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 8,7%, οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 4,3% , οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 4,3 % και οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 0,8 %.
- Εξαρθρώθηκαν (345) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (36.998) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.
- Επίσης η Ελληνική Αστυνομία το 2016 ανταποκρίθηκε σε:622 περισσότερες υποθέσεις απάτης, 600 περισσότερες κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων, 259 περισσότερες υποθέσεις ναρκωτικών, 190 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου και 72 περισσότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.
Υπενθυμίζεται, ότι από την αρχή του 2010, για πρώτη φορά, η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτυπώνει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με το νέο αυτό τρόπο καταγράφονται καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική Υπηρεσία της χώρας.
Στον απολογισμό, που δημοσιοποιείται σήμερα, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά για κάθε Περιφέρεια και κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων κ.λπ.).
Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις εγκληματικές συμπεριφορές, που στρέφονται κατά της Οικονομίας και της δημόσιας περιουσίας, το ηλεκτρονικό έγκλημα, την παράτυπη μετανάστευση, για την αστυνομική δραστηριότητα στα θέματα της οδικής ασφάλειας, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεντρώσεις, πορείες και αθλητικές εκδηλώσεις (αριθμό αστυνομικών που διατέθηκαν κ.λπ.).
Επιπλέον παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία των ειδικότερων δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχουν ως στόχο την άμεση ανταπόκριση και εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Ανθρωποκτονίες
Το 2016 καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια (5) λιγότερες υποθέσεις ανθρωποκτονιών σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν (81) υποθέσεις ανθρωποκτονιών, από τις οποίες οι (9) έγιναν με κίνητρο τη ληστεία, ενώ το 2015 είχαν καταγραφεί (86) από τις οποίες οι (17) με κίνητρο τη ληστεία. Επίσης διαπράχθηκαν (132) απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι (169) που είχαν καταγραφεί το 2015. (37 λιγότερες, μείωση σε ποσοστό 21,9%).
Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν (183) περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, δηλαδή εξιχνιάστηκε το 85,9% των υποθέσεων.
Ληστείες
Στις περιπτώσεις των ληστειών παρατηρείται το φαινόμενο της μετατόπισης σε στόχους «χαμηλού ρίσκου» καθώς οι βασικές κατηγορίες έχουν μειωθεί αισθητά.
Συγκεκριμένα παρατηρείται μείωση των ληστειών που εντάσσονται στη βαρύνουσα εγκληματικότητα, όπου ενδεικτικά καταγράφηκαν:
- 116 λιγότερες σε οικίες (816 έναντι 932)
- 30 λιγότερες εντός καταστημάτων (214 έναντι 244)
- 11 λιγότερες σε πρακτορεία Ο.Π.Α.Π. (31 έναντι 42)
- 5 λιγότερες σε τράπεζες (14 έναντι 19)
- 3 λιγότερες σε ταχυδρομικούς διανομείς (4 έναντι 7)
Κλοπές – Διαρρήξεις
Και στις περιπτώσεις των κλοπών – διαρρήξεων παρατηρούνται αυξομειώσεις στις επιμέρους κατηγορίες και μετατόπιση σε στόχους χαμηλού ρίσκου. Πιο αναλυτικά το 2016, σε σύγκριση με το 2015 καταγράφηκαν:
- 602 λιγότερες από οικίες (23.420 έναντι 24.022)
- 88 λιγότερες από ιερούς ναούς (276 έναντι 364)
Παράτυπη Μετανάστευση
Το 2016 καταγράφηκε σημαντικά μικρότερος αριθμός μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών με αποτέλεσμα να συλληφθούν συνολικά (204.820) αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, από Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές. Σημειώνεται ότι το έτος το 2015 είχαν συλληφθεί (911.471) , με αποτέλεσμα να καταγράφεται ποσοστό μείωσης πάνω από 77,5 % .
Στατιστική απεικόνιση της Αστυνομικής Ανταπόκρισης
Το 2016 συνελήφθησαν συνολικά (273.968) άτομα για διάφορες παραβάσεις πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορούν στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της ληστείας, των κλοπών – διαρρήξεων, την κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, της απάτης, για καταδικαστικές αποφάσεις κ.λπ.
Πολλά περισσότερα στοιχεία και πίνακες σχετικά με την εξέλιξη της εγκληματικότητας και τον απολογισμό της συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2016 μπορείτε να δείτε ΕΔΩ