Ασφάλεια στα Γήπεδα
Κάθε εβδομάδα χιλιάδες φίλαθλοι σπεύδουν να παρακολουθήσουν αγώνες ποδοσφαίρου τοπικού, εγχώριου αλλά και Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Αυτοί οι φίλαθλοι είναι η ζωογόνος δύναμη των αθλημάτων. Θα πρέπει να μπορούν να γευτούν την πανηγυρική ατμόσφαιρα και το εορταστικό κλίμα του αθλήματος που θέλουν να παρακολουθήσουν χωρίς να έχουν καμιά ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια τους.
Αντώνης Κοριανίτης
Διευθύνων Σύμβουλος της Kolossos Security
Για την ασφάλεια, λοιπόν, των θεατών – φιλάθλων προσπαθούν όλοι οι κοινωνικοί – αθλητικοί φορείς, το κράτος αλλά και οι Ιδιωτικές Εταιρείες προστασίας και φύλαξης οι οποίες προσλαμβάνονται από τους συλλόγους για αυτόν το λόγο. Η ασφάλεια στα γήπεδα διέπεται από ορισμένους κανόνες, οι οποίοι είναι απαραίτητο να εκτελούνται κατά γράμμα ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την παρακολούθηση των αθλημάτων από τον φίλαθλο.Ο στόχος αυτών των κανονισμών είναι να κάνει το διοργανωτή των αγώνων και τους συμμετέχοντες συλλόγους να γνωρίζουν τα καθήκοντά και τις ευθύνες τους, πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος των αγώνων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία όλων των παρευρισκόμενων καθώς και του σταδίου αλλά και των εγκαταστάσεων του.
Η κάθε ομοσπονδία και οι σύλλογοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι στην χωρά μας θα πρέπει να αλλάξουν πολλά ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο των χωρών της υπόλοιπης Ευρώπης αλλά και όλου του δυτικού κόσμου. Πως θα ξεκινήσουμε; Σύμφωνα με μελέτες ομοσπονδιών της Ελλάδας αλλά και χωρών του εξωτερικού που αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα με την ασφάλεια στα γήπεδα, όλοι ξεκινάνε με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Κατασκευή νέων γηπέδων ή ανακατασκευή των ήδη υπαρχόντων με τρόπο τέτοιο ώστε να αποπνέουν άνεση, ασφάλεια, και πολιτισμό και δεν θα επιτρέπουν από τους θεατές άσχημες συμπεριφορές (χρήση καμερών κλειστού κυκλώματος σε πολλά σημεία μέσα στο γήπεδο, χρήση control room, χρήση σχεδίου επείγουσας εκκένωσης γηπέδου, χρήση συστήματος οδήγησης πλήθους μέσω μεγαφωνικών συσκευών, χρήση προσωπικού ασφαλείας, κ.α.)
- Πλήρης μεταφορά της ευθύνης της ασφάλειας των ομάδων, των παραγόντων αλλά και των θεατών – φιλάθλων από την ελληνική αστυνομία στα ίδια τα σωματεία. Πρόταση δική μας: Με την βοήθεια των Ιδιωτικών Εταιρειών Προστασίας και Φύλαξης.
- ¶μεση σύλληψη και καταδίκη των φυσικών αυτουργών πρόκλησης της ασφάλειας μέσα αλλά και πέριξ του γηπέδου πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος των αγώνων.
Πως όμως μπορεί να βοηθήσει μία Ιδιωτική Εταιρεία Φύλαξης και Προστασίας στην ασφάλεια των γηπέδων; Αναλαμβάνοντας την φύλαξη ενός σύγχρονου γηπέδου μία εταιρεία φύλαξης και προστασίας ορίζει έναν υπεύθυνο ασφαλείας, εκπαιδεύει το προσωπικό της αλλά και το υπάρχον προσωπικό του γηπέδου σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους και της αθλητικής ομοσπονδίας. Αναλαμβάνει το κέντρο ελέγχου και τον συντονισμό των καμερών στο γήπεδο (στάδιο), έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί ο υπεύθυνος ασφαλείας να ελέγξει κάθε φίλαθλο – θεατή από την είσοδο του έως την έξοδό του στο τέλος του αγώνα. Αυτό μπορεί να εξασφαλίσει ότι σε οποιοδήποτε επεισόδιο, ο υπεύθυνος ασφαλείας θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον φίλαθλο – θεατή.
Στη συνέχεια κάθε σωματείο που επισκέπτεται το γήπεδο θα συζητάει με τον υπεύθυνο ασφαλείας του γηπέδου, ώστε να μαθαίνει τις συνήθειες αλλά και τις προτιμήσεις των θεατών για να "προκαλέσει" χωρίς να το θέλει το κοινό αίσθημα των θεατών. Επίσης θα καταρτίζεται με την συνεργασία της αστυνομίας η καταγραφή όλων των ταραχοποιών στοιχείων της περιοχής ώστε να αποκλειστούν από το γήπεδο και να διασφαλιστεί η ήρεμη διεξαγωγή του αγώνα. Ο υπεύθυνος ασφαλείας θα πρέπει τέλος να έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με τον έλεγχο του πλήθους, την ασφάλεια των χώρων του γηπέδου, της δημόσιας τάξης, της έκδοσης εισιτηρίων αλλά και της ασφαλής οργάνωσης ενός αγώνα.