Αναδιάρθρωση πολλών υπηρεσιών στην ΕΛ.ΑΣ.
Σε πολλές αλλαγές και αναδιάρθρωση των Σωμάτων Ασφαλείας προχωρά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου η ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει ρόλο ως δεύτερο ΣΔΟΕ ερευνώντας υποθέσεις φοροδιαφυγής και απατών, ενώ παράλληλα δημιουργείται ενιαία υπηρεσία παρακολουθήσεων. Επίσης κάποιες αστυνομικές υπηρεσίες καταργούνται και κάποιες νέες δημιουργούνται στα πλαίσια προσαρμογής στον Καλλικράτη. Ριζική αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. με δημιουργία νέων υπηρεσιών όπως της Φορολογικής Αστυνόμευσης και της Προστασίας της Οικονομίας, καθώς και με κατάργηση δεκάδων αστυνομικών τμημάτων και σταθμών, προωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η ΕΛ.ΑΣ. πλέον αποκτά τη μορφή ενός δεύτερου ΣΔΟΕ που θα επιχειρεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή, το οικονομικό και το οργανωμένο έγκλημα. Παράλληλα, την ίδια στιγμή μελετάται η προσαρμογή της ΕΛ.ΑΣ. στον «Καλλικράτη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συνεχείς αλλαγές στη δομή και την κατανομή των υπηρεσιών. Στη λεωφόρο Κατεχάκη μιλούν για αλλαγές των οποίων η έκταση δεν έχει προηγούμενο στην ΕΛ.ΑΣ. και για μια πλήρη αλλαγή στη φιλοσοφία και στις στοχεύσεις των ελληνικών αρχών ασφαλείας. Πλέον στην ΕΛ.ΑΣ. θα εργάζονται 100 ειδικοί υπάλληλοι με γνώσεις τραπεζικών και φορολογικών ελέγχων, ηλεκτρονικού εγκλήματος κ.λπ., σε μία αλλαγή των προτεραιοτήτων και του τρόπου δράσης των αρχών ασφαλείας. Με κύριο στόχο, το ελληνικό δημόσιο να κερδίσει ένα τμήμα των χαμένων 30 δις ευρώ της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Η πρώτη βασική καινοτομία λοιπόν, είναι η σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας και Οικονομικής Αστυνομίας (ΥΠΕΑΣΟΑ), η οποία θα είναι μια αυτοτελής κεντρική διεύθυνση επιπέδου Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, που υπάγεται στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και εποπτεύεται και ελέγχεται από τον Αρχηγό του Σώματος.
Η ΥΠΕΑΣΟΑ ουσιαστικά υποκαθιστά όλη τη βασική δομή της Ασφάλειας Αττικής και άλλων κεντρικών υπηρεσιών και θα συγκροτείται από τις εξής νέες υπηρεσίες:
Το επιτελείο
Τη νεοσύστατη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας
Τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής
Τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής
Τη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και
Τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Θεσσαλονίκης.
Οι βασικές καινοτομίες αφορούν στο Επιτελείο και τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, όπου πραγματικά οι αλλαγές θα είναι κοσμογονικές.
Το Επιτελείο λοιπόν θα συνίσταται από τις εξής υπηρεσίες:
Α) Το Κέντρο Συλλογής Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών. Πρόκειται για 14 γραφεία σε όλη την Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου θα έχουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης και ανάλυσης πληροφοριών για κάθε μορφής εγκληματική δραστηριότητα. Θα χρησιμοποιούν το ειδικό βρετανικό λογισμικό I2 ανάλυσης πληροφοριών, έτσι ώστε όταν τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες τους δίνουν δεδομένα για τον τρόπο και τον τόπο όπου κτυπούν οι διάφοροι κακοποιοί, να χαρτογραφούν τη δράση τους και μέσα από αυτήν την ανάλυση να σκιαγραφούν το «προφίλ» τους και να προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις τους. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανείς κεντρικός ή ενιαίος μηχανισμός ανάλυσης πληροφοριών και το βασικό σχετικό έργο ολοκλήρωνε ο έμπειρος αξιωματικός της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας, Ιωσήφ Καμπανάκης, που είναι τώρα κεντρικός συντονιστής των ΚΕΣΥΔΕΠ. Το ΚΕΣΥΔΕΠ θα διαχωρίζεται και αυτό στο Τμήμα Συλλογής Πληροφοριών, στο Τμήμα Επιχειρησιακής και Στρατηγικής Ανάλυσης και στο Τμήμα Αρχείων.
Β) Το Τμήμα Σχεδιασμού και Συντονισμού που θα είναι αρμόδιο για την εποπτεία, το συντονισμό και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών ασφαλείας. Θα διαχωρίζεται στα γραφεία του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και του Συντονισμού και Εποπτείας. Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το Γραφείο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, αφού θα εκπονεί ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για κάθε μορφής εγκληματική δραστηριότητα, αλλά και το Γραφείο Συντονισμού και Εποπτείας που θα βοηθά τις έρευνες των αστυνομικών υπηρεσιών με έναν ειδικό τρόπο. Όπως αναφέρεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το Γραφείο Συντονισμού και Εποπτείας «θα είναι αρμόδιο για την παροχή ειδικής συνδρομής σε τεχνικό και γνωστικό επίπεδο στις καθ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι αυτό το Τμήμα θα απαρτίζεται από περίπου 50-100 «μυστικούς» αστυνομικούς που θα αναλαμβάνουν τις παρακολουθήσεις υπόπτων για όλα τα αδικήματα που ψάχνουν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα αυτές τις παρακολουθήσεις πραγματοποιούσαν ξεχωριστά και αποσπασματικά, αστυνομικοί από διάφορα αστυνομικά τμήματα όπως Εκβιαστών, Διαρρηκτών, Ανθρωποκτονιών, Οικονομικού Εγκλήματος και άλλοι της ΕΛ.ΑΣ. Όμως με τη δημιουργία του συγκεκριμένου Τμήματος, αυτή η διαδικασία αναμένεται να ενοποιηθεί. Αυτοί οι αστυνομικοί που θα διεκπεραιώνουν τις παρακολουθήσεις θα έχουν ειδική εκπαίδευση για να μη γίνονται αντιληπτοί. Ακόμη θα έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες: θα μπορεί να αλλάζουν στοιχεία ταυτότητας, να εμφανίζονται με άλλες επαγγελματικές ιδιότητες (όπως παραδείγματος χάρη ελαιοχρωματιστές κοντά σε σημείο όπου γίνεται παρακολούθηση) να μεταμφιέζονται ή ακόμη και να παρεισφρύουν στα κυκλώματα των κακοποιών. Επιπλέον θα διαθέτουν ειδικά τεχνικά μέσα (κάμερες, συστήματα υποκλοπών και άλλα) για να καταγράφουν τις κινήσεις των ατόμων που είναι υπό παρακολούθηση.
Το Γραφείο Συντονισμού και Εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των παρακολουθήσεων θα ενημερώνει τις αντίστοιχες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ζητήσει τη σχετική έρευνα.
Γ) Το Τμήμα Εκπαίδευσης θα αναλάβει τη διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα καταπολέμησης σοβαρών εγκλημάτων και αυτών που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος (πληρωμένα συμβόλαια θανάτου, κυκλώματα εκβιάσεων, μαστροπείας κ.λπ.).
Δ) Το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης το οποίο θα είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού.
Η πλέον βέβαια καινοφανής και σημαντική υπηρεσία θα είναι η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και χωρίζεται σε πέντε υπηρεσίες:
1) Το Τμήμα Προστασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την έρευνα και τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων που διαπράττονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Η υπηρεσία αυτή θα ασχολείται με υποθέσεις κατάχρησης της δημόσιας περιουσίας, με αυθαίρετες καταπατήσεις δημοσίων κτημάτων, δασικών κρατικών εκτάσεων, αλλά και αδιαφανούς, παράνομης διαχείρισης κοινοτικών πόρων και κρατικών επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων. Επιπλέον θα ασχολείται με υποθέσεις φθοράς ή καταστροφής δημόσιας υπηρεσίας
2) Το Τμήμα Προστασίας της Οικονομίας. Θα είναι το Τμήμα που θα αναλαμβάνει υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, λαθρεμπορίου ή νόθευσης αγαθών και άλλων προϊόντων. Ακόμη θα ασχολείται με παράνομες τραπεζικές συναλλαγές αλλά και με την παραβίαση κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού και της αγοράς και με εναρμονισμένες πρακτικές ως προς τις τιμές των προϊόντων. Δηλαδή πιο απλά, η ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει έργο – με τη μορφή της ποινικής δραστηριότητας – που ασκεί σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού! Ακόμη, το ίδιο Τμήμα θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου όλων των παραβάσεων που τελούνται στη λειτουργία επιχειρήσεων, Οργανισμών, Πρακτορείων και άλλων φορέων που ασχολούνται με τα τυχερά παιγνίδια, το καζίνο και κάθε μορφής τζόγο.
3) Το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης που θα είναι ίσως το πιο σημαντικό τμήμα για να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Το Τμήμα αυτό θα είναι αρμόδιο για τη δίωξη εγκλημάτων που αφορούν στη φορολογική και την τελωνειακή νομοθεσία. Δηλαδή, η ΕΛ.ΑΣ. ουσιαστικά θα αποτελεί μια νέα ελεγκτική, φορολογική αρχή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υποβαλλόμενο Προεδρικό Διάταγμα της νεοσύστατης υπηρεσίας, θα ελέγχεται «η απόκρυψη ή σκόπιμη αλλοίωση φορολογητέας ύλης ή άλλων στοιχείων, προς το σκοπό αποφυγής του φορολογικού ελέγχου ή μείωσης των προβλεπόμενων από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις φόρων κι εισφορών. Επιπλέον θα ερευνάται η μη έκδοση προβλεπόμενων αποδείξεων δελτίων και παραστατικών, οι παραβάσεις που διαπράττονται από πάσης φύσεως Εταιρείες και Οργανισμούς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα και γενικά από οποιονδήποτε έχει υποχρέωση καταβολής ή απόδοσης φόρων ή εισφορών στο Δημόσιο».
4) Το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας το οποίο είναι αρμόδιο για την έρευνα και τη δίωξη παραβάσεων σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων και γενικότερα Οργανισμών Πρόνοιας και Περίθαλψης των πολιτών. Όπως επίσης μνημονεύεται στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αυτό το Τμήμα της Οικονομικής Αστυνομίας θα ασχολείται με τη μη καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εταιρείες και Οργανισμούς. Ακόμη θα ασχολείται με τις παράνομες συνταγογραφήσεις, με τις ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις και γνωματεύσεις, με τη μη έκδοση αποδείξεων παροχής ιατρικών υπηρεσιών, με τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, βοηθημάτων και υλικών. Ακόμη θα ασχολείται με τη χρήση εικονικών, πλαστών, ψευδών στοιχείων και δικαιολογητικών για παροχή υπηρεσιών υγείας σε μη δικαιούχους, για τη χρήση παραποιημένων, αναληθών δικαιολογητικών ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου προς το σκοπό χορήγησης ή λήψης παροχών ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας (δηλαδή, πιο απλά, για συντάξεις μαϊμού κ.λπ.). Γενικότερα αυτό το Τμήμα θα ασχολείται με κάθε ύποπτη υπόθεση σε νοσοκομεία και ασφαλιστικούς φορείς.
5) Το Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών το οποίο θα ασχολείται με θέματα προσωπικού αλλά και με τη λειτουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου, που θα δέχεται τις σχετικές καταγγελίες
Όσον αφορά στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής θα έχει υποδιευθύνσεις – που έχει μέχρι και σήμερα – όπως τη Δίωξη Εγκλημάτων Κατά Ζωής, Δίωξη Ναρκωτικών, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Κρατικής Ασφάλειας και Προστασίας Ανηλίκων.
Όμως θα υπάρχουν και ορισμένες νέες υπηρεσίες, όπως η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, η οποία θα χωρίζεται σε τρία τμήματα:
- Το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων που ασχολείται με εγκλήματα σε βάρος περιουσιακών δικαιωμάτων.
- Το τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων του οποίου η αρμοδιότητα θα είναι παρεμφερής με τη δράση του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.
- Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας που θεωρείται επίσης μία καινοφανής υπηρεσία και θα έχει αρμοδιότητα στον έλεγχο της διακίνησης, αποθήκευσης και διασποράς αποβλήτων και γενικά της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Η αναβαθμισμένη Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα διαρθρώνεται στα Τμήματα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων (για την παιδική πορνογραφία), στο Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων (για τους χάκερς) και στο Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
Ακόμη δημιουργείται η Υποδιεύθυνση Εμπορίας Ανθρώπων, που θα έχει το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων (δουλεμπόριο-μαστροπεία) αλλά και το Τμήμα Προστασίας και Αρωγής, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την παροχή προστασίας και γενικά αρωγής στα θύματα εμπορίας και οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Επίσης δημιουργείται η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους αθλητικούς χώρους, που θα έχει το Τμήμα Προστασίας Αθλητισμού το οποίο θα είναι αρμόδιο για τη συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με το βαθμό επικινδυνότητας των αθλητικών συναντήσεων. Ακόμη θα υπάρχει το Τμήμα Προστασίας Αθλητικών Αποστολών.
Όσον αφόρα στις αλλαγές στην κατανομή των αστυνομικών υπηρεσιών, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. μελετά σε ένα ποσοστό 30-40% τη μείωση των 700 αστυνομικών τμημάτων και την κατάργηση περίπου 350 αστυνομικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα . Και αυτό λόγω της ανάγκης προσαρμογής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Καλλικράτη αλλά και για την εξοικονόμηση προσωπικού. Σύμφωνα με το σχέδιο "Καλλικράτης" για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι 1017 δήμοι θα μειωθούν σε 325. Μελετάται λοιπόν αντίστοιχη προσαρμογή και μείωση των αστυνομικών υπηρεσιών, με κύριο στόχο την αποδέσμευση του αστυνομικού προσωπικού που απασχολείται σε υπηρεσίες γραφείου και σκοπιές. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στην Αττική οι 150 αστυνομικές υπηρεσίες που υπάρχουν σήμερα θα μειωθούν σε 50-60. Επιπλέον έχουν ήδη καταργηθεί 217 αστυνομικοί σταθμοί σε μεθοριακές περιοχές και προγραμματίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα να σφραγιστούν εκατοντάδες ακόμα.
Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι θα απεγκλωβισθούν περίπου 1000 αστυνομικοί στην Αττική και υπερδιπλάσιοι στην υπόλοιπη χώρα, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε περιπολίες με οχήματα ή στην επέκταση της ομάδας "ΔΙΑΣ" σε όλη τη χώρα.
Ακόμη, για να καλυφθούν τα «κενά» της αστυνόμευσης από την κατάργηση πολλών αστυνομικών υπηρεσιών στην επαρχία, προωθείται η δημιουργία Κινητών Αστυνομικών Μονάδων. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα και κατάλληλα εξοπλισμένα κλειστά υπηρεσιακά οχήματα που θα επιβαίνουν 3-7 αστυνομικοί και τα οποία θα κινούνται σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της επαρχίας.
Του Β.Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ